Ari Rusila: Kootut kirjoitukset The other side of the story!

Ramonin lentokentästä huipputurvallinen

Punaisen meren matkailukaupunki Eilatista 19 km pohjoiseen valmistuvasta Ramon International lentokentästä on tulossa huipputurvallinen. 34 kilometrin pituinen lentokenttää turvaava aita on kuuden metrin korkuinen – metrin korkeampi kuin Egyptin rajalla oleva turva-aita – ja se on varustettu viimeisimmällä havainnointi elektroniikalla ja sensoreilla. Varsinainen erikoisuus kuitenkin on 26 metriä korkea (korkein maailmassa) ja 4,5 kilometriä pitkä pysäköityjä lentokoneita mm panssarintorjuntaohjuksilta suojaava aita varusteinaan 64 metrin korkuisiin tolppiin asennetut kamera ja tutkalailaitteistot. Tämä aita koostuu mm 186 pilarista, 34 miljoonasta ruuvista ja 6500 tonnista terästä.

Aidat maksavat noin $80 miljoonaa ja itse uuden kentän kokonaiskustannukset ovat noin $436,5 miljoonaa. Kentän rakentaminen alkoi vuonna 2013 ja se avautunee maaliskuussa 2019.

Ramonin lentokenttä on saanut nimetty ensimmäisen israelilaisastronautin, Ilan Ramonin (menehtyi Columbia avaruussukkulan onnettomuudessa v. 2003) ja hänen poikansa Assaf Ramonin (kuoli kuusi vuotta myöhemmin hänen F-16 hävittäjäkoneensa harjoitustapaturmassa) kunniaksi. Kenttä on ensimmäinen siviililentokenttä sitten itsenäistymisvuoden 1948. Ramonin kenttä korvaa kaupungin keskustassa olevan sisäisen liikenteen käyttämän J. Hozman -lentokentän ja charterliikenteen käyttämän 60 km päässä olevan Ovdan (sotilas)lentokentän.

Ramonin kentälle suuntautuu noin 70 eri lentolinjaa ja se kykenee palvelemaan kaksi miljoonaa matkustajaa vuodessa. Kiitoradan pituus on 3,5 kilometriä. Kenttää varten Arava moottoriliikennetie laajennetaan Timnan ja Eilatin välillä nelikaistaiseksi jolloin matka kentältä Eilatiin vie noin 10 minmuuttia. Jatkossa avataan kentän ja kaupungin välille myös raideliikenne.

Erityistä huomiota on kiinnitetty myös siihen ettei aita häiritsisi ympäröivää luontoa. Easimerkiksi ekologiset kulkuväylät niin eläimille kuin tulvavesillekin on turvattu koko aidan matkalta. Osana rakentamista myös raivattiin 13 km2 vanhoja miinakenttiä.

Israelin kaikilla rajoilla myös lentokenttää suojaavat rakenteet on varustettu aitojen ohella valvontatorneilla ja muilla turvavarusteilla. Komentokeskukset on rakennettu ja IDF, Shin Bet, poliisi ja Home Front omaavat suoran pääsyn sensorien ym keräämään tietoon. Kentän suojaamisen ohella aita myös pysäyttää Jordaniasta Israeliin pyrkivät pakolaiset, terroristit ja rikolliset.

Lähteet: Jpost , IsraelHayom ja Israel and Stuff

Aiemmin Eilatista:

Iron Dome torjui raketti-iskun Siinailta Eilatiin

Shark World – Eilatin uusin houkutin

Hotelli-isku Eilatissa estetty

Casino kompleksi Eilatiin?

Uusi raja-aita Eilatista pohjoiseen

Siinai ei enää uhkaa Eilatin matkailukehitystä


Liite:

Kaksi matkailu-uutista GPO:lta (Government Press Office)

Köysirata Jerusalemin vanhaan kaupunkiin

Jerusalem -päivän (Toukokuun 13) kunniaksi Israelin hallitus hyväksyi matkailuministeriön esityksen sijoittaa 200 miljoonaa sekeliä köysiradan rakentamiseen Jerusalemin vanhaan kaupunkiin. Köysirata on paitsi matkailuhoukutin – nähdä Jerusalem yläilmoista – myös hyvin tärkeä Vanhan kaupungin nähtävyyksien saavutettavuuden kannalta koska suurin osa autoliikenteestä on Vanhassa kaupungissa kiellettyä; kuitenkin siellä saattaa vierailla päivästä riippuen kymmenistä satoihin tuhansiin ihmisiin.

Maailman ensimmäinen beduiinihotelli rakenteilla Shibliin

Epsilon Delta Holdings and Investments voitti tarjouskilpailun rakentaa maailman ensimmäinen beduiinihotelli Israelin pohjoisosan Shibli-Umm al-Ghanam -arabikylään. 120 huonetta käsittävä 4 tähden hotelli sijaitsee Tabor vuoren juurella. Shibli sijaitsee useiden (uskonnollisten) vaellusreittien varrella (mm Gospel Trail ja the Israel Trail) ja yli puoli miljoonaa matkailijaa kulkee näitä reittejä vuosittain alueen kirkkoihin. Hotelli pohjaa beduiinikulttuuriin ja mm Galilean beduiinikeittiöön.


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel-Israelista suomeksi verkkojulkaisussa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Hieno lentokenttä, vaikuttavat turvatoimet, mutta on jotenkin surullista että moiset turvatoimet ovat tarpeen. Rauha on kaukainen, onko enää edes haave :(

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Itse pidän Israelin lentoja turvallisimpina maailmassa, taitaapa olla vuosikymmeniä kun koneita viimeksi kaapattu vaikka iskukohteena ehkä suosituimmasta päästä. Rauhan puutteessa turvatoimet ovat tarpeen. Näin vaikkapa paljon kritisoidun ns. turvamuurin suhteen jolla on suuri merkitys siihen, että terrori-iskut Länsirannalta ovat vähentyneet noin 90%. Rauha on haaveena ehkä yli puolella alueen väestöstä; he haluaisivat elää vain tavallista elämää, poliittinen eliitti saattaa nähdä nykytilanteen itselleen edullisena.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Niinpä, turvallinenhan se on. Mutta onpa sen hintakin kova. Ketään sinällänsä syyttelemättä ei nykyinen muureihin, valvontaan ja maailman suurimpaan avovankilaan perustuva järjestelmä voi olla pitkän päälle kestävä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset