Ari Rusila: Kootut kirjoitukset The other side of the story!

Israel: Hallitus eroaa - ennenaikaiset vaalit huhtikuussa 2019

  • Israel: Hallitus eroaa - ennenaikaiset vaalit huhtikuussa 2019

Israelin hallituskoalitio ilmoitti tänään [24.12.2018] Knessetin hajottamisesta ja uusien vaalien pitämisestä neljän kuukauden sisällä. Todennäköisimpänä järjestyksessään 21. Knessetin vaalipäivänä pidetään 9.4.2019.

Pääministeri Benjamin Netanyahu on hallinnut heiveröisellä kahden paikan enemmistöllä siitä lukien kun puolustusministeri Avigdor Lieberman erosi viime kuussa.

Uusia vaaleja ei enää voinut välttää kun Knesset ei päässyt yhteisymmärrykseen tunteita nostattaneesta asepalvelua koskevasta laista.

 

Knessetin rakennus Jerusalemissa. Kuva Wikipedia

Viimeaikaiset mielipidetutkimukset ennakoivat Netanyahun Likud puolueelle suurimman puolueen asemaa Yair Lapidin keskusta-oikeistolaisen Yesh Atid puolueen tarjotessa kovimman vastuksen. Israelin mielipidemittauksissa kannattaa kuitenkin muistaa suhteellisen suuri virhemarginaali.

Vaalien kiinnostavuutta lisäävät uudet poliittiset tulokkaat kuten erityisesti aiempi Israelin armeijan pääesikunnan johtaja (puolustusvoimien komentaja) Benny Gantz, joka nauttii suuresta suosiossa eri gallupeissa ja mielenkiinnolla odotetaan mikä puolue saa hänet listoilleen.

 

Vaalitulokseen ja Israelin politiikkaan yleisemminkin saattaa vaikuttaa Netanyahun syyteharkinta useista korruptiotapauksista ja sama uhkaa myös Shas -puolueen puheenjohtaja Aryeh Deriä.

Jo 1.12.2018 poliisi suositteli pääministeri Netanyahua ja hänen vaimoaan asetettavaksi syytteeseen petoksesta ja julkisen aseman väärinkäytöstä Case 4000 (Bezeq Affair) jutussa ja jo helmikuussa 2018 pääministeriä suositeltiin poliisin toimesta syytettäväksi vastaavissa tapauksissa (Cases 1000 and 2000).

Poliisin suositukset Netanyahun tapauksissa ovat vahvalla pohjalla sillä aiemmin Netanyahu palkkasi entisen kampanjajohtajansa, Shlomo Filberin, turvaamaan hallituksen taholta tiettyjä Bezek -yhtiön intressejä ja nyttemmin Filber on sopinut toimivansa todistajana pääministeriä vastaan. Maaliskuussa 2018 Netanyahun aiempi viestintäavustaja, Nir Hefetz, allekirjoitti sopimuksen toiminnasta valtiontodistajana ja samoin Netanyahun aiempi kansliapäällikkö - Ari Harow – on sopinut toimivansa valtiontodistajana Cases 1000 ja 2000 -jutuissa.

Oikeuskansleri (Attorney-General) Avichai Mandelblit on antanut luvan poliisin suositusten julkistamiseen ja hän tekee harkitsemassaan aikataulussa lopulliset päätöksensä syytteiden nostamisesta – tai syyttämättä jättämisestä.


Kirjoitus on julkaistu ensinnä Ariel-Israelista suomeksi -verkkosivustolla

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Aiemmin Netanyahun oikeusprosessista: Netanyahun oikeusprosessi (https://arielfi.wordpress.com/2018/02/17/netanyahu...).

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Taulukko vuoden 2015 vaalituloksesta ja puolueiden intresseistä on hieno tietopaketti - kiitos bloggaajalle!

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Isreaelissa on kuitenkin hyvin demokraattinen kattaus puolueita ja äänestää saa vapaasti.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Pitää paikkansa omalla valtioalueella (vuoden 1949 aselepolinjat) ja kaiketi myös miehitysalueiden juutalaissiirtokunnissa.

X

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Uusia vaaleja ei enää voinut välttää kun Knesset ei päässyt yhteisymmärrykseen tunteita nostattaneesta asepalvelua koskevasta laista."

Mikä tuon lain tunteita nostattava sisältö on?

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Viime syyskuussa Israelin korkein oikeus päätti että vuodelta 2015 peräisin oleva asevelvollisuuslaki (military draft bill) on peruslakien vastainen (unconstitutional). Kyseinen laki myöntää useimmille ultra-ortodoksisille yeshiva opiskelijoille vapautuksia asepalveluksesta. Uudessa puolustusministeriön esityksessä asetettaisiin vuosittaiset vähimmäismäärät ultra-ortodoksille asevelvollisille ja ellei määrä täyttyisi yeshiva-kouluja voitaisiin sakottaa. Ääriuskonnollisista hallituspuolueista osa uhkasi lähteä hallituksesta osan ollessa tyytyväisiä kompromissiesitykseen. Ultraortodoksit pitivät myös mielenilmauksia Knessetin ulkopuolella. Oppositiopuolueetkaan eivät suostuneet tukemaan uutta esitystä sen poiketessa puolustusministeriön alkuperäisestä esityksestä. Kun hallituksella on vain yhden paikan enemmistö Knessetissä olisi lain läpimeno vaatinut yksimielisyyttä.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Käytin yllä ilmaisua peruslakien vastainen koska Israelissa ei ole varsinaista perustuslakia vaan eräänlainen "uncodified constitution" tai "unwritten constitution" tarkoittaen mm ns peruslakeja joiden muuttamiseen vaaditaan suuri ääntenenemmistö lakia säätävissä elimissä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset