Palestiinalaisten uudet oppikirjat jopa aiempaa vihamielisempiä

Palestiinalaishallinnon koulukirjat ovat jopa aiempaa vihamielisempiä vaikka monet maat ovat jo jäädyttäneet terroristiseen toimintaan ohjautuneita avustusrahojaan.  Näin todistaa The Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center [ITIC] -laitoksen julkaisema uusi tutkimus – Palestinian Authority textbooks: the attitude to Jews, Israel and peace (Update, June 2018)jossa käytiin läpi 118 mm pakolaisvirasto UNRWAn palestiinalaisalueilla käyttämää oppikirjaa, joista valtaosa oli julkaistu 2017 ja jotka korvasivat aiemmin tutkittuja – ja vihakoulutuksesta, historian vääristelystä ja asenteellisuudesta kritisoituja – oppikirjoja.

Viime keväänä keskustelu Palestiinalaishallinnon nuorilleen tarjoamasta vihakoulutuksesta saavutti Suomessa virallisen tason eduskunnassa tehdyn kysymyksen johdosta. Tilannetta pohjusti Ilta-Sanomien 19.4.2018 julkaisema laaja artikkeli otsikolla ”Tukeeko Suomi jihad-opetusta?” Palestiinalaishallinnon oppikirjojen sisältämästä vihakoulutuksesta jota Suomi suoraan tai epäsuorasti on tukenut ja tukee edelleen Palestiina maaohjelmansa puitteissa. Tästä aiheesta aiemmassa artikkelissa Suomen tuki palestiinalaisten vihakoulutukselle selvitettävänä [Op-Ed].

Palestiinalaishallinnon painamien uusien oppikirjojen osalta tutkimus toteaa niiden ilmaisevan ja joissakin tapauksessa jopa radikalisoivan aiemmissa oppikirjoissa ilmenneitä ongelmia, joista keskeisimmät olivat Israelin valtion delegitimisointi ja demonisointi, rohkaisu Israelin vastaiseen väkivaltaan ja rauhankasvatuksen  puute.  Vahvasti Israel ja juutalaisvihamieliset kirjat ovat käytössä myös UNRWAn ylläpitämissä kouluissa.

Juutalaisten olemassaolo maassa kielletään oppikirjoissa historiallisesti, maantieteellisesti ja uskonnollisesti. Aiempien oppikirjojen tapaan järjestelmällisesti kielletään minkään juutalaisille pyhän paikan olemassaolo, esimerkiksi Itkumuuri [aka Valitusmuuri aka Länsimuuri] esitellään yksinomaan nimellä Al-Buraq Wall muslimien pyhänä paikkana jossa Muhammed oletetettavasti valjasti Buraq nimistä hevostaan.

Mm maantiedon oppikirjojen karttoihin ei ole merkitty lainkaan juutalaisten rakentamia modernin aikakauden kaupunkeja kuten Tel Aviv, Nahariyyah, Petah Tiqvah, Rishon Letzion, Netanyah, Dimona, jne kun taas vanhempia kaupunkeja kutsutaan vain arabiankielisillä nimillä. Esimerkiksi modernia Eilatin kaupunkia kutsutaan vain paikannimellä Umm al-Rashrash.

Tiivistetysti tutkimus osoittaa, että Palestiinalaishallinnon vuodesta 2016 julkaisemat uudet, myös UNRWAn hyväksymät, oppikirjat ovat aiempaakin radikaalimmat. Yksi uusi ominaisuus on Israelin nimen välttäminen ja korvaaminen yleisesti nimityksellä ”Sionistinen miehitys”. Esimerkiksi Israelin jäsenyys YK:ssa ilmaistaan maantiedon ja historian oppikirjassa nimityksellä Miehittäjävaltion edustus YK:ssa.

 

Harjoitustehtävänä Palestiinan kartan värittäminen, rajat jo valmiit

 

Matematiikan tehtävässä esitetystä Brittimandaatin aikaisesta Palestiinan punnan kolikosta (1927-1948) on poistettu alkuperäisen kolikon hepreankielinen teksti

 

Toinen uusi ominaisuus uusissa kirjoissa on juutalaisten pyyhkiminen pois antiikin aikaa käsittelevistä kirjoista. Esimerkiksi vuoden 2014 kirjassa aikajanalla esitettiin "The Jews David's Kingdom 1000-923 BC; The Phoenicians 925-700 BC; The Northern Kingdom of Israel 923-722 BC; The Kingdom of Judea 923-586 BC; The Assyrians 700-612 BC; The Babylonians 586-539 BC, mutta nämä juutalisten historiaan liittyvät hallinnot on uusista kirjoista poistettu.

Kolmas ominaisuus on israelilais-palestiinalaisen konfliktin elementtien sisällyttäminen laajemmin eri oppiaineisiin kuten fysiikkaan, kemiaan, biologiaan ja kasvatukseen.  

Kemian kirjassa opetetaan kuinka suolavesi pitää palestiinalaisen sotavangin hengissä nälkälakon aikana.

 

Israelin siviileihin kohdistuva terrorismi saa uusissa kirjoissa enemmän näkyvyyttä. Esimerkiksi Dalal al-Mughrabi, joka kuoli terrori-iskussa siviilibussiin v. 1978 tappaen yli kolmekymmentä ihmistä, esitellään neljässä myös UNRWAn kouluissa käytetyssä kirjassa ja kaikissa sankarillisena marttyyrina. Uudempaa aikaa taas kuvaa israelilaissiirtokunta Psagotin bussin Molotovin koktaileilla tapahtuneen tuhamisen kuvaaminen ”barbeque juhlaksi”.

Ensimmäistä kertaa Palestiinalaishallinnon opetusohjelmassa nyt mainitaan 6 miljoonan Israelissa nyt elävän juutalaisen kohtalo oletetun vapautuksen jälkeen: israelilaisten karkoittaminen ja hävinneiden ulkomaalaisten jäänteiden tuhoaminen.

 

Kartta "Arabien kotimaan" valtioista käsittää myös Palestiinan sisältäen myös Israelin pre-1967 rajoineen Palestiinan lippu yllään

 

Odottaisin tämän uuden tutkimuksen antavan hyvän pohjan Palestiinalaishallinnolle annetun Suomen(kin) kehitysavun uudelleenarvioinnille koulutussektorin ja osalta ja toivon myös sen osaltaan auttavan harkitsemaan uudelleen mm nykymuotoiselle UNRWAlle annettavan avun tarkoituksenmukaisuutta.

Julkaisu kokonaisuudessaan luettavissa pdf:na tästä. Tutkimuksen tekijä tri Arnon Groiss sai FT oppiarvonsa Princetonin yliopistosta ja MPA oppiarvon puolestaan Harvardin yliopistosta; hän on Israelin Arabic radiosta 40 vuoden työn jälkeen eläkkeelle jäänyt toimittaja.

Aiemmin aiheesta:

Palestiinalaisille vihakoulutusta rauhankasvatuksen sijaan
Historianäkemyksen vankina
Hamasin kesäleirin ”rauhankasvatusta”
Lasten vihakoulutus jatkuu Gazassa
YK:n tukema lapsisotilaiden [viha]koulutus Gazassa uhkaa supistua
Erilaiset nukkeleikit
Hamasin terrorileirit nuorisolle
Länsivallat rahoittavat edelleen palestiinalaisterrorismi
Miksi Suomi rahoittaa Israelin vastaista politiikkaa
Suomikin maksaa tapporahaa palestiinalaisille


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel-Israelista suomeksi verkkojulkaisussa

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu