*

Ari Rusila: Kootut kirjoitukset The other side of the story!

Kaikki blogit puheenaiheesta Kurdit

Kurdit ovat islamistien pahin painajainen – Kurdistan tunnustettava itsenäiseksi

Kurdit ovat yksi suurimmista kansakunnista, joilla ei ole omaa valtiota. Kurdeja asuu yhteensä noin 25–35 miljoonaa Turkissa, Irakissa, Syyriassa, Iranissa ja Armeniassa. Pohjois-Irakin kurdialue aikoo järjestää tämän vuoden syyskuussa kansanäänestyksen, jossa punnitaan jatkaako se Irakin osana vaiko itsenäisenä valtiona.

Mikä maa, mikä valuutta

Tulijat ovat aina vaikuttaneet täällä.  Tulijat ovat tienneet hyvää ja kehitys on mennyt eteenpäin. Nytkö kävisi toisin, kun työhaluisia on tulossa ja uudenlaista pääomaa tiedossa?

 

Kuinka monen muinoinen esi-isä tiesi tänne tullessaan mihin maahan tuli. Kenties tänne vain tultiin sattuman kauppaa.  Tällaisesta kertoi kurdiystäväni myös eilen. 

 

Kiva kuolla? No ei.

”-Jos kuolen tänään, kuolen onnellisena sillä olen tehnyt jotain kansani hyväksi, kertoi BBC yhden taisteluihin osallistuneista kurditaistelijoista todenneen.”. (Ilta-Sanomat 18.10. 2016).

Tuo BBC-sitaatti olisi pitänyt jättää kirjoittamatta, vaikka Ilta-Sanomat loistavaa ulkomaan toimittamista tekeekin.

Turkin todelliset tavoitteet?

Jos Israel lähettäisi tankkejaan naapurimaahan, koko maailma kiljuisi hysteerisenä - Suomi muiden mukana. Nyt kun Turkki tekee sen, kaikki ovat hiiren hiljaa, mitään vastalauseita ei esitetä, vaikka Turkin pääasiallinen kohde ilmiselvästi ei ole se mitä väittävät.

Turkki on iskenyt enimmäkseen kurdikohteisiin, pommittanut kurdikyliä välittämättä siitä, että kylissä aivan varmasti on naisia, lapsia, siviiliväestöä.

Sotkeutuuko Suomi terrorismikierteeseen?

 … ovatko Yhdysvaltojen erikoistaistelujoukot jo Syyriassa – ISIS -järjestön valtaaman Raqqan vapautustaisteluissa ~ http://www.hs.fi/ulkomaat/a1464240118372 - entä meidän mukanaolo USA' n rinnalla kouluttamassa taisteluoppia kurdeille Irakissa - isisl

EU ja Yhdysvallat hyväksikäyttävät kurdeja

Suomen on toimittava aktiivisesti kurdien auttamiseksi. Kurdeihin kohdistuneen väkivallan aiheuttaman surun keskellä on ollut pienenä valon pilkkuna se, että Suomi antaa kurditaistelijoille sentään koulutusta ja lisää koulutusta edelleen syyskuussa.

Kurdistanin kolme kovaa: PYD, PKK ja KRG

En taida olla ainoa, jolla on selvät sympatiat kurdien puolella. Toivon, että jossain vaiheessa tämäkin kansa saisi enemmän itsenäisyyttä ja jopa oman valtion. Valitettavasti kurdien yhtenäisyys on kaikkea muuta kuin hyvä, ainakaan tässä vaiheessa. Koska Suomen mediassa turhan harvoin näkee kunnollista taustatietoa kurdien tämänhetkisestä tilanteesta, kirjoitan tämän blogin, jonka tärkeämpänä lähteenä on toimittaja Rob Vreeken:in tuore artikkeli "Op de grens van broederschap en rivaliteit"/Veljeyden ja keskenäisen tappelun rajamailla (de Volkskrant, 19.2.2016).

Opin kirjoittamaan äidinkieltäni aikuisiässä Suomessa

Vartuin ja kävin peruskoulun kotikaupungissani, Urmiyessa, itä-Kurdistanissa. Äidinkieleni kurdi on ollut aina ainoa kotikieleni. Iranin islamilaisen regiimin vallan alla, vähemmistöillä ei ole koskaan ollut oikeutta oman äidinkielen opetukseen peruskoulussa. Ennen peruskoulun aloittamista en osannut persiaa, joka on ainoa opetuskieli Iranissa. Heti ensimmäisestä päivästä lähtien oman äidinkielen puhuminen koulun alueella oli kiellettyä. Osa kurditaustaisista opettajista katsoi tämän läpisormien, mutta itse opetus käytiin kokonaan persiaksi.

Hyvät, pahat ja rumat Luoteis-Syyriassa

Venäläisen hävittäjän alasampuminen on nostanut Syyrian  luoteiskulman taistelut kansainvälisenkin mielenkiinnon kohteeksi. Koska tilanne on sen verran monimutkainen, että kansainvälisiä uutistoimistoja referoivan suomalaisen median tietojen perusteella sitä on lähes mahdoton ymmärtää, tässä yritys selvittää tilannetta asiaan perehtymättömälle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä