Ari Rusila: Kootut kirjoitukset The other side of the story!

Turku esimakua "puukkointifadasta"?

  • Turku esimakua "puukkointifadasta"?

Turun perjantainen [18.8.2017] puukotus näyttää hallitsevan medianotsikoita ja taustoituksissa viitataan myös muihin viime vuosina länsi-Euroopassa tapahtuneisiin terrori-iskuihin. Lähes huomioimatta sen sijaan on jäänyt tosiseikka, että Israelia on terrorisoinut jo kaksi vuotta ns puukkointifada. Mittaluokaltaan Turun yksittäinen isku on vain häivähdys siitä mitä israelilaiset ovat kokeneet uhan yhä ollessa päivittäinen. Onko siis Turku esimakua tulevasta ja voiko tulevaisuutta tältä osin muuttaa turvallisemmaksi?

Puukkointifadaksi kutsuttu terroriaalto alkoi Israelissa syksyllä 2015 jatkuu edelleen.  Muutaman kuukauden takaisen tilaston mukaan  17 kuukauden aikana Länsirannalla ja Israelissa tapahtui 171 puukotusta, 110 puukotusyritystä, 141 ampumistapausta, 55 ajoneuvolla tapahtunutta hyökkäystä ja yksi bussipommitus -  47 ihmistä on kuollut ja 686 ihmistä loukkaantunut terrorihyökkäyksissä.  Vuonna 2016 Israelin turvallisuusviranomaiset estivät 12 ajoneuvoilla tapahtunutta hyökkäystä ja 100 puukotusta.

stabbing by Ari RusilaTurun tapaus muistuttaa Länsirannalla Fatahin tukemaa mutta organisoimatonta väkivaltaa mutta ei vielä ko aluella tapahtuvaa Hamasin tukemaa organisoitua väkivallan muotoa. Merkittävä ero Israelin kohtaamien terrori-iskujen ja Turun sekä länsi-Euroopan kokemien tapausten välillä on Länsirannalla ja Gazassa vallitseva terrorismin yleinen hyväksyntä.  Terrori-iskun tekijöitä on juhlittu, ylistetty ja kunnioitettu niin Palestiinalaishallinnon,  Fatahin kuin palestiinalaissiviilienkin toimesta kun taas muualla teot on laajalti tuomittu. Samoin länsimaissa ei tapahdu siinä mitassa terrorismia ja vihaa ruokkivaa indokrinaatiota kuin vaikkapa palestiinalaisalueilla tapahtuu nuorulle suunnattujen vihakoulutuksen, vihaa lietsovien tv-ohjelmien ja sotilaallista koulutusta tarjoavien kesäleirien toimesta [ks. esim. Hamasin kesäleirin ”rauhankasvatusta”   ja Lasten vihakoulutus jatkuu Gazassa ].

Suomenkin turvallisuusviranomaiset saattaisivat hyödyntää Israelissa puukkointifadan aikana saatuja kokemuksia. Terrorin ennakoivien torjuntakeinojen käyttöönotossa Suomessa voi haasteelliseksi kysymykseksi nousta syrjiväksi koettava etninen, uskonnollinen tai muu johonkin ryhmään kohdistuva profilointi. Toinen tehokkaampien torjuntakeinojen tehostamiseen liittyvä ongelma on mahdolliset ylilyönnit kuten Israelissa on tapahtunut mm kersantti Azarian tapauksessa [ks. tarkemmin Op-Ed: Azarian tapaus, terrorismi ja tekopyhyys  ]

Toisentyyppistä jo tapahtuneen puukotuksen vaaran vähentämistä edustaa Hebrew University’n opiskelijoiden kehittämä henkiä säästävä apuväline uhrien hoitoon. Ilmarinta [Pneumothorax] on usein lääketieteellinen hätätilanne jossa keuhkot ‘romahtavat’ aiheuttaen mahdollisen tukehtumisen. Ilmarinta syntyy esimerkiksi rintakehään tehdyn puukotuksen jälkeen ja sen arvioidaan aiheuttavan jopa kolmanneksen estettävissä olevista taistelukentillä tai terrorihyökkäysten seurauksena tapahtuvista kuolemista. Kehitetty ThoraXS on yksiotteinen rintakehän portaaliavaaja joka lyhentää rintaputken asennusajan minuuteista alle kolmenkymmenen sekunnin. [Uusinnovaatio lyhentää rintaputken asennuksen minuuteista sekunteihin ]

United Hatzalah  niminen Israelissa toimiva ensiapupalvelu puolestaan keskittyy vähentämään potilaiden hengenvaaraa onnettomuutta, tapaturmaa tai kohtausta seuraavien kriittisten ensimmäisten minuuttien aikana – aikana ennen ambulanssien saapumista. Organisaation erityislaatuinen nopeus pohjaa vapaaehtoispohjalla toimivan hoitohenkilöstön auttamishalun ohella uusimpaan teknologiaan ja myös siihen että tiiviisti asutussa Israelissa auttaja hyvin todennäköisesti on jo valmiiksi autettavan lähellä. Kaikille ihmisille ympäri Israelia alkuperästä tai uskonnosta riippumatta apua antavaa järjestöä pidetään alallaan nopeimpana lääketieteellisen avun tarjoana. Organisaatio käsittää yli 2 500 vapaaehtoista lääkäriä ja ensihoitajaa edustaen eri uskontoja ja uskonnottomia, juutalaisia ja ei-juutalaisia, miehiä ja naisia jotka saapuvat onnettomuuspaikalle keskimäärin 2-4 minuutin sisällä.  Jos Suomessa olisi kiinnostusta vastaavaan toimintaan niin teknologia ja käytänteet olisi helposti saatavilla Israelista. [laajemmin ks. United Hatzalah – Huippunopea SOS 24/7 ]

Yleisen kauhistelun ja varautumisen ohella pohditaan mediassa ja huolestuneiden kansalaisten keskuudessa sitä voivatko Turun kaltaiset iskut toistua. Yksiselitteinen vastaus nähdäkseni on myönteinen. Autohyökkäyksiä voidaan vähentää jo niillä toimin kuin Suomessa jo nyt on ryhdytty yleisötilaisuuksia suojelemaan. Sen sijaan puukotusten estäminen lienee mahdotonta koska siihen ei ole kyetty Israelissakaan: Tekoväline on helposti saatavilla, uhreiksi voidaan valita suhteellisen suojattomia kohteita naisten, lasten ja vanhusten tapaan ja lisäksi Suomessa seuraamukset ovat olemattomia - poliisi ei herkästi ammu ja kiinniotetut/tuomitut voivat valtion täysihoidolla vaikkapa opiskella itselleen ammatin ja aloittaa lyhyen tauon jälkeen uuden elämän.

Tilanne olisi huomattavasti vakavampi jos Suomeenkin rantautuisi terrorin organisoitu muoto räjähteineen ja itsemurhapommittajineen; toistaiseksi tällaisesta ei ole merkkejä Suomessa eikä laajemmin Länsirannallakaan. Toisaalta paniikkiinkaan ei ole aihetta sillä todennäköisesti Suomessa vielä vuosia liikenteessä kuollee moninkertainen määrä ihmisiä amatöörien terrori-iskuihin verrattuna.

Israelin puukkointifadasta aiemmin mm:

Israelin terroripäivitys 3/2017

Israelin vastainen palestiinalaisterrorismi v. 2016

Israel: 9 kuukautta terroria – yli 200 terrori-iskua

 


Kirjoitus ilmestynyt ensinnä Ariel -verkkojulkaisussa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Kiitokset Ari Rusilalle valaisevasta ja suhteellisuuden tajua antavasta kirjoituksesta!

Suomella olisi varmaankin paljon opiksi otettavaa Israelin kokemuksista.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Kiitos kommentista, olen samaa mieltä. Vaikka yhteiskunnat, toimintaympäristö ja motiivitkin lienevät tyystin erilaiset Israelissa ja Suomessa on tekotavassa nyt ja mahdollisissa Suomeen myöhemmin rantautuvissa tekotavoissa yhtäläisyyksiä jolloin näistä Israelin kokemuksista voisi olla Suomessa hyötyä. Ja ambulanssia nopeammasta SOS24 palvelu voisi parantaa turvallisuutta aivan nykyoloissakin.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Rusila kyllä hämmentää vasemmistolaisena...... tuollaista vasemmistolaista ei kovin usein tule vastaan. Lähinnä kai tuo kokonaan Israelin puolella oleminen on sellainen, joka on vassareiden valtavirtaa vastaan aivan selvästi.

Sinällään terrorismia vastaan oleminen todella ok (vaikken kyllä edes itse ole noin täysillä Israelin puolella... , monestakin syystä). Mietin vain että onko aidosti muka vasemmistoliitossa paljonkin noin ajattelevia.... Ajattelin aikanaan että Rusilahan on joku parodia, mutta kovin tosissaan tuntuu olevan. Melkein hämmentävää.... Olen aidosti ollut ja olen vieläkin siinä fiiliksessä että vasureiden joukossa ~90% on palestiinalaisten puolella.... 9% about puolueettomia (kuten minäkin, vaikken todellakaan ole vasureita) ja joku hassu 1% max. fanittaa Israelia kaikessa..... luvut toki hatusta heitettyjä, mutta kuvaavat suhteissa mielestäni asiaa varsin osuvasti.

Mutta muuten.. ihan monille uutta tietoa tuli tässäkin.. selvästikin Israel-tietous on hallinnassa. Mielenkiintoinen teksti.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Nykyään ehkä näin onkin mutta mielelläni muistuttaisin suomalaisvasemmiston ja Israelin toisenlaisistakin suhteista. Israelin valtio perustettiin aikoinaan jonkinlaisen sosialismin periaattein ihailemani Ben Gurionin johdolla, hän oli sekä sosialisti että siionisti ja mielestäni alkuvaiheen kibbutsit ovatkin kuin sosialistisia osuustoimintatiloja – yksi harvoja vasemmistoaatteen onnistuneesti toteutuneita kokeiluita. Yhdysvallat vastusti vielä - 50 luvulla Israelin valtiota juuri tästä syystä ja Neuvostoliitto kannatti. Suomessa demarijohtaja K.A. Fagerholm puolusti aikanaan rohkeasti juutalaisten oikeuksia ja vastusti Hitlerin hallintoa. Fagerholm oli perustamassa Suomi-Israel Yhdistystä ja toimi järjestön puheenjohtajana parikymmentä vuotta. Lokakuussa 1985 vihittiin Zanoahissa, Israelissa, valtioneuvos K.-A. Fagerholmin muistometsä Fagerholmin merkittävän elämäntyön ja Israel-ystävyyden kunnioittamiseksi. Sivuhuomautuksena mainittakoon että Suomen pääministeri ja demarijohtaja Rafael Paasio lahjoitti Ben Gurionille keinutuolin valtiovierailunsa yhteydessä 1967.

Kuuden päivän sodan jälkeen suomalaisvasemmiston asenne Israelia kohtaan alkoi muuttua. Demarivaikuttaja ja kulttuuripersoona Arvo Salo piti yhtenä syynä suomettumista jonka ilmentymänä ko sodan jälkeen osa demareista omaksui Neuvostoliiton asenteen, jonka mukaan Israel oli sortaja ja alueella asuvat arabit kansa, jota tuli ymmärtää ja tukea. Neuvostoliitolle haluttiin olla mieliksi.

Nykyinen Israel on Lähi-Idän ainoa demokratia ja lähellä pohjoiseurooppalaista sosiaalidemokratiaa kattavine terveydenhoitojärjestelmineen, koulutuksineen, sekä hyvinvointiverkkoineen. Mitä demokratiaan, naisten sekä seksuaalisten vähemmistöjen oikeuksiin tulee, Israel on valovuosia edellä kaikkia naapureitaan. Israelin uskonnonvapaus on esimerkillinen kun juutalaiset, kristityt, druusit, muslimit, ym kuin myös uskonnottomat – joita Israelissa lienee Suomea enemmän - saavat lain ja suvaitsevaisen kulttuurin turvaamina harjoittaa uskontojaan rauhassa tai olla harjoittamatta.

Itselleni ei vasemmistolaisena tuota mitään ongelmia tukea Israelia tai siellä yhä eläviä vasemmistosionismin perinteitä. Toki puolueessa valtavirtana lienee edeltäviltä polvilta peritty Salon mainitsema suomettumisilmentymä jota ei ehkä ole nähty tarpeen päivittää.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Kiitokset Ari!

Nyt tuli selitys sille, mikä muutti Suomessa asenteen, entäs muualla maailmassa? Onko sulla siitä ajatusta?

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #7

Ei laajemmin mutta Venäjällä asenne on muuttunut huomattavasti myönteisemmäksi Putinin kaudella. Yksi syy on noin miljoonan Israeliin muuttaneen ex-NL kansalaisen kieli ja sukulaisuussuhteet toinen syy saattaa olla Putin itse, hän on mm lahjoittanut henkilökohtaisista varoistaan rahaa ainakin yhteen juutalaismuseohankkeeseen.

Länsimaissa monet vasemmistopuolueet myötäilivät 1970- ja 1980-luvuilla Neuvostoliiton arabimyönteistä Israelia kritisoivaa linjaa.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Enpä malta olla lisäämättä edelliseen kommenttiini että PM Netanyahu ja presidentti Putin tapaavat jälleen ensi keskiviikkona Sotshissa. Viime vuosina he ovat tavanneet säännöllisesti muutaman kuukauden välein ja Neuvostoliiton perillisellä näyttää olevan Israeliin huomattavasti edeltäjäänsä lämpimämmät välit.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Tästä se varmaan alkaa. Antaas kattoo missä kaupungissa seuraava yksittäistapaus tapahtuu. Ei välttämättä Turussa.

Kun kuulin tapauksesta Kauppatorilla (olin vähän myöhässä itse tapauksesta), aloin katsomaan nuorten miesten käsiä tavallista tarkemmin. Siinä vaiheessa ei kukaan tiennyt oliko kyseessä jihadisti vai tavallinen suomalainen k-pää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset