Israel paljasti Iranin salaisen ydinvaraston

'What Iran hides, Israel will find' (Benjamin Netanyahu)

 

Israelin pääministeri Netanyahu paljasti puheenvuorossaan YK: n yleiskokoukselle 27.9.2018, että Iranilla aiemmin tunnetun ydinvaraston ohella on toinenkin salainen radioaktiivista ydinmateriaalia sisältävä varasto. Israel on aiemmin jakanut tämän tiedon useille kansainvälisille tiedusteluviranomaisille ja IAEA:lle pohjautuen viime helmikuussa Israelin kaappaamiin Iranin ydinarkiston dokumentteihin.

Pääministeri Netanyahu kertoi YK: n edustajille, että maailman toimimattomuus koskien Israelin tiedustelupalvelun Iranin laittomasta ydinohjelmasta hankkimien tietojen suhteen pakotti hänet tekemään tämän paljastuksen nyt julkisesti yleiskokouksessa. PM Netanyahu toivoo näin painostavansa IAEA: ta tekemään välittömiä tarkastuksia Iranin ydinlaitoksista ennen kuin Iran voi tuhota kaikki todisteet siitä, että ydinohjelma on vielä kesken.

PM Netanyahun mukaan viime kuussa iranilaiset virkamiehet poistivat 15 kilogrammaa radioaktiivista materiaalia tästä toisesta salaisesta varastosta ja levittivät sen Teheranin puolelle pyrkiäkseen kätkemään todisteita laittomasta aseiden kehittämisestä. Yrittäessään näin kiertää IAEA: n tarkastukset Iran on vaarantanut myös omat kansalaisensa Teheranissa altistamalla heidät erittäin myrkyllisille aineille.

Pääministeri antoi myös katsauksen siihen, kuinka Iran on tarkoituksellisesti rahoittanut ja ohjannut Lähi-idässä terrorismia ja sotaa kanssa. Netanyahu varoitti, että Israel on päättänyt estää Iranin rahoittaman Hezbollahin mahdollisia aktiviteetteja. PM Netanyahu kehui USA:n johtamia pakotteita ja ilmaisi Israelin solidaarisuuden Iranin kansan halusta vapauteen ja rohkeuteensa hylätä Iranin hallinto.

Aiemmin Yhdysvallat on painostanut Irania voimakkaasti Yhdistyneiden Kansakuntien yleiskokouksessa. Presidentti Trump tuomitsi voimakkaasti Iranin ydinaseiden kehittämisen ja terrorismin tukemisen. Hän ilmoitti jatkavansa Iranin vastaisia pakotteita viestinään että ”ne, jotka haluavat tehdä liiketoimintaa Yhdysvaltojen kanssa, eivät voi tehdä liiketoimintaa Iranin kanssa”.

Presidentti Trump ja pääministeri Netanyahu tapasivat aiemmin viikolla keskustellakseen Yhdysvaltojen ja Israelin välisistä suhteista ja Trumpin hallinnon valmisteilla olevasta Lähi-idän rauhansuunnitelmasta.

Lähde: CUFI (Christians United For Israel)

 

P.S: Atomic-arkisto

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu paljasti huhtikuussa 2018 maailmalle Iranin salaisten ydinmateriaalien olemassaolon – todisteena 100 000 Israelin tiedustelupalvelun Projekti Amadista saamaa yli 100 000 Atomic-arkistosta hankkimaa asiakirjaa. Asiakirjat sisältävät useita yksityiskohtia Iranin ydinaseiden kehittämisohjelman soveltamisalasta, laajuudesta ja aikomuksesta. Toisin kuin Iranin kansainväliselle atomienergiajärjestölle joulukuussa 2015 antamassaan mietinnössä esitettämänsä väitteet, tiedetään nyt, että:

1. Iranin DID: llä on ydinaseiden kehittämisohjelma nimeltä Project Amad.

2. Iranin valtion rahoittama ja suunnattu tutkija työskenteli laajasti ydinpommin rakentamiseen suunnitellulla tekniikalla.

Iranilla oli siis selkeä ja nopea tie rajoittamattomaan uraanin rikastukseen ja mannertenvälisiin ballistisiin ohjuksiin. Asiakirjat osoittavat Iranin valehdelleen IAEA:lle ja maailmalle kieltäessään koskaan toteuttaneensa ydinaseohjelmia.

Lähde: CUFI

 

P.S2: Lisäys 29.9.18 (23:40) 

 

An image from a placard displayed by Prime Minister Benjamin Netanyahu during his speech to the United Nations General Assembly showing a suspected ‘secret atomic warehouse’ in the Turquzabad district of Tehran containing up to 300 tons of nuclear material. (GPO)

 


Kirjoitus on julkaistu ensinnä Ariel-Israelista suomeksi -verkkosivustolla.

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu