Ari Rusila: Kootut kirjoitukset The other side of the story!

Jugoslavian hajoamissotien mediasota jatkuu yhä

"He may be a son of a bitch, but he's our son of a bitch." (Franklin Roosevelt)

 

Muutama viikko sitten propagoin uuden Srebrenicaa käsittelevän dokumenttifilmin puolesta. Norjalaistuotos - Srebrenica: A Town Betrayed - esittää tapahtumiin aiempaan läntisessä valtavirtamediassa esitettyyn kuvaan poikkeavan näkökulman kyseenalaistaen samalla mainitun median objektiivisuuden ja itse asiassa osoittaen sen alistuneen asiansa osaavien PR-toimistojen työkaluksi. Dokumentin tekijät ovat joutuneet ajojahdin kohteeksi ja eri yhteisöt ovat kannelleet mm Norjan julkisen sanan neuvostoa vastaaviin sekä dokumentin esittäneen tv-yhtiön elimiin. Reaktio ei sinänsä ole yllätys sillä mediasota alkoi jopa ennen Balkanin sotia sen jatkuessa vielä tänäkin päivänä.

 

Dokumentin tekijät, tutkivat journalistit, Ola Flyum and David Hebditch, ovat laatineen valituksiin perinpohjaisen 43 sivuisen vastineen ja tämä kirjelmä - - 2 Response to NHC Complaint ENG - on luettavissa myös pääblogini documentti arkistossa.

 

Uudessa artikkelissani Media War of Yugoslav Secession continues käsittelen lähemmin mainittua mediasotaa joka tiivistetysti ilmaisten demonisoi serbit, kätki Kroatian fasismin todellisen luonteen ja kanonisoi Bosnian muslimit. Palkatut PR-toimistot lobbareineen tekivät taitavasti työnsä erityisesti Yhdysvalloissa ja opittuja käytäntetä – numeropeli monikymmenkertaisilla kuolinluvuilla, tekaistut todisteet ja median manipulointi – olivat käyttökelpoisia vielä Kosovon sodassakin. Serbit olivat itse asiassa hävinneet mediasodan jo 90-luvun alkuvuosina, taistelukentillä tämä realisoitui vuosituhannen vaihteessa ja poliittisilla tantereilla vasta viime vuosina aiemmat liki kiveen hakatut ”totuudet” ovat alkaneet lännessäkin murtua.

 

Lobbareiden sanoma ei olisi lyönyt toteutuneen loistavasti läpi ilman otollista maaperää Yhdysvalloissa. Neuvostoliiton hajoaminen vei Natolta vihollisen ja uhkasi sotateollisen kompleksin voitontavoittelua luoden kuitenkin samalla uusia mahdollisuuksia monikansallisten suuryritysten laajenemiselle. Yhteneväinen sotateollisen kompleksin ja Pentagonin etu oli luoda Balkanilta Mustanmeren kautta Kaukasukselle ulottuvalle vyöhykkeelle heikkoja, riippuvaisia ja yhteistyökykyisiä nukkehallituksia näiden alueiden sekä energialähteiden ja kuljetusreittien dominoimiseksi sekä taloudellisesti että poliittisesti; liittoutumaton Jugoslavia ei tässä kontekstissa enää ollut käyttökelpoinen.


Näistä teemoista siis laajemmin pääblogini artikkelissa


Media War of Yugoslav Secession continues

 


 

LIITE:

Military-industrial Complex shaping US-policy

Global military industrial consumption per year is 1.5 trillion U.S. dollars. US share of the cake is about 40% to the current year, 664 billion dollars. This is a good comparison of the UN budget (27 billion), which is a sum of nearly three per cent of its Member States on military expenditure. Peace work is estimated to get yearly 6 billion and conflict prevention 0.6 billion.

US military-industrial complex has been shaping the country’s economy and affecting its foreign policy. A recent count found the Department (Defense) had 47,000 primary contractors, or over 100,000 firms, including subcontractors. Even academia is in tow, with about 350 colleges and universities agreeing to do Pentagon-funded research.

To keep the media on Pentagon's side, in the US and elsewhere, the military allocates nearly $4.7 billion per year to “influence operations” and has more than 27,000 employees devoted to such activities.

The international community is now willing to invest 200 times more to the war than peace. Against one peace researcher, is estimated to be more than 1100 researcher for weapon (and their use) developers. The difference in what countries are prepared to invest in weapons and their use is huge compared to what they use for example, poverty elimination and economic development in developing countries. And just poverty is one of the causes of violence.

More e.g in my article $1tn G20 deal vs. MI(MA/E)C

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Anis Harran

Minusta serbejä ei ole lainkaan demonisoitu. Päinvastoin, heille on kiirehditty heti antamaan anteeksi kaikki, vaikka heiltä olisi puuttunut aito katuminen ja tosiasioiden tunnustaminen. Länsimaissakin esitetään jatkuvasti Milosevicia, Karadzicia ja Mladicia puolustelevia tai jopa ihannoivia kirjoituksia.

Sen sijaan viime vuosina jatkuvasti yritetään demonisoida Kosovon albaaneja ja bosnialaisia, jotka olivat sortohallinnon, kansanmurhapolitiikan ja keskitysleirien uhreja. Valehtelijoiden ikäväksi kamerat ja monet muut asiat olivat jo keksitty 90-luvulla ja monet selvisivät hengissä. Eivätkä unohda, mitä serbit tekivät. Eivät kaikki serbit ole tietenkään syyllisiä, mutta niin kauan kuin valehtelu ja propaganda jatkuvat, tehdään väärin myös kaikille tavallisille serbeille jotka ansaitsisivat tietää totuuden johtajistaan ja siitä että nämä samat johtajat aiheuttivat heidän kärsimyksensä, eivät suinkaan bosnialaiset, albaanit ja länsimaat.

Tuomas Hako

Jokainen, joka yrittää selittää jotain "kroatialaisen fasismin todellisesta luonteesta", on emävalehtelija.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Aivan oikea huomio kameroista ym 90-luvun dokumentoinneissa. Näin esimerkiksi Naric'n Muslimiprokaatin ylpeänä esittelemät irtopäiden esittelyt tallentuivat jopa länsimedian reportaaseihin videoiden myötä. Edelleen toimittajat saivat raakuuksiin suoraa kontaktia kun heidän ilmeisesti ostereiksi kuvittelemansa vati sisälsikin serbeiltä koottuja silmämunia. Serbien ohella niin bosniakit kuin Kosovon albaanitkin ansaitsevan saada tietää totuutta johtajistaan, kroaatit sen ehkä jo tietävät mutta merkittävä osa kansasta pitänee tekoja silti oikeutettuina.

Anis Harran

Juuri nuo bosnialaisia ja albaaneja demonisoiviksi tarkoitetut väärennökset ansaitsevat tulla paljastetuiksi. Serbialainen propaganda on tosiaan esitellyt jopa vanhojen Balkanin sotien irtopääkuvia. Se tosin unohdetaan mainita, että uhrit olivat muslimeja ja tekijät serbejä.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Anis Harranille ote wikipediasta

Bosnia and Herzegovina

During the war in Bosnia and Herzegovina (1992–1995) there were a number of ritual beheadings of Serbs who were taken as prisoners of war by mujahedin members of the Bosnian Army. At least one case is documented and proven in court by the ICTY where mujahedin, members of 3rd Corps of Army BiH, beheaded Bosnian Serb Dragan Popović.[26][27] Another case of beheadings of Serbs is documented to have happened on Kazani, on Trebević mountain above Sarajevo. Mostly Serb civilians were killed by beheading, and later on thrown in the Kazani pit. These actions were performed by several soldiers of the 10th mountain brigade under the command of Mušan Topalović - Caco.[28]

Länessä uutisreportaaseissa aikoinaan näytettiin näitä voitonmerkkejä Bosnian muslimitaistelijoiden urotekoina heidän itsensä toimesta. Myöhemmin näytöt katosivat koskei menettely oikein palvellut markkinoitua kuvaa muslimeista uhreina. Kuitenkin tosiaasia lienee että kaikki osapuolet syyllistyivät törkeyksiin.

Anis Harran

No Wikipediaanhan voi kuka vain syöttää mitä tahansa.

Bosniaan lähteneet arabikiihkoilijat olivat bosniakkienkin mielestä lähinnä pellejä. He eivät tehneet koko konfliktin aikana mitään sodan kannalta merkittävää. Jotkut heistä jäivät sittemmin asumaan paikalliseen kylään ja heihin liittyi muutama pitkät parrat kasvattanut bosnialainen ja muslimiksi kääntyneitä serbejä, turkkilaisia ja joku saksalainen. Tästä porukasta tuli sitten myöhemmin niin suosittu kansainvälinen silmätikku, kun piti väkisin löytää esimerkkejä siitä, että "kaikki osapuolet syyllistyivät törkeyksiin", että siellä niin kansainväliset kuin Bosnian omat tiedustelupalvelut pyörivät suurennuslasin kanssa etsimässä edes yhtä muslimia esimerkiksi Haagiin, mutta aika laihoiksi taisivat jäädä tulokset.

Kosovossa ei ollut islamisteja tämänkään vertaa. Toki serbejä tapettiin, osa kostotoimissa, jotka perustuivat huhuihin tai vääriin ilmiantoihin, ja sellainen on tietysti sodankin olosuhteissa väärin. On silti täysin harhaanjohtavaa rinnastaa tällaiset "törkeydet" siihen mitä serbit tekivät. Kaikki eivät ole yhtä syyllisiä. Tämä kävi varsin hyvin selville myös kun Ramush Haradinajta vastaan yritettiin väkisin koota näytösoikeudenkäynti sen todistelemiseksi, että oikeuteen tuodaan "tasapuolisesti" kaikkia osapuolia.

Myöhemmin Venäjä ja Serbia tukijoineen ovat yrittäneet levittää albaanivastaista propagandaa ilmeisen sylttytehtaan hajuisilla jutuilla elinkaupasta. Tyypillistä mustaa propagandaa. Kun niitä tutkii tarkemmin, yhtään uskottavaa todistajaa tai todistetta ei löydy - pelkkiä poliittisia kytköksiä. Mutta sitä ei enää uutisoidakaan. Ihmisten mieliin vain istutetaan kielteisiä mielikuvia. Juuri niin musta propaganda toimii. Varmaan sitä on tehty myös serbejä vastaan, mutta suuri ero on siinä, että he antoivat teoillaan syytöksiin moninkertaisesti enemmän aihetta.

Jaakko Anttila

Sekä Slobodan Milosevic että Ratko Mladic ovat pitäneet pilkkanaan Haagissa toimivaa Jugoslavian hajoamissotien sotarikostuomioistuinta.
Milosecic oli syytettynä ja Mladic on syytettynä kansamurhasta, etnisestä puhdistuksesta, keskitysleireistä, raiskausleireistä ja Sarajavon sekä YK:n suoja-alueiden asukkaiden joukkomurhasta.

Saksa ja Itävalta ovat kärsineet huonosta omastatunnosta koko Jugoslavian hajoamissotien jälkeisen ajan. Saksa ja Itävalta eivät tehneet mitäään, YK oli kansainvälisen rauhanjärjestön irvikuva, Nato ei tehnyt mitään ja Yhdysvallat ei itse tehnyt mitään kansanmurhan, etnisen puhdistuksen, keskitysleirien, raiskausleirien ja joukkomurhien estämiseksi toukokuun 1992 ja elo-syyskuun 1995 välisenä aikana.

Päinvastoin: YK julisti itsenäiseksi julistautuneen Bosnian ja Hertsegovinan aseidenvientikieltoon. Ratko Mladicin komentamilla Bosnian serbijoukoilla sen sijaan olivat käytettävissään Jugoslavian kansanarmeijan valtavat asevarastot. Bosnia pelastui täydelliseltä tuholta vain sen ansiosta, että Yhdysvallat salli ulkomaisten muslimitaistelijoiden pääsyn Bosnian alueelle siinä vaiheessa, kun Bosnian serbijoukot olivat valtaamassa itäbosnialaista Bihacin kaupunkia. Siihen saakka vailla minkäänlaista vastusta riehuneet ja raiskanneet Bosnian serbit kohtasivat ensimmäisen kerran tasavertaisen vastustajan, Afganistanin sodissa kouliintuneet muslimitaistelijat. Bosnian serbit kärsivät Bihacissa sellaisen murskatappion, että muistavat sen vielä tänäkin päivänä.

Saksalaiset ja itävaltalaiset tv-kanavat ovat lähettäneet säännöllisin väliajoin serbien itsensä kuvaamia dokumenttifilmejä Jugoslavian hajoamissodista. Serbeilla oli samanalainen pakkomielle kuin natseilla: teloitukset kuvattiin dokumenttifilmeille. Olen itse nähnyt serbien itsensä kuvaamat dokumenttifilmit Bosnian itärajan kaupunkien muslimien teloituksista Saksan, Sveitsin ja Itävallan yhteisellä 3SAT-kanavalla. Itä-Bosnian kaupunkien muslimit teloitettiin ja Itä-Bosnian maaseudun muslimit kerättiin keskitys- ja raiskausleireille. Olen itse nähnyt serbien ja Bosnian serbien läheltä kuvaamat dokumenttifilmit luurangoiksi laihtuneiden Srebnenican muslimipoikien teloituksista. Teloituksiin osallistuivat myös Slobodan Milosevicin palkkalistoilla olleet pyövelit, Mustat Skorpionit, jotka retostelivat sillä, että nälkiintyneet muslimipojat teloitettiin selkään ampumalla.

Rusila oletettavasti väittää, että Sarajevon asukkaat olivat itse syyllisiä 120 mm kraatinheittimen ammusten putoamiseen piiritetyn Sarajevon toreille kolmen vuoden ajan ja että piiritetyn Sarajevon asukkaat olivat itse syyllisiä siihen, että Bosnian serbien tarkka-ampujat huvittelivat olmen vuoden ajan päivittäin ampumalla siviilejä Sarajevon kaduille.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

"Rusila oletettavasti väittää, että Sarajevon asukkaat olivat itse syyllisiä 120 mm kraatinheittimen ammusten putoamiseen piiritetyn Sarajevon toreille kolmen vuoden ajan ja että piiritetyn Sarajevon asukkaat olivat itse syyllisiä siihen, että Bosnian serbien tarkka-ampujat huvittelivat olmen vuoden ajan päivittäin ampumalla siviilejä Sarajevon kaduille."

Tällaista en huomannut väittäneeni. Sen sijaan muistaakseni Sarajevon leipäjono ym toripommeissa projektiilien lähtöopaikasta ja ampujista on eriäviä näkemyksiä. Jotkut raportit näkevät ammusten tulleen bosnialaisten asemista jälleen esittelemäni mediasodan päämäärien tavoittamiseksi,

En myöskään ole kieltänyt serbien syyllisyyttä sotarikoksiin - pointtini lähinnä on ollut monipuolisemman kuvan välitys; toisaalta se miten mediasodassa liioittelu oli käytäntönä ja toisaalta että kaikki osapuolet sotarikoksiin syyllistyivät.

Anis Harran

"Sarajevon leipäjono ym toripommeissa projektiilien lähtöopaikasta ja ampujista on eriäviä näkemyksiä."

Se, että serbeillä ja heidän propagandisteillaan on "eriäviä näkemyksiä" asioista, ei tarkoita sitä, etteikö totuuden ja valheen välillä olisi eroa.

"Jotkut raportit näkevät ammusten tulleen bosnialaisten asemista jälleen esittelemäni mediasodan päämäärien tavoittamiseksi,"

Tyypillinen mustaan propagandaan kuuluva salaliittoteoria, jota kansanmurhaajien puolustajat levittävät. Ei ole epäilystäkään mistä nämä "raportit" tulevat ja millä tarkoitusperillä. Seuraavaksi kuulemme varmasti, kuinka Helena Ranta olisi muka väittänyt albaanien itse murhanneen itsensä Racakissa syyllistääkseen serbejä, vaikka Rannan johtama ryhmä nimenomaan todisti päinvastoin.

Kansanmurhaajien puolustajat eivät myöskään häpeile käyttää propaganda-artikkeleissaan lähdeviitteitä, jotka tutkittuina sanovat täsmälleen päinvastoin kuin serbimielisessä disinformaatiossa väitetään. Näin on esimerkiksi islamofoobisilla verkkosivuilla levitettävissä tsaari Lazaria, Milosevicia, Karadzicia ja Mladicia ihannoivissa, serbien marttyyriutta julistavissa ja muslimien kansanmurhaamista vaatimissa "artikkeleissa". Tyhmät lukijat vakuuttuvat siitä, että asiat muka perustellaan lähdeviitteillä, eivätkä vaivaudu tutkimaan, mitä lähteissä todella sanotaan.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Eriävät näkemykset nimenomaan voivat tuoda totuutta lähemmäksi, ei fanaattinen umpioituneen yhden totuuden puolustus. Salaliittoteoria tai ei niin esim jenkkien hallinnossakin eri näkemyksiä on esiintynyt. Tässä yksi esimerkki:

The Aim of PR game played by Bosnian Muslims was to get US to fight aside of them. One part to achieve US involvement was to gain sympathy in West by implementing attacks towards its own citizens. Republican Policy Comittee of US Senate give good description about these self-inflicted atrocities as follows:

Almost since the beginning of the Bosnian war in the spring of 1992, there have been persistent reports — readily found in the European media but little reported in the United States — that civilian deaths in Muslim-held Sarajevo attributed to the Bosnian Serb Army were in some cases actually inflicted by operatives of the Izetbegovic regime in an (ultimately successful) effort to secure American intervention on Sarajevo’s behalf. These allegations include instances of sniping at civilians as well as three major explosions, attributed to Serbian mortar fire, that claimed the lives of dozens of people and, in each case, resulted in the international community’s taking measures against the Muslims’ Serb enemies. (The three explosions were: (1) the May 27, 1992, “breadline massacre,” which was reported to have killed 16 people and which resulted in economic sanctions on the Bosnian Serbs and rump Yugoslavia; (2) the February 5, 1994, Markale “market massacre,” killing 68 and resulting in selective NATO air strikes and an ultimatum to the Serbs to withdraw their heavy weapons from the area near Sarajevo; and (3) the August 28, 1995 “second market massacre,” killing 37 and resulting in large-scale NATO air strikes, eventually leading to the Dayton agreement and the deployment of IFOR.)

Mitä tulee Racakiin niin alueella tosiaan muutama kymmenen kuoli, tosin vain yksi teloitustyyliin läheltä. Epäselvyyttä lähinnä on ollut siitä kuinka moni kuolleista oli KLAn taisteluissa kuolleita henkilöitä. Mediasotaan liittyvä haara pulestaan on William Walkerin rooli tapauksen uutisoinnissa. Hänellähän oli aiempaa taustaa tapahtumien lavastuksista mm väli-Amerikassa CIAn toimesta.

Anis Harran

"readily found in the European media"

Tämä kohta kertookin mistä ko. lobby ammentaa. Monta on salaliittoteoriaa minullekin yritetty Sarajevossa tuputtaa (myös toiselta puolelta), mutta eivät kovin vakuuttavia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset