Ari Rusila: Kootut kirjoitukset The other side of the story!

Israelin joulukuu 2018

 • Israelin joulukuu 2018

Lähdettyäni joulukuussa Israeliin Sar-El ohjelman puitteissa tutustumaan tilanteeseen paikan päällä lupasin kommentoida sikäläisestä näkökulmasta kiinnostavimpia tapahtumia. Koska itse palvelukokemuksistani on mahdollisesti tulossa helmikuussa artikkeli printtimediaan en niihin tässä yhteydessä puutu vaan käsittelen nyt vain niitä sikäläisiä aihealueita jotka tällöin paikallisten kanssa keskusteluissa esiin nousivat.

Ennakkoon arvioin paikallisesti kiinnostavia asioita olevan aselevon toteutuminen Hamasin kanssa, pohjoisessa käynnistynyt operaatio Northern Shield (Hizbollahin hyökkäystunneleiden tuhoaminen), ennakoitu hallituksen kaatuminen ja Länsirannan terrori-iskut.

Hallitus kaatui

Israel hallitus tosiaan kaatui Joulun jälkeen ja uusia vaaleja odotellaan. Armeijan näkökulmasta mielenkiintoista oli entisen yleisesikuntapäällikön (vastaa puolustusvoimien komentajaa) Benny Ganzin suuri kansansuosio ja toisaalta uuden esikuntapäällikön valinta nykyisen Gadi Eizenkotin jälkeen. Ganzista julkaisin erillisen artikkelin ( Israel 2019 Elex: Benny Gantz vaalien game-changer [Op-Ed] ) ja Eizenkotia olen aiemmin kehunut hänen valmistelemansa Israelin uuden sotilasdoktriinin ansiosta (Israelin uusi sotilaallinen puolustusstrategia ). Todettakoon kuitenkin, että tukikohdassa tähän poliittiseen puoleen ei kiinnitetty juuri lainkaan huomiota; hallituksen hajoamisesta kirjoitin erillisen artikkelin ( Israel: Hallitus eroaa – ennenaikaiset vaalit huhtikuussa 2019 ).

Alla olevaan kuvaan on koottu viimeisimmät hallituksen kaatumisen jälkeen tehdyt mielipidemittaukset, sarakkeessa C nykyisen hallituskoalition kannatus, lähteenä Wikipedia :

Hudna säilyi

Hälytyksen sattuessa aikaa tänne juoksuun olisi ollut vajaat 30 sekuntia.

Tällä kertaa palveluspaikallani oli hyvinkin rauhallista. Pommisuojaan ei tarvinnut juosta kertaakaan, jos olisi, niin aikaa olisi ollut vajaat kolmekymmentä sekuntia hälytyksestä kun aivan rajalla aikaa on vain 15 sekuntia. Näyttää siis siltä, että pitkäkestoinen aselepo Hamasin kanssa – hudna – ainakin toistaiseksi pitää (hudnasta lisää mm aiemmassa kirjoituksessani (Hamas-Israel -sopimus edistymässä ). Gazasta ei nähdäkseni laukaistu lainkaan ohjuksia eivätkä rajamielenosoituksetkaan olleet niin väkivaltaisia kuin aiemmin.  Erikseen sovitut avustukset - humanitaarinen apu, talousapu palkkojen maksuun ja energiatoimitukset - Gazaan ja Hamasille jatkuivat. 

Tilannetta pidettiin kuitenkin epävakaana ja tukikohdassa oli varauduttu uusien keskitettyyn hyökkäykseen kykenevien Hamasin ohjusten uhkaan mm asettamalla Hamasin tärkeimpiin sotilaallisiin hyökkäyskohteisiin lukeutuvan tukikohtamme suojaksi ”Iron Dome” -ohjuspuolustusjärjestelmä.

Siinailla ja Länsirannalla terrori-iskut kiihtyivät

Ympäristössä tilanne oli eri sillä Siinailla ISIS:n haaraosasto teki useita iskuja Egyptin turvallisuusviranomaisia ja armeijaa vastaan mm tark’ampujien toimesta, useita egyptiläissotilaita ja -poliiseja kuoli ja tietty myös joukko jihadisteja. ISIS’n iskut eivät nyt kuitenkaan ulottuneet Israelin puolelle rajaa.

Länsirannalla puolestaan palestiinalaisterroristit iskivät joulukuussa seitsemän kertaa puukottamalla, ampumalla tai autolla päälle ajamalla. Nämä iskut uutisoitiin laajalti ja puhuttivat väkeä palveluaikanani:

 • 9.12. Kaksi naamioitunutta miestä ajoi Ofran risteyksessä olevalle bussipysäkille ja takapenkillä oleva alkoi ampua automaattiaseella bussia odottaneita. Yhdeksän henkeä haavoittui. Raskaana olleelle haavoittuneelle Shira Ish-Ranille tehtiin hätäsektio mutta Amiad Yisraeliksi nimetty vauva kuoli muutamia päiviä myöhemmin vammoihinsa. Israelin turvallisuusviranomaiset tavoittivat toisen hyökkääjistä neljä päivää tapahtuman jälkeen ja terroristi kuoli tulitaistelussa. Lisättäköön, että toinen hyökkääjä pidätettiin 8.1.2019.

 • 11.12. Jiftliqin kylässä Jordan laakson pohjoisosassa palestiinalaismies yritti ajaa IDF:n sotilaiden päälle, vain hyökkääjä haavoittui.

 • 11.12. Palestiinalaismies yritti ajaa rajapoliisin päälle haavoittaen tätä, hyökkääjä ammuttiin.

 • 13.12. Jerusalemin vanhassa kaupungissa palestiinalaismies yritti puujottaa Nablusin portilla olevaa henkilöä. Epäonnistuneen puukotuksen jälkeen hän kuoli kamppailussa rajapoliisien kanssa, poliisimies ja -nainen haavoittuivat.

 • 13.12. Palestiinalaismies yritti al-Birehissä ajaa IDF:n sotilaan päälle joka loukkaantui ja terroristi ammuttiin.

 • 13.12. Palestiinalaismiehet saapuivat autolla Ramallahin lähellä olevaan Givat Asafin kylän bussipysäkille, kaksi astui autosta ulos ja avasi tulen automaattiasein bussia odottavia henkilöitä kohden. Kaksi IDF:n sotilasta kuoli, mies ja hänen raskaana ollut vaimonsa haavoittuivat, hyökkääjät pakenivat autollaan.

 • 25.12. Israelilainen (arabi-)mies kuoli ja kaksi loukkaantui ampumavälikohtauksessa tiellä 6536 Umm a-Rihanin ja Umm al-Fahmin välillä pohjoisella Länsirannalla.

   

   

Hamasin johtaja Ismail Haniyeh (keskellä) ei kieltänyt Länsirannan terrori-iskujen käskyjen tulleen Gazasta (16.12.2018. SAID KHATIB / AFP)

Koko vuonna 2018 iskuja tapahtui yhteensä 54. Joulukuussa Juudean ja Samarian iskuista osa oli sotilastyylisiä eli ryhmän tekemiä ampumisia sotilaita ja siviilejä vastaan eikä uhreiltakaan vältytty sillä tuhoisimmassa tapettiin neljä aikuista ja kolmen päivän ikäinen vauva. Varsinkin viimemainittu tapaus saavutti laajaa huomiota. Merkityksellistä turvallisuustilanteen kannalta oli useiden iskujen suoritustapa, sillä totunnaisten yksittäisten puukotusten ohella iskuja nyt tehtiin organisoitujen ryhmien toimesta ja konetuliaseita käyttäen. Tätä ehkä selittää Hamasin aktiviteettien painopisteen siirtyneen aselevon myötä Gazasta Länsirannalle.

Mainittakoon myös, että Israelin turvallisuusviranomaiset kertoivat estäneensä viime vuonna kaikkiaan 480 terrori-iskua, paikallistaneensa ja neutraloineensa 590 yksittäitä terroristia ja paljastaneensa 201 terroristiryhmää. Loppuvuoden terrori-iskuista Israel julkaisi 20.12.2018 seuraavan raportin jossa syvempää analyysiä tilanteesta: Report By the Ministry of Strategic Affairs Covers Incitement To Terror and Violence Against Israel Q4-2018 .

Northern Shield” vastaa todelliseen uhkaan

Pohjoisessa Libanonin rajalla jatkui joulukuun alussa IDF:n aloittama operaatio ”Northern Shield” Hezbollahin hyökkäystunneleiden tuhoamiseksi. Paitsi ko operaatio myös Hezbollah tuli aiheena useimmiten esiin tukikohdassani. Tämä on luonnollista sillä Hezbollah muodostaa todellisen uhan ja omaa merkittävän pelotteen Israelille ollen aivan eri luokan kysymys kuin Hamasin aktiviteetit, jotka haittaavat lähinnä vain rajaseudun asukkaiden elämänmenoa.

Hezbollahin ja Israelin kesken vallitsee molempien osapuolten keskinäinen pelote ja kilpavarustelu. Tilanne selittää myös Israelin toistuvat ilmaiskut Syyriaan sekä läheisen koordinoinnin Venäjän kanssa Hezbollahin ohjuskapasiteetin teknologisen laadun kehittymisen hilllitsemiseksi. Operaatio ”Northern Shield’stä” kirjoitin oman artikkelinsa (Operaatio Northern Shield ).  Operaatio hyväksyttiin hallituksen sotakabinetin kokouksessa 7.11.2018 eli vajaa kuukautta ennen sen aloitusta.  Joidenkin arvioiden mukaan kyseessä on ensimmäinen askel Hezbollahia vastaan käytävässä kampanjassa, jonka päämääräänä on järjestön ohjuskapasiteetin purkaminen.

Tukikohtamme komentajan mukaan Israelin sotilasstrategioissa puolustus jaetaan kolmeen kehään, joista ensimmäisen muodostavat Gaza ja Länsiranta, toisen Hezbollahin hallitsemat alueet ja kolmannen Iran. Tilannetta tarkkaillaan intensiivisesti ja se voi räjähtää käsiin milloin tahansa. Toki IDF on kiinnostunut myös rauhanomaisista naapureista. Vaikka yhteistyö Egyptin ja Jordanian kanssa on nyt erinomaisella tasolla tulee myös tulevaisuuden vaihtoehtoiset skenaariot ottaa huomioon eli esimerkiksi mitä tapahtuu kun Jordanian hallitsija vaihtuu, onhan väestön suuri osa etnisesti samaa Länsirannan arabien/palestiinalaisten kanssa.


Kirjoitus on julkaistu ensinnä Ariel-Israelista suomeksi -verkkosivustolla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän juholeppanen kuva
Juho Leppanen

Kiinnostava kirjoitus, kiitos!

Juha Manninen

Huh, aika kauheata propagandaa!
Mossadin ja ääri-sionistien todellisista touhuista löytyy kyllä tietoa kun osaa etsiä.
Saako sellaista tietoa kuitenkaan julkaista esim. täällä.
En tiedä...

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Ja mikähän kirjoituksessani oli propagandaa tai virheellistä? Pitää paikkansa, että tietoa löytyy etsimällä ja aivan mielenkiinnon vuoksi voisit hyvinkin julkaista niitä täällä, nähdäkseni tämä alusta on hyvinkin vapaamielinen ja jos kirjoitus ei sisällä pahempia solvauksia voi se hyvin alustalla säilyäkin.

Juha Manninen

Ainakin se "hätäsektio mutta vauva kuoli myöhemmin vammoihinsa" kuulostaa niin tyylilliseltä Israelin tunteisiin vetoavalta propagandalta etten jaksa uskoa.
Ja epäilen niitä muitakin tapauksia. Oikeastihan siellä on menossa palestiinalaisten kansanmurha. Vastarinta on epätoivoista julmaa vihollista vastaan. Israel teurastaa yleensä iskuissaan tuhansia siviilejä. Sotilaallinen taito, aseet, propaganda ja "false flag" operaatiot ovat heillä maailman huippua.
1980-luvulta lähtien Israel on saanut USA:n sotimaan sotansa puolestaan johtavilla paikoilla olevien ääri-sionistien avulla.
Asia on perusteltu ihmisille jonkin "false flag" operaation ja propagandan avulla.
Kaikkiin lähistöllä oleviin muslimimaihin on jo hyökätty, paitsi Iraniin ja Libanoniin. USA selvästi jo etsii tekosyitä hyökätä Iraniin.
Kertomasi ”Northern Shield” operaatio viittaa siihen, että Libanonia varten rakennetaan "false flag" operaatiota. Tarina ja "todisteet" tyypillisesti tehdään vuosien kuluessa.
Hyökkääkö sinne tällä kertaa USA vai Israel itse?
Israelhan sinne jo kerran hyökkäsi 1980-luvun alussa. Se oli eka kerta kun saivat USA:n mukaan leikkiin.
Oikeasti Libanon on heikko ja hajanainen eikä siitä ole sotilaallista uhkaa Israelille. Se on kuitenkin rajanaapuri ja hyvällä paikalla, siis luonteva valloituskohde.
Poikani uhkasi hakea rauhanturvaajaksi Libanoniin, kun siellä on rauhallista. Sanoin, että siellä on NYT rauhallista muttei ehkä kauaa. Täytyy varoittaa uudestaan.

Ari, oletko rauhanturvaajana? Varmaan näet mitä siellä oikeasti tapahtuu. Miksi annat vaikutelman, että Israel on hyvä ja rauhantahtoinen?

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

No se hätäsektio kyllä uutisoitiin ympäri maailmaa ja tässä elävää kuvaa sairaalasta päässeestä vauvan äidistä ja teksteissä taustoitusta: https://youtu.be/kgC6Z1DwEAs eli kyse tositapahtumasta eikä propagandistisesta valeuutisesta.

Mitä puolustautuessa tuleviin siviiliuhreihin tulee poikkeavat mm Gazan konfliktit muista nimenomaan vähäisten siviiliuhrien määrän vuoksi eli suhde on ollut 1-2 siviiliä/taistelija kun mm Tsetseniassa, Irakissa, Syyriassa jne suhdeluku on noin 8 siviiliä/taistelija.

USA kyllä kykenee päättämään itse asioistaan ja suuri osa USAn juutalaisista on kriittinen Israelin nykyistä hallituspolitiikkaa kohtaan.

Libanon on tosiaankin heikko mutta Hezbollah on vakava uhka kaikkialle Israeliin kantavan mittavan ohjuskapasiteetin takia.

Olet oikeassa kun epäilet tilanteen voivan jatkossa eskaloitua. Tätä samaa minullekin toistettiin tukikohdassa moneen kertaan.

Ja vielä etten ole rauhanturvaaja, aikoinaan Balkanilla pommitusten jälkeen olin siviilikriisinhallinta tehtävissä mutta en sotilaana vaan siviilinä. Israelissa puolestaan olen säännöllisesti vapaaehtoisena Israelin armeijassa logistiikka osastolla. Artikkelin kuvassa poseeraan pommisuojan ovella.

Toki seuraan siellä ja täällä mitä Israelissa tapahtuu ja sen voin sanoa että usein kuva länsimediassa on mielestäni virheellinen. Ja omien kokemusteni pohjalta sanoisin kyllä Israelin ja israelilaisten pääsääntöisesti olevan hyviä ja rauhantahtoisia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset