Ari Rusila: Kootut kirjoitukset The other side of the story!

Taistelurobotit tulevat - kuka ne laukaisee

  • Taistelurobotit tulevat - kuka ne laukaisee

Miehittämättömät maakulkuneuvot (UGV) ovat robotiikan kehittymisen myötä valtaamassa alaa erityisesti taistelukentillä mutta myös siviilielämässä kuten kaivostoiminnassa tai maataloudessa. IAI - Israel Aerospace Industries - on Israelin valtion omistama monialayhtiö joka ollut edelläkävijä myös tässä kehitystyössä jo 15 vuoden ajan;  sen tuotteita alalla on mm RoBattle - miehittämätön taistelurobotti.  

IsraelDefense -julkaisun haastattelussa yhtiön maarobottiyksikön johtaja Meir Shabtai kertoo että aina vuoteen 2009 saakka mm navigoinnissa oli monia ongelmia, viime vuosina teknologisia ongelmia on merkittävästi ratkaistu mutta puolustusteollisuuden asiakkaat eivät ole ole vielä täysin tietoisia edistysaskeleista. Yksi muutos alalla on siirtyminen tuotteista järjestelmiin. Kun aiemmin myytiin kulkuneuvo niin nyt myydään asiakkaalle räätälöity kokonaisratkaisu erilaisten operaatioitehtevien hoitamiseen.

RoBattle

UGV:ta , ”maarobotteja” voidaan käyttää erityisesti vaarallisissa, hämärissä tai likaisissa sotilasoperaatioissa kuten rajavalvonnassa, tavarankuljetuksissa, taisteluajoneuvojen hinauksessa, tiedonkeruussa vaarallisilla alueilla jne. Maakulkuneuvot voivat edetä pisteestä toiseen itsenäisesti ilman että niitä tarvitsee ohjata joystick’lla. Tämä ominaisuus vapauttaa operaattorin keskittymään vaikkapa sensoreihin ja asejärjestelmiin. Yksi haaste on maarobottien suhde miehitettyihin kulkuneuvoihin kuten panssari- ja miehistönkuljetusvaunuihin. Maarobetteja voidaan käyttää näiden edellä keräämässä tiedustelutietoa riskeeraamatta joukkoja.

Maakulkuneuvoja sotilasoperaatioissa uhkaavat mm panssarintorjuntaohjukset, maamiinat ja muut räjähteet. Miehitettyjen kulkuneuvojen passiivisen suojauksen tarkoitus on suojata miehistöä, maarobottien suojauksen tarkoitus on varmistaa kulkuneuvon toimivuus uhkien keskellä. Maarobottien tutka- ja asejärjestelmät puolestaan ovat osa niiden aktiivista suojausta jolla tunnistetaan maarobottiin kohdistuva tulitus, suunnataan asejärjestelmä kohteeseen ja tuhotaan uhka.

Yksi keskeisiä nykyhetken kysymyksiä robotiikkateollisuudessa on se kuka painaa laukaisinta. Nykyisin aseistetut maarobotit avaavat tulen operaattorinsa käskystä; lähivuosina on määriteltävä olosuhteet joissa robotti voisi avata tulen automaattisesti.

Jo nyt robotit voidaan varustaa asejärjestelmin, päivä- ja yönäköoptiikalla ja liittää niihin vaikkapa biometrisen tunnistuksen mahdollistava ohjelmisto mutta silti tarvitaan määrittely laukaisimen painajasta.

Sotilaalliseen käyttöön suunniteltuja järjestelmiä voidaan käyttää myös siviilissä kuten kaivosteollisuudessa ja maataloudessa. Robotit voivat työskennellä näilläkin aloilla jatkuvasti yötä päivää mahdollistaen tuotantolaitosten maksimaalisen hyödyntämisen.

Lähde: IsraelDefense

 

P.S:

IAI on kehittänyt myös miehittämättömän merikelpoisen sotaaluksen mallinimeltään KATANA. Allaolevassa (markkinointi)videossa aluksen ominaisuuksien esittelyä.


Kirjoitus ilmestynyt ensinnä Ariel-Israelista suomeksi  verkkojulkaisussa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä näin voi ajatella, että kaikkea uutta tekniikkaa on nyt tulollaan.

Ehkäpä juuri viime aikoina esillä pidetty "tekoäly" mahdollistaa siirtymän miehittämättömiin ajoneuvoihin ja laitteisiin.

Konemuisti, koneäly... etenee askel kerrallaan. Tuollaisen taistelurobotinkin voi varustaa tekniikalla, joka päihittää ihmisen havaintokyvyn ja siten se päihittää edeltäjänsä taistelukentällä!? Voisi sitä koittaa vielä Apilaksella tuhota, mutta todennäköisesti taistelurobotti pystyy suojautumaan.

Siviilikäyttöön näitä päätyy samaan aikaan, tulevaisuus näyttää kuinka nopeasti.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Mielenkiintoinen kysymys on tietenkin myös, ketä ja mitä nämä taistelurobotit tuhoavat. Ihmisiä vai toisia robotteja? Jos vain toisia robotteja ja materiaalia, kuka tuomari toteaa voittajan ja mitä voittajan on sitten lupa tehdä?
Tuhota inhimillisesti valikoiden hävinneen ihmisiä? Ettei vain hävinneille tulisi mieleen hankkia uusia robotteja. Jotenkin sairasta tämä koko 'puolustautuminen'...
Hyökkäys tai puolustus, aina tarkoitus on vihollisen maksimaalinen vahingoittaminen. Eihän hän ole oikeastaan edes ihminen. Vihollisen naiset juuri ja juuri kelpaavat raiskattaviksi. Sitä tehtävää ei voi jättää roboteille...

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Mitä Israeliin tulee niin huipputekniikan tarkoituksena - oli sitten kyse roboteista tai vaikkapa uudesta Eitan miehistönkuljetusvaunusta ( https://arielfi.wordpress.com/2018/06/20/eitan-apc... ) on tarkoituksena nimenomaan omien sotilaiden, siviilien tai infrastruktuurin suojaaminen. Tästä aiheutuu maata kohtaan myös suurta kritiikkiä koska hyökkääjiä kuolee moninkertaisesti puolustajiin nähden ja tätä pidetään suhteettomana voimankäyttönä. Israelin asevoimilla on jo vuosikymmeniä ollut laadullinen ylivoima ja vaikka vastustajat kehittävät omia hyökkäysmenetelmiään näyttää ero säilyvän ennallaan ja jopa kasvavan.

Huipputekniikka palvelee monilla aloilla ja Israel on kehittänyt hyviä käytänteitä myös ns informaatiosodankäyntiin cybersodasta puhumattakaan.

Itse näkisin mielelläni Israelinkin kehittävän aseteknologian ohella rauhanomaisia strategioita kuten nyt on prosessissa Gazan jälleenrakentaminen kansainvälisellä yhteistyöllä pitkäaikaisen aselevon vastikkeeksi. Tällä strategialla aseita ehkä tarvittaisiin jatkossa vähemmän ainakaan tällä kaistalla.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Tekniikan kehitys tuo vielä uudenlaisia ja erilaisia "taistelurobotteja". Nuokin esimerkit ovat "johdettuja" ihmisen tekniikasta jossa perusyksikkö on sotilas ja tämän kuljetukseen soveltuva kalusto.

Miksi tehdä taisteluroboteista isoja, havaittavia yksilitä. Kohteeseen hakeutuva "monirobottiammus" pienoisrobotteineen ja pienellä räjähdepäällä varustettuna voisi olla vaikeasti torjuttava ja havaittava asejärjestelmä aktivoiduttuaan. Yhden miehenkokoisen taistelurobotin pystyy tuhoamaan singolla, miinoituksella tai tietynlaisella "ansoituksella" mutta 100 kpl pieniä minirobotteja naamioväreissä olisi todella hankalaa.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Näin on, käytössä olevat tunnelisodankäynnin taistelurobotit ovat noin metrin korkuisia, mutta pienimmät droonit ilmeisesti ampiaisen kokoisia (en tiedä joko ne ovat käytössä).

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Tervehdin kehitystä ilolla! Mitä kalliimpaa ja monimutkaisempaa sodankäynti on, sen rajoitetummaksi se tulee. Se myös loppuu nopeasti energialähteiden ja korkeateknologisen infrastruktuurin ehtyessä.

Paljon sotia voidaan voittaa yksinkertaisesti kestämällä ensi-iskut, tulemalla valloitetuksi ja aloittamalla sitkeä sissitoiminta, suunnattu aktiivinen ja yleinen passiivinen vastarinta. Lopulta valloittajan resurssit ja kotimaan sisäinen tahtotila uuvahtavat. Todisteena on USA:n ja Naton toiminta Lähi-Idässä ja Afganistan kahdenkin maailmanvallan käsissä.

Pitkiin aikoihin ei ole voitettu mitään sotaa muutoin kuin väittämällä sitä voitetuksi. Ja kyllähän maailmaan väitteitä mahtuu. Ainoa vaarallinen ja toimiva valloitustapa onkin mediakentän ja mielipideilmaston haltuunotto.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset