Ari Rusila: Kootut kirjoitukset The other side of the story!

Tanska lopettaa BDS:n rahoittamisen

  • Tanska lopettaa BDS:n rahoittamisen

Tanska ei enää rahoita terroristeihin siteitä omaavia järjestöjä eikä toimia joilla Israelin olemassaolo kieltäviä tai sitä pyritään boikotoimaan.  Tanskan ulkoministeri Anders Samuelsen tiedotti uudesta politiikasta lokakuussa 2018 julkaistussa  dokumentissa [”Explanations about the conditions for Danish support for Israeli and Palestinian civil society organizations.”] Päätös seuraa Tanskan ulkoministeriön aiemmin viime vuonna valmistelemaa  Tanskan avustusrahojen väärinkäyttöä koskevaa selvitystä.

Uuden ohjeistuksen mukaan “Tanskan avustustusvarojen käyttö poliittisiin tarkoituksiin, mukaanlukien BDS aktiviteetit, ei ole hyväksyttävää . BDS on akronyymi Boycott, Divestment and Sanctions -liikkeelle [Israelin boikotointi, sijoitusten vetäminen Israelista ja sanktiot]. Ohjeistus edelleen kieltää rahoittamasta terroristiliikkeisiin assosioituvia tai niitä rahoittavia vastaanottajia ja edelleen ihmisoikeusperiaatteita loukkaavia sekä Israelin olemassaolon kieltäviä tahoja.

Päätöstä on pidetty jopa perustavaa laatua olevana Euroopan hallitusten keskuudessa. Aiemmin Sveitsi ja Norja käsittelivät samaa tematiikkaa tänä vuonna ja nyt Tanska näyttää mallia muille EU -maille. Joulukuussa 2017 Tanska jo alkoi peruuttaa rahoitustaan useilta palestiinalaisryhmiltä ja rahoitusta saavien palestiinalaisryhmien määrä vähenikin puoleen vuonna 2018.

 

BDS?

 

Muodollisesti edistyksellisiä näkökulmia edustava BDS kannattaa väkivallatonta taktiikkaa mutta ajoittain sen Israelia ja juutalaisia kyseenalaistavat näkemykset tulevat julki.

BDS:n juuret ulottuvat vuoden 1967 Kuuden-päivän sotaa kauemmaksi. Jo vuonna 1929 palestiinalais-/islamistijohto totesi arabien poistavan viimeisenkin juutalaisen alueelta taloudellisen boikotin avulla. Sittemmin Jerusalemin suurmufti pyrki natsi-Saksassa edistämään holokaustia ja lopullista ratkaisua Lähi-idässä. Arabijohtajat ajoivat juutalaisyhteisön boikottia jo 1930 –luvulla ennen Israelin valtion perustamista. Samoin Arabiliitto aloitti juutalaisyhteisöjä vastaan taloudellisen, kulttuurisen ja diplomaattisen boikotin jo vuonna 1945 ja ylläpitää sitä yhä joskin minimaalisesti 1990 -luvulta lukien.

Omar Barghouti on palestiinalaisaktivisti ja Israelia monipuoliseen boikotointiin ajavan BDS –liikkeen [Boycott, Divestment and Sanctions] perustajajäsen. Barghouti ja muutkin BDS –liikkeen johtohahmot käytännössä kieltävät ns. Kahden-valtion ratkaisun israelilais-palestiinalaiseen konfliktiin kieltäen jopa Israelin olemassaolo-oikeuden juutalaisvaltiona.  Barghoutin mukaan keskeisin kysymys on pakolaisten paluu Israeliin jolloin Palestiinan valtion rinnalle Kahden-valtion mallissa syntyisi toinen palestiinalaisvaltio, yhden valtion mallissa – Israelin ja ns. Länsirannan käsittävällä alueella – juutalaiset olisivat vähemmistö. Edelleen Barghouti kannattaa vastarintaa kaikin tavoin mm aseellisesti. Hänen katsotaan myös kieltävän juutalaisten ihmisarvon ja luonteen alueen alkuperäisasukkaina.

 

Taustoitusta syvemmin

Erinomainen esitys BDS -liikkeen historiasta, taustoista ja toimintatavoista JCPA:n julkaisemassa analyysissa: Unmasking BDS: Radical Roots, Extremist Ends by Dan Diker

 

 

Allaolevassa videossa [ENG] lisää BDS:n historiallisista taustoista:

 

Lähteet: Jewish Telegraphic Agency (JTA) ,  New Haven Register Columns ja United with Israel


Kirjoitus on julkaistu ensinnä Ariel-Israelista suomeksi -verkkosivustolla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Niinpä. Mutta Tanska rahoittaa Natoa ja on osallistunut miljoonien ihmisten tappamiseen ja vammauttamiseen.

Ja rahoittaa Tanska Israeliakin, jonka armeijan joukot tappoivat tälläkin viikolla kymmeniä palestiinalaisia.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Käsittääkseni Israelin armeija strategiana on pysäyttää jokainen hyökkäys jo hyökkääjän maaperällä mikä on hyvinkin ymmärrettävää ottaen huomioon maan pienen koon; lähimmät siviiliasutukset ovat vain muutaman sadan metrin päässä rajasta eli turvavyöhyke on mitätön.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#2
Natsitkin harrastivat aikanaan saman tyyppistä turvallisuus strategiaa juutalaisiin kuin Israelin hallitus tänään palestiinalaisiin. Heidänkin mottona oli rasismin ylistys ja se, ettei alempi arvoisten ihmisten elämästä tarvitse piitata lainkaan.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #3

Eikä tuo Tanskan toiminta niin radikaalia ole kuin ehkä näyttää. Toimintaohjeissa todetaan myös näin:
"Det kan ikke accepteres, at danske midler anvendes til politiske formål, herunder BDS-aktiviteter. Det bør understreges, at kriteriet ikke omfatter aktiviteter, som har fokus på oplysning relateret til bosættelserne (såsom rapportering, dokumentation og analytisk arbejde). På linje med FN Sikkerhedsrådsresolution 2334 og EU’s politik på området skelner Danmark klart mellem Israels territorium og de besatte områder."
https://www.ft.dk/samling/20181/almdel/URU/bilag/1...
http://www.un.org/webcast/pdfs/SRES2334-2016.pdf

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #3

Rasismin ylistys ei tietääkseni ole minään hallituksen mottona - joidenkin ministereiden räväköistä kommenteista riippumatta - ja turvallisuusstrategiaa toteuttavassa IDF:ssa lähtökohta on liki päinvastainen.

IDF:n operationaalisen perusstrategian pohjaa ns. turvallisuustriangeliin tarkoittaen ennakkovaroitusta, pelotevaikutusta ja ratkaisevaa voittoa – täydennettynä neljännellä elementillä eli puolustuksella. Kansallisen turvallisuusstrategian keskeisimmäksi periaatteeksi nähdään varmistaa Israelin olemassaolo, tuottaa tehokas pelotevaikutus, mukautua konflikteihin ja tarvittaessa neutralisoida uhat. Perusoletuksena on, että vihollista ei voi lyödä puolustustaistelulla vaan selkeiden sotilaallisten tavoitteiden saavutus edellyttää hyökkäystä. Keskeisessä asemassa oleva eettinen koodi puolestaan läjtee kansalaisten ja asukkaiden puolustamisesta käsittäen kokonaisuudessaankin rasismille vastakkaisia tekijöitä.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #5

#5
Rasismin ylistys ei tietääkseni ole minään hallituksen mottona
.........................

Kyllä rasismi on Israelin hallituksen motto. Se näkyy käytännössä aivan selvästi.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #3

Aivan samaa politiikkaa harrastavat siinä tapauksessa arabivaltiot, Egypti etunenässä.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #7

#7
Jaa että rasisti saa olla jos on muitakin rasisteja?

Max, nosta vähän tasoasi. Sinä vajoat aina pohja mutiin kun keskustellaan Israelin politiikasta.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #13

Et taida oikein ymmärtää, mitä kirjoitat.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #14

#14
Saa korjata virheet jos niitä on.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #15

Sinä väität Israelia rasistiseksi, minä kirjoitin, että arabivaltiot noudattavat samanlaista politiikkaa palestiinalaisten suhteen. Teit siitä johtopäätöksen, että jollain tavoin hyväksyisin jonkin asian sillä perusteella, että muutkin toimivat niin. Johtopäätös ei ole looginen.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #16

#16
Minä en oikein ymmärrä miten ne muut valtiot harrastavat rasismia Palestiinalaisia kohtaan kun ne eivät heitä hallitse.

En myöskään ymmärrä minkä takia harrastat vain whataboutismia kun puhutaan Israelin politiikasta.

Hyväksytkö sinä Israelin hallituksen rasistisen politiikan?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #17

Eivät israelilaiset palestiinalaisia hallitse, näillähän on oma hallinto. Katso karttaa. Israel päättää itse omasta politiikastaan. Kyllä minä Israelin politiikan hyväksyn, koska ilman harjoitettua politiikka sitä ei olisi olemassakaan.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #18

#18
Eivät israelilaiset palestiinalaisia hallitse
...............

Valehteleminen on Israelin hallituksen puolustajien ainoa tapa puolustaa asiaansa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #19

Olin Oslossa harjoittamassa öljyalan sopimuksiin liittyviä jatko-opintoja, kun siellä neuvoteltiin ja päästiin sopimukseen palestiinalaishallinnosta. Sinä näytät valehtelevan, en vain osaa sanoa miksi, pelkkää tietämättömyyttäsi vai jostain muusta syystä.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #20

#20
Palesiinalaishallintoko pitää tiesulkuja palestiinalaisille?

Palesiinalaishallintoko antaa luvan juutalaisille tuhota heidän kotinsa?

Palestiinalaishallintoko antaa luvan Israelin hallitukselle tappaa
palestiinalaisia ilman rangaistusta?

Ym. ym.

Mutta valehtele vain lisää ja muista whataboutismi eli sinähän se valehtelet muttet et jostain syystä kykene antamaan yhtään esimerkkiä valheestani.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #21

Israel ei hallitse palestiinalaisia. Valheellisesti väitit, että hallitsee. Älä jankuta, tutustu mieluummin asiaan. Tunnepohja ei kelpaa argumentointiin.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #22

#22

Israel ei hallitse palestiinalaisia.
..................

No kukas niitä tiesulkuja pitää?

Ota nyt asiaan konkreettista kantaa äläkä puhu koko ajan yleisellä tasolla jargonia?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #23

Älä jankuta, hävisit jo typerine väitteinesi.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #24

#24
Älä jankuta,
...............

Ihan ekaa kertaa asiasta kysyin, kun on niin olennainen tieto kun väittelyn aiheena on "Kuka hallitsee Palestiinalaisia"?

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #24

#24
hävisit jo typerine väitteinesi.

..................

Mitäs luulet palestiinalaisten, joista valtaosa, kaikki alle 50-vuotiaat ovat eläneet tiesulku-elämää koko elämänsä, antaisivat sinulle "voittopisteitä" jos asiasta äänestettäisiin?

Ja tiedät lakimiehenä vallan hyvin, että Israel syyllistyy sotarikokseen miehityksellään.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Israelin rajapoliisin päällikkönä toimii kenraalimajuri Hussain Fares, arabi. Jostain syystä palestiinalaiset eivät ole erityisessä suosiossa arabimaailmassa. Poliittisena lyömäaseena Israelin suuntaan nämä tietysti ovat käteviä, vähän samaan tyyliin kuin yleisvasemmistolle shoah. Vasemmistolaiset unohtavat aina suuressa kiihkossaan, että myös raja Egyptiin on palestiinalaisilta kiinni, yhtä tiukasti vähintään kuin Israeliin.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Israelissahan asunuu noin 1.3 miljoonaa Israelin arabia jotka pääosin ovat niiden arabiasukkaiden jälkeläisiä jotka päättivät jäädä maahan v. 1948. Faresin ohella merkittäviin asemiin ovat kohonneet mm Salim Jurban, korkeimman oikeuden pysyvä jäsen v:sta 2004, kenraalimajuri Yosef Mishlav, kotirintaman turvallisuusvastaava ja Home Front'n komentaja.

Liki kaikki Gazan tuonnista viennistä menee Israelin Kerem Shalom ylityspaikan kautta ja henkilöliikenteestä pääosa Erez ylityspaikan kautta. Sen sijaan Egyptiin Rafahin kautta pääsee vain satunnaisesti ja tämä onkin nyt aseleponeuvottelujen porkkanana Egyptin taholta eli helpottaa ylityksiä Rafahissa. Aiemmin Egypti tuhosi yli tuhat salakuljetustunnelia, jotkut kaivamalla Välimereltä kanaalin ja hukuttamalla ne merivedellä, eli tämä epävirallinen liiikennekin on nyt pitkälti poikki.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Israelin parlamentti Knesset hyväksyi heinäkuussa uuden juutalaisuuslain. Sen puolesta äänesti 62 edustajaa, vastaan 55.

Oppositiossa olevan Yhdistyneen arabilistan kansanedustaja Ahmed Tibin mukaan lakin on rasistinen ja demokratian kuolemaksi Israelissa.

Israelin kansalaisista 1,8 miljoonaa on arabiankielisiä. Juutalaisuuslaki mitätöi arabiankielen erityisaseman ja rikkoo räikeästi YK:n päätöksiä ja kansalaisten suuren osan (20%) perusoikeuksia.

Käyttäjän ArmasAallontie kuva
Jari Partala

No,onneksi palestiinalaiset pitävät omilla alueillaan demokratian. Lienee tämä demokratia hyvinkin korkealla tasolla näissä Israelin ympärysvaltioissa.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Uusi laki ei sisällä mitään mihin ei olisi viitattu jo Israelin itsenäisyysjulistuksessa ja nykyisissä laeissa; se ainoastaan korostaa että Israelin valtio on juutalaiskansalle jo annetun itsemääräämisoikeuden toteutuma.

Uusi laki ei rajoita Israelin vähemmistöryhmien oikeuksia. Vaikka esim. valtion kielenä on heprea on arabian kielellä erityinen asema valtiossa eikä hepreaa koskeva lausuma vahingoita arabian kielelle ennen lain voimaantuloa annettua asemaa.

Kritiikki lakia kohtaan on sinänsä oikeutettua sillä lain muotoilu olisi voinut olla parempi jotta siinä olisi tuotu esiin paremmin muualla säädetyt vähemmistöjen oikeudet. Mm tästä syystä lakia vastustaneet Israelin vasemmistopuolueet ja vähemmistöjen edustajat ovat vaatineet lakia kumottavaksi tai muutettavaksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset