Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ari Rusila - http://arirusila.wordpress.com; olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress....
Vihdoinkin tuli tieto Irakin palautuksista ja sitä on odotettu.
Moneen otteeseen tuo on todettu turvalliseksi maaksi ja ihmeen kauan tämä sopimus palautusten käyntiin saattamiseksi on kestänyt. Nyt on Hallituksella näytön paikka kuinka tuo toteutetaan, itse olen jälleen epäilevä Eetu. Minulla on paha epäilys että tämä on vain vaalikikka,jonka avulla hyväkkäät voivat jonkin aikaa paukutella henkseleitään kehuen aikaansaannoksiaan.
Kehitysministeri Anne-Mari Virolainen osallistuu huomenna Kuvaitissa järjestettävään "Irakin jälleenrakennuskokoukseen". Yleisradion teksti-tv:n sivun 138 (klo 20:51 12.2.2018) mukaan Irak vaatii 72 miljardia euroa. Yli kaksi kolmannesta summasta tarvitaan vasta "pidemmällä aikavälillä".
Yli 10 000 irakilaista on palannut vapaaehtoisesti kotiin pelkästään Saksasta. Saksa maksoi matkaliput. "Kotiin on kiva palata", he sanovat ja suutelevat kotimaata Irakissa.
Suomessa uutisoidaan, kuinka Irak on niin kamala paikka, ettei sinne kukaan halua takaisin.
Saksa lähetti 80 000 kielteisen turvapaikan saanutta kotiinsa 2016. Ja 2017 takaisin lähetettävien määrä on yli kaksinkertainen - ehkä 200 000, koska 300 000 kielteistä turvapaikkapäätöstä on tehty tänä vuonna
Levantti (Levant) on alue Irakin pohjoisosassa ja Syyrian itäosassa. Siihen kuuluu mm. Mosulin kaupunki, joka on tunnettu myös Niinivenä. Kyseinen alue on tullut tunnetuksi viime aikoina siitä, että siellä on paljon sotaa ja levottomuuksia. Tämä ei oikeastaan ole mitään uutta alueelle.
Jo Raamatun Vanhan testamentin aikoina tuo alue oli tunnettu pahuudestaan, erityisesti väkivallasta. Siksi Raamatun Jumala lähetti Joonan saarnaamaan Niinivelle parannusta. Tuolloin Niiniven miehet ja kuningas uskoivat Joonan parannussaarnan, ja muuttivat tapojansa.
Ketkä osasivat ennakoida Katalonian tai Kurdistanin autonomisen alueen (KRG) kansanäänestystä itsenäisyydestä? Varmasti harva. Ottamatta sen enempää esille Kataloniaa, josta minulla ei ole hirveästi asiantuntemusta, painotan, että näistä kahdesta K:sta merkittävin on Kurdistanin tilanne. Ei sen vuoksi, että se on minulle läheinen ja osa historiaani, vaan nimenomaan sen vuoksi, että se on geo- ja ulkopoliittisesti sekä kansainvälisesti vaikuttavampi. Alueen tilanne ja tapahtumat vaikuttavat tuntuvammin Suomessa ja koko Euroopassa kuin pienen kansainvälisesti ei niin merkittävän Katalonian.
Niinhän siinä sitten kävi että tämä(kin) irakilaisperhe sai kaikkien käänteiden jälkeen jäädä Suomeen siitä huolimatta että perheenkokoajan tarina oli alusta lähtien täyttä soopaa.Perheen isä Huner Ali Muhammed oli siis tullut Suomeen aiemmin turvapaikanhakijana ja kuten asiassa yleensä käy, oli saanut myös myönteisen päätöksen turvapaikkahakemukseensa vuonna 2009 koska oli joutunut oman kertomuksensa mukaan ISISin vainoamaksi kotikaupungissaan vaikka todellisuudessa ISIS oli vallannut vain hetkellisesti kurdikaupungin vuonna 2015.
Damaskoksessa syntynyt Maram Susli tunnetaan paremmin nimimerkillä Syrian Girl. Hän aloitti arabikevään aikoihin (2011) kommentoida maansa tapahtumia, ja vähitellen hänestä tuli suuren kansainvälisen suosion saavuttanut aktivisti. Hänen Facebook-tilillään oli 75 000 seuraajaa, kunnes se hiljattain suljettiin.
Kymmenet miljoonat kurdit ympäri maailmaa seurasivat tarkkaavaisina, innostuneina ja epäuskoisina Etelä-Kurdistanissa 25.9.2017 pidettyä kansanäänestystä, jossa kysyttiin alueen väestöltä kantaa irtautumisesta Irakista. Yli kolme miljoonaa ääntä annettiin. Vain 7 % äänestäjistä oli irtautumista vastaan. Kurdistanin autonominen alue ei olisi pitänyt kansanäänestystä, mikäli se olisi aidosti pitänyt tulosta epäselvänä. Selvää oli, että suurin osa alueen väestöstä tulisi äänestämään itsenäisyyden puolesta.
Maailmassa on useita valtiottomia kansoja kuten palestiinalaiset, tamilit, katalaanit, tataarit, valloonit, skotit, baskit ja saamelaiset. Saamelaisten ohella joukkoon voidaan lisätä useat alkuperäiskansat Etelä-Amerikassa, Afrikassa ja Austraaliassa. Nyt yksi näistä valtiottomista kansoista eli kurdit pyrkii luomaan itsenäisen Kurdistanin Irakin pohjoisosan kurdialueesta. Tällä viikolla järjestetty neuvoa-antava kansanäänestys veti 72 prosenttia äänioikeutetuista uurnille ja tulos oli hyvin selvä.
Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ari Rusila - http://arirusila.wordpress.com; olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress....