Ari Rusila: Kootut kirjoitukset The other side of the story!

Gaza palaa jälleen otsikoihin

 • Logo: koko Palestiina (sisältäen Israelin) kuuluu palestiinalaisille
  Logo: koko Palestiina (sisältäen Israelin) kuuluu palestiinalaisille

Allah is its goal, the prophet is its model, the Koran is its constitution, jihad is its path, and death for the sake of Allah is its most coveted desire.” (Hamasin motto)

 

Huomenna perjantaina [6.4.2018] Gaza palaa jälleen läntisenkin valtamedian otsikoihin ns. ”Paluumarssi” -tapahtuman toisen viikon alkamisen kunniaksi. Tämän ”rauhanomaisena” gazalaisten mielenilmauksena markkinoidun puoli vuotta suunnitellun ja $15 miljoonaa dollaria maksaneen kampanjan aloitusviikko saavutti tavoitteensa mediahuomion saavuttamiseksi ja Hamasin profiilin nostamiseksi palestiinalaisväestön keskuudessa. Valtamedian ohella myös YK, EU ja useat ihmisoikeusjärjestöt saatiin tähän vedätykseen mukaan suunnitellulla tavalla.

Kampanjaa on aiemmin taustoitettu kirjoituksissa Suuri paluumarssi alkaa 30.3.2018 ja Paluumarssi” -kampanja etenee odotetusti .

Hamas siis onnistui mediatavoitteissaan ja menestyksen myötä jatkanee suunnitelmansa toteuttamista. Seuraava testi on perjantaina 6. huhtikuuta, hieman voimakkaampi 17 huhtikuuta, jolloin palestiinalaiset juhlivat ns. vankien päivää (Prisoners' Day) ja loppuhuipennusta vietetään toukokuun 15. ns. Nakba (katastrofi) päivänä.

Tulevan perjantain varalle Hamas on JPostin mukaan  kuljettanut satoja autonrenkaita rajalle. Tarkoituksena on sytyttää renkaat palamaan raja-aidalla ja lisäksi häikäistä peileillä israelilaissotilaita jolloin näiden on vaikeampi tarkkailla aidan murtoyrityksiä ja identifioida terroristit. IDF:n kenraalimajuri Yoav Mordechai puolestaan varoitti arabiankielisessä FB-viestissään savun terveyshaitoista rajan läheisyydessä oleville gazalaissiviileille. Tuleva perjantai onkin nimetty ”palavien renkaiden perjantaiksi” (“the Friday of Old Tires”).

[caption id="attachment_3474" align="aligncenter" width="547"] Odotettavissa perjantaina 6.4.2018[/caption]

Mediahuomion varmistamiseksi Hamas tarvitsee uhreja ja tästä syystä maksaa tykinruokarahaa myös gazalaisille.  Jewish Press raportoi  Hamasin määritelleen ”rauhanomaiseen” protestiinsa osallistuville korvaussummat: mikäli protestoija haavoittuu vakavasti IDF:n turvatessa rajaa saa uhri $500, jos protestoija taas on riittävän onnekas ja kuolee raja-aidan kahakoissa saa hänen perheensä $3000. Työttömyyden riivaamassa Gazassa mainitut summat ovat merkittäviä ja kuvastavat samalla yhteiskunnan tiettyä eriarvoisuutta koska miljoonittain kansainvälisiä tukirahoja omille ulkomaisille pankkitileilleen ohjannut Hamasin eliitti ei luonnollisestikaan mokomista taskurahoista ole kiinnostunut.

Kampanjan alkuvaiheen ”rauhanomaisen” mielenilmauksen yhteydessä Israelin ampumien ”siviilien” taustoista on myös saatu uutta tietoa HonestReportingin ansiosta. Kaikkiaan 19 surmansa saaneesta gazalaisesta

 • 7 oli Hamasin Izz al-Din al-Qassam prikaateista,
 • 1 oli Islamic Jihadin sotilaallisen siiven aktiivi,
 • 2 aktivistia oli Katayef al-Maqawama al-Wataniya al-Filastinan operatiiveja ( Democratic Front for the Liberation of Palestinen sotilaallinen siipi)
 • 1 operatiivi kuului al-Aqsa Martyrs’ prikaatiin (Fatahin Shahid Nakhl al-‘Amudi osastoon),
 • 1 kuollut kuului Hamasin aseellisiin turvallisuusvoimiin,
 • 1 sotilaallinen aktivisti kuului Fatahiin,
 • 1 oli Shada al-Aqsa – the Shahid unit of Nabil Mas’udin liittolainen,
 • 1 Hamas-liittolainen Izz al-Din al-Qassam prikaateista,
 • 1 Fatahin aktivisti, jolla ei vielä tiedetä olleen sotilaallisia yhteyksiä, ja
 • 3 kuollutta joidern organisaatioyhteyksistä ei vielä ole tietoa.

“Kaikkiaan siis 15 surmansa saaneella oli liitos terroristiorganisaatioihin.

Yksityiskohdat surmansa saaneista terroristeista on luettavissa seuraavasta PDF -tiedostosta ja alkuperäisestä lähteestä: Exposed: More Palestinian ‘Victims’ Identified as Terror Org Members by HonestReporting on Scribd.

Tilanteeseen liittyen Egyptin tiedusteluministeri Abbas Mustafa teki salaisen vierailun Israeliin tapaamaan Shin Bet’n johtaja Nadav Argamania. Israel antoi hänen myötään välitettäväksi Hamasille ennakkovaroituksen mahdollisista toimistaan tulevina päivinä ja viikkoina mikäli Hamasin mahdollisesti laajentaessa kampanjaansa.

Arabimaailmasta on yllättäen tullut myös Israelille myönteisiä lausuntoja. Aiempi Qatarin pääministeri Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani totesi 4.4.2018 että israelilaisilla on oikeus elää omassa maassaan aivan kuten palestiinalaisillakin. Pari päivää aiemmin samansuuntaisen lausunnon antoi Saudi Arabian kruuninprinssi Mohammed bin Salman. Hamashan ei tällaista oikeutta Israelille soisi. (Lähde: Jpost )

Hamas toivoo kampanjassaan suurempia siviilitappioita jolloin kansainvälinen Israel -vastaisuus ja toisaalta tukirahat Hamasille kasvaisivat. Jos Hamas onnistuisi jatkossa tappamaan israelilaisia olisi IDF:n vastaus astetta kovempi ja tämä voisi eskaloida tilannetta edelleen; Hamas voisi laukaista myös raketteja jolloin IDF:n vastaus olisi vielä voimakkaampi Gazan sisäosissa eikä vain rajalla, Tällöin tilanne spiraalimaisesti voisi ajautua täysimittaiseen konfliktiin ei vain Gazassa vaan Länsirannalla ja jopa Israelin pohjois-rajalla. Israelin tavoitteena on estää kampanjan eskaloituminen laajemmaksi konfliktiksi, täydentää hyökkäystunneleilta suojaavaa puolustusta ja varmistaa rauhanomainen 70. itsenäisyyspäivänsä vietto.

Lisää taustoitusta: 

This is what Hamas is trying to achieve under the guise of “peaceful protests” pic.twitter.com/ZcuK6BJ91E

— IDF (@IDFSpokesperson) April 5, 2018

https://twitter.com/IDFSpokesperson/status/981905512546689024

 

“Ja allaolevan "Paluumarssi" -kuvan poliittinen viesti oli...

 


“Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel-Israelista suomeksi -verkkojulkaisussa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Hamasin raivo on siinä mielessä ymmärrettävää, että Donald Trumpin päätös tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi siirtämällä USA:n lähetystö sinne sattuu näyttävästi Israelin valtion 70-vuotisjuhlallisuuksiin. Kaiken kukkuraksi Temppelivuoren asema on muuttumassa siten, että juutalaisilla alkaa olla sinne vapaa pääsy, vaikka tähän asti vain länsimuuri on ollut heille sallittua aluetta. Palestiinalaisten oikeuksia puolustaneen kansainvälisen yhteisön, lähinnä YK:n ja EU:n sekä jyrkän Israel-vastaisen muslimileirin vaikutusvalta alueella tuntuisi siis kaiken kaikkiaan heikentyvän.

USA on siis yhä selkeämmin pro-Israel ja on myös onnistunut liennyttämään Saudi-Arabian johtaman arabileirin juutalaisvaltiovastaisuutta melkoisesti. Niinpä arafatilaista perintöä edustavan liikkeen asema alueella alkaa olla yhä tukalampi.

Hamas ehkä laskelmoi sen varaan, että Iranin johtama jyrkän Israel-vastainen muslimiyhteisö aktivoituisi jopa sotilaallisesti, kunhan vain palestiinalaisten sortaminen saadaan näyttämään ulospäin tarpeeksi pahalta. Tietenkin myös ulkomainen avustusraha alkaa virrata vuolaammin, kun kuvia siviiliuhreista leviää kansainväliseen levitykseen.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Kiitos kommentista. Saudien johtaman blokin yhdellä jäsenellä eli Egyptillä on ollut vahva rooli liennytyksessä koska maa on jo vuosia kärsinyt Siinain Daeshin ja al-Qaeda liitännäisten väkivallasta Siinailla ja osin muuallakin. Näiden ryhmien ja Muslimiveljeskunnan tukialueena puolestaan toiminut Gaza isäntinään erityisesti Hamasin sotilaallinen siipi. Näiden terroristiryhmien hillinnässä Egypti ja Israel ovat vuosia olleet yhteistyössä ja tämä on laajentumassa myös talousyhteistyön suuntaan itäisen Välimeren energiakenttien hyödyntämisen myötä.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#1
kunhan vain palestiinalaisten sortaminen saadaan näyttämään ulospäin tarpeeksi pahalta.
.............

Eikö palestiinalaisia sorreta mielestäsi vielä tarpeeksi?

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Niin tämähän on Hamasin tavoite mm tällä kampanjalla. Omasta mielestäni nimenomaan Hamas kuin myös Fatah sortavat palestiinalaisia mm siirtämällä heille tarkoitetut gazan jälleenrakennusrahat ja PA:n kansainväliset avustukset eliitin tileille Sveitsiin tai hyökkäystunneleiden rakentamiseen.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #5

#5
Omasta mielestäni nimenomaan Hamas kuin myös Fatah sortavat palestiinalaisia
.............

Mutt onnex palestiinalaisilla on sentään juutalaisten miehitysjoukot tukenaan joiden sydämen asiana on puolustaa heidän oikeuksiaan näitä heitä sortavia pahiksia vastaan :)

Käyttäjän PekkaVeistola kuva
Pekka Juhani Vastaus kommenttiin #6

Syitä on molemmissa.

Ääri-islamistinen Hamas on ihan yhtä syyllinen kuin ortodoksijuutalainen. Molemmat osapuolet ovat melko jyrkkiä näkemyksissään. Kumpikin haluaa vallata alueita. Hamas juutalaisten alueet ja ortodoksijuutalaiset palestiinalaisten alueet. Hamas haluaa käyttää jäseniään jotta heistä tulee marttyyreita ääri-islamistisen uskonnon mukaisesti. Tässä ei ole mitään järkeä.

Palestiinalaisissa ja juutalaisissa on kuitenkin myös rauhaa tahtovia henkilöitä. Se milloin rauha voitaisiin solmia jää nähtäväksi. Toivottavasti järki jossain vaiheessa voittaa.

Keskinäisessä nokittelussa eivät voita kukaan, tulee vain lisää uhreja puolin ja toisin.

https://yle.fi/uutiset/3-10149330

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #8

#6
Syitä on molemmissa.
..............

Konfliktin syy on yksin se, että Israel miehittää palestiinalaisalueita.

Jos miehitys lopetetaan saadaan rauha.

Käyttäjän PekkaVeistola kuva
Pekka Juhani Vastaus kommenttiin #9

Tarkoitatko että Hamas ja Fatah eivät havittele juutalaisten alueita.

Asia ei ole ihan näin yksinkertainen.

Mitä arvelet tapahtuvan jos Hamas tai Fatah saisivat tietyt alueet takaisin?

Vastaus on se että tulisi vain lisää väkivaltaa. Ääri-islamilaisuus ja ortodoksijuutalaisuus ovat molemmat väkivaltaisia yhden asian liikkeitä. Vastakkainasettelu kärjistyisi.

Kuten sanoin syitä on molemmissa.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #10

#10
""Tarkoitatko että Hamas ja Fatah eivät havittele juutalaisten alueita.""
...........

Mitä sitten vaikka havitteleekin? Sitä paitsi ne ovat heiltä väkivaltaisesti otettu joten siinä ei ole edes mitään moraalisesti paheksuttavaa.

Mutta heidän havitteluillaan, kuvitelluilla tai oikeilla, ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että palestiinan kansa on oikeutettu elämään ilman miehityksen tuomaa kärsimystä ja sortoa. Vain teot lasketaan rikoksiksi, ei "havittelut"?
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

#10
""Asia ei ole ihan näin yksinkertainen.""
.............

On aivan varmaa, että ilman miehityksen lopettamista rauhaa ei tule, joten kyllä asia sikäli on yksinkertainen.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
#10
""Mitä arvelet tapahtuvan jos Hamas tai Fatah saisivat tietyt alueet takaisin?

Vastaus on se että tulisi vain lisää väkivaltaa.""
..............

Miehitys sisältää kaikki väkivallan muodot ihmisoikeusloukkauksista joukkomurhiin. Joten en voi käsittää kuinka miehityksen lopettaminen voisi teoriassakaan enää lisätä väkivaltaa kun se on lisäksi itse väkivallan perussyy.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
#10
""Kuten sanoin syitä on molemmissa.""
........

Israelin hallituksen rikos on palestiinalaisalueiden laiton ja moraaliton miehitys ja asuttaminen.

Mikä on Palestiinalaisten hallituksen rikos?

Käyttäjän PekkaVeistola kuva
Pekka Juhani Vastaus kommenttiin #11

Sanotaanko näin että ääri-islamilaisuus ei tule koskaan katoamaan. Se on ja pysyy ikuisesti sen omaksuneiden ideologiassa. Tosin poikkeuksiakin on.

Islamisteilla on vain yksi päämäärä ja se on juutalaisvaltion tuhoaminen. Sitäkö sinä haluaisit?

Vai mitä sinä oikeasti haluaisit. Miehityksen lopettamista?

Se olisikin ihan OK jos samalla islamistit luopuisivat ääriajattelustaan. Samalla ortodoksijuutalaiset voisivat myös luopua yksisilmäisestä ideologiastaan.

Silloin voisi tulla rauha. Ei sitä ennen.

Juutalaiset ovat siellä minne he kuuluvat eli Israelissa.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #12

#12
Vai mitä sinä oikeasti haluaisit. Miehityksen lopettamista?

Se olisikin ihan OK jos samalla islamistit luopuisivat ääriajattelustaan.
.................

Mitä ihmeen tekemistä kansainvälisen oikeuden toteuttamisella ja palestiinan kansan oikeuksilla on ääri-islamististen ajatusten kanssa??????

Käyttäjän PekkaVeistola kuva
Pekka Juhani Vastaus kommenttiin #13

Siis Hamas edustaa ääri-islamilaista ajattelua. Samoin Fatah. Jos lukisit noita raportteja joissa paljastetaan iskujen tekijät tajuaisit asiat paremmin.

Tällä ideologialla ei ole mitään tekemistä kansainvälisen oikeuden kanssa. Se rikkoo kaikkia kansainvälisen sääntöjen periaatteita vastaan. Se että sinä puolustat näitä järjestöjä kertoo millä puolella olet:

”Mitä sitten vaikka havitteleekin? Sitä paitsi ne ovat heiltä väkivaltaisesti otettu joten siinä ei ole edes mitään moraalisesti paheksuttavaa.”

Se että Hamas ja Fatah olisivat jotain puhtaita pulmusia ei pidä paikkaansa. Ne ovat väkivaltaisia järjestöjä jotka tekevät mitä tahtovat varsinkin jos joku kääntyy näitä järjestöjä vastaan.

Ihan sama koskee ortodoksijuutalaisia.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #14

#14
Tällä ideologialla ei ole mitään tekemistä kansainvälisen oikeuden kanssa. Se rikkoo kaikkia kansainvälisen sääntöjen periaatteita vastaan. Se että sinä puolustat näitä järjestöjä kertoo millä puolella olet:
..............

Ainoa osapuoli joka rikkoo kansainvälistä lakia on Israelin hallitus. Näytät hyväksyvän tämän.

Ja kyse ei ole Fatahista tai Hamasista vaan palestiinan kansan laillisista oikeuksista ja ihmisoikeuksista yleensä. Joten voisitko pysyä itse asiassa?

Ja ääri-islamistit minä toivotan helvetin kuuseen. Mutta sinä itse näytät hyväksyvän ääri-islamistien ajatusmaailman jossa ihmishengillä, ihmisoikeuksilla eikä demokratialla ole mitään väliä.

Käyttäjän PekkaVeistola kuva
Pekka Juhani Vastaus kommenttiin #15

Israelin hallitus on tosiaan osasyyllinen ja sitä en hyväksy. Heillä on Mossad ja Shin Bet jotka ovat joskus käyttäneet kyseenalaisia tekniikoita.

En hyväksy myöskään ääri-islamistien ajatusmaailmaa. Heillä on myös näitä tiettyjä järjestöjä jotka ovat käyttäneet kyseenalaisia tekniikoita.

Tässä on kaksi osapuolta joiden välille on vaikea vetää tiettyä linjaa.

Välissä ovat juutalaiset ja palestiinalaiset.

Ja viimeiseen kysymykseen vastaan kyllä, välitän demokratiasta ja sananvapaudesta ja ihmisoikeuksista.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #16

#16
Tässä on kaksi osapuolta joiden välille on vaikea vetää tiettyä linjaa

Ja viimeiseen kysymykseen vastaan kyllä, välitän demokratiasta ja sananvapaudesta ja ihmisoikeuksista.
.............

Siinä linjan vetämisessä ei pitäisi olla minkäänlaista vaikeutta jos kerran kannatat demokratiaa ja ihmisoikeuksia.

Tuntuu vähän siltä, että sionistikristittyjen propaganda palestiinalaisten/muslimien pahuudesta tuntuu menevän vähän turhankin hyvin läpi ihmisten mieliin jos he saavat ihmiset toimimaan jopa vastoin omia arvojaan.

Käyttäjän PekkaVeistola kuva
Pekka Juhani Vastaus kommenttiin #17

Joo, kannatan ihmisoikeuksia ja sananvapautta sekä demokratiaa.

Olen sikäli neutraali enkä halua sekaantua kummankaan osapuolen väkivaltaisuuksiin.

Israelissa on tällä hetkellä oikeistolainen hallinto joka ei välttämättä ole kaikissa asioissa oikeassa. Näyttää siltä että se tekee virheitä jotka johtavat uusiin levottomuuksiin.

Paras keino olisi jos molemmat osapuolet istuisivat neuvottelupöytään ja alueet jaettaisiin rauhanomaisesti.

Se vaatisi todennäköisesti Israelin oikeistolaisen hallinnon vaihtamisen toiseen.

Aikoinaan Yitzhak Rabin yritti tätä keinoa mutta tuli salamurhatuksi äärioikeistolaisen Jigal Amurin toimesta. Siitä lähtien tilanne on edennyt huonompaan suuntaan.

Käyttäjän ArmasAallontie kuva
Jari Partala

Hienoa Ari, että kirjoitat asioista niiden oikealla nimellä. Kun lukee ja katsoo uutisia, niin tapahtumat ovat menneet, kuten ennakolta kirjoitit.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Oheisessa jutussa on tallenne radiokeskustelusta juuri tästä paluumarssiteemasta: https://arielfi.wordpress.com/2018/04/07/gazalaist...

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Päivitys 8.4.2018: Egypti pyytää Hamasia lopettamaan kampanjan

Sekä Saudi Arabia ja Egypti ovat vedonneet Hamasiin ”Paluumarssi” -kampanjan lopettamiseksi. Vastineeksi Egypti tarjoaa osaltaan Rafahin rajanylityspaikan avaamista. Egyptiläisdelegaatio tiedustelupäällikkö Abbas Kamelin johdolla on menossa tapaamaan Hamasin johtoa. Viime viikolla Kamal tapasi Israelin Shin Betin päällikkö Nadav Argamanin joka pyysi välittämään viestin Hamasille nollatoleranssista Gazan suhteen. Saudi Arabia esitti Egyptille delegaation lähettämistä räjähähdysalttiin tilanteen neutralisoimiseksi ja palestiinalaisten ja israelilaisten suurempien vastakkaisasettelujen ehkäisemiseksi. Lähde:  JPost - http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Report-...

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Päivitys 9.4.2018. Reportteri uhkasi lennokilla IDF:a
Perjantaina ammutun palestiinalaisjournalistin kohtalosta on saatu lisäselvyyttä. Puolustusministeriön mukaan raja-aidalla kuvaamassa ollut toimittaja Yasser Murtaja, 30, lennätti droonia israelilaissotilaiden päällä muodostaen näin uhan heidän turvallisuudelleen. Drooneistahan voi myös pudottaa vaikkapa räjähteitä.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Palavien renkaiden perjantain seurauksia:

“We have been informed by the Israeli side that imports of tires have been halted until further notice,” Muhammad Hamdan, a spokesman for the PA Transportation Ministry told The Jerusalem Post. “There is no doubt stopping tire imports will have a negative effect on Palestinians in Gaza especially considering there is shortage of them there,” he said. “We are going to exert all efforts so that Israel reverses its decision.” http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Palesti...

Ehkä olisi kannattanut olla polttamatta niitä 10000 rengasta, savu niistä on lisäksi haitalliusta siviilien terveydelle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset