Ari Rusila: Kootut kirjoitukset The other side of the story!

Israel 2019 Elex: Benny Gantz vaalien game-changer

  • Israel 2019 Elex: Benny Gantz vaalien game-changer

Benny Gantz julkisti 28.12.2018 perustaneensa uuden poliittisen puolueen "Hosen L'Yisrael" (Israel's Resilience) jonka nimen voisi tulkita kuvaavan Israelin sitkeyttä, lannistumattomuutta ja kykyä palautua nopeasti ongelmista. Keskusta-vasemmistolaisena pidettävästä puolueesta, sen mahdollisista ohjelmista tai edes jäsenistä ei ole julkistettu mitään yksityiskohtia vaikka vaaleihin on aikaa enää runsaat kolme kuukautta.

Hosen L'Yisrael -puolue on selkeästi luotu Gantzin ja hänen nauttimansa kansansuosion ympärille. Puolueen perustaminen kuitenkin lopettaa aiemat spekulaatiot siitä meneekö Gantz jonkin häntä houkutelleen puolueen listoille vaiko itsenäisenä ehdokkaana vaaleihin. Nähtäväksi jää keitä muita valovoimaisia henklöitä Gantzin taakse listoille liittyy ja millaiseksi vaaliyhteistyö tai koalitiot muiden puolueiden kanssa muotoituvat. Joka tapauksessa Gantzilla on edellytyksiä nousta vaalien game-changeriksi – suunnannäyttäjäksi joka toivoakseni nostaa Israelin vasemmistoa sen nykyisestä alennustilasta.

Vahvistamattomien tietojen mukaan Gantz pyrkii muodostamaan blokin aiemman, samoin laskuvarjojoukkotaustaa omaavan ja entisen esikuntapäällikön ja puolustusministerin, Moshe Ya’alonin perustaman myös uuden puoleen kanssa jolloin hän voisi häivyttää puolueensa vasemmistolaista mielikuvaa. Aiemmin Gantz tiettävästi kävi neuvotteluja Sionistisen Unionin Tzipi Livnin ja Avi Gabbayn kanssa yhteisestä blokista mutta neuvottelut eivät liene johtaneet tulokseen ainakaan vielä. Myös keskustajohtaja Yair Lapid on tarjonnut yhteistyötä. Oppositiojohtaja Livnin huhutaan harkitsevan liittymistä Benny Gantz'n uuteen puolueeseen.

 

 

Tällä(kin) kertaa vaalit henkilöityvät ja yksi keskeinen tekijä on Netanyahun poliittinen tulevaisuus.  Äänestäjien keskuudessa se ei vaikuta kovin valoisalta sillä 52 % ei halua nähdä häntä enää pääministerina kun taas vain 34 % sitä haluaisi.

Benjamin (Benny) Gantz syntyi Kfar Ahim moshavissa, puolimatkassa Gazasta Tel Aviviin 1959. Hänen äitinsä Malka on unkarilaisperäinen Holokaustista selvinnyt ja isänsä Nahum puolestaan romanialaisperäinen jonka britit pidättivät hänen pyrkiessään luvattomasti Israeliin. Pariskunta oli Kfar Ahim moshavin, osuustoiminnallisen maatalousyhteisön, perustajajäseniä.

Vuosikymmeniä kestäneen armeijauransa aikana Gantz toimi etupäässä laskuvarjojoukkojen ja ilmavoimien komandoyksikön (Pelican) johtotehtävissä ja osallistuen jo 21 vuotiaana erikoisjoukoissa operaatioon Beirutin liepeillä Libanonissa.

Esikuntapäällikkö Benny Gantz harjoittelemassa laskuvarjosotilaiden kanssa 18.5.2011

Esikuntapäällikkönä Gantz uudelleenpriorisoi taisteluresursseja mm korvaten panssaroituja yksiköitä keve ämmillä taistelumuodostelmilla ja muodostaen keskusjohtoisen taisteluyksikön joka voitiin lähettää lyhyellä varoitusajalla mihin tahansa Israelin kolmesta alueellisesta johtokeskukseksesta (regional commands). Strategisesti Gantz loi ns. Depth Commandin pitkän etäisyyden (Iran) taisteluja varten, alueellisten johtokeskusten keskittyessä Israelin välittömiin raja-alueisiin.

Taktisesti Gantz nivoi yhteen tykistökeskitykset, laivaston aktiviteetit ja ilmavoimien iskut ennen tankkien ja komandojoukkojen invaasiota ja kaiken ytimenä oli tarkan tiedustelutiedon hyödyntäminen.

Gantzin poliittisia näkemyksiä pidetään keskusta-vasemmistolaisina osin johtuen mm Laboria kannattaneesta isästään. Taustalla Gantz on esittänyt vasemmistolaisia, lievästi rauhanomaisia ratkaisuja Israel-Palestiina -konfliktiin: Israelilaisten ja palestiinalaisten eri asuinalueet, uudisasutusten rakentamisen lopettaminen Länsirannan turvamuurin taakse ja Jordan laakson pitäminen Israelin itäisenä turvavyöhykkeenä.  Samantyyppisiä teemoja on esitetty myös israelin vasemmiston puolelta mm konstruktiivisen unilateralismin muodossa sekä Herzogin suunnitelmassa ja Omer Bar-Levin ‘it’s in our hands’ -ohjelmassa (lisää näistä aloitteista esim:  Syitä Israelin sionistisen vasemmiston kannatusvajeeseen?[Op-Ed] ,  Constructive Unilateralism: Leftist Approach to Israel-Palestine Conflict ja   Herzog’s Plan: Security Barrier Around the Major Settlement Blocs of West Bank ).

Vaaliviranomaisille toimitettujen asiakirjojen mukaan Gantzin puolueen tavoitteena on Israelin valtion vahvistaminen juutalaisena ja demokraattisena valtiona sionistisen unelman valossa ja itsenäisyysjulistuksen hengessä sekä kansallisten prioriteettien määrittely koulutuksessa, yhdyskuntarakenteen kehityksessä, maataloudessa, laeissa, sisäisessä turvallisuudessa, sosiaalisessa hyvinvoinnissa, rauhassa ja turvallisuudessa.

Mielestäni Israelin kaipaama visionääri

Israelin 19 Gantzia edeltäneestä esikuntapäälliköstä 10 on tullut ministereitä ja kahdesta jopa pääministeri (Yitzhak Rabin ja Ehud Barak), kolmas pääministeri – Ariel Sharon – puolestaan omasi vahvan armeijataustan vaikkei ollutkaan esikuntapäälikkö.  Israelin armeija on tunnettu tehokkuudestaan ja korkeista eettisistä standardeistaan, se toimii tasapainottavana tekijänä poliittisten äärilaitojen ristiriidoissa ja omaa instituutiona suurimman arvostuksen väestön keskuudessa.  Tässä mielessä Gantz voi tuoda tervehdyttävän tuulahduksen Israelin politiikkaan.

Benny Ganz on päätään muita pidempi (192 cm) upseeri ja herrasmies omaten merkittävän sotilasuran urheasta etulinjan taistelijasta strategisesti ajattelevaan armeijan johtajaan. Hänellä on hyvät sosiaaliset taidot ja liki nuhteeton tausta (yksi mitätön rakennusluparike löytynee henkilöhistoriasta). Mikäli Gantz kykenee kansansuosionsa avittamana yhdistämään Israelin keskusta- ja vasemmistovoimia on tämä nähdäkseni ainut merkittävä vastavoima Likudille ja sen ajamalle oikeistopolitiikalle.

Lähteenä mm: Jerusalem Post

 

Merkki tulevasta? Netanyahu kumartuu Benny Gantzin ja Moshe Ya'alonin kätellessä 16.2.2015

 


Kirjoitus on julkaistu ensinnä Ariel-Israelista suomeksi -verkkosivustolla

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Israel on valinnut oman tiensä uuden kansallisuuslakinsa myötä....

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Kyseinen lakihan hyväksyttiin hyvin täpärällä ääntenenemmistöllä, joidenkin arvioiden mukaan se ei vaaranna millään tavalla muissa mm peruslaeissa olevia säädöksiä mm ihmisoikeuksista, toiset arvioivat päinvastoin. Aika näyttää moderoidaanko ko lakia ja mikä on sen käytännön vaikutus. Omasta mielestäni kyseisen lain olisi voinut jättää säätämättäkin.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

"Private investigators reportedly sent to collect defamatory material on Gantz" https://www.timesofisrael.com/private-investigator...

Benny Gantz on ilmeinen uhka Bibi Netanyahun jatkolle pääministerinä seuraavien knesset-vaalien jälkeen. Sen voi päätellä monesta syystä kuten blogisti tuo esille. Yksi indikaattori on se, että Gantzin vaiheista on käynnistetty tutkimus, jossa haetaan hänen mainettaan tahraavia episodeja. Mahtaako löytyä?

Blogistin tietojen mukaan hänellä (Gantzilla) 'on hyvät sosiaaliset taidot ja liki nuhteeton tausta (yksi mitätön rakennusluparike löytynee henkilöhistoriasta)'.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Gantzin taustoja selvitettiin paljonkin hänen esikuntapäällikkö -valintansa aikaan. Häntä syytettiin mm Länsirannalla haavoittuneen israelilaissotilaan noudon viivästymisestä. Päätöksen asiasta, muistaakseni, teki kuitenkin silloinen puolustusministeri joka oli sopinut noudosta Palestiinalaisviranomaisten kanssa; nämä kuitenkin tulivat siinä määrin myöhässä että kyseinen sotilas kuoli. Gantzilla ei todettu olevan mitään osuutta em järjestelyssä.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Lisättäköön vielä, että Israelissa nuhteettomuudella on ehkä hieman eri toleranssit kuin vaikkapa Suomessa. Muistaakseni Netanyahun Sara vaimo sai oikeudessa tuomion siitä että palauttanut kotinsa tyhjiä viinipulloja kauppaan ja pitänyt palautusrahat itsellään kun ne olisi pitänyt tilittää valtion kassaan; vähän verrannollinen siihen että naapurimaassamme demarijohtaja Sahlin joutui syrjään ostettuaan Toblerone patukan valtion luottokortilla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset