Ari Rusila: Kootut kirjoitukset The other side of the story!

Suuri paluumarssi alkaa 30.3.2018

  • Palestiina (sisältäen Israelin) kuuluu palestiinalaisille
    Palestiina (sisältäen Israelin) kuuluu palestiinalaisille

Sitten nk. "Arabikevään" jälkeen israelilais-palestiinalainen konflikti on väistynyt marginaaliin muiden Lähi-idän tapahtumien tieltä, sellaisten kuin Syyria, Iraq, Yemen, iranilais-saudi ja shiitta-sunni konfliktit. Palestiinalaisasian palauttamiseksi otsikoihin uudet innovaatiot ovat tarpeen koska meneilläänoleva ns. "puukkointifada"  Juudeassa ja Samariassa sekä ajoittaiset qassam -rakettien iskut Gazasta kiinnostavat lähinnä vain Israelissa asuvia lännen valtamedian saadessa riittävästi uutisoitavaa naapurimaista. 

Viimeisin innovaatio tilanteen korjaamiseksi Hamasin, Muslimiveljeskunnan, Palestiinalaishallinnon ja näiden tukijoiden taholta on  ns. "Suuri Paluumarssi" kampanja, jonka ensimmäisenä vaiheena on perjantaina 30.3.2018  alkava massiivinen n. 100 000 gazalaisten kerääntyminen Israelin ja Gazan välisen rajalinjan aidalle demonstroimaan näiden muuttohaluja alkuperäisiin koteihinsa.  Luonnollisestikin näistä aitaantörmääjistä vain pieni osa alkuperäisiä pakolaisia - joita globaalistikin on vain muutamia kymmeniä tuhansia ja nuorimpienkin ollessa 69 vuotta vanhoja.   

Alla tapahtumaa palestiinalaispuolelta taustoittava Promootio video (klikkaa kuvaa): 

Virallinen suunnitelma

The Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center  raportoi "Suuren Paluumarssin" valmistelujen sujuneen ennakoidusti Gazassa. Palestiinalaisorganisaatiot ovat perustaneet "kansallisen komitean" promovoimaan kampanjaa sekä palestiinalaisten keskuudessa että kansainvälisillä foorumeilla.  Tavoitteena ei ole törmätä aitaan ainoastaan Gazassa vaan laajentaa kampanjaa vastaavilla "paluumarsseilla" Libanonista, Syyriasta ja Jordaniasta Israelin rajoille.  Tukikampanjoita puolestaan on koordinoitu ulkomailla asuvien palestiinalaisten keskuudessa.  

Suunnitelmien mukaan kampanja alkaa 30.3.2018  (ns. Land Day) ja päättyy toukokuun 15. päivänä 2018 (Nakba Day, 14.5.1948 Ben-Gurion julisti Israelin valtion itsenäiseksi ja seuraavina päivinä viisi arabivaltiota hyökkäsi Israeliin). 

Kampanjan alussa pystytetaan Israelin rajalle telttaleirejä ja se huipentuu toukokuussa tuhansien palestiinalaisten marssilla Israelin rajoille.  

Hankkeen koordinointikomitea on jo aloittanut kirjekampanjan joka kohdistetaan mm YK-virastoihin, eri ulkoministereille, ihmisoikeusjärjestöille jne. Järjestäjät korostavat kampanjan rauhanomaista luonnetta hyvinkin on mahdollista että  yhtyeentörmäyksiä tapahtuu mielenosaoittajien ja Israelin armeijan (IDF) välillä.

25.3.2018 Hamas järjesti suuren mittakaavan sotaharjoituksen testatakseen sekä uusia aseitaan että IDF:n valmiuksia vastata maahantunkeutumiseen.  

Pieni haitta hankkeelle on eri palestiinalaisryhmien kilpailuasetelma. Edelleen välejä kirsistää Palestiinalaishallinnon pääministeri  Rami Hamdallah murhayritys välittömästi kun hän saapui Gazaan. Epäluuloja lisäksi herättää Muslimiveljeskunnan mahdollinen pyrkimys syrjäyttää PLO vallasta. Kampanjan rahoitus on ollut merkittävän suuri Hamasin panostettua siihen jo $10 miljoonaa.   

[caption id="attachment_5706" align="aligncenter" width="450"] Gaza-fence. Photo credit: Jack Guez/AFP/Getty Images[/caption]

Huomioita

Demonstraation tavoitteena ei ole välittömästi tappaa israelilaisia mutta järjestäjien toiveena on saada huomiota aina mahdollisten väkivaltaisuuksien kautta mikäli Israel rajalinjaa puolustaessaan joutuu käyttämään kuolettavaa voimaa; tällöin mediahuomio on taattu.  Tähän on ennakkoon valmistauduttu hyvin perustamalla rajalinja läheisyyteen asianmukaiset mediateltat, tuottamalla taustoittavaa materiaalia sekä järjestämällä ennakkobriifingejä median edustajille.  Jos aitaantörmäys saadaan johtamaan väkivaltaisuuksien leviämiseen Israelin muillekin rajoille, jos se kiihdyttää Länsirannan itsemurhaiskuja ja jos alkaa täysimittainen kansannousu, intifada, sitä parempi Hamasin kannalta.

Israelin armeija tekee luonnollisesti kaikkensa estääkseen verilöylyn mutta väkivallan käyttö on todennäköistä kampanjajohto tarvitsee sitä mediahuomion aikaansaamiseksi. IDF on omissa harjoituksissaan ja uutta teknologiaa testatessaan pyrkinyt yhä parempaan kykyyn siviilien ja terroristien erottamiseksi selkeämmin toisistaan. 

Lähteitä: BICOM , The Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center and BESA

 


Kirjoitus on tiivistelmä Conflicts by Ari Rusila -blogissa julkaistusta englanninkielisestä artikkelistani ja ilmestynyt ensinnä Ariel-Israelista suomeksi verkkojulkaisussa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

IDF on omissa harjoituksissaan ja uutta teknologiaa testatessaan pyrkinyt yhä parempaan kykyyn siviilien ja terroristien erottamiseksi selkeämmin toisistaan.
..................

Ei niitä erotella mitenkään.

Kaikki palestiinalaiset lasketaan potentiaalisiksi terroristeiksi syntymämähetkestä lähtien jolloin heiltä kaikilta riistetään kaikki ihmis- ja kansalaisoikeudet.

Juutalaiset siis pitävät kaikkia palestiinalaisia terroristeina mutta propaganda tarkoitus varten kutsuu kansainvälisille medioille antamissaan tiedotteissa vain tappamiaan palestiinalaisia terroristeiksi jolloin heidän toimintansa näyttäytyy ulkomaailmalle itsensä puolustamiselta eikä miehityksen ylläpitämiseltä.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Kyllä Israel pyrkii sivilitappioiden minimoimiseen puolin ja toisin, tämä IDF:ssä korostuu merkittävässä asemassa olevan eettisen koodinkin velvoittamana; esim. aiemmin lukuisat iskut on keskeytetty kun kohteeseen on haalittu niin suuri ihmiskilpi että siviiliuhrimäärä olisi suhteeton hyökkäyksen etuihin nähden.

Näistä siviiliuhrien välttäämiseen tähtäävistä keinoista ja niiden tehoista on tehty useita raportteja mm YK:lle ja aiheesta lisää vaikkapa tästä: "Op-Ed: Gazan siviiliuhrien analysointia" - https://arielfi.wordpress.com/2015/03/05/gazan-siv...

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Olet muuten siitä erikoinen tapaus, että olet ainoa kyseisestä asiassa Israelia puolustava henkilö joka antaa minun kirjoittaa blogiinsa eriäviä mielipiteitä.

Taitaa pitää paikkansa se väite minkä minulle esitit, että et ole sionistikristitty. Ne kun eivät kestä eriäviä mielipiteitä sitten yhtään.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Olen samaa mieltä kuin Makkonen, että uskonnollinen asennoituminen varsin usein häiritsee keskustelua Lähi-idän tilanteesta. Tällaiseen Rusila ei varmastikaan ole koskaan syyllistynyt.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Iso riski on olemassa, että tuosta marssista ei hyvää seuraa. Ensimmäinen uhri on jo saatu tänä aamuna; palestiinalainen sai surmansa israelilaistankin avattua tulen rajan pinnassa. https://www.timesofisrael.com/palestinian-said-kil...

Kunhan arabien massat siellä rajan tuntumassa kuusi viikkoa ovat velloneet ja pauhanneet "kuolemaa Israelille", niin uhreja on suurella todennäköisyydellä tullut enemmän kuin yksi. Aika näyttää, mitä tuleman pitää.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Pidän hyvin todennäköisenä että uhrimäärä kasvaa koska kampanjan kannalta se lienee ainut tapa saada kansainvälistä medianäkyvyyttä. Uhreja voi tulla paitsi rajakahakoista myös jos järjestäjät onnistuvat innostamaan useampia itsemurhaiskun tekijöitä toimintaan ja erityisesti jos hyökkäystunnelit otetaan käyttöön (viime viikon Hamasin sotaharjoituksissa tätä harjoiteltiin) puhumattakaan siitä jos pohjoisrajalla Hizbollah ja Iran vetävät konfliktin täysimittaiseen sotaan saakka.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Siinäpä muuten sitä suhteellisuutta: tankilla siviilin kimppuun.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Israel ei ole hyökkäämässä siviilien kimppuun, tankit ym taas puolustavat osaltaan rajaa kuten ympäri maailmaa muillakin rajoilla.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #10

Niinhän uutisessa sanotaan, että tankin osumaan se siviili kuoli.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #11

Tankki puolusti rajaa jossa pari pari palestiinalaista oli murtamassa aitaa; siitä ei vielä ole tietoa olivatko aidan näpelöijät aseistettuja, siviilejä vai taistelijoita.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #15

Olivat mitä olivat, mutta, Rusila, tankkeja... Maailma miettii Prahaa ja Pekingiä. Minäkin mietin.

Juha Hämäläinen

Onko niin, ettei entiseen kotitaloonsa saa palata, jos se on jäljellä tai sen tontti Israelin puolella aitaa. Tilanne on siis sama kuin Kannaksen karjalaisilla Suomessa. Maat viety ja siihen tyytyminen.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Näin on, vastaavastihan kun Israelin itsenäistymisen aikaan sadat tuhannet juutalaiset pohjois-Afrikasta ja Lähi-idästä pakenivat vainoja mm Israeliin ei paluusta ole ollut puhettakaan. Eri rauhansopimusesityksissä - mm kymmenisen vuotta sitten Olmertin ehdotuksessa - Israel suostui viiden tuhannen palestiinalaispakolaisen paluuseen mutta tämä tarjous ei vastapuolelle kelvannut.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tilanne ei ole sama, koska ei ole rauhansopimusta eikä YK:n hyväksyntää, kuten Karjalassa.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Paluu kotikonnuille ei varmaan toteudu kaikilla, käsitykseni mukaan monella nk. Palestiinalaisella on Jordanian passi.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Niin pitkään kuin rauhansopimusta ei ole, vaatia toki saa.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Niin, Palestiinalishallitus on lanseerannut opin "oikeus palata". Tarkoittaen sitä, että nykyisten pakolaisten tavoite on palata Israelin alueelle, ei sinne mistä ovat kotoisin.

Nämä sionkristityt ovat haastatelleet Palestiinalaista toimittajaa ja ihmisoikeusaktivisti Bassen Eidiä, hänellä hiukan erilainen näkökanta tähän.
http://www.tv7.fi/vod/player/59652/

Palestiinalaiset kaipaavat eroon auttajista.
http://www.tv7.fi/vod/player/59651/

Bassem Eid
https://en.wikipedia.org/wiki/Bassem_Eid

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Päivitys 30.3.2018: Israelin tv:n mukaan päivän aikana 12 gazalaista on kuollut ja 1000 haavoittunut - pääosin kyynelkaasusta yhteenotoissa IDF:n kanssa Gazan rajalla.  Noin 30 000 protestoijaa on kerääntynyt kuuteen kohteeseen raja-aidan läheisyyteen.  Arabimedia raportoi kahden aseistautuneen terroristin kuolleen tulitaistelussa IDF:n sotilaiden kanssa. 

Käyttäjän hesejp kuva
Heikki Pulkkinen

Hamas organisoi mielenosoituksen varjolla terroristisen mellakan, jossa arabit ammuskelevat, heittelevät kiviä ja polttopulloja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset