Ari Rusila: Kootut kirjoitukset The other side of the story!

Gazasta raketti-isku Israeliin - IDF vastasi ilmaiskuin

Gazan tilanne uhkaa jälleen eskaloitua. Viime päivinä [19.-20.6.2018] Gazasta on ammuttu 45 ohjusta ja rakettia Israeliin. Iron Dome ohjuspuolustus ampui näistä seitsemän alas ja kolme putosi Gazan puolelle rajaa. Kolme ohjusta putosi Eshkolin alueelle vahingoittaen autoja ja rakennuksia. Yksi raketeista putosi – toistamiseen kahden viikon sisään – lastentarhaan aiheuttaen onneksi vain pieniä aineellisia vahinkoja koska kokemusten pohjalta lastentarhan katto ja muutkin rakenteet ovat vahvistettuja rakettien varalta. Väestön viettäessä aikaansa pommisuojissa ei ohjus-/rakettitulesta aiheutunut henkilövahinkoja.

Vastauksena tulitukseen IDF:n hävittäjät iskivät 25:een Hamasin ja Islamic Jihad’n sotilaalliseen kohteeseen ja mm sen maanalaiseen koulutuskeskukseen. Paikallisten mukaan kolme palestiinalaista sai iskusta lieviä vammoja.

Aiemmin 19.6.2018 IDF iski kolmeen Hamasin kohteeseen vastauksena palopommien lennättämiseen Israelin puolelle. Gazasta on huhtikuusta lukien lennätetty 700 palopommia Israelia kohden ja ne ovat sytyttäneet n. 400 paloa joista 16 suurempia, tuhonneet 6100 eekkeriä viljelys- ja luonnonsuojelualueita ja saaneet aikaan miljoonien dollarien aineelliset vahingot. Ilman palokuntien, poliisin ja IDF:n ponnistuksia tuhot olisivat olleet paljon mittavampia.

 

 

IDF on ilmoittanut olevansa valmis tilanteen eskaloitumiseen ja tämä valmius kattaa tarvittaessa myös laajat maaoperaatiot Gazan sisällä.

Lähteet: IDF , Al Jazeera , Arutz Sheva  ja BICOM

" "an attack in return for an attack and blood in return for blood" (in Hebrew) (Twitter account of Adham Abu Salmiya, June 20, 2018)

Joint Hamas-PIJ military wing notice stressing the "new equation:" "an attack in return for an attack and blood in return for blood" (in Hebrew) (Twitter account of Adham Abu Salmiya, June 20, 2018)

Joint Hamas-PIJ military wing notice stressing the "new equation" of "an attack in return for an attack and blood in return for blood" (Telegram account of the Jerusalem Battalions, June 20 2018). It is similar to the notice also written in Hebrew (see first page).
Joint Hamas-PIJ military wing notice stressing the ”new equation” of ”an attack in return for an attack and blood in return for blood” (Telegram account of the Jerusalem Battalions, June 20 2018).

 

P.S: Tilanteen eskaloituessa...

Jos tilanne Gazassa pahenee on kansainväliseltä yhteisöltä jälleen odotettavissa runsain mitoin Israelia tuomitsevia lausuntoja.  Niiden painoarvo on kuitenkin alenemassa koska mm YK -elinten puolueellisuus on tulossa entistäkin selvemmäksi.

Amb. Haley: When the Human Rights Council treats Israel worse than North Korea, Iran, & Syria, it is the Council itself that is foolish and unworthy of its name...Today’s actions make clear that the organization lacks the credibility needed to be a true advocate for human rights. pic.twitter.com/AvjAMFrmsu

— US Mission to the UN (@USUN) March 23, 2018

https://platform.twitter.com/widgets.js


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel-Israelista suomeksi  verkkojulkaisussa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Markku Kymäläinen

Mielestäni Gazan raketti-iskujen yms kiihtyminen liittyy läheisesti Iranin läsnäoloon Syyriassa tai oikeastaan Venäjän, Israelin ja USAn toiveisiin Iranin lähdöstä Syyriasta, jota kai myös Assad haluaa. Iranin vuosia rakentama asema ja investointi alueelle uhkaa sulaa käsiin. Eli väitän Iranin haluavan kunnon sodan Gazassa. Kun se on jatkunut jonkin tovin niin Libanonista käsin Hizbollah aloittaa raketti-iskut, johon Israel joutuu vastaamaan massiivisesti ja Iran toivoo että se vetää mukaansa alueen muut toimijat kuten Venäjän. Iran saattaa toivoa hyötyvänsä jälkipeleissä kun muut ovat ensin tuhonneet toisiansa niin se saa haltuunsa poltetun maan ja levittää vaikutusvaltaansa laajemmalle ja toteuttaa pitkäaikaisen toiveensa Israelin tuhoamisesta. Sen verran olen Raamattua lukenut, että iso sota on alueelle vielä tulossa, mutta Israelia ei pystytä havittämään. Siitä pitää Israelin Pyhä huolen.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Iranin merkittävästä vaikutusvallasta huolimatta arvioisin Hizbollahin kuitenkin pidättäytyvän hyökkäyksestä Israeliin. Toki järjestöllä on yli 100 000 raketin ja ohjuksen arsenaali, näistä osa kehittyneitä malleja jotka yltävät joka puolelle Israelia. Israelin ohjuspuolustus kykenee pudottamaan kaikki mahdolliset ohjusversiot tehokkaasti alas mutta ongelma on ohjusten massiivinen määrä josta osa varmasti myös menisi puolustuksen läpi aiheuttaen merkittäviä aineellisia ja erityisesti inhimillisiä tuhoja Israelin sisällä. Sodan lopputuloksesta ei luonnollisesti olisi epäselvyyttä mutta hinta molemmin puolin olisi kova.

Käyttäjän lentonenhenri kuva
Henri Lentonen

Hei Ari,

Israeli käsittääkseni tullut länsimaiden historiankirjoihin raamatusta. Eikö mielestäsi ole ongelmallista, että on päätetty käyttää maan nimenä raamatun Israelia?

Se nimittäin meidän juutalaisten sukukirjan eli vanhan testamentin mukaan, asettaa tiettyjä velvoitteita mm. hallitusmuodon suhteen, joka laillisesti siis Israelissa on Daavidin kuningashuone - tämä pitää paikkansa myös uudessa testamentissa.

Mielestäni tätä meidän sukumme perintöomaisuutta, ei voi tällä tapaa kopioida ikäänkuin piraattikopiona ja tehdä siitä omia tulkintoja tai jopa valtioita.

Olisi hyvä jos Suomessa voitaisiin todella noudattaa maan lakeja mm. uskonnonrauhan puolesta - tai mihin perustuu oikeus turmella toisen omaisuutta, oli se sitten kirjoitettua immaterialistista tai vaikkapa toisen auto?

Kun siis puhut Israelista, oletko todella valmis puhumaan oikeasti, aidosta Israelista?

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #5

Itse ymmärrän Israelilla ensi sijassa v. 1948 perustettua Israelin valtiota. Toki perustamisvaiheessa oli muitakin nimiehdotuksia kuten Eretz Israel, Judea tai Zion mutta nykyni tuli käyttöön. Jotkut ortodoksijuutalaisethan eivät hyväksy koko valtiota mutta itse en verkkojulkaisussani ota uskonnollisiin kysymyksiin kantaa vaan käsittelen Israelia ns. työväen sionismin rakentamana sekulaariin lakiin perustuvana valtiona.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #5

Siitä vaan haastamaan Israelia oikeuteen sitten. perustele hieman enemmän miten sukusi haltuun on joutunut yksinoikeus käyttää Israel nimeä. Onko tämä nimi rekisteröity jossain päin maailmaa? Hyvä kun mainitsit tuon auton uskonrauhan yhteydessä. Sehän on nykyihmisten kultainen vasikka. Toivotaan ettei kristillisdemokratit yritä ajaa läpi lakia joka vaatisi kaikkia autoja sulatettavaksi ja nideen jauhamista jauheeksi ja veteen sekoitettuna pakotetaan kansaa juomaan sitä. Niinhän Mooses tarukirjan mukaan teki vasikan palvojille.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Voih, taas Raamattu mainittu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset