Ari Rusila: Kootut kirjoitukset The other side of the story!

USA:lta keltaista valoa hyökkäykselle Iraniin

Hyökkäyksen uhka Iraniin on viime kuukausina kasvanut. Sitten edellisen aihetta käsittelevän artikkelini ( End Game Approaches on Nuclear Iran ) USA ja Israel ovat tiivistäneet keskinäistä koordinaatiotaan hyökkäysvalmisteluissa, YK:n atomienergiaviranomaiset ovat tehneet hyödyttömän tarkastusmatkan mutta toisaalta saaneet viitteitä uusista aktiviteeteista ydisaseiden valmistamiseksi. Iranissa pidetyissä parlamenttivaaleissa uskonnollinen kova linja sai murskavoiton pragmaattisemmasta konservatismista opposition boikotoidessa vaaleja.

Teknisesti Israelin ilmahyökkäystä on pidetty vaativana ja nyt Pentagon on tullut avuksi tarjoamalla koneille välitankkausmahdollisuutta mikä viittaa Israelin ja USAn koordinoituun yhteistoimintaan. Saksalaisiin lehtiin puolestaan on vuotanut tiedustelulähteistä tieto, että Iran on testannut ydinkärkiä pohjois-Koreassa vuonna 2010 ja tämä antaa aihetta epäilyihin ydinaseen kehittämisestä.

Wikileaks osaltaan paljasti viisi miljoonaa uutta lähinnä Stratfor tiedusteluyhtiöstä kaapattua viestiä joista yhdessä pohditaan taloudellista aspektia mahdollisen hyökkäyksen sattuessa. Vuoden 2011 marraskuun viestin mukaan Venäjä, Intia ja Saudi-Arabia hyötyisivät taloudellisesti Israelin tehdessä ilma-iskun Iraniin kun puolestaan Kiina ja Eurooppa kärsisivät hyökkäyksen seurauksena odotetusta öljykriisistä. Päätelmänä onkin, että hyökkäyspäätös pohjautuu politiikkaan ja öljyyn enemmän kuin ydinasekehitykseen.

Edellä mainittuja aiheita käsittelen laajemmin pääblogini kirjoituksessa US Giving a "Yellow Light" to an Israeli Strike johon lisäksi olen liittänyt Iranin vasemmistolaisen oppositioliikkeen vetoomuksen presidentti Obamalle sotilaallisen hyökkäyksen välttämiseksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

panutaneli kuusi

Minä en kyllä ymmärrä miksi Irania koko ajan arvostellaan mutta Saudi-arabiaa ei. Ihmisoikeuksien tilanne on Iranissa selkeästi parempi. Sitäpaitsi Iran on suhteellisen demokraattinen maa. Ei sitä pohjoismaiseen demokratiaan voi verrata mutta paljon parempi kuin Saudi-Arabia jossa on absoluuttinen monarkia.Iranissa nainen saa ajaa autoa Saudi-arabiassa ei.Iranissa islamista kääntymisestä rangaistaan kuolemalla, mutta ne jotka eivät ole koskaan olleet muslimeita saavat uskoa rauhassa mihin haluavat ja joopa voivaat äänestää. Saudit eivät kunnioita uskonnonvapautta millään tavalla. Islam on kaikille ainoa sallittu uskonto.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset