Ari Rusila: Kootut kirjoitukset The other side of the story!

Historiasta: Israelin isku Syyrian ydinreaktoriin 2007

  • Historiasta: Israelin isku Syyrian ydinreaktoriin 2007

Israelin armeija (IDF) julkaisi tänään [21.3.2018] yksityiskohtia vuoden 2007 ilmaiskusta jossa tuhottiin Syyriassa oleva ydinreaktori. Israelin on aiemmin uskottu olleen iskun takana mutta maa ei ennemmin ole tapahtumaa myöntänyt ja asiaa käsitteleviä median raporttejakin on sensuroitu.

Salainen “Outside the Box” -nimellä kutsuttu operaatio [myös Operation Orchard] käsitti kahdeksan taistelukonetta jotka syyskuun 5. päivän yönä 2007 matalalla lentäen hyökkäsivät Deir el-Zour’n seudulla itä-Syyriassa sijaitsevaan plutoniumreaktorin käsittävään laitokseen. Israelin tiedustelulähteiden mukaan reaktori oli Pohjois-Korean rakentama 1950-luvun vanhentuneen brittireaktorin kopio ja että sen käyttöönotto oli suunniteltu joulukuuksi 2007.

Operaatiosta vastasivat silloinen pääministeri Ehud Olmert, puolustusministeri Ehud Barak, IAF:n komentaja muita Eliezer Shkedi, pääesikunnan päällikkö Gabi Ashkenazi, sotilastiedustelun johtaja Amos Yadlin ja muita IDF:n johtavia upseereita. Lentäjät olivat alkaneet harjoitella iskua puoli vuotta ennen sen toteutusta vaikkakaan useimmat heistä eivät olleet tietoisia tehtävän sisällöstä.

The New Yorker’n maaliskuussa 2007 julkaiseman uutisen mukaan Israel oli saanut ydinlaitoksen selville Mossad’n agenttien murtauduttua Vienissä sijaitsevaan syyrialaisvirkailijan turvataloon josta löytyi laitoksen sijainti ja kuvia reaktorista ja sen tietokoneista.

Israel oli operaatiosta hiljaa Syyrian kostohyökkäyksen varalta josta syystä asia pidettiin myös poissa julkisuudesta. Syyria puolestaan syytti Israelia ilmatilandsa loukkauksesta muttei kertonut hyökkäyksen kohdetta.

“Operaatio ja sen menestys tekivät selviksi ettei Israel koskaan salli ydinaseita niiden käsissä jotka uhkaavat maan olemassaoloa – Syyria silloin ja Iran nyt”, totesi tänään tiedustelu- ja liikenneministeri Israel Katz Twitter,ssä. ”Tämä oli viesti 1981, tämä oli viesti 2007 ja tämä on viesti vihollisille tulevaisuudessa" sanoi puolestaan pääesikunnan päällikkö Gadi Eisenkot omassa lausunnossaan.  Lähde: BICOM

Aiemmin Iranin ydinohjelmasta ja Israelista:

Iran Nuke Deal And Israel

Iran Nuke Deal Enables The Détente

End Game Approaches on Nuclear Iran

Iran’s nuclear program at the crossroads

Ja myös:

Iranians And Israeli Instead Of Israel Vs. Iran


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel-Israelista suomeksi verkkojulkaisussa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Koukkanokat on kovia kavereita näissä kommandoiskuissa. Eivätkä pidä ääntä teoistaan kuten jenkit. Tyylikästä ja armottoman kovaa toimintaa. Näissä ei ikävä kyllä lasketa sivullistenkaan uhrien määrää. Tehdään kerralla tasaista jälkeä.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Alkuosasta olen samaa mieltä, mutta siitä eri, etteikö siviiliuhreihin kiinnitettäisi huomiota. Viime konflikteissa Gazan suhteen siviiliuhreja ihmiskilpitaktiikasta huolimatta tuli vain noin alle kaksi yhtä taistelijaa kohden; yleensä konflikteissa suhdeluku pyörii 4:1 tienoilla ja mm Tsetseniassa 8:1.

Tietääkseni eri joukko-osastoissa on mm lakimies arvioimassa onko kussakin iskussa saavutettava sotilaallinen hyöty suurempi kuin välilliset vahingot ja esimerkiksi taistelulentäjillä on oikeus jopa velvollisuus keskeyttää isku mikäli vaikkapa laukaisualustana toimiinelle katolle kerätään joukko siviilejä. Israelin armeijan eettisessä koodissa keskeinen arvo on ihmiselämän kunnioitus (sis. omat ja viholliset) ja tukikohdissa näkemäni mukaan koodi ei ole mikään julistus vaan tarkoitettu nimenomaan sisäistettäväksi ja noudatettavaksi yksilötasolta lähtien.

Juha Hämäläinen

Minun on todettava, ettei sotatoimissa ja sotilaan työssä koskaan kunnioiteta ihmiselämää. Väite on valitettavasti absurdi. Se vastaa juristin näkemystä raa'an murhan vastakohdasta. Se on hänen mielestään hellä murha.

Iskujen ihmisarvoisuutta ei millään tavoin muuta tai paranna uhrien määrän vaihtelu. Tämä ei ole pienemmillä määrillä perusteltavissa. Tappamisen moraalin ongelma on absoluuttinen ei määrällinen.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #4

Tästä olen eri mieltä koska mielestäni siinä on eroa kuoleeko yhtä taistelijaa kohden kaksi vai kahdeksan siviiliä vaikkakin jokainen tappo on väärin.

Vesa Leinonen

Juha Hämäläinen. "Koukkanokat"?

Yeshua Nazaretista oli Juutalainen.
Eikä tuominnut vanhaa kirjaa kirjan kansien reunoista.
Hänellä oli rehellinen elämän filosofia, ja oikea maailman kuva.
Antoi tilaa ihmisten olla oman sielun kansien sisällä, tai omassa nahassa.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Tässä juuri saamani e-mail aiheesta:

PM Netanyahu Statement on September 2007 Deir ez-Zor Operation (Communicated by the Prime Minister's Media Adviser)

Prime Minister Benjamin Netanyahu, today (Wednesday, 21 March 2018), issued the following statement on the 5-6 September 2007 Deir ez-Zor operation:

"The Government of Israel, the IDF and the Mossad prevented Syria from developing a nuclear capability. For this they are deserving of all praise. Israel's policy has been and remains consistent – to prevent our enemies from arming themselves with nuclear weapons."

Vesa Leinonen

Vanhan kirjan lupaukset.

Kirjoitettu noin 700 BC. 2718 vuotta sitten.

Israelin kansalla on ollut sitä suomeksi sanottua "SISUA", oppineet kirjoittamaan ja lukemaan. Ottamaan selvää ihmisen elämän tarkoituksesta ja mikä on Luojan tahto ihmiselle.

Israelin kansa on myös ottanut selvän siitä mikä on oikeudenmukaisuus.
Israelin kansalaiset ovat edistäneet oikeudenmukaisuuden käsitettä maailmalla.

Israelin kansa tietää pitkän kansan elämän kokemuksien kautta, mikä on epäjumalan palvelus?

Humanistit yleensä eivät tiedä sitä, mikä on Luojan ohjaus ihmiselle.

Humanistit vaativat kaikki oikeudet, mutta eivät ole vastuullisia moraalisesti. Niin kuin monet miljoonat abortions.

Jesaja 35.4.

Kukkiva autiomaa ja pyhä tie

1 "Aavikko iloitsee, autiomaa iloitsee,
aro riemuitsee, se puhkeaa kukkaan!
Kuin lilja kukkikoon maa,

2 se riemuitkoon, huutakoon ääneen! Sen osaksi tulee Libanonin kunnia, Karmelin ja Saaronin ihanuus. Kaikki saavat katsella Herran kunniaa, meidän Jumalamme ihanuutta.

3 Voimistakaa uupuneet kädet,
vahvistakaa horjuvat polvet,

4 sanokaa niille, jotka sydämessään hätäilevät: "Olkaa lujat, älkää pelätkö. Tässä on teidän Jumalanne! Kosto lähestyy, tilinteon hetki. Jumala itse tulee ja pelastaa teidät."

5 Silloin aukenevat sokeiden silmät
ja kuurojen korvat avautuvat,

6 rampa hyppii silloin kuin kauris,
mykän kieli laulaa riemuaan.
Lähteitä puhkeaa autiomaahan,
vuolaina virtaavat purot arolla.

7 Hehkuva hiekka muuttuu lammikoiksi, janoinen maa pulppuaviksi lähteiksi. Siellä, missä hyeenat lepäilivät, kasvaa silloin rantakaislaa ja papyrusta.

8 Ja sinne syntyy tie, valtatie,
sitä kutsutaan Pyhäksi tieksi.
Epäpyhä ei saa sille astua:
Herran tien kulkijoille se kuuluu, heille yksin.
Siellä ei tyhmäkään eksy.

9 Leijona ei nouse sille tielle,
ei yksikään raateleva peto,
ei yksikään.
Vain vapaiksi lunastetut sitä vaeltavat.

10 Herran vapaiksi ostamat palaavat ja saapuvat riemuiten Siioniin. He kantavat päänsä päällä ikuista iloa. Ilo ja riemu astuvat portista, huoli ja huokaus pakenevat kauas".

Isaiah 35:4.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset