Ari Rusila: Kootut kirjoitukset The other side of the story!

Aselevon toteutus alkoi väkivaltaisesti - Israelin hallitus hajoamassa

Hamasin ja Israelin välinen Egyptin välityksellä suunniteltu aselepo – Hudna – hyväksyttiin ainakin epävirallisesti sekä Israelin että Hamasin johdossa tiistaina 13.11.2018.  Aselevon alla Gazan ja Israelin välit kuitenkin eskaloituivat sodan partaalle Hamasin ampuessa muutamassa päivässä satoja raketteja Israeliin ja Israelin ilmavoimien iskettyä 160 kohteeseen Gazassa.  Poliittisesti Israel ajautui hallituskriisiin johtuen erimielisyyksistä aselevon ja terrori-iskuihin vastaamisen suhteen.

Vahvistamattomien tietojen mukaan Hamas-Israel -aseleposopimusta esitti yhteensä neljä eri välittäjää: Egypti, YK, Norja ja Sveitsi. Näistä Egyptin välitystoiminta lopulta johti tulokseen. Eri palestiinalaisryhmät ovat sanoneet sitoutuvansa tulitaukoon kunhan Israel ei riko sitä.

Paluumarssi jatkuu...(Palinfo Twitter account, November 10, 2018)

 

Eskalaatio

Israelin erikoisjoukot tekivät pari päivää ennen tulitaukoa salaisen sotilasoperaation Gazaan. Palestiinalaislähteiden mukaan IDF pyrki vangitsemaan Khan Yunisissa toimivan tunnelisodasta vastaavan Hamas -komentajan. Operaatio kuitenkin paljastui ja israelilaisryhmä joutui tulitukseen pyrkiessään takaisin Israeliin. Israelin ilmavoimat suojasi vetäytymistä, tulitaistelussa kuoli operaation johtaja, israelilainen eversitiluutnantti, ja seitsemän Hamasin taistelijaa, näiden joukossa Hamasin Izz ad-Din al-Qassam prikaatin paikalliskomentaja Nur Barakeh.

Epäonnistuneen tiedusteluoperaation jälkeen Hamas muutamassa päivässä ampui Israeliin 460 rakettia joista noin 100 ammuttiin alas. Suora rakettiosuma asuintaloon Ashqelonissa tappoi Hebronista kotoisin olevan palestiinalaismiehen, tämän ohella kaikkiaan 100 rajaseudun israelilaista haavoittui. Yksi panssarintorjuntaohjus tuhosi israelilaisbussin. Israelin ilmavoimat vastasi rakettituleen iskemällä 160 Gazan kohteeseen kuten mm rakettien laukaisupaikoille ja kolmeen hyökkäystunneliin; ilmavoimat tuhosivat tällä kertaa poikkeuksellisesti myös neljä Hamasin käytössä ollutta kerrostaloa.

Vaikka eskalaatio tapahtuikin pysyivät Israelin Gazaan johtavat rajanylityspakat auki ja sovitut raha- ja polttoainetoimitukset Gazaan jatkuivat.

(Lähteinä mm: WIN, IDFBICOM)

 

Hudna toteutumassa

Egyptin Keskustiedustelupalvelu kutsui Hamasin johdon Kairoon jatkamaan keskusteluja tilanteen tyynnyttämiseksi Israelin kanssa sekä intrafadan lopettamiseksi. Hamas hyväksyi kutsun. Hamasin delegaatio koostuu poliiittisen byroon jäsenistä ja se matkaa Kairoon kunhan Hamas päättää yhtenäisestä kannasta Gazaa koskevista asioista.

Fatahin ja Palestiinalaishallinnon (PA) osalta arvioidaan Mahmoud Abbasin hyväksyneen Hamas-Israel -sopimuksen ehdolla, että se pohjautuu vuoden 2014 vastaavaan operaatio Protective Edgen päättäneeseen sopimukseen jonka PA ja Israel allekirjoittivat ja ehdolla ettei se johda poliittiseen sopimukseen. (Lähde: The Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center )

Aseleposopimuksessa on vahvistamattomien tietojen mukaan kaksi osaa: ensimmäinen osa on jo toteutumassa eli väkivaltaiset ”Paluumarssi” demonstraatiot laimenemassa, sähkönjakelu Gazaan lisääntymässä ja Hamasin palkanmaksun tapahtuessa. Toista osaa Egypti yhä viimeistelee osapuolten kanssa työskennellen erityisesti ”intrafadan” lopettamiseksi eli Hamasin (Gaza) ja Fatahin (Länsiranta) keskinäisten suhteiden palauttamiseksi vuosina 2011 ja 2014 sovittujen periaatteiden mukaan (tavoitteena yhteinäinen Palestiinalaishallinto – presidentin ja parlamenttivaalien jälkeen - koskien myös Gazaa).

Hamasin liittolaisineen Gazasta Israeliin vuosittain ampumat raketit 2006-2018 (Lähde:
The Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center)

Marraskuun 8. 2018, Mohammed al-Emadi, Qatarin Gazan jälleenrakennuskomission johtaja saapui Gazaan mukanaa $15 miljoonaa käteistä Hamasin työntekijöiden palkanmaksuun. Kuljetus tapahtui Israelin koordinoimana ja YK:n valvomana Erez ylityspaikan kautta, Palestiinalaishallinto (PA) ei puuttunut asiaan. Mohammed al-Emadi, tavatessaan palestiinalaisorganisaatioita, sanoi Qatarin jatkavan $15 miljoonan kuukausiavustuksia palkanmaksuun seuraavan puoli vuotta. Lisäksi Qatar lahjoittaa $10 miljoonaa polttoaineostoihin. Kahdessa tapauksessa, postitoimistossa jossa palkkoja maksettiin ja ”Paluumarssi” -leirillä, nuoret palestiinalaiset heittelivät kiviä al-Emadin autoa kohden.

Qatar and Israel ovat myös sopineet – Gazaan tapahtuvan palkanmaksun ja polttoainetoimitusten ohella – perustaa merikäytävä Kyproksen ja Gazan välille. Merikäytävää tarkkailtaisiin kansainvälisin voimin Israelin turvallisuusohjauksen alla.

Palestiinalaishallinon mielestä Egyptin välittämä Hamas-Israel -sopimus ei sisällä Qatarin tukea Hamasin palkanmaksuun ja tämä taloudellinen tuki on osa toista Qatarin sponsoroimaa Israelin ja Hamasin välistä sopimusta. (Lähde: al-Hayat, November 9, 2018 The Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center mukaan)

Osama bin Ahmed Nugali, Saudi Arabian suurlähettiläs Egyptissä ja Arabiliigan pysyvä edustaja, puolestaan ilmoitti Saudi Development Fund'in siirtäneen $600 miljoonaa Palestiinalaishallinnolle helpottamaan maan budjettia. Summa on saudien kuukausilahjoitus käsittäen elo-lokakuun 2018 erät.

 

Qatar on vuodesta 2012 jälkeen avustanut Gazaa $717 miljoonalla (Facebook page of the Qatari, November 12, 2018)

 

Poliittiset seuraukset

Israelin puolustusministeri Avigdor Lieberman erosi keskiviikkona [14.11.2018] vastustaessaan Hamasin kanssa sovittua aselepoa ja siitä huolimatta kiihtyneitä väkivaltaisuuksia. Liebermanin katsoo tulitauon olevan antautumista terrorille ja hän on koko virkakautensa ajan vuodesta 2016 ajanut tiukkoja sotilaallisia toimia Hamasia vastaan silläkin uhalla että tämä johtaisi laajempaan konfliktiin. Liebermanin ero vie Natanyahun hallituksen hajoamisen partaalle ja maan kohti ennenaikaisia vaaleja.

Oikeistolainen myös kovan linjan kannattaja opetusministeri Naftali Bennett on vaatinut puolustusministerin salkkua itselleen uhalla että lähtee muutoin hallituksesta. Natanyahun arvioidaan mieluummin kaatavan hallituksen kuin nimittävänsä Bennetin puolustusministeriksi. Hallitus saattaa kaatua jo viikon sisään ja on siis mahdollista että uusi Knesset valitaan jo maaliskuussa marraskuun 2019 sijaan. Hamas puolestaan pitää Liebermanin eroa Gazan voittona Israelista - poliittisena maanjäristyksenä. (Lähteet: mm. The Washington Post )

Muutoksia odotettavissa maaliskuussa 2019?

 

Op-Ed näkökulma

Näkemykseni mukaan aselevon eteen tehty työ ei ole mennyt hukkaan eikä ”hudna” ole peruuntunut. Ns. ”Paluumarssi” -kampanjat jatkunevat mutta niiden intensiteetti laskenee vuoden loppua kohden ja niihin liittyvät väkivaltaisuudet vähenevät. Silti ajoittain voidaan nähdä myös nyt koetun kaltaisia lyhyitä selkkauksia kun Hamas kokee ”rauhaan vastataan rauhalla” periaatetta rikotun.

Tulitauon alla IDF:n tekemä tiedusteluoperaatio hämmästyttää ajoituksellaan.  Operaation tavoitteet lienevät olleet ainakin taktisesti tärkeitä vaarantaessaan näin strategisestikin tärkeän hudnan.  Tärkeyttä korostaa vielä sekin, että pientä ryhmää johti everstiluutnantin arvoinen upseeri.  Hänen kaatumisensa puolestaan kuvaa hyvin IDF:n arvoja siinä mielessä, että Israelin armeijan sisäisen lujuuden ja voiman tärkeä osatekijä nähdäkseni on, että upseerit johtavat joukkojaan edestä ja tekevät mitä tahansa suojellakseen alaisiaan. 

Poliittisesti merkityksellistä mielestäni on, että Netanyahu hallituksen hajoamisen uhallakin on pyrkinyt välttämään tilanteen eskaloitumisen Hamasin suhteen.  Helppo ja populistinen ratkaisu rajaseudun mielenosoittajien ja "haukkojen" mieleen olisi pommittaa Gaza rauniokasaksi, vallata se maaoperaation avulla ja tuhota Hamas juuriaan myöten.  Tällainen ratkaisu vaatisi ennennäkemättömän määrän siviiliuhreja Hamasin ihmiskilpipolitiikan ja kaupunkisodankäynnin luonteen takia.  Poliittinen ja kansainvälispoliittinen hinta olisi aiempia konflikteja merkittävästi raskaampi tällaisessa ratkaisussa eikä Gazan hallinta ja jälleenrakennuskaan operaation jälkeen halvaksi tulisi. Henkilökohtaisesti Netanyahu ei kuulu suosikkeihini isrelilaispoliitikojen joukossa, mutta tässä taipumattomuudeesta kovan linjan painostukseen hän mielestäni nyt ansaitsee kiitoksen.

Aiheesta aiemmin: 

Hamas-Israel -sopimus edistymässä

Intrafada rakoilevan aselevon hidasteena 

Hamas-Israel Hudna jälleen harkinnassa

Op-Ed: Hamas ja Israel ’Cold Peace’ sopimukseen

Gaza State Under Construction, West Bank Remains Bystander 


Kirjoitus on julkaistu ensinnä Ariel-Israelista suomeksi -verkkosivustolla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Surullista, raivostuttavaa. En yhtään ihmettele jos juutalaisiin kohdistuvat vainot lisääntyvät maailmalla. Juutalaiset Israelissa toimivat käsittämättömän julmasti Gazan keskitysleirissä olevia evakoita kohtaan.

Huippu oli tänä vuonna teurastus. Piruparat heittelivät kiviä aidan yli. Herran valittu kansa ampuu kiikarikivääreillä heitä toiselta puolelta haavoittaen ja tappaen tuhansia. Eikä maailma pahemmin reagoi.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Juutalaisia on vainottu vuosisatoja ympäri maailmaa joten en yhtään ihmettele kun he haluavat elää rauhassa lopulta heille sovitulla alueellaan. Keväällä aloitettu gazalaisten mediakampanja sai ansaitsemaansa huomiota eli aluksi kauhistelua taustoja tuntemattomien toimittajien mennessä vedätykseen mukaan, muutamassa viikossa tapahtuman luonne oli selvä kaikille kun vieläpä Hamas tunnusti suurimman osan kuolleista gazalaisista olleen siviiliasuisia taistelijoitaan jotka hyvin palkkioin oli rajalle houkuteltu aitaa rikkomaan. Hamasin mielenosoittajat jopa hyökkäsivät raja-asemaa tuhoamaan - joka katkaisi ajoittain Israelista Gazaan virtaavan humanitaarisen avun - öljyputkikin vahongoittui, jolloin tavalliset gazalaiset saivat kärsiä sähkökatkoista, sairaalalaitteisiin tarkoitetulla heliumilla taas täytettiin räjähteillä ym lastattuja ilmapalloja joilla onnistuttiin polttamaan israelilaisten peltoja ja osia luonnonsuojelualueista. Tähän gazalaisten aiheuttamaan ympäristötuhoon eivät luonnonsuojelujärjestöt jostain syystä puuttuneet.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Todettakoon että osa Israelin hallituksesta äänesti tulitaukosopimusta vastaan koska vaati kovempia otteita Hamasia vastaan rakettihyökkäyksen aikana ja jälkeen. Netanyahu sotilasjohdon suosituksesta pyrkii pitämään tulitaukosopimuksen elossa.

Jotain Israelin elämää kunnioittavasta politiikasta kertonee sekin että jälleen kerran tuhotuissa rakennuksissa työskenteleviä varoitettiin ennakkoon pommi-iskusta jotta ne ehdittii evakuoida ennen iskua, näin tehtiin suurissa kerrostalokohteissa kuten Hamsin propaganda-tv ja tiedustelupäämaja rakennusten suhteen jolloin mittavilta henkilövahingoilta vältyttiin.

Käyttäjän elehtiaho kuva
Eira Lehtiaho

Irankin on maksanut palkkioita rajan yli yrittäville gazalaisille .
Jossain vaiheessa Iran voi myös suunnitella hyökkäystä Gazan kautta Israeliin.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Iran on aiemmin rahoittanut Hamasia mutta viime viikolla juurikin Qatar - Israelin suostumuksella - maksoi rakettihyökkäyksen alla Hamasin palkat ja maksaa myös lähikuukausina.

Irania Hamasin aktiivisuus palvelee kahdellakin tavalla, ensinnäkin nyt voitiin testata Hamasin uusia kehittyneempiä raketteja ja ohjuksia ja toiseksi Israelin torjuntakykyä. Tuloksena oli että kehittyneemmät raketit olivat paremmin suunnattuja ja torjunta odotettua heikompaa joka näkyi tuhoina mm Asqelonissa.

Em kokemusta Iran hyödyntää valmistellessaan Hizbollahin hyökkäystä Libanonista Israeliin. Tietääkseni Israel on antanut viimeisen varoituksen Libanonin hallitukselle, ettei se enää salli kehittyneitä ohjuksia valmistelevien työpajojen toimintaa. Jo ennen tätäkin Hizbollahin 100000-150000 ohjusta/rakettia muodostavat Israelille aivan eri luokan uhan kuin Hamasin raketit niin määrältään kuin laadultaan. Hizbollah ei ole vielä suostunut aloittamaan hyökkäystä Israeliin koska se tietää Israelin vastauksen olevan myös moninverroin kovempi kuin Gazan tapauksessa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset