Ari Rusila: Kootut kirjoitukset The other side of the story!

Hamasin ja Fatahin diili muuttaa lähi-idän pelikenttää

Hamasin ja Fatahin historialliseksi luonnehdittu sopimus saatiin jälleen aikaan, aiemmat yhteishallitussopimukset tehtiin 2007 keväällä ja vuoden 2009 lopussa ja molemmat jäivät toteutumatta. Sopimukselle on nyt vahva “tilaus” YK:n syksyllä käsitellessä palestiinalaisvaltion perustamista. Ko neuvotteluja käytiin mm Saksan ja Turkin välittäminä Damaskuksessa, lopullinen sopimus tuli Egyptin tiedustelupalvelun avustamana Kairossa. (Aiemmin neuvotteluista kirjoitin mm joulukuussa artikkelissani Fragments of the Middle East peace efforts )

Itse näkisin sopimuksessa toteutuessaan kaksi merkittävää tekijää: ensinnäkin Israel saa vastaansa yhtenäisen neuvotteluosapuolen joka halutessaan voisi tehdä pitävän Israelin ja Palestiinalaishallinnon välisen sopimuksen koska vain Hamasin mukanaolo voisi aikaansaada rauhan tai ainakin aselevon. Toinen edellisen kumoava tekijä on se, että Hamasin tavoitteena edelleen lienee islamistisen valtion perustaminen Gazaan, länsirannelle ja nykyisen Israelin alueille tarvittaessa väkivalloin. Nyt hyväksytty sopimusluonnos, joka allekirjoitettaneen lopullisessa muodossaan ensi viikolla, ei anna mitään viitteitä siitä, että Hamas/Fatah suostuisi tunnustamaan Israelin, luopuisi väkivallan käyttämisestä, ja hyväksyisi aiemmin tehdyt sopimukset Israelin kanssa tai että em asioista edes suostuttaisiin neuvottelemaan.

Israelin puolella Likud-puolue on jo valmistelemassa lakiluonnosta, jolla Israel liittää Juudean ja Samarian tai ainakin sen runsaasti juutalaisenemmistöiset alueet sekä Jordanjoenlaakson itseensä, jos PA toteuttaa valtioesityksensä YK:ssa. Samanaikaisesti kuwaitilainen lehti Al-Rai syyrialaisiin turvallisuusmiehiin viitaten toteaa, että sodan syttyessä Israelin kanssa Syyria tulee näyttelemään ”vahvaa kättä” ja kilpailemaan Hamasin kanssa Tel Avivin pommittamisesta ohjuksin. (molemmilla on hallussaan Scudeja; Israelin uudesta ohjuspuolustuksesta torjumaan em uhkaa lisää kirjoituksessani Will Iron Dome balance the Hamas Terror?  )

Suoranaisesti sopimus lakkauttanee yhteisen Israelilais-Palestiinalaisen turvallisuuspaneelin koska Hamasta ei luonnollisestikaan päästetä kokouksiin joissa on suunniteltu yhteisiä israelilais-palestiinalaisia (peite)operaatioita Hamasia vastaan. Edelleen Yhdysvallat on sopimuksen myötä nyt poistamassa maan 475 miljoonan USD taloustuen PA:lle, EU:n kanta yhtenä suurrahoittajana ei liene vielä seljennyt.

Edellä olevasta on arvattavissa etten ole kovin toiveikas sopimuksen rauhaa rakentavasta merkityksestä ainakaan nykymuodossaan. Ehkä paras lopputulema Hamasin/Fatahin sopimuksesta voisi olla rajoitettu kylmä rauha eli aselepo lisättynä rajatuilla kauppasopimuksilla.

 


Taustaliite:  Allaolevasta linkistä (THIS LINK )  löytyy väitteitä ja vastaväitteitä koskien lähi-idän konfliktin taustoja osoitukseksi siitä kuinka kaukana osapuolten käsitykset tilanteesta ovat.

 

Ari RUSILA:  Conflicting Views of Israeli-Palestinian Conflict

Every year in USA, campus hate groups such as the Muslim Students Association and Students for Justice in Palestine join a festival called “Israel Apartheid Week”, which also is part of the growing BDS movement (BDS stands for Boycott, Divestment, and Sanctions against Israel). As response the David Horowitz Freedom Center is sponsoring counter-protests on more than 50 college campuses, as part of its Islamo-Fascism Awareness Campaign. From THIS LINK  one can open some of the claims from Palestinian side and counter claims from Israeli side to highlight the big difference of views in Israeli-Palestinian conflict.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Helena Kaski

Tuo kuva Hamasin ja Hizbollahin välissä pienellä saarekkeella seisovasta Israelista selventää osuvasti, kuinka islamistijärjestöt haluavat juuri sen maan, joka on juutalaisten jalkojen alla, täysin riippumatta siitä, kuinka paljon maata niillä jo on.

Valitessaan yhteistyön Hamasin kanssa Abbas valitsi rauhan ja neuvottelujen tilalta sodan jatkumisen. Vaikka Palestiina näkisi päivänvalon, rauhaa se ei tulisi näkemään. Mikäli Gazan,Juudean ja Samarian välille saataisiin avoin tieyhteys, Hamas saisi nopeasti solunsa laajennettua ympäri koko aluetta. Jokainen tietää, mitä siitä seuraisi.

Mikko Mäkinen

Mikäs siinä pelikentässä muuttuisi. Fatahin näkökulmasta Hamas (=islamismi) on edelleen vaarallisin vihollinen. Ennemmin tai myöhemmin sopimus (jos sellainen solmitaan) raukeaa.

Risto Koivula

Egyptin kommunistinen puolue aloitti julkisen toiminnan.

Egyptin kommunistinen puolue, joka on toiminut 90 vuotta maanalaisuudessa, on ilmoittanut toimintansa julkisesta aloittamisesta.

Tapahtumasta on ilmoittanut puolueen johtaja Saleh Adali todeten samalla puolueen keskittyvän palkkatyöläisten oikeuksien puolustamiseen, vapaan ammattiyhdistysliikkeen toiminnan elvyttämiseen ja maan uuden demokraattisen perustuslain hyväksymiseen.

Kommunistien johtaja ilmoitti puolueen kunnioittavan uskontoa ja pitävänsä sitä yhtenä tekijänä tasa-arvon ja vapauden saavuttamisessa.

Venäjän Ääni

KOMINFORM

http://www.kominform.eu/

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset