Ari Rusila: Kootut kirjoitukset The other side of the story!

Hyökkäys synagogaan Pittsburgissa

  • Hyökkäys synagogaan Pittsburgissa

"I can't sit by and watch my people get slaughtered..."Screw your optics, I'm going in." (Robert Bowers viisi minuuttia ennen hyökkäystään synagoogaan)

All Jews Must Die” (Robert Bowers avatessaan tulen)

11 ihmistä kuoli ja kuusi haavoittui Pittsburgissa USAssa äärioikeistolaisen asemiehen hyökättyä  Tree of Life synagogaan lauantaiaamuna [27.10.2018 klo 9:54 ap]. Haavoittuneista neljä oli poliiseja jotka pidättivät ampujan - 46-vuotiaan Robert Bowersin – tapahtumapaikalla. Syytetty, jolla ei ole aiempaa rikosrekisteriä, on kohtuullisessa kunnossa vaikka hän saikin tulitaistelussa poliiseja vastaan useita osumia. Hänen uskotaan toimineen yksin eikä viranomaisilla ennen lauantaita ollut mitään käsitystä hänen vaarallisuudestaan. Tapahtumapaikalta FBI löysi [automaatti-]kiväärin ja kolme käsiasetta. 

Hyökkäys kuuluu vakavimpiin Yhdysvalloissa juutalaisyhteisöä vastaan tehtyihin iskuihin maan historiassa ja viranomaiset ovat jo lisänneet turvatoimia juutalaiskeskuksissa mm New Yorkissa ja Chicagossa.

 

Tree of Life synagooga

Bowers oli jo aiemmin purkanut vihaansa juutalaisia kohtaan sosiaalisessa mediassa mm Gab -vihasivustolla ja ampuessaankin hän teki anti-semitistisiä lausuntoja. Viimeinen Bowersin postauksista tapahtui vain viisi minuuttia ennen hyökkäystä. Syytteet mm viharikoksista Bowersia vastaan luettaneen jo lähipäivinä. Yleisen syyttäjän, Jeff Sessionsin mukaan ne voivat johtaa jopa kuolemantuomioon.

Some-postauksissaan Bowers uskoi juutalaisten auttavan maahantunkeutujiksi kutsumiaan siirtolaisia saapumaan etelä-Amerikasta USAhan. Siirtolaisten Bowers puolestaan uskoi olevan väkivaltaisia koska he saapuivat väkivaltaisista maista. Bowers myös kritisoi postauksissaan presidentti Donald Trump’ia koska hän on liian monien juutalaisten ympäröimä; Bowers myös ilmoitti neljä tuntia ennen hyökkäystään ettei äänestänyt Trumpi’ia.

 

Vuotuisessa katsauksessaan (Audit of Anti-Semitic Incidents) kunnianloukkauksia ym seuraava järjestö Anti-Defamation League (ADL) havaitsi antisemitisten tapahtumien kasvaneen 57% vuonna 2017 edelliseen vuoteen verrattuna (1986 vs 1267). Nousu on suurin vuotuinen kasvulukema ja korkein sitten vuoden 1979 jolloin ADL alkoi tilastoida niitä.

Suurin antisemitisten tekojen kasvu tapahtui kouluissa ja yliopistokampuksilla joissa jo toissa vuonna peräkkäin ne liki kaksinkertaistuivat.  Vuonna 2017 kasvua tapahtui sekä antisemitistinä hyökkäyksinä reaalimaailmassa että myös verkossa tapahtuvana häirintänä.

Valkoisen ylivallan kannattajat ovat aiemminkin Yhdysvalloissa  hyökänneet juutalaisyhteisöjä  vastaan salaliittoteorioiden ja vallankaappauspyrkimysten pohjalta ja syyttäen juutalaisia terrorismista. Pittsburgissa valkoisen ylivallan kannattajat ovat jo aiemmin kunnostautuneet aseellisissa hyökkäyksissä: Vuonna 2000, Richard Baumhammers kohdisti ampumisensa erityisesti juutalaisia ja muita etnisiä vähemmistöjä vastaan; vuonna 2009, Richard Poplawski tappoi kolme poliisia.

 

Credit: Anti-Defamation League

Lähteet: CNN, Anti-Defamation League, CBS News

 

Op-Ed kommenttini:

Nyt Pittsburgissa tapahtunut hyökkäys on mitä ilmeisimmin jyrkät näkemykset omaavan henkilön toteuttama yksittäistapaus ilman organisoidun ryhmän tukea. Nähdäkseni kyse on vastaavanlaisesta toiminnasta mitä Länsirannalla on koettu ns. Puukkointifadan aikana kahden viime vuoden aikana. Merkittävä tekijä lienee sosiaalisessa mediassa suosittu etninen vihapuhe joka yhdessä tätä tukevan ekosysteemin (media, kulttuuri, yhteisö, taloudelliset tekijät…) kanssa laukaisee väkivaltaisen toiminnan. Aivan kuten Länsirannallakin näitä hyökkäyksiä on vaikea ennakoida, hallita ja torjua toisin kuin organisoituja terrori-iskuja kuten vaikkapa Hamasin rakettihyökkäykset Gazasta.


Kirjoitus on julkaistu ensinnä Ariel-Israelista suomeksi -verkkosivustolla.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (67 kommenttia)

Matti Simonaho

Pyykkeeseen vaikuttavat huumeet joihin lasketaan psyykelääkkeet, ovat suoraan tai epäsuoraan yhdistetty lähestulkoot kaikkiin joukkomurhatapauksiin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kummallisia teorioita kun on kysymys trumpilaisen äärioikeiston ja valkoisen ylivallan "kerholaisten" terrorismista.
Kaikki, myös tällä foorumilla harjoitetut puheet globalismista yhdistettynä Sorosvihaan on antisemitististä.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

No nyt on Siniltä aivan posketonta valehtelua. Eli jos kritisoit globalismia esim. ilmastonmuutoksen vauhdittajana tai kritisoit Sorosia vaikkapa pedofiilijärjestöjen tukemisesta (Soros rahoittaa mm. North American Man Boy Lovers Associationia) niin olet osasyyllinen noiden juutalaisten joukkoampumiseen? Ihan oikeasti?

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #18

"Soros rahoittaa mm. North American Man Boy Lovers Associationia."

Saisiko tälle lähteen?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #30
Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Itse taas olen havainnut semmoista että näissä tuntuu olevan järjestäen aina tekijänä mies ilman naista. Tavallisesti nuori mies jolla ei ole mitään edessä tulevaisuudessa.

Jotenkin jännästi sitten kilahtavat.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Tässä tapauksessa tekijä oli 46-vuotias. Puukkointifadassa tekijät tosiaankin ovat olleet pääsääntöisesti nuoria ja myös usein naispuolisia.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Juutalaisvihaan olisi aihettakin, sillä ovathan juutalaiset päällepäsmäreinä palestiinalaisten kansanmurhassa ja siinä että heidät on ajettu kodeistaan maanpakoon.

Valitettavasti tämän ampujan motiivit eivät näytä oikeilta, vaan ovat täysin vinksallaan. Sitäpaitsi, vaikka motiivi olisi ollut kohdallaan, Pitspurgin juutalaiset lienevät enimmäkseen syyttömiä Israelin suorittamiin juutalaisten hirmutöihin.

Ylipäätänsä, vaikka tämä mies ei Trumppia omaksi suosikikseen tunnusta, tämä rikos liittyy olennaisella tavalla Trumppilaiseen ajatteluun ja yleensä sellaiseen kansallismieliseen ajatteluun mitä on olemassa myös Euroopassa ja Suomessa.

Trump, kansallismielisyys, brexit, putkipommit demokraatteja ja mediaa vastaan, tämä viimeinen ampumistapaus synagogassa ja Israelin toimet Palestiinalaisia vastaan ovat kaikki saman pahuuden erilaisia ilmenemismuotoja.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Israelin itsenäistyttyä alueen arabit jo seuraavana päivänä hyökkäsivät juuri perustettua valtiota vastaan enemmän tai häviten suuresta ylivoimastaan huolimatta niin tämän kuin kaikki seuraavatkin useimmiten itse aloittamansa sodat. Selkkausten aikana noin 600 000 alueella asuvaa arabia vaihtoi enemmän tai vähemmän vapaaehtoisesti kotipaikaansa mutta se mikä unohdetaan näin joutuivat tekemään myös noin 600 000 arabimaissa tällöin asunutta juutalaista. Tässä mielessä juutalaisvihaan näyttäisi olevan hyvin vähän aihetta.

Pittsburgin ampuja kertoi somessa vihaavansa juutalaisia koska nämä auttavat siirtolaisia (Bowerilla maahantunkeutujia) muuttamaan latinalaisesta Amerikasta USAhan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Israelin itsenäistyttyä alueen arabit jo seuraavana päivänä hyökkäsivät juuri perustettua valtiota vastaan enemmän tai häviten suuresta ylivoimastaan huolimatta."

Se on kovin outoa että asioiden oikeudenmukaisuutta tupataan perustelemaan sotilaallisella menestyksellä.

Se että isralilaiset, tai siis juutalaiset, ovat menestyneet sodassa palestiinalaisia vastaan, ei tarkoita että oikeus olisi heidän puolellaan tässä asiassa.

Toki tällaista väkivallalla saavutettua etua kunnioitetaan kovin yleisesti, eikä tämä juutalaisten asevoimin saavuttama menestys ole ainut tapaus jossa onnistuneella väkivallalla perustellaan asioiden oikeudenmukaisuus.

Sitä tietenkin koettavat soveltaa myös nämä Trumpin kannattajat amerikoissa. Kun ei oiken muuten pärjätä niinkun halutaan, niin sitten värkätään pommeja ammutaan ja yritetään tehdä kaikenlaista muutakin ilkeyttä vastustajan kiusaksi.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #8

No pärjäähän Israel kaikessa muussakin paremmin kuin ympärillä olevat arabivaltiot. Niillä ei tosiaan ole oikein muuta millä pullistella kuin pommit.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #27

Asenteesi kuvaa sitä samaa palestiinalaisia halvelsivaa asennetta joka on niin yleinen Suomessa.

Palestiinalaisten pommit eivät ole mikään ylpeyden aihe jos niitä vertaa Israelin pommeihin.

Ei israelin "hyvin pärjääminen" olipa se missä asiassa tahansa, sodankäynnissä tai taloudessa, tarkoita sitä että he olisivat parempia ihmisinä ja oikeutettuja palestiinalaisten alistamiseen ja nöyryyttämiseen, saati sitten alueen herruuteen.

Tämä ei tarkoita sitä että hyväksyisin juutalaisten ampumiset Pitsburgissa. He ovat viattomia palestiinalaisten kärsimyksiin ja amerikkalaisten pyssy-intoilijoiden ja trumpilaisen raivon uhreja, kuten niin monet muutkin ameriikkalaiset.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #31

En halveksi palestiinalaisia mutta heillähän on jo oma valtio, Jordania. Mihin he kahta tarvitsevat? Muslimeilla on Mekka ja Medina, mihin he tarvitsevat vielä puolta Jerusalemia? Kartalta kun katsoo, näkee miten pieni maa Israel on. Joka puolella sen ympärillä on enemmän tai vähemmän vihamielisiä arabivaltioita, ja vain vähän kauempana Iran, joka avoimesti julistaa haluaan ajaa koko Israel mereen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #35

"En halveksi palestiinalaisia mutta heillähän on jo oma valtio, Jordania. Mihin he kahta tarvitsevat? Muslimeilla on Mekka ja Medina, mihin he tarvitsevat vielä puolta Jerusalemia?"

Tyhmää puhetta.

Vaikeata ymmärtää mihin tuollainen ajatus voi perustua?

Mihin kansa tarvitsee maata?

Miten kukaan voi hyväksyä että jostain tulee ihmisiä jotka valloittavat heidän maansa?

Se on häpeä joka synnyttää kansallistunnon vaikka sitä ei olisi alunpitäen ollut.

Tuollaista valloitusta ei voi perustella järkisyin. Se voi perustua vain kansallismieliseen, ideologiseen tai uskonnolliseen kiihotukseen ja Israel käyttää niitä kaikkia tapoja tämän epoäoikeudenmukaisuuuden puolusteluun.

Tämä ei ole edes mennyttä aikaa, vaan valloitusta jatketaan, uusia siirtokuntia perustetaan ja arabikyliä ajetaan puskutraktoreilla maan tasalle.

Jossain vaiheessa tälle tulee loppu ja arabit kostavat. Se loppu on kiinni siitä millaista politiikkaa USA harjoistaa. Jossain vaiheessa USA ei kenties tarvitse tätä kalliiksi tulevaa tukikohtaansa lähi- idässä ja se on sitten Israelin loppu.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #39

Älähän kiehu yli äyräittesi.

"Luvattua maata ei ole. Jumala ei ole luvannut maitaan kenellekään. Mutta utopiassa se on, illuusioissa itse kullakin" (Eeva-Liia Mannerin proosarunosta "Takapirun muistikirjasta", Parnasso 6/1982).

Länsimaat ovat rahoittaneet Palestiinan pakolaisia heidän eri isäntämaissaan. Rahoitusta on annettu Israelin itsenäisyyssodasta asti eli 70 vuotta. Tässä sodassa Egypti, Syyria, Jordania, Libanon ja Irak hyökkäsivät YK:n perustaman Israelin kimppuun tuhotakseen sen heti alkuunsa. Israel voitti sodan ja säilytti itsenäisyytensä, mutta naapurimaihin paenneet arabit ovat jatkaneet elämää pakolaisleireillä avustusten turvin. He ovat koulutettuja ja heillä olisi paljon annettavaa isäntämaidensa työmarkkinoilla, mutta heille ei ole myöntänyt työlupia muut kuin Israel. Arabit ovat rakentaneet näitä parjattuja siirtokuntia juutalaisille.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #40

"Israel voitti sodan ja säilytti itsenäisyytensä, mutta naapurimaihin paenneet arabit ovat jatkaneet elämää pakolaisleireillä avustusten turvin."

Israel on mammuttimainen ja äärettömän typerä hanke, jota pidetään pystyssä länsimaiden ja amerikkalaisten tuella.

Motiivina lienevät kristittyjen uskonnolliset tunteet ja häpeä Hitlerin suorittamasta juutalaisten kansanmurhasta Euroopassa toisen maailmansodan aikana. Siihen ei ollut syyllinen yksin Hitler, tai natsit, tai saksalaiset, vaan siihen syyllistyi todella karkeasti puoli Eurooppaa.

"Juutalaisongelmaa" alettiin ratkaisemaan väkisin palestiinalaisten, arabien ja muslimien kustannuksella, mikä toimi ei painu unholaan, se muistetaan ja se tullaan kostamaan, ei vain Juutalaisille, vaan myös eurooppalaisille ja amerikkalaisille.

Nykyiset terroriteot ja nykyinen viha ei juurikaan tuota tulosta, eikä se ole vahingoittanut vahvaa länttä, koska arabeilla ja muslimeilla ei ole juuri nyt voimaa eikä kykyä tehdä mitä haluavat, mutta tilanteet muuttuvat.

Israelin perustaminen oli toisen maailmansodan ja juutalaisvainojen jälkimainingeissa tehty massiivinen virhe, jonka seurauksista on nähty vasta pieni osa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #41

Ei Israel ole typerä hanke. Israel saattaa olla oudolla kehityksen tiellä mutta hanke on hieno.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #42

Monilta on päässyt unohtumaan, että Israelin synty on nimenomaan oman manosamme ja myöhemmin myös arabivaltioitten antisemitismin tulosta. Juutalaisilla ei ole ollut paikkaa minne paeta melkein joka sukupolvi tapahtuvia vainoja. Koska ottomaanien ja myöhemmin brittien hallitsema maankolkka oli surkean köyhä ja lähes autio, juutalaiset pakolaiset joutuivat tekemään raskasta työtä saadakseen maan kukoistamaan. Tässä heitä auttoivat harvalukuiset alkuperäiset asukkaat myymällä maitaan ja työvoimaansa. Juutalaisten aikaansaama uudenlainen toimeliaisuus sai monet arabit muuttamaan alueelle ja väkimäärä alkoi kasvaa. Britit sen sijaan tekivät kaikkensa, että juutalaiset pysyisivät poissa, kun he yrittivät seilata hatarilla laivoillaan esu-isiensä maille sodan jälkeen.

"Kahden valtion malli" syntyi jo brittien mandaattihallinnon aikana 70 vuotta sitten, jolloin perustettiin Israel juutalaisvaltioksi ja Jordania arabivaltioksi. Jordania itsenäistyi ennen Israelia 1946. Sen pinta-ala on lähes 90 000 neliökilometriä ja asukasluku 9,5 miljoona. Israelin asukasluku on melkein yhtä suuri mutta pinta-ala - no katsokaapa kartasta millainen lilliputti se on.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #43

"Katsokaapa kartasta" on hirtehisyydessään hyvä neuvo. Mieluiten sellaisesta kartasta, joka näyttää selvästi omat ja varastetut alueet naapurin puolelle rakennettuine muureineen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #43

"Juutalaisilla ei ole ollut paikkaa minne paeta melkein joka sukupolvi tapahtuvia vainoja."

Vaikka olenkin sitä mieltä että ihmiset saavat uskoa miten haluavat, mutta ei kannata jättää huomiotta miten juutalaisten uskonto vaikuttaa siihen miten heihin suhtaudutaan. Juutalaiset pitävät itseään jumalan valittuina, mitä muut eivät ole. Tämä varmaan herättää katkeruutta ihmisissä, varsinkin uskonnollisuuteen taipuvissa ei- juutalaisissa. He eivät pidä siitä että eivät ole juutalaisen uskon mukaan valittuja, ovat siis väjän niinkuin toisen luokan väkeä juutalaisiin verrattuina.

Tämä tietenkin koskee lähinnä uskovaisia ja idealisteja, kuten natseja, jotka eivät tietenkään voineet hyväksyä sitä että juutalaiset pitivät itseään jumalan valittuina, eikä natseja, jotka siis määrittelivät itsensä, eli natsit, jumalan valituiksi rotuteorioidensa perusteella.

Korostan vielä sitä että jos ihmisellä on realistinen käsitys maailmasta, ateistinen, agnostinen tai vastaava, heihin ei tietenkään tee mitään vaikutusta sellaiset seikat minä natsit tai juutalaiset itseään pitävät.

Pitäväthän kristitytkin itseään tavallaan jumalan valittuina, koska heidän mukaansa he voivat pelastua helvetistä uskonsa kautta ja taivaan ilot odottavat heitä, kun taas me jotka emme usko, olemme helvettiin tuomittuja, kuten juutalaiset, muslimit ja kaikki muutkin pakanat.

Kristityistä natsit ja juutalaiset poikkeavat sillä tavalla että he kuvittelevat olevansa valittua kansaa syntyperänsä perusteella. Kristityksi voi tulla kuka vain.

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola Vastaus kommenttiin #46

Vihavainen kirjoittelee sillä itsevarmuudella, joka voi syntyä vain täydellisestä tietämättömyydestä.

Väitteet jostain Palestiinassa tapahtuvasta kansanmurhasta ovat esimerkiksi niin rankkaa hevonp-aa, että oikein puistattaa. Palestiinalaisten väestönkasvu on ollut huimaa koko ajan ja väestö on moninkertaistunut Israelin olemassaolon aikana. Vihavaiselle faktoilla ei tietenkään ole merkitystä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #47

"Vihavainen kirjoittelee sillä itsevarmuudella, joka voi syntyä vain täydellisestä tietämättömyydestä."

Aika rohkea päätelmä tuo että minä olisin niin täydellisen tietämätön. :)
En minä ihan täydellisen tietäväinenkään ole, mutta en täydellisen tietämätönkään.

Jokainen esittää täällä omia ajatuksiaan ja omia käsityksiään jotka perustuvat faktoihin tai tietämättömyyteen, liioitellen sopivaksi katsomallaan tavalla, jotta saisi oman näkökantansa selväksi.

Israelin ja palestiinalaisten välienselvittely muistuttaa kansanmurhaa siinä mielessä että jokaisessa yhteenotossa kuolee kymmenen palestiinalaista jokaista israelilaista kohti ja jos israelilainen kuolee, siitä seuraa verinen kosto, jossa palestiinalaisia tapetaan moninkertainen määrä, heidän omaisuuttaan tuhotaan ja heidän elämäänsä vaikeutetaan.

Uskovaiset ympäri maailmaa hurraavat tälle Israelin mielivallalle, sitä pidetään jumalan tahdon toteuttamisena ja osoituksena jumalallisesta voimasta joka on Israelin puolella.

Itseasiassa kyse on vain Israelin sotilaallisesta ylivoimasta, johon on olemassa aivan muita syitä kuin jumalallisia syitä.

"Väitteet jostain Palestiinassa tapahtuvasta kansanmurhasta ovat esimerkiksi niin rankkaa hevonp-aa, että oikein puistattaa. Palestiinalaisten väestönkasvu on ollut huimaa koko ajan ja väestö on moninkertaistunut Israelin olemassaolon aikana. Vihavaiselle faktoilla ei tietenkään ole merkitystä."

Kuinka monta palestiinalaista on kuollut ja kuinka monta arabia? Israelilaisiin uhreihin verrattuna määrä on varmaan satakertainen.

Vain palestiinalaisilla ja arabeilla on tässä yhteenotossa oikeus puolellaan. He puolustavat omaa maataan vierasta valloittajaa vastaan.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #46

Kommentoin sen verran, että ei pidä liioitella uskonnon merkitystä Israelin perustamisessa. Ratkaisevassa osassa olivat maallistuneet juutalaiset Ben-Gurionin tapaan. Äärimmäisen vainotun kansan tahto perustaa vihdoin oma valtionsa on ymmärrettävissä ilman uskonnollista kiihkoiluakin.

Toki uskonnollisia kiihkoilijoita on molemmilla puolilla Israelin ja arabien välisissä konflikteissa. Israelia kohtaan on todella tunnettu pyhää vihaa.

Yleisemmin: kummasti tämä Israel-Palestiina-kysymys näyttää polarisoivan ihmisiä katsomaan asioita yksipuolisesti vain jommankumman osapuolen kannalta, vaikka tässä jos missä pitäisi voida eläytyä molempien osapuolten tilanteeseen.

"Jordania on Palestiina", sanoi muistaakseni Arafatkin vielä 1960-luvulla, mutta ei tällä ole suurta relevanssia Gazan ja "Länsirannan" arabien nykyisen ahdingon ratkaisemisessa. Jordaniaanko heidät pitäisi siirtää?

Ja vaikka olisi sitä mieltä, että YK:n päätös Israelin perustamisesta oli suuri virhe, ei tätä virhettä voi korjata tuhoamalla maa, jota israelilaiset ovat 70 vuotta rakentaneet. Tämä taas ei tarkoita mitään tukea nyky-Israelin politiikalle esim. siirtokuntien suhteen. Totuus on monimutkainen, mutta valitettavasti ihmiset näyttävät tarvitsevan yksinkertaistuksia.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #48

"Totuus on monimutkainen, mutta valitettavasti ihmiset näyttävät tarvitsevan yksinkertaistuksia."

Samaa mieltä. Valitettavasti vain on niin ettei monimutkaista maailmaa vain voida ymmärtää kokonaisuutena. Yksinkertaistukset voivat valottaa asiaa eri näkökulmista, jolloin asiaan tulee edes jotain valoa.

Tietenkin koko asian ymmärtäminen on vaikeaa, ylivoimaisen vaikeaa, eikä kukaan kenties pysty siihen oikeasti, mutta ilman näitä arvostelemiasi yksinkertaisuksia kaikki jäisi pimentoon.

Kokonaisuuden ymmärtäminen edellyttää sitä että pystyy oman mielikuvituksen avulla yhdistelemän erilaisia yksinkertaistuksia. Valitettavasti tulos riippuu silloin aina siitä mitä oma mielikuvitus tuottaa ja jokaisella on näinollen oma kuva siitä mikä se kokonaisuus on, koska ei ole sellaista valonheitintä jolla koko asiakokonaisuus saataisiin kerralla näkyviin. :)

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #48

Jos ihan rehellisiä ollaan - ja ollaanhan me, ainakin silloin tällöin - niin uskonnosta ei ole kyse ollut missään vaiheessa. Juutalaiset, kristityt ja muslimit ovat kaikki Aabrahamin lapsia, heillä on sama Jumala, lähes samat profeetat (juutalaiset eivät tunnusta Jeesusta eivätkä kristityt Muhammedia, joten ikärasismi toimii tässäkin) ja aika pitkälle samat pyhät kirjatkin (juutalaisten Toora on sama kuin kristittyjen Vanha Testamentti joka on muslimeillekin pyhä, ja Jeesuksen seikkailut jatkuvat Koraanissa, jonka myöhemmin kirjoitetuissa osissa Muhammedkin ehtii mukaan). Jos uskonnosta olisi kyse, juutalaiset, kristityt ja muslimit eläisivät sulassa sovussa. Niinhän he elivätkin mm. arabialaisessa Andalusiassa. Lähes 1000-vuotinen valtakunta oli se. Tuohon aikaan islamilainen kulttuuri eli kukoistuskauttaan. On surullista että fundamentalistit kaappasivat islamilaisen maailman 1979. Khomeini nousi ihmiskunnan vihollisten kolmen kärkeen heti Hitlerin ja Stalinin kannoille. Ainoastaan saksalaiset ovat selättäneet synkän menneisyytensä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #50

"Ainoastaan saksalaiset ovat selättäneet synkän menneisyytensä."

Olisikohan se seksalaisilta onnistunut elleivät olisi saaneet niin täydellisesti turpiin siinä maailmanvalloitusyrityksessään.

Sitäpaitsi Hitlerin henki elää ns. uusnatsismissa. See elää kytemällä eri puolilla maailmaa ja on nyt puhallettu uuteen liekkiin eri puolilla maailmaa, jopa niissä maissa joitka ennen Hitleriä ja natseja vastaan sotivat.

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola Vastaus kommenttiin #52

Toivoisin Vihavaiselta edelleen todisteita näistä kansanmurha väitteistä?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #53

"Toivoisin Vihavaiselta edelleen todisteita näistä kansanmurha väitteistä?"

Minun todistuksillani ei ole mitään merkitystä, en ole koskaan edes käynyt Israelissa. Arabialueilla olen oleskellut pitempiä aikoja sekä työn että lomailun merkeissä.

Todisteet löytyvät mediasta ja ne on kyllä ihan kaikkien tunnustamia historiallisia faktoja. Toki on jokaisen oma asia hyväksyykö faktat vai kieltääkö ne. Onhan niitäkin jotka kiistävät holocaustin, tai sen että ihminen on käynyt kuussa.

Mediassa on vuosikaudet kerrottu, miten isralin valtio jyrää maahan palestiinalaiskyliä, kyliä joissa on vuositsatoja ja tuhansia asunut palestiinalaisia, sekä muslimeja, että kristittyjä ja juutalaisia palestiinalaisia. Tilalle tulee näiden uusien maahan tunkeutujien asuinalueita.

Toki tämä on raamatullista ja raamatulla perusteltavissa olevaa taktiikkaa. Onhan raamatussa selvästi kerrottu miten Joosua valloitti palestiinan egyptistä tulevalle porukalle. Entinen sivistys tuhottiin ja ihmiset tapettiin. Tilalle tuli Egyptin juutalaisia ja juutalaisten jumala oli kuulemma määrännut että näin piti tapahtua ja tätä kansanmurhaa muistellaan tänäkin päivänä ylpeydellä sekä synagookissa että myös kristittyjen kirkoissa.

Melkoisen suvaitsevaa tämä kristillisyyskin siis näyttää olevan, mitä kansanmurhiin tulee.

Viime maailmansodan aikana paavilla ja katollisella kirkolla ei näyttänyt olevan mitään sitä vastaan että juutalaiset yritettiin hävittää sukupuuttoon. Myös luterilaisen kirkon piispat ja papit vapisivat pöntöissään, eivätkä uskaltaneet hanttiin panna, kun juutalaisia lahdattiin.

Nyt sama ilmiö toistuu, mutta lahtaajina on juutalaiset ja kohteena palestiinalaiset.

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola Vastaus kommenttiin #55

"Todisteet löytyvät mediasta ja ne on kyllä ihan kaikkien tunnustamia historiallisia faktoja. Toki on jokaisen oma asia hyväksyykö faktat vai kieltääkö ne. Onhan niitäkin jotka kiistävät holocaustin, tai sen että ihminen on käynyt kuussa."

Höphöpö. Eli sinulla ei ole mitään todisteita? Holokausti olo kansanmurha tai Ruandassa tapahtui kansanmurha, mutta mitään vastaavaa ei Palestiinassa ole tapahtunut vai missä ne miljoonat tapetut palestiinalaiset ovat?

Palestiinassa asui 2000-luvun vaihteessa vähän yli 3 miljoonaa palestiinalaista ja nyt heitä on jo noin 5 miljoonaa. Mihin sinä kansanmurhan tässä välissä asetat?

Kansanmurha on määritelmällisesti teko, jossa jokin etninen tai uskonnollinen ryhmä tuhotaan kokonaan tai osin. Yli 1,5 miljoonan palestiinalaisten väestönkasvu 20 vuodessa kertoo, ettei näin ole yksinkertaisesti voinut tapahtua.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #56

Israel on esimerkki siitä miten alkujaan rutiköyhä maa, jonne muutti juutalaispakolaisia eri kielistä ja kulttuureista, onnistui sulauttamaan erilaisista taustoista tulleet ihmiset yhteen. Jordania voisi onnistua yhtä hyvin kansainvälisellä tuella ja kompromissihalulla. Arabeja asuu Euroopassa ja monissa muissa maanosissa tyytyväisinä eivätkä he vaadi saada palata kotikyliinsä. Uusilla sopimuksilla, päätöslauselmilla ja rahalla voidaan ohjata ihmisiä muuttamaan hallitusti elämänsä suuntaa. Suurvallat ja vauraat öljyvaltiot ovat palestiinalaiskysymyksessä ratkaisevassa asemassa. Jordania nostettakoon viimein keskeiseen rooliin. Lienee aika myöntää yhteisesti, ettei alueelle mahdu kolmatta valtiota. Olemme jo nähneet "Hamastanin". Voisiko "kansainvälinen yhteinen tahto" mitä pikimmin aloittaa siitä, että Palestiinan pakolaiset saisivat isäntämaissaan työluvat?

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen Vastaus kommenttiin #55

"Todisteet löytyvät mediasta ja ne on kyllä ihan kaikkien tunnustamia historiallisia faktoja."

No eivät taatusti ole kaikkien tunnustamia. Media johon tukeudut ei myönnä edes sitä, että palestiinalaisia ei kansana ole olemassa. "Palestiinan kansaksi" kutsutut arabit ovat samoja Lähi-idän arabeja kuin kaikki muutkin Lähi-idän arabit. Siis niiden arabien jälkeläisiä, jotka ryöväsivät juutalaisilta maat vuonna 635 islamin suurten valloitussotien aikana.

Milloin juutalaisten oikeus Palestiinan asuttamiseen olisi loppunut, ja kuka sen oikeuden olisi lopettanut? Ainoa alkuperäinen vielä elossa oleva Palestiinan kansa on juutalainen kansa. Mitä tulee "palestiinalaisten" talojen jyräämiseen, niin se kohdistuu vain laittomasti rakennettuihin tai terroristien käytössä oleviin rakennuksiin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #65

"No eivät taatusti ole kaikkien tunnustamia. Media johon tukeudut ei myönnä edes sitä, että palestiinalaisia ei kansana ole olemassa."

Jos oikein tarkkoja ollaan, niin ei ole olemassa palestiinalaisia, eikä juutalaisia kansana, vaan kaikki sillä alueella on yhtä ja samaa porukkaa, paitsi että israelilaiset lienevät enemmän koko maailman kansojen kirjoa edustavia ja palestiinalaiset ainoastaan alueen kansojen kirjoa edustavia.

Pitää muistaa sekin että jopa raamatun mukaan, mikä ei tietenkään missään tapauksessa ole luotettava todiste, itse Abraham oli kotoisin Irakista ja Mooses taisi olla Egyptin faaraon tai faaraon pojan avioton lapsi.

Kun Abraham lähti matkaan, seurue koostui hänen paikallisista palvelijoistaan, eli kaikenlaisista ammattilaisista, mitä paimentolaiselämässä tarvitaan, eivätkä ne plleet mitään eodullisesti valittua kansaa. Väkeä tietenkin täydennettiin matkan varrella, niin ennen palestiinaan saapumista, kuin palestiinassa ja Egyptin vierailulla.

Myöskään ei ollut olemassa mitään juutalaista uskontoa, silloin kun Abraham matkaan lähti, vaan sekin kehittyi pikkuhiljaa juutalaisten kansallisiin valtiollisiin tarpeisiin.

Davidin, Salomonin ja muiden ruhtinaiden kaikki vaimot eivät varmasti olleet alkuperäisten Abrahamin retkueen jälkeläisiä. Se olisi ollut sisäsiittoisuuttakin, sillä se retkue ei ollut kyllin iso, vaan jos he olisivat lisääntyneet vain keskenään, se olisi ollut pelkästään sisäsiittoisuutta.

Sitäpaitsi, jos nyt tulkitaan oikein asioita, niin alkuperäiskansan statusta ei tietenkään voi antaa maahan tunkeutujille, eli Abrahamin tai Mooseksen porukoille, vaan kyllä ne jotka sitten sieltä paikalta heidän toimestaan ajettiin maanpakoon, olivat niitä alkuperäisiä tai ainakin alkuperäisempiä kuin maahantunkeutujat.

Mutta kuten sanottu, arabien ja palestiinalaisten ja juutalaisten väliin ei ole mahdollista vetää mitään rodullisia raja-aitoja. Samaa porukkaa siis kaikkityynni. Muulla tavalla asioiden tulkitseminen on uskonnollista höpinää vailla mitään faktapohjaa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #52

Se voi olla että Neuvostoliitossa ei onnistunut tilin tekeminen menneisyyden kanssa kun se kuului sodan voittajiin. Stalinin uudelleenarviointia on näillä näkymin turha odottaa kun Putin tuntuu pitävän niin Stalinia kuin keisarivallan aikaisia tsaarejakin johtotähtinään. Ja otteet ja puheet ovat kuin milläkin mafiapäälliköllä, ei jälkeäään valtiomiesmäisyydestä.

Kauas on Hitleristä tultu, Merkel on ollut Euroopan johtotähti jo pitkään, ja ikävä tullee monille kun hän tehtävästään luopuu.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen Vastaus kommenttiin #59

" Merkel on ollut Euroopan johtotähti jo pitkään, ja ikävä tullee monille kun hän tehtävästään luopuu."

Ainakin islamilaisille terroristeille ikävä tulee.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #64

Jos Merkeliä jostain voi moittia, niin ihmeen hampaaton se on ollut Venäjän suhteen. Ja sinisilmäinen: ei Nord Stream 2 ole pelkästään taloudellinen hanke, kyllä Venäjä käyttää energiapolitiikkaa ihan estoitta muun politiikan jatkeena ja pistää Ukrainan kaasuhanat kiinni heti kun voi. Tosin en tiedä miten pitkään Putin pullistelee. Nykyinen Venäjä elää öljystä, jonka käytöstä muut teollisuusmaat pyristelevät nyt ensi kertaa uskottavasti irti. Muovinkin teossa sen voi korvata puu. Venäjällä sitä kyllä riittäisi, mutta teollisuutta ei ole modernisoitu. Olematon omaisuuden suoja karkotti ulkomaiset investoijat, ja omatkin oligarkit pitävät rahansa turvassa. Putin saattaa ehtiä eläkkeelle ennen kuin rysähtää, mutta huonostihan tuossa vielä käy.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #50

"Jos ihan rehellisiä ollaan - ja ollaanhan me, ainakin silloin tällöin - niin uskonnosta ei ole kyse ollut missään vaiheessa."

On ja ei.

Toki perimmäiset syyt näihin konflikteihin voivat olla perin materialistiset, tai sitten ne ovat idealistiset ja erilaisten toimijoiden henkilökohtaisiin asenteisiin, hillotolpalle pyrkimiseen tai kunnianhimoon perustuvia.

Uskonnollisuus tulee kuvaan siinä vaiheessa kun tavalliset kansalaiset, tavalliset mokut, jotka ovat tässä pelissä pelkkiä nappuloita, nappuloita joita uhrataan tarpeen mukaan, pitää saada motivoitua.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #61

Niin, uskontoa on maailman sivu käytetty keppihevosena poliittisissa kiistoissa. Onneksi sodat ovat niin huonoa bisnestä että ne ovat menneet jo melko pitkälle pois muodista. 2000-luvulla on sodittu paljon vähemmän kuin 1900-luvulla. Niin kauhea asia kuin Syyrian sota onkin, niin pitkällä tähtäyksellä (sic!) se on sittenkin vain paikallinen konflikti.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

"Juutalaisvihaan olisi aihettakin, sillä ovathan juutalaiset päällepäsmäreinä palestiinalaisten kansanmurhassa ja siinä että heidät on ajettu kodeistaan maanpakoon."

Mistä tätä hölynpölyä riittää?

Jos Palestiinassa olisi tapahtunut kansanmurha, niin miksi esimerkiksi Gazan väestö lisääntyy eräänä maailman nopeimmista? On tietysti totta että vuoden 1948 sodan aloittaneita Palestiinan arabeja ajettiin kodeistaan sodan aikana, mutta toisaalta ne arabit jotka eivät osallistuneet juutalaisiin kohdistettuun kansanmurhayritykseen saivat jäädä koteihinsa. Mistäpä muuten nykyiset Israelin arabit olisivat tulleet?

Juutalaiset asuttavat Palestiinaa kansainvälisen oikeuden nojalla. Juutalaisten asutusoikeuden tunnustavaa vuoden 1922 Palestiinan mandaattia ei ole kumottu. Myöskään mandaatin vahvistavaa YK:n peruskirjan artiklaa 80 ei ole kumottu. Nämä molemmat ovat osa kansainvälistä oikeutta.

Israel on Palestiinassa vallannut hyökkääjien käyttämää aluetta puolustajalle kuuluvalla oikeudella. Israel ei pidä hallussaan aluetta joka kuuluisi jollekin toiselle valtiolle.

Kukaan ei kutsunut arabeja juutalaiseen Palestiinaan vuonna 635 jKr. Silti he tulivat ja ajoivat suuren osan juutalaista maanpakoon. Osa kuitenkin jäi Palestiinaan ikuiseksi todistukseksi siitä, mille nykyiselle kansalle Palestiina alun perin on kuulunut. Vuonna 1882 hajaannuksessa eläneet juutalaiset aloittivat paluunsa, ja asuttavat jälleen Palestiinaa historiallisella oikeudellaan jonka edellä mainitut asiakirjat vahvistavat.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eikös jossain mainittu, että hänen autossaan oli liimattuna Trumpia ylistäviä tarroja?

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Tämä tarra-auto oli nähdäkseni kirjepommi-iskuista juuri pari päivää sitten pidätetyn henkilön, jolla oli jo aiempaa rikostaustaa ja hän lukeutunee Trumpin äärioikeistolaisiin kannattajiin. Synagoogaiskun tekijä Bowerilla taas ei tietääkseni ole rikostaustaa ja ainakin joissain viesteissä hän ennen vaaleja esiintyi Trumpin vastustajana.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Bower on tavallinen natsi. Onhan Suomessakin natsit välillä vastaan Halla-ahoa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Koko liittovaltion "Attorney General" suomennetaan tavallisesti "oikeusministeriksi". Itse asiassa hänen valtansa on suurempikin, koska meikäläisin termein hän on myös "oikeuskansleri". "Yleinen syyttäjä" kuulostaa vähän "nimismieheltä".

Sivuhuomiona: Pohjoismaisesta demokratiasta katsoen yhdellä veljesparilla oli aikanaan melkoisesti valtaa, koska Jack Kennedy oli sekä presidentti että pääministeri ja Bobby Kennedy sekä oikeusministeri että oikeuskansleri.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ja molemmat ottivat neuvonsa papaltaan.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Aika selvästi rasistinen isku. Juutalaisvastaisuus on omanlaistaan rasismia, joten antisemitismi-termi on jotenkin oikeutettu, vaikka se toisaalta eristää juutalaisia.
Varsinaisesti Robert Bowerin ajatuksista en tiedä juuri mitään, mutta olen lukenut aika paljon juttuja, missä kerrotataan, miten joku tai jotkut juutalaiset ovat olleet tekemässä pahaa Venäjän vallankumouksesta pankkikriiseihin asti. Niin varmaan ovatkin. Vaan eipä joukossa ole taitanut olla yhtään Tree of Life -synagoogan jäsentä, saati iskun uhreja. Tämä tekee iskusta rasismia.
Odotetaan, mikä Suomen tiedotusväline ensimmäisenä uutisoi, että ampuja oli Trump-vastainen.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tottakai vannoutunut natsi ottaa etäisyyttä kompromisseihin taipuvaisiin samanhenkisiin. Esim Suomessa puhuttiin aikoinaan patkuleista. Kuitenkin Trumpin mediaviha on verhottua antisemitismiä. Myös tällä foorumilla näkee kuinka keskusteluissa sekoittuu globalistihuutelu ja mediaviha. Esim Bonnierin kustatamoa on tällä foorumilla nimitelty juutalaiseksi. Ylipäätään jos tutkii ns maahanmuuttovastaisia nettifoorumeita siellä aina on vihjauksia juutalaisista ja usein yhdistyneenä puheeseen globaalista rahaeliitistä yms.
Se että ollaan suoraan natseja ja siitä näkökulmasta arvostellaan esim Trumpia ei hälvenn tosiasiaa että äärioikeisto hyysää natseja.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Takerruin tuohon Trump-vastaisuuteen ihan vain siksi, että postipommimiehestä otsikkoa myöten kerrottiin Suomen nettilehdissä, että hän on Trumpin kannattaja.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #16
Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Yle puhuu ammuskelusta vaikka kyseessä on terrorismi. https://yle.fi/uutiset/3-10479273

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Miksipä Ylen pitäisi pikaisesti määrittää tämä terrorismiksi, kun vielä Turun terroristin tuomiosta kerrottaessakaan terrorismi-sana ei kohonnut otsikoon Ylen nettisivulla?

Yksittäisen mielenterveysongelmaisen muslimin väkivaltaa ei aina lueta terrorismiksi, pitäisikö oikeistolaisten väkivalta aina lukea?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

No aika mittavasta teurastuksesta oli kyse. Ammuskelusana otsikossa ei edes kerro että olisi uhreja välttmätt lainkaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #21

Otsikko on: "Ammuskelu vaatinut useita uhreja synagogassa Pittsburghissa." Ingressin ensimmäinen virke: "Uhreja on tämän hetkisten tietojen mukaan ainakin 11." "Tämä" hetki oli noin 15 tuntia sitten.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Ehkäpä YLE on ollut perillä Yhdysvaltain lainsäädännöstä.
https://www.ft.com/content/975ed4ae-dab7-11e8-8f50...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

"Juutalaisia ja mustalaisia on aina vainottu, koska he eivät vastoinkäymisten uhallakaan ole suostuneet sulautumaan ympäristöönsä, vaan ovat sitkeästi säilyttäneet pateettiset ja ylpeät heimopiirteensä", kirjoitti Eeva-Liisa Manner proosarunossaan "Historiaksi rappeutunut aihe" (Parnasso 6/1982). Yhdysvallat on juutalaisille velkaa kaiken sen mitä se ei ole velkaa mustille: lähes kaiken omaleimaisen kulttuurinsa elokuvia, musiikkia ja kirjallisuutta myöten.

On omituista, että amerikkalainen unelma on mahdollinen meillä Euroopassa, mutta ei Yhdysvalloissa eikä Iso-Britanniassa: Amerikassa syntyy johonkin sosiaaliluokkaan ja siinä pysyy ja kuolee, mitään säätykiertoa ei ole eikä kukaan ole oman onnensa seppä. Mustat voivat nousta ryysyistä rikkauksiin jos ovat muusikkoja tai urheilijoita, eivät muuten. Eikä Englannissa työväenluokan kakarasta tule miljonääriä ellei se ole John Lennon tai David Bowie. Siellähän jo puheestakin kuulee sosiaaliluokan, murteet ovat sosiaalisia eivätkä alueellisia niin kuin meillä. Tämä mahdollisuuksien puute mahdollistaa sitten sellaisiä hölmöyksiä kuin brexit ja Trumpin presidenttiys.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Melko ehdottoman kuuloisia tulkintoja ilmeisen empiirisistä tilastollisista kysymyksistä...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Joo, empiiriset tosiasiat toki osoittavat että asiat menevät joka paikassa parempaan suuntaan, myös Yhdysvalloissa ja Englannissa. Rikollisuus vähenee, ihmisten elinikä pitenee, ihmiset ovat rikkaampia, onnellisempia ja terveempiä. Silti ihmiset myös Yhdysvalloissa kuvittelevat että rikollisuus sen kun lisääntyy.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #26

Hihiii... Suomessa sitä vasta onkin salaliittohörhöjä.

Vaikka 80-luvulla murhattiin enemmän ihmisiä ja kokoajan on vähentynyt väkivalta. Väkivalta on vähentynyt siitä huolimatta, että tämän vuosituhannen puolella on näitä terroristeja ollut ammuskelemassa ties missä.

En tarkoita sitä etteikö suomessa olisi ongelmansa mutta salaliittohörhöjen ajatuksenjuoksu on hyvinkin lennokasta.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #28

Sepä se. Syyrian sota on tietysti ikävä asia mutta sadan vuoden perspektiiviin asetettuna se on vain paikallinen konflikti.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Enpäs tiedä mikä tuo ampuja oli ukkojaan, mutta se tiedetään että Trump on Juutalais- ja Israel myönteinen. Presidentti tuomitsi kovin sanoin teon New York Timesin mukaan.

Oudoksi tekee se, että jotkut väittävät hänen olleen Trumpin kannattaja, mutta samaan aikaan on Trumpin vastustaja ja sosaalisessa mediassa kärkevästi haukkunut Juutalaismieliseksi globalistiksi. Mikä logiikka?
https://www.newsmax.com/t/newsmax/article/888262/75

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Nähdäkseni Bowers on some-viesteissään häilynyt Trumpin kannattamisen ja ensavastustamisen välillä mutta ilmaissut viimeistään äänestysaikaan vastustaneensa Trumpia. Mielestäni kyse on siitä että hän(kin) joissakin asioissa - kuten aseiden suhteen - kannattaa Trumpin linjauksia mutta joissakin asioissa - kuten Israel myönteisyydessä - vastustaa niitä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Donald on kyllä kumma kääkkä. tapahtui mitä tahansa, sillä on aina sama ratkaisu. Miksei synagogassa ole aseistettuja vartijoita. Kouluampumisten jälkeenhän se ihmetteli miksei opettajilla ole pyssyjä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #37

Ja tommoista pahesignaloijat tänne haikailevat.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #37

Sinänsä presidentti Trumpiin liittymättä luin jostakin, että Pittsburgin synagoogaa paikallispoliisi suojeli vain ajoittain. Muualla, kuten vaikkapa Suomessa, synagoogien turvatoimia on viime vuosina lisätty.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #45

Joo, juutalaiset ovat sekä natsien että ääri-islamistien hampaissa. Eipä tuo niin ihmeellistä ole, Hitler on niitä harvoja länsimaisia poliitikkoja jotka islamilainen maailma tuntee ja joita se jopa arvostaa, niin hullulta kuin se kuulostaakin.

Hullulta tuntuu sekin että Hitler käytti juutalaisvihaa keppihevosenaan väittämällä että juutalaiset tappoivat Jeesuksen. Se oli valhe, roomalaisethan hänet tappoivat. Eikä Jeesuksen opetukset natseja lainkaan kiinnostaneet.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård Vastaus kommenttiin #51

Unohdit kenties tarkoituksella tuosta kommentistasi vasemmiston? Jokin aika sitten oli lehdessä uutinen, missä muistaakseni oli haastateltu Turun juutalaisen seurakunnan jäseniä, ja heidän mukaansa Suomessa juutalaisiin kohdistuvat uhkat tulivat lähinnä vasemmistolaisten taholta.

Edit. Ja tuossa linkki:
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&so...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #54

Jokin aika sitten? Tuostahan on pian neljä vuotta. "Turun Sanomat 15.2.2015 16:17 67
Päivitetty 15.2.2015 16:22
Turun juutalaisiin kohdistunut antisemitismi on seurakunnan mukaan ollut toistaiseksi täysin kotoperäistä. Asialla ovat useimmiten äärivasemmistolaiset.

– Voi sanoa, että islamilaista antisemistismiä ei ole meihin kohdistunut lainkaan, kertoo Turun juutalaisen seurakunnan puheenjohtaja Tomer Huhtamäki.

Ilmiö on toistaiseksi näkynyt lähinnä ilkivaltana ja vihamielisinä viesteinä. 1990-luvulla asialla oli äärioikeistolainen skinhead-liike, nyttemmin toinen poliittinen äärilaita.

– Yksi neljäsosa on äärioikeistolaista ja loput äärivasemmistolaista, Huhtamäki analysoi.

Vihamielisyys liittyy ilmeisesti silti Lähi-idän konfliktiin ja Israelin ja Yhdysvaltain liittosuhteeseen."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset