Taistelurobotit tulevat – kuka ne laukaisee

Miehittämättömät maakulkuneuvot (UGV) ovat robotiikan kehittymisen myötä valtaamassa alaa erityisesti taistelukentillä mutta myös siviilielämässä kuten kaivostoiminnassa tai maataloudessa. IAI – Israel Aerospace Industries – on Israelin valtion omistama monialayhtiö joka ollut edelläkävijä myös tässä kehitystyössä jo 15 vuoden ajan;  sen tuotteita alalla on mm RoBattle – miehittämätön taistelurobotti.  

IsraelDefense -julkaisun haastattelussa yhtiön maarobottiyksikön johtaja Meir Shabtai kertoo että aina vuoteen 2009 saakka mm navigoinnissa oli monia ongelmia, viime vuosina teknologisia ongelmia on merkittävästi ratkaistu mutta puolustusteollisuuden asiakkaat eivät ole ole vielä täysin tietoisia edistysaskeleista. Yksi muutos alalla on siirtyminen tuotteista järjestelmiin. Kun aiemmin myytiin kulkuneuvo niin nyt myydään asiakkaalle räätälöity kokonaisratkaisu erilaisten operaatioitehtevien hoitamiseen.

RoBattle

UGV:ta , ”maarobotteja” voidaan käyttää erityisesti vaarallisissa, hämärissä tai likaisissa sotilasoperaatioissa kuten rajavalvonnassa, tavarankuljetuksissa, taisteluajoneuvojen hinauksessa, tiedonkeruussa vaarallisilla alueilla jne. Maakulkuneuvot voivat edetä pisteestä toiseen itsenäisesti ilman että niitä tarvitsee ohjata joystick’lla. Tämä ominaisuus vapauttaa operaattorin keskittymään vaikkapa sensoreihin ja asejärjestelmiin. Yksi haaste on maarobottien suhde miehitettyihin kulkuneuvoihin kuten panssari- ja miehistönkuljetusvaunuihin. Maarobetteja voidaan käyttää näiden edellä keräämässä tiedustelutietoa riskeeraamatta joukkoja.

Maakulkuneuvoja sotilasoperaatioissa uhkaavat mm panssarintorjuntaohjukset, maamiinat ja muut räjähteet. Miehitettyjen kulkuneuvojen passiivisen suojauksen tarkoitus on suojata miehistöä, maarobottien suojauksen tarkoitus on varmistaa kulkuneuvon toimivuus uhkien keskellä. Maarobottien tutka- ja asejärjestelmät puolestaan ovat osa niiden aktiivista suojausta jolla tunnistetaan maarobottiin kohdistuva tulitus, suunnataan asejärjestelmä kohteeseen ja tuhotaan uhka.

Yksi keskeisiä nykyhetken kysymyksiä robotiikkateollisuudessa on se kuka painaa laukaisinta. Nykyisin aseistetut maarobotit avaavat tulen operaattorinsa käskystä; lähivuosina on määriteltävä olosuhteet joissa robotti voisi avata tulen automaattisesti.

Jo nyt robotit voidaan varustaa asejärjestelmin, päivä- ja yönäköoptiikalla ja liittää niihin vaikkapa biometrisen tunnistuksen mahdollistava ohjelmisto mutta silti tarvitaan määrittely laukaisimen painajasta.

Sotilaalliseen käyttöön suunniteltuja järjestelmiä voidaan käyttää myös siviilissä kuten kaivosteollisuudessa ja maataloudessa. Robotit voivat työskennellä näilläkin aloilla jatkuvasti yötä päivää mahdollistaen tuotantolaitosten maksimaalisen hyödyntämisen.

Lähde: IsraelDefense

 

P.S:

IAI on kehittänyt myös miehittämättömän merikelpoisen sotaaluksen mallinimeltään KATANA. Allaolevassa (markkinointi)videossa aluksen ominaisuuksien esittelyä.


Kirjoitus ilmestynyt ensinnä Ariel-Israelista suomeksi  verkkojulkaisussa.

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu