Ari Rusila: Kootut kirjoitukset The other side of the story!

Pence, Jerusalem ja Abu Dis

  • Jordan is Palestine
    Jordan is Palestine

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence piti 22. tammikuuta Knessetissä historialliseksi luonnehditun puheen. Kunnioittaakseen Israelin tulevaa 70 -vuotispäivää ja juutalaisten 3000 vuotista historiaa Jerusalemissa VP Pence korosti voimakkaasti Israelin ja Yhdysvaltain henkisiä ja poliittisia siteitä. Kyseessä oli kymmeneen vuoteen ensimmäinen kerta USAn johdon esiintymiselle Knessetissä.

USAn presidentti Trumpin joulukuinen julistus Jerusalemista Israelin virallisena pääkaupunkina jo loi odotuksia maiden suhteiden lämpenemisestä USAn aiemman hallinnon kylmemmän kauden jälkeen. VP Pence vahvisti myönteistä kehitystä korostamalla Israelin pyrkimyksiä pysyvän rauhan saavuttamiseksi Palestiinalaishallinnon kanssa. USA uskoo palestiinalaisten ja israelilaisten keskinäisen rauhan mahdollisuuteen arabijohtajien tuella.

Jerusalem

Knessetin puheessaan VP Pence vahvisti Yhdysvaltain päätöksen tunnustaa Jerusalem Israelin virallisena pääkaupunkina. Uutta puheessa oli, että VP Pence ilmoitti päätökseen liittyvän Yhdysvaltain suurlähetystön siirron Tel Avivista Jeruslemiin tapahtuvan jo vuoden 2019 loppuun mennessä. Kun aiempien arvioiden mukaan lähetystön siirto veisi kolmesta neljään vuotta on aikataulu nyt nopeutunut huomattavasti.

Palestiinalaishallinto ja useat arabimaat ovat tuominneet presidentti Trumpin Jerusalem -julistuksen väittäen sen vievän pohjan USAn välittäjäroolilta israelilais-palestiinalaisessa konfliktissa. Knessetin puheessa VP Pence puolusti voimakkaasti em julistusta ilmaisten sen pikemminkin vahvistavan rauhanprosessia joka nyt realiteetit tunnustamalla voi lähteä liikkeelle nykytodellisuudesta. 
Lähde: CUFI

Rauhansuunnitelma

Presidentti Donald Trumpilta on odoteltu jo muutama kuukausi uutta rauhanaloitetta, mutta joulukuun Jerusalem -julistus on siinä määrin ärsyttänyt Palestiinalaishallintoa ettei ajankohta ole ollut suotuisa tällaisille Yhdysvalloista peräisin oleville esityksille. VP Pence totesi Valkoisen Talon työskentelevän alueellisten kumppaniensa kanssa uuden viitekehyksen luomiseksi rauhanprosessille. VP Pence toi kantansa ja USAn pyrkimykset esiin jo ennen puhettaan Knessetissä edellispäivien neuvotteluissa Egyptissä ja Jordaniassa. VP Pencen mukaan kaikki riippuu nyt siitä milloin Palestiinalaishallinto suostuu palaamaan neuvottelupöytään.

USA pyrkii lievällä painostuksella saamaan Palestiinalaishallintoa neuvottelupöytään. Jo aiemmin [16.1.2018] USA ilmoitti toistaiseksi jäädyttävänsä $65 miljoonaa suunnitellusta $125 miljoonan dollarin rahoituksesta UNRWA:lle, joka on osoittautunut kyvyttömäksi hoitamaan ns. Palestiinlaisten pakolaiskriisiä.
Lähde: IsraelHayom

Abu Dis

Palestiinalaishallinnon presidentti Mahmoud Abbasin mukaan Jerusalemin hallintopiiriin kuuluvaa Abu Dis -nimistä kaupunkia on tarjottu tulevan Palestiinalaisvaltion pääkaupungiksi. Lähde: Jpost

Abu Disin historia ulottuu roomalaisvallan ja bysantin aikaan ja se oli väkirikkaimpia kyliä Jerusalemin Sanjakissa 16. vuosisadalla ja kylässä asuivat mm. Saladinin jälkeläiset.

Nykypäivänä suurin osa Jerusalemin asioita hoitavista Palestiinalaishallinnon virastoista sijaitsee Abu Disissä ja v. 2000 siellä aloitettiin Parlamenttitalon rakentaminen joskaan hanketta ei viety päätökseen. Abu Dis on kuitenkin Al-Quds (Jerusalemin) -yliopiston kotipaikka. Tämä Palestiinalaishallinnon merkittävin yliopisto omaa 15 tiedekuntaa ja 29 instituuttia ym keskusta.

Mainittakoon että hiljattain IDF:n tappama terroristi Ahmed Ismail Jarrar Jeninistä oli Fatahin Al-Quds yliopiston opiskelijajärjestön [Fatah Shabiba Movement at Al-Quds University] johtavia jäseniä. Jarrar kuului terroristisoluun joka murhasi Rabbi Raziel Shevachin tammikuun alussa 2018.  Lähde: United with Israel

[caption id="attachment_3228" align="aligncenter" width="547"] Al Quds (Jerusalem) yliopiston kampusta[/caption]

Lopuksi

VP Pencen Knesset -puheen ja sen yleisesti Israelin ja Yhdyspaltain suhteita parantavan luonteen ohella korostaisin myös muutamaa pienempää yksityiskohtaa:

* Lähetystön siirron aikaistaminen osoittaa nähdäkseni USAn presidenttihallinnon nyt myös tosissaan toteuttavan päätöksiään, kyse ei siis ollut vain diplomaattisesta julistuksesta.

* VP Pencen Lähi-idän kiertue osoittaa USAn pyrkimystä ensi sijassa alueelliseen ratkaisuun, jonka lopputulemana voi olla "Kahden-valtion" -malli.

* Ratkaisuun pyritään ensisijassa Israelin ja Palestiinalaishallinnon keskinäisin neuvotteluin mutta ratkaisu voi niiden puuttuessa tapahtua laajemman alueellisen rauhanratkaisun sivutuotteena tarvittaessa ilman Palestiinalaishallinnon suoraa osallistumista.

* Abu Dis tarjoaa Palestiinalaishallinnolle mahdollisuuden perustaa pääkaupunki Jerusalemiin, presidentti Trumpin päätöshän jättää mm rajanmäärittelyt tarvittaessa osapuolten keskenään sovittavaksi asiaksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola

Mukavaa lukea edes jostain suomeksi, mistä Pence ja Netanyahu ovat tällä viikolla puhuneet. YLE uutisoi vain toimittajansa vaatekappaleista.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Asia Suomessa ei juuri tunnu kiinnostavan sen enempää valtamedioita kuin poliitikkojakaan; maan ulkopolitiikka tuntuu ulkoistetun Saksalle/EU:lle joka EU puolestaan tyytyy heittämään rahaa rovioon ilman mitään omia, varsinkaan uusia tai innovatiivisia rauhanaloitteita.

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola

Suomessa uutisoidaan vain kuinka Ylen toimittaja joutui turvatarkastukseen ja kieltäytyi, joten ei päässyt tilaisuuteen.

Käyttäjän elehtiaho kuva
Eira Lehtiaho

Kiinnostava blogi kaikkinensa.
Abu Dis- kaupunki -info , uutta tietoa ,kiitos.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Mielenkiintoista, miten suomalainen vasemmistolainen ja amerikkalainen äärikonservatiivi löytävät toisensa ...

Trumpin hallinto ajattelee nöyryyttämällä ja kyykyttämällä palestiinalaisia mahdollisimman paljon saavansa nämä neuvottelupöytään ottamaan vastaan saneluratkaisuja. En usko sen toimivan, Trumpin (toivottavasti ainoaksi jäävän) presidenttikauden päättyessä ei neuvotteluratkaisu alueella ole yhtään sen lähempänä kuin nytkään, todennäköisesti kauempana.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Itse luen Trumpin hallinnon eduksi edes yrityksen ratkaisun aikaansaamiseksi, samoin ratkaisun etsiminen alueelliselta pohjalta tuo uutta virettä prosessiin jota todella nähdäkseni tarvitaan kun vanhoilla eväillä on tuhlattu pari vuosikymmentä kuolleiden tiekarttojen ääressä. Hyvää itse uutisessa oli myös se ettei enää voi sanoa kyseen olevan vain Trumpin sooloilusta vaan Pence toi mm lähetystön siirtoon konkretiaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset