Ari Rusila: Kootut kirjoitukset The other side of the story!

Federaatiosuunnitelma uutena lähestymistapana Lähi-idän rauhanratkaisuun

 • Federaatiosuunnitelma uutena lähestymistapana Lähi-idän rauhanratkaisuun

Parin vuosikymmenen ajan Israelilais-Palestiinalaisen konfliktin ratkaisuna on kansainvälisen yhteisön kannalta ajateltu ainoastaan osapuolten keskinäisiä neuvotteluja tavoitteenaan ns. Kahden-Valtion malli, jota myös Israel ja Palestiinalaishallinto virallisesti pitävät päävaihtoehtona pysyvälle rauhanratkaisulle. Seurauksena on ollut sarja epäonnistuneita neuvottelukierroksia, ajoittaisia väkivaltaisuuksia, syvenevä osapuolten välinen epäluulo ja syyttely eikä Oslon prosessinkaan neuvottelutuloksia ole onnistuttu toteuttamaan.  Näköpiirissä ei ole mitään merkkejä ratkaisuun pääsemisestä ja niinpä niin Kahden-valtion malli kuin sinne johtava tiekarttakin näyttävät umpikujalta.

Mahdollisina pääratkaisuina Kahden-valtion mallin ohella ovat bi-nationaali Yhden-valtion malli, alueelliset tai osaratkaisut kuten siinain ja Jordanian optiot ja eri Kolmen-valtion mallin variaatiot sekä luonnollisesti helpoin eli "Nollaratkaisu" - jäätyneen konfliktin ja status quon jatkumisen skenaario  jota voidaan myös tukea näennäisneuvotteluin.  Tänä päivänä myös yksipuoliset ratkaisut neuvottelujen sijaan voivat pohjustaa tietä pysyvämpiin ratkaisuihin.

Hiljattain nk Federation Movement  esitti uutta lähestymistapaa Israelilais-Palestiinalaiseen konfliktiin.  Sen federaatio suunnitelma/ohjelma esittää Israelin muuttamista liittovaltioksi USAn, Kanadan, Sveitsin ja 25  muun maan tapaan: Israel Välimereltä Jordan -jokeen muutettaisiin kantoneista ts. itsehallinnollisista piirikunnista/provinsseista koostuvaksi federaatioksi.

Federaatio suunnitelma

Nettisivujensa mukaan Federation Movement on julkinen ideologinen liike joka esittää uutta lähestymistapaa lähi-idän vakauttamiseksi ja alueellisen hyvinvoinnin kehittämiseksi.  Federaatiosuunnitrlman/-ohjelman keskeinen sisältö on seuraava:

 • Israelin lain ulottaminen koko Länsirannalle (Juudean ja Samariaan)  
 • Laajan kansainvälisen yhteisymmärryksen saaminen sille, että ns. setlementit - israelilaisten uudisasutukset Länsirannalla - saivat jäädä paikoilleen.
 • Israelin kansalaisuuden myöntäminen sitä haluaville Länsirannan palestiinalaisille.
 • Israelilaisten ja Länsirannan arabien enemmistön hyväksymän yhteisen perustuslain muotoileminen.
 • Yhteisen näkemyksen muotoileminen liittovaltiosta.
 • Liittohallituksen muodostaminen ja maan jakaminen 30 kantoniin joista 20 juutalaisenemmistöistä, 9 arabienemmistöistä ja yksi druusienemmistöinen.
 • Länsirannan pakolaisleirien sekä Negevin beduiiniasutusten taloudellinen ja sosiaalinen jälleenrakentaminen.
 • Kansainvälisen tunnustuksen saaminen em toimenpireille.
 • Taloudellisen yhteistyön lisääninen erityisesti Jordanian ja Egyptin kanssa.
 • Gazan kaistale säilyisi erillisenä entiteettinä.

 

(Spekulatiivinen) konteksti

Yleisesti uskotaan että ns Riadin julistukseen pohjaava alueellinen yhteistyö johtaa pian myös israelilais-pakestiinalaisiin neuvotteluihin.  Edelleen optimistisimmat arvioivat että jo lähiviikkoina on tulossa amerikkailainen presidentti Trumpin aloite/suunnitelma joka korostaa alueellista yhteistyötä radikaalia islamia ja Irania vastaan.  USAn odotetaan johtavan yhteistyötä ja konsultaatiota Egyptin, Saudi Arabian, Jordanian, Palestiinalaishallinnon ja Israelin välillä. Israel-Palestiina -rauhannauvottelut olisivat sivulinja tässä kontekstissa eikä se etukäteen sisältäisi sen enempää kuin sulkisi pois Kahden-valtion -ratkaisuakaan.

Spekulaatioiden mukaan USAn alustava suunnitelma käsittäisi rajatun itsehallinnon omaavan Palestiinan valtion koko Länsinnan säilyessä Israelin turvallisuusvalvonnan alla.  USA panostaisi merkittävästi palestiinalaispakolaisten asuttamiseksi nykyisille asuinalueilleen. Erityistä huomiota kiinnitettäisiin Palestiinan talouskehitykseen, alueyhteistyöhön, terrorismin torjuntaan ja arabimaiden ja Israelin suhteiden normalisointiin.

 

Näkemykseni

Ensi silmäyksellä federaatio -idea kuulostaa mielenkiintoiselta koska se näyttää ratkaisevan israelilais-palestiinalaisen -konfliktin keskeisen dilemman:  kuinka Israel voi säilyä juutalaisvaltiona, omata aidon demokratian ja pitää enemmän tai vähemmän vuoden 1967 jälkeiset rajalinjat. Nähdäkseni demokraattinen Yhden-valtion malli - israelilais-palestiinalainen kantoneihin pohjaava federaatio tai jopa konfederaatio voisi toimia teoriassa.  En kuitenkaan usko sen toteutumismahdollisuuksiin käytännössä ainakaan muutamiin vuosikymmeniin.

Pääargumenttini on jo Brittimandaatin alkuajoista lähtien vallinnut pan-islamistinen ja sittemmin pan-arabilainen juutalaisten kansallista kotia Palestiinassa vastustanut retoriikka jota ovat vahvistaneet lukuisat sodat ja yhä jatkuvat aggressiot.  Tällaisen ekosysteemin, (viha-)koulutuksen, kasvavan epäluulon ja indoktrinaation muuttaminen rauhanomaiseksi rinnakkaineloksi "ikuisen" vihollisen kanssa vie nähdäkseni sukupolvia.

Mielestäni Israel-Palestiina liittovaltio on liian lähellä "Yhden-valtion" mallia joka demokraattisena toteutessaan tuhoaisi Israelin luonteen "juutalaisvaltiona".  Sen sijaan paljon mielekkäämpänä alueellisena ratkaisuna pitäisin  Palestiina-Jordania federaatiota/konfederaatiota jolla historiallista pohjaa antavat jo vuosien 1948-1967 kokemuksen kuin myös lähivuodet 1967 jälkeen.

Johtopäätökseni on, että nyt olisi hyvä aika luodata israelilais-palestiinalaisen konfliktin ratkaisua alueelliselta ja myös presidentti Trumpilta odotettavan aloitteen pohjalta.  Näkisin mielelläni ratkaisun löytyvän Egyptin, Jordanian ja Israelin yhteistyönä Siinai ja Jordania optioiden muodossa.  Ja ellei ratkaisuun nytkään päästä olisi nykytilaa parempi ratkaisu mielestäni Israelin yksipuoliset toimet - parhaimmillaan konstruktiivisen unilateralismin muodossa.

 

 

jordaniannoption, MidEast conflict solution

Lähteet:

The Federation Movement and Fathom

Aihepiirin taustapapereita:

Fathom has published an eBook – Two States for Two Peoples – a collection of  essays and interviews drawn from the pages of Fathom focused on the two-state solution and how to reinvigorate it. To download the eBook, click here.

The new “hybrid” approach to Israeli-Palestinian peace-making by BICOM

BESA Center Perspectives Paper No. 425, March 15, 2017: Becoming Part of Jordan and Egypt: A Palestinian Economic Imperative By Prof. Hillel Frisch; View PDF

Aiempia aiheeseen liittyviä artikkeleitani:

Peacemaking – a Holistic Approach

Israeli-Palestinian Conflict: A Revised Hybrid Model as Solution

Palestinians Put Jordanian Option on the Table

Israel-Palestine Conflict: Regional Approach

Israel’s 5 Strategy Options Regarding West Bank After Abbas

Trump Presidency Brings Realpolitik Back To Mid-East

Constructive Unilateralism (II) as Solution to Israeli-Palestinian Conflict

Herzog’s Plan: Security Barrier Around the Major Settlement Blocs of West Bank

Analysis: Resolving The Israeli-Palestinian Conflict


Kirjoitus on tiivistelmä Conflicts -blogini kirjoituksesta  Federation Plan As New Approach To Israeli-Palestinian Conflict

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Pääargumenttini on jo Brittimandaatin alkuajoista lähtien vallinnut pan-islamistinen ja sittemmin pan-arabilainen juutalaisten kansallista kotia Palestiinassa vastustanut retoriikka jota ovat vahvistaneet lukuisat sodat ja yhä jatkuvat aggressiot. Tällaisen ekosysteemin, (viha-)koulutuksen, kasvavan epäluulon ja indoktrinaation muuttaminen rauhanomaiseksi rinnakkaineloksi "ikuisen" vihollisen kanssa vie nähdäkseni sukupolvia.
...........

Sinun "pääargumenttisi" on valhe. Palestiinalaiset eivät ole minkään tutkimuksen mukaan sen huonompia ihmisiä kuin juutalaiset tai muutkaan ihmiset ja mainitsemasi "vihakoulutus" on valhe myös.

Ja mitä tulee esittämääsi Federaatiomalliin niin siitä puuttuu kokonaan Gazan kohtalo. Jotta esittämääsi asiaan voisi ottaa mitään kantaa tulisi myös sen kohtalo tulla selvitetyksi.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

1) Pääargumenttini on näkemykseni, sitä paitsi en missään väittänyt pitäväni palestiinalaisina juutalaisia huonompina ihmisinä.
2) Vihakoulutusta ym kuvaavat mm Hamasin lapsille suunnatut aseellista koulutusta opettavat kesäleirit, juutalaisia tappamaan opettavat lastenohjelmat julkisilla tv-kanavilla, koulujen draamaesitykset, yksipuolisten historiakirjojen käyttö mm yhteistyönä tehtyjen monipuolisen kuvan antavien oppikirjojen sijaan, opetusvideot tehokkaimmista iskukohdista juutalaisten tappamiseen veitsen myrkytysvinkkeineen,jne
3) Federaatioliikkeen esityksessä Gaza jäi järjestelyn ulkopuolelle, minun esityksessäni suosin ns. Siinai optiota jossa Gaza - mahdollisesti alueellisesti laajennettuna itsehallintoyksikkönä - liittyisi takaisin Egyptiin.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

1) Pääargumenttini on näkemykseni, sitä paitsi en missään väittänyt pitäväni palestiinalaisina juutalaisia huonompina ihmisinä.
.........

Vastaus:

Annoit muuten vaan ymmärtää, että johtuu yksinomaan Arabeista ja heidän luontaisista "vihaominaisuuksistaan" että rauhaa ei saada aikaiseksi.

2) Vihakoulutusta ym kuvaavat mm Hamasin lapsille suunnatut aseellista koulutusta opettavat kesäleirit, juutalaisia tappamaan opettavat lastenohjelmat julkisilla tv-kanavilla, koulujen draamaesitykset, yksipuolisten historiakirjojen käyttö mm yhteistyönä tehtyjen monipuolisen kuvan antavien oppikirjojen sijaan, opetusvideot tehokkaimmista iskukohdista juutalaisten tappamiseen veitsen myrkytysvinkkeineen,jne
.....

Vastaus:

Amerikkalainen tutkimusryhmä teki tutkimuksen Palestiinalaisten niin kutsutusta "vihakoulutuksesta" eikä löytänyt mitään viitteitä järjestelmällistä koulutuksesta. Siellä ei kyseisen tutkimuksen mukaan ollut sen kummempaa vihapropagandaa kuin juutalaistenkaan puolella. Mikä on ihme kun ajattelee, että palestiinalaisilla on täysi syy vihata miehittäjäänsä mutta juutalaisilla ei ole mitään syytä tuntea vihantunteita niitä ihmisiä kohtaan joiden oikeuksia he rikkovat.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #3

En pitänyt vihaominaisuuksia luontaisina vaan ympäröivän yhteiskunnan sallimana/toteuttamana indoktrinaationa. Mikäli mainittu tutkimus löytyy niin linkki olisi hyvä jotta voisin tarvittaessa selvittää sen kattavuutta jne.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #5

En pitänyt vihaominaisuuksia luontaisina vaan ympäröivän yhteiskunnan sallimana/toteuttamana indoktrinaationa.
......

Jos kerran "isät kasvattavat pojat" vihaamaan juutalaisia niin miten tämä eroaa luontaisesta pahuudesta. Sinä vain kikkailet sanoilla.

Eikö sinun mielestäsi Israelin harjoittama Palestiinalaisalueiden miehitys vaikuta millään tavalla palestiinalaisten mielipiteisiin juutalaisista.

Entä onko miehitys mielestäsi rauhan este?

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #7

Mielestäni kyse on opitusta asenteesta eikä luontaisesta ominaisuudesta eli vaikkapa ympäristövirikkeiden tukemana ko asennetta on henkilöiden mahdollista itse muuttaa, geneettisten ominaisuuksien suhteen muutos olisi vaikeampaa.

Alueen arabiasukkaiden asema varmaankin vaikuttaa heidän mielipiteisiinsä ja asema ja ns haltuunottohan loppuu kun toivottavasti osapuolet yhdessä taipuvat kompromissiin.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #10

On muuten hupaisaa lukea Israelia tukevien kommentteja konfliktista kun he kikkailevat sanoilla yrittäen muuntaa niillä todellisuutta toiseksi.

Tässäkin kommentissa vältät MIEHITYS sanaa kuin rutto ja olet korvannut kyseisen sanan peräti kolmella eri tavalla:

Miehitys = Ympäristövirike :) ( Tämä oli huvittavin )
Miehitys = Haltuunotto :) ( Hyvä kakkonen )
Miehitys = Asema :)

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #5

Mikäli mainittu tutkimus löytyy niin linkki olisi hyvä jotta voisin tarvittaessa selvittää sen kattavuutta jne.
..........

Annappa kuule sinä ensin se oma TUTKIMUKSESI mikä todistaa väitteesi Palestiinalaisten järjestelmällisestä vihakoulutuksesta?

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #9

Minä en viitannut tutkimuksiin, mutta mm seuraqvat artikkelit taustoittavat asiaa lähtein, raportein, kuvin ja videoin:
Lasten vihakoulutus jatkuu Gazassa - https://arielfi.wordpress.com/2016/04/29/lasten-vi...
Hamasin kesäleirin ”rauhankasvatusta” - https://arielfi.wordpress.com/2017/08/14/hamasin-k...
YK:n tukema lapsisotilaiden [viha]koulutus Gazassa uhkaa supistua - https://arielfi.wordpress.com/2015/07/30/ykn-tukem...
Hamasin terrorileirit nuorisolle - https://arielfi.wordpress.com/2015/02/23/hamasin-t...
ja sitten ote yhdestö analyysista englanniksi
"The plays exemplify, once again, the nature of the ”education,” both formal and informal, kindergarten and early elementary school children receive in the Gaza Strip. The educational system in the Gaza Strip is, for the most part, directed and controlled by Hamas, which regards children and youngsters in general as particularly important target audiences. Hamas and the other terrorist organizations in the Gaza Strip seek to indoctrinate children with hatred for Israel and violence against it." ja linkki siihen: http://www.terrorism-info.org.il/en/article/20997

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #12

Minä en viitannut tutkimuksiin, mutta mm seuraqvat artikkelit taustoittavat asiaa lähtein, raportein, kuvin ja videoin:
........

Minä löydän vaikka kuinka paljon "lähteitä" netistä jotka "todistavat" sitä ja tätä pahaa juutalaisesta kansasta, vaikkapa Magneettimedian jutut, mutta en ole niin rasistinen ja typerä, että viitsisin itseäni munata niitä tänne linkittämällä koska rasistiset jutut eivät todista yhtään mitään.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #14

Okinkin kiinnostunut kommentoijan mainitsemasta tutkimuksesta - Magneettimediastako se sitten löytyi.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

3) Federaatioliikkeen esityksessä Gaza jäi järjestelyn ulkopuolelle, minun esityksessäni suosin ns. Siinai optiota jossa Gaza - mahdollisesti alueellisesti laajennettuna itsehallintoyksikkönä - liittyisi takaisin Egyptiin.
...

Kuvitellaan että Gaza liittyisi Egyptiin.

Miten tässä tapauksessa Länsirannan Palestiinalaisten ( Arabien ) status eroaisi Israelin kansalaisista?

Mainittakoon että Federaatio esitys on täysi susi koska Gazan status täytyy ratkaista ehdottomasti jos rauha halutaan.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #4

Gazan liittyessä Egyptiin olisi Länsirannan arabien status Federaatioliikkeen mukaan - oikeudet ja velvollisuudet samat kuin muillakin Israelin kansalaisilla, minun mallissani taas samat kuin muillakin Jordanian kansalaisilla.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #6

Koska federaatomalli on täysi susi hylätään se jo tässä vaiheessa.

Mitkä maa-alueet kuuluisivat Jordaniaan sinun mallissasi?

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #8

Ne joita pääministerit Barak ja Olmert tarjosivat aiemmin Palestiinalaishallinnolle eli ns Clintonin parametrien mukaan yli 90 % Länsirannan alueesta joka eli karkeasti alue on esitetty kirjoitukseni loppuosan karttapiirroksessa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset