Ari Rusila: Kootut kirjoitukset The other side of the story!

Ennakkouutinen: Pohjoismaisen Gazaflotillan epäonnistunut saarronmurto

  • Ennakkouutinen: Pohjoismaisen Gazaflotillan epäonnistunut saarronmurto

Toukokuun 20. päivänä 2018 Norjasta lähti uusin flotilla kohti Gazan kaistaletta organisoijinaan “Freedom Flotilla Coalition” ja “International Committee for Breaking the Siege of Gaza” Hamasin koordinoimina. Laivoissa on miehistönä/matkustajina yhteensä noin 45 diasporan palestiinalaista ja eurooppalaista ym aktivisteja 15 maasta; myös jokunen juutalainen ja entinen Israelin kansalainen on mukana.

Flotilla käsitti alunperin neljä pienalusta, mutta yhden jäätyä ainakin toistaiseksi Sisiliaan kolme aloitti viimeisen etappinsa Palermosta kohden Gazaa 21.-22.7.2018. Alusten arvioidaan saapuvan Israelin rannikon tuntumaan heinäkuun lopulla.

Flotillan aluksista suurin - al-Awda (Paluu) kulkee Norjan lipun alla ja kolme pienempää - the Huriya (Vapaus), Falestine ja the Mairead – puolestaan Ruotsin lipun alla.

Flotillan tavoitteena on jatkaa Hamasin ns. ”Suuren Paluumarssi” -kampanjan propagandaa nostattamalla tietoisuutta ja vaatimuksia Gazan ”saarron” purkamiseksi, kansainvälisen solidaarisuuden lisääminen gazalaisia kohtaan ja Israelin tuomitseminen.

Flotillan organisoinnin merkittävin henkilöhahmo on Zaher Birawi, Hamasiin ja Muslimiveljeskuntaan liitetty Britanniassa asuva palestiinalainen ja Lontoosta käsin toimivan al-Hiwar televisiokanavan ohjelmajohtaja.

Matkustajina on median edustajia jotka ovat useissa välisatamissa pyrkineet suoriin lähetyksiin erilaisista propagandatilaisuuksista. Toistaiseksi heidän raporttinsa eivät ole saaneet merkittävää huomiota mutta tilanteen odotetaan muuttuvan alusten saapuessa lähemmäs Israelin rannikkoa. Flotillan organisoijien näkökulmasta mediasirkuksen laajuus määrittelee flotilla propagandakampanjan onnistumisen tai floppaamisen.

Arvioni on, että tämäkin kampanja mitättömän näkyvyyden valtamediassa tulevien tapahtumien ollessa melko ennalta-arvattavissa:

Ennakkouutinen: Heinäkuun lopulla 2018 Pohjoismaisen Gazaflotillan alusten tultua lähelle Israelin rannikkoa Israelin merivartiosto kehotti aluksia menemään Ashodin satamaan, kun alukset eivät totelleet ne hinattiin sinne tarkastusta varten, matkaustajat ja miehistö lennätetään kotimaihinsa parissa päivässä. Jos aluksilla olisi ollut jotakin humanitaarista apua Gazaan niin se puolestaan olisi lastattu rekkaan ja viety Gazaan virallisen rajanylityspaikan kautta. Nyt mukana oli vain muodon vuoksi paketti lääkkeitä joten rekkaa ei tarvittu.  Flotillan propaganda-arvo romahti Syyrian tapahtumien vietyä mediahuomion toisaalle.

Lähde ja enemmän taustoitusta flotillasta: A “flotilla” of three small boats has begun its voyage to the Gaza Strip, expected to arrive around the end of July 2018, having conducted a propaganda tour of several European ports by The Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center

Aiemmin aiheesta:

Flotilla III matkalla Gazaan
Gaza Flotilla – a successful manoeuvre with win-win changes
Kolmas flotilla
Estellen odotettu tarina
Gazan ”saartoa” murretaan taas
Gazan saarto – totta vai tarua?
Tarpeeton provokaatio

P.S: 

Mediakampanjan kyseessä ollen lienee paikallaan "loppukevennykseksi" tuoda esiin joitakin Pallywoodin aiempia otoksia:

Aiheeseen liittyvä kuva

Aiheeseen liittyvä kuva

Aiheeseen liittyvä kuva

 

Aiheeseen liittyvä kuva

Aiheeseen liittyvä kuva

 


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel-Israelista suomeksi verkkojulkaisussa

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Jos et nyt ymmärtänyt, noiden flotillojen tarkoitus ei ole itsessään murtaa saartoa vaan muistuttaa saarron olemassaolosta, edes noin vuosittain.

Itse saarto tietenkin on monin tavoin ongelmallinen.

Kiitos, että välitit tuon muistutuksen tänne tietoisuuteemme.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Ymmärsin vallan mainiosti, siksi kutsuinkin tapahtumaa mediakampanjaksi ja ennakkoarvioin sen vaikutusten jäävän aiempia vuosia pienemmäksi.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Tässä yhteydessä on hyvä myös muistuttaa Gazan saarron olevan vain osittainen, kahdellakin tapaa:

1) Israelin ylityspaikkojen jautta kulkee Gazaan keskimäärin satoja rekkalasteja päivässä täynnä jokapäiväisessä elämässä tarvittavia tavaroita kuten lääkkeitä ja elintarvikkeita kuin myös rakennusmateriaaleja joita Hamas valitettavasti on käyttänyt hyökkäystunneleiden rakentamiseen julkisten rakennusten ja kotien sijaan;
2) Gazan saarto on osittainen myös syystä että tavaravirtoja Gazaan rajoittaa pääosin Egypti jonja Gazan vastaisen rajan ylittävä tavaraliikenne on murto-osa Israelin kautta kulkevasta.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Eikö tuon porukan kannattaisi mennä Egyptiin protestoimaan Gazan saartoa?

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Flotilla porukka näyttää jymähtäneen vanhaan asenteeseensa että kaikki paha tulee Israelista; media, isot firmat, EU ym eivät nyt halua Egyptin kimppuun niin herkästi käydä. Sinänsä Egypti on nyt toiminut hyvin välittäjänä Gazan tilanteessa ja onpa pidemmäksi ratkaisuksi tarjonnut gazalaisille suurta Välimereen rajoittuvaa maa-aluetta Siinailta jonne perustettavalle valtiolle tai autonomialle voisi sijoittaa Länsirannankin porukoita ja ns pakolaisia rakentamaan myönteistä ja parempaa tulevaisuutta naapureihin hyökkäilyjen sijaan.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Päivitys 29.7.2018: Israelin laivasto pysäytti ensimmäisen Pohjoismaista lähteneen flotillan aluksista - Al Awdan – 60 merimailin päässä Gazasta pyydettyään tätä muuttamaan kurssiaan Gazan merisaarron takia. Aluksen kieltäydyttyä se otettiin laivaston haltuun ja on nyt matkalla Ashodiin tarkastusta varten. Israelin armeijan lausunnon mukaan mikäli aluksesta löytyy humanitaarista apua kuten lääkkeitä, tämä voidaan toimittaa Ashodista Gazaan. Neljän aluksen flotillasta seuraavan odotetaan saapuvan Gazan lähelle parin päivän sisällä.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Israel... ja
https://www.i24news.tv/en/news/israel/180448-18072...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset