Golanista sopu syntymässä

Venäjä, USA ja Israel aikovat yhdessä varmistaa Israelin pohjoisen Syyrian vastaisen rajan. Presidentti Vladimir Putin ja presidentti Trump totesivat Helsingissä 16.7.2018 pitämiensä kahdenkeskisten neuvottelujen jälkeen sopineensa asiasta vuonna 1974 Yom Kippurin sodan jälkeen tehdyn sopimuksen pohjalta.

Kun terroristivoimat on pyyhitty pois eteläisestä ja läntisestä Syyriasta tilanne presidentti Putinin mukaan tulee palauttaa vuoden 1974 tilanteeseen. Tämä rauhoittaisi Golanin alueen ja palauttaisi tällöin tehdyn Syyrian ja Israelin välisen aselevon.

Presidentti Trump totesi Moskovan haluavan toteuttaa Syyrian kanssa Israelin turvallisuutta parantavia toimia sanoen Yhdysvaltojen ehdottomasti toimivan yhdessä Israelin auttamiseksi.

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu kiitti molempia maita turvallisuutensa takaamisesta ja sanoi lausunnossaan myös suuresti arvostavansa Israelin ja Venäjän välistä turvallisuusyhteistyötä ja presidentti Putinin ilmaisemaa selvää kantaa 1974 sopimuksen pitämiseksi.

Trump/Putin huippukokousta edeltäneellä viikolla Putin tapasi Moskovassa erikseen sekä PM Netanyahun että Iranin Ali Khamenein edustajan kompromissin aikaansaamiseksi Israelin halutessa työntää Iranin tukemat tai lähettämät sotilasjoukot välittömästi kymmenien kilometrien päähän Israelin rajalta ja poistuvan pidemmällä aikajänteellä Syyriasta kokonaan. PM Netanyahu myös informoi kantansa puhelimitse presidentti Trumpille viimeksi 14.7.2018 ennen Helsingin huippukokousta.

Lähteet: BICOM ja WorldIsraelNews

Seuraavaksi Golanin tunnustus osaksi Israelia?

Al-Monitor raportoi Yhdysvaltain republikaanisten kongressiedustajien esittävän presidentti Trumpin hyväksyttäväksi lakia jolla tunnustettaisiin Israelin suvereniteetti Kuuden Päivän sodassa 1967 vallatuilla Golanin kukkuloilla, jotka alueet Israel muodollisesti liitti alueeseensa 1981. Pääministeri Netanyahu esitti tunnustamista viime vuonna presidentti Trumpille kun USAn aiempi presidentti Obama oli tästä kieltäytynyt vuonna 2015. Toistaiseksi Valkoinen talo ei vielä ole muuttanut aiempaa positiotaan.

Mount Bental -Israelin tarkkailuasema, Golan Heights

Israelin näkemys Golanin alueista osana maata on selkeä eikä niiden luovuttamista nykytilanteessa edes harkita. Ennen ns Arabikevättä tilanne oli toinen sillä vuonna 2012 Yedioth Ahronoth raportoi, että keväällä 2010 Israelin silloiset pääministeri Netanyahu ja puolustusministeri Ehud Barak käynnistivät yhdysvaltalaisen Frederick Hoffin välityksellä salaiset epäsuorat neuvottelut Syyrian presidentti Bashar Assadin kanssa joissa alustavasti sovittiin Israelin vetäytymisestä Golanin kukkuloilta rauhansopimuksen vastineeksi. Yhtenä Israelin asettamana ehtona oli että Syyria katkaisisi välinsä Iranin kanssa. Loppuvaiheessa erimielisyyttä oli vetäytymisen aikataulusta Syyrian vaadittua sen tapahtuvan puolessatoista vuodessa ja Israelin tätä hitaammin.

Neuvotteluja ei kuitenkaan saatu päätökseen Assadin vastaisen kapinan alettua Syyriassakin tammikuussa 2011 ns Arabikevään myötä. Neuvotteluissa mukana ollut Israelin puolustusministeriön entinen kansliapäällikkö Michael Herzog vahvisti The New York Timesille v. 2012 neuvotteluja käydyn Yedioth Ahronothin raportoimalla tavalla.


Kirjoitus ilmestynyt kahdessa osassa Ariel-Israelista suomeksi verkkojulkaisussa

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu