Ari Rusila: Kootut kirjoitukset The other side of the story!

Serbian EU-jäsenyys ei ole välttämättömyys

EU laajentuminen on ollut käytännössä pysähdyksissä jo jonkin aikaa ja nähtäväksi jää saadaanko merkittävää laajentumista aikaan ennen unionin hajoamista tai uudelleenmuotoutumista. Kroatian jäsenyys on viivästynyt toivotusta eikä unioni vieläkään tohdi suoraan sanoa Turkille, ettei se kaipaa 70 miljoonaa muslimia seuraansa. Länsi-Balkanilla Bosniaa pidetään vielä keinotekoisesti pystyssä, Albaniassa on sisäisiä levottomuuksia, Makedonia pohdiskelee nimeään ja Montenegro uudistustahtiaan, Kosovo on jouduttu toteamaan järjestyneen rikollisuuden hallitsemaksi näennäisvaltioksi eivätkä serbit eivät saa luovutettua jo mahdollisesti kuollutta sotarikosepäiltyä.

Serbiassa oppositio on vaatinut ennenaikaisia vaaleja ja eurooppalaisten arvojen puolestapuhujana unionin komissio on päätynyt vastustamaan tätä – kansa voisi jälleen äänestää väärin. Samalla Venäjä ja Turkki ovat solmineet useita strategisia – mm vapaakauppaa ja puolustusyhteistyötä koskevia - yhteistyösopimuksia Serbian kanssa.

Merkittävää on myös Arabikadun liikehdintä, lähi-idän epävakaus ja Iranin ydinohjelma koska EU:n toiveet Venäjälle vaihtoehtoisista energialähteistä sattuvat sijaitsemaan juuri näillä alueilla – Kaspain meren kaasuhan on jo alkanut virrata kasvavissa määrin Kiinaan. Serbiasta on Turkin ohella muodostumassa kaasuvirtojen solmukohta samalla kun sen muutoinkin strategisesti/logistisesti merkittävä alueellinen merkitys antaa neuvotteluvaltteja suhteessa EU:iin ja USAhan.

Kehityskulun lopputulemana EU:n suhteessa naapureihinsa saattaa hyvinkin olla ns. kolmas tie eli alunperin Turkille kehitetty etuoikeutettu kumppanuus varsinaisen jäsenyyden ja ulkopuolisuuden välissä.

Näitä teemoja käsittelen laajemmin kirjoituksessani Serbia’s EU association is not a Must pääblogissani.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Juhani Putkinen

Serbia olisi Venäjän viides kolonna EUssa. Minusta Serbialle pitää sanoa selvästi ja kuuluvasti EI.

Pertti Väänänen

Kroattian jälkeen ei pitäisi ottaa muita Balkkanin maita EU-jäseniksi Turkista puhumattakaan.

Karu Kera

Jokaisella on omat suosikkinsa. Minun mielestäni serbit ovat ainoa yhä EU:n ulkopuolella oleva kulttuurikansa Balkanilla ja myös ainoa maa, joka pitäisi ottaa mukaan EU:hun. Serbian EU-naapureilla Bulgarialla ja Kreikkalla on ortodoksimaina vahvat siteet juuri Serbiaan. Samoin Romanialla. Näin ollen Serbian mukaan tuleminen olisi "kivutonta".

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Oma arvaukseni on edelleen, että Kroatia ja Islanti ehtivät liittyä EU:iin ennenkuin suuria päätöksiä Lissabonin sopimuksen "päälle" tehdään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset