Ari Rusila: Kootut kirjoitukset The other side of the story!

Sote-uudistus

Maakunta- ja soteuudistus

Tekeillä oleva hallituksen maakunta- ja soteuudistus on kolmen puolueen lehmänkauppa. Kokoomus haluaa yksityistää terveydenhoitopalvelut, Keskustapuolue haluaa lisää valtaa maakunnissa ja hallituksen kolmas puolue on valmis mihin vain. Tällä tavoin se voi säilyttää omat positionsa ja hillotolppansa. On sanomattakin selvää että näistä lähtökohdista tehtävät uudistukset eivät voi olla veronmaksajan edun mukaisia.

Soten tukipalveluongelmat

Sote-uudistuksen IT-palvelujen organisoinnin haasteet pompahtivat julkisuuteen, kun eduskunnan hallintovaliokunnan asiantuntijakuulemisessa oli 13.4. keskusteltu pääkaupunkiseudun Apotti-tietojärjestelmähankkeen tulevaisuudesta. Perusterveydenhuollon yksityistäminen sote-uudistuksessa vie näet pohjaa toimintamallilta, jossa perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito toimisivat yhteisessä tietojärjestelmässä. Apotti-hankkeessa on ollut tarkoituksena tuoda vielä sosiaalitoimen asiakastiedot samaan tietojärjestelemään.

Nuorsuomalaiset 2.0?

Poliittisten mannerlaattojen liike vaikuttaa jatkuvan. Ensiksi perussuomalaiset nousivat, vajosivat ja hajosivat. Seuraavana vuorossa on ilmeisesti oikeistokentässä tapahtuva murros. Hjallis Harkimo ja Mikael Jungner kun ovat ilmeisesti puuhaamassa uutta liikettä, jonka johtotähtenä lienee oikeistolainen markkinaliberalismi.

Kyteekö Apotissa lisenssipommi?

HUS: Satojen miljoonien eurojen potilastietojärjestelmä Apotti on soten takia osittain käyttökelvoton (Yle 17.04.2018) saa minut (jälleen, AA 9.4.2015) jälkiviisastelemaan, että Apotti olisi pitänyt toteuttaa:

1) Valtakunnanlaajuisena, joka olisi poistanut riskin liiallisesta lokalisoinnista (Uusimaa räätälöi omiin tarpeisiinsa, eikä kaikille toimijoille yhteistä perustarvetta varten). 

Kunnat ja kaupungit - herätkää!

 

Sote- ja maakuntauudistukset on tarkoitus saattaa maaliin v. 2020 alusta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että nykyiset sairaanhoitopiirit ja maakuntien liitot lakkaavat. Mitä tämä mahtaa tarkoittaa kunnille jotka ovat aikaisemmin omistaneet sairaanhoitopiirit ja maakuntien liitot ovat olleet niiden edunvalvojia?

Kysymys on perustavaa laatua oleva. Uudistuksissa kunnat menettävät soten osalta päätösvaltansa sote-palveluihin (mm. sairaanhoitopiirit) ja maakuntaliittojen toiminnan lakatessa kuntien etuja ei aja enää kukaan ja mikään instituutio!

Pitäisikö olla huolissaan

Henkilöiden profilointi heidän terveydentilatietojensa perusteella nousi hetkessä valtakunnalliseksi keskustelunaiheeksi, kun Helsingin Sanomat uutisoi 10.4. THL:n suunnitelmista jokaisen sote-asiakkaan yksilöllisen riskikertoimen laskemisesta. Sote-valmistelun vastuuministeri kiirehti pari päivää myöhemmin kiistämään henkilöiden pisteyttämisen, vaikka juuri tällaiseen kokeiluun THL oli saanut tutkimusluvan. Hän myös kertoi eduskunnalle, ettei yksittäisten henkilöiden profilointitietoja ole tarkoitus luovuttaa terveyspalvelujen tuottajille.

Asiakasmaksuja kohtuullistettava

Hallituksen versio sote-uudistuksesta on äärimmäisen ongelmallinen tavallisen tallaajan kannalta. Lukuisista sen kompastuskivistä on puhuttu paljon julkisuudessa. Mutta kuinka moni tietää sen, että hallitus aikoo kaikessa hiljaisuudessa ajaa asiakasmaksuja koskevan lainsäädännön lävitse syksyllä muusta kokonaisuudesta erillään? Tämä on käsittämätöntä asiakasmaksujen ollessa keskeinen osa koko sote-palettia.

Hallitus ei halunnut kokeilla valinnanvapausmallia etukäteen

Suomen talous ja työllisyys ovat lähteneet kasvuun maailmantalouden hyvän vireen myötä. Samalla valtion velkaantumistahti on hidastunut merkittävästi. Loppukevään aikana kovalla kiireellä eduskunnassa käsiteltävään maakunta-sote-uudistukseen ja erityisesti sen valinnanvapausmalliin liittyvät ratkaisemattomat ongelmat uhkaavat kuitenkin vakavasti julkisen talouden tasapainon saavuttamista.

Lapset ja nuoret sote-maku-landiassa

Maakunta- ja sote-uudistusta on tarkasteltu pitkälti terveydenhuollon näkökulmasta. Toki se sektori valtaosassa kustannusten suhteen onkin, ja esimerkiksi ikäihmisten kohdalla sosiaalipalvelujen ja terveydenhuollon yhteensovittaminen on keskeistä. Lapsille ja nuorille on kuitenkin ratkaisevaa, saadaanko sivistyspalveluiden ja soten yhteistyö toimivaksi.

Valtuustotunnelmia: Lausunto maakunta- ja soteuudistuksesta

Tässä ote puheestani #helvaltuusto 4.4.2018.

 

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut. 

Osana kaupunkistrategiaa, maailman toimivinta kaupunkia, olemme luvanneet yhteisöllisempää ja osallistuvampaa Helsinkiä.Tätä toteuttaen, olen tehnyt pienimuotoista kenttätutkimusta ja vapaamuotoisesti haastatellut Helsinkiläisiä asukkaitamme liittyen sote- ja maakuntauudistukseen. 

 

Jokaista keskustelua yhdistää samat asiat. 

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä