Ari Rusila: Kootut kirjoitukset The other side of the story!

Temppelivuoren tilanne kireä

Muslimien ja poliisin välinen väkivalta Jerusalemin Vanhassa kaupungissa käynnistyi kun Israel lisäsi turvallisuustoimia Temppelivuoren sisäänkäyntien luona johtuen kaksi israelilaispoliisia surmanneesta terrori-iskusta perjantaina 14.7.2017 (ks. Terrori-isku Jerusalemissa ). Iskun tekijät salakuljettivat aseet al-Aqsa moskeijaan ja tekivät iskun Temppelivuorelta käsin.

Hyökkäyksen jälkeen Jerusalemin poliisijohtaja Yoram Halevy evakuoi Temppelivuoren rikospaikan tutkimiseksi – rukousperjantaina ensi kertaa 50 vuoteen. Sunnuntaina 16.7.17 poliisi avasi muslimirukoilijoille kaksi sisäänkäyntiä ja seuraavana päivänä kolme lisää. Turvallisuutta lisäävänä toimena lisättiin alueen kameravalvontaa ja asennettiin sisäänkäyntien yhteyteen metallinilmaisimet.

Turvallisuusviranomaisten ja muslimimielenosoittajien välillä on koko viikon ollut väkivaltaisia yhteenottoja. Edelleen protestina turvallisuustoimille muslimijohtajat ovat alkaneet rukoilla Temppelivuoren edustalla ja samalla estäneet muita muslimeja menemästä Temppelivuorelle. Toistaiseksi yli sata ihmistä on loukkaantunut kahnauksissa ja poliiseja vastaan on hyökätty palopommein, raketein ja kivin itäisessä Jerusalemissa.

Torstaina 21.7. IDF ilmoitti asettavansa viisi lisäpataljoonaa hälytysvalmiuteen Länsirannalla ja perjantaina 22.7. poliisi lisää Vanhassa kaupungissa vahvuuttaan 3000 poliisilla.

Kuuden päivän sodassa 1967 Israel valtasi Länsirannan ja itä-Jerusalemin jossa sijaitseva Temppelivuori on sekä juutalaisten että muslimien pyhimpiä paikkoja. Sodan jälkeen itse Temppelivuorta on hallinnoinut islamilaissäätiö Waqf paikkaa aiemmin 1948-67 hallussapitäneen Jordanian valvonnassa Israelin taas vastatessa sisäänkäynneistä ja turvallisuudesta. Ei-muslimeilla on oikeus vierailla alueella mutta ei rukoilla siellä.

[youtube https://]

Palestiinalaisten mukaan metallinilmaisimet muuttavat Temppelivuoren ”status quota”. Israel puolestaan on ilmaissut ettei sillä ole mitään aikeita nykytilan muuttamiseen ja että metallinilmaisimet ehkäisevät terrori-iskuja. Israel huomauttaa, että jo vuosia niitä on ollut asennettuna ei-muslimien käyttämällä Mughrabi Gate –sisäänkäynnillä ja edelleen että muilla muslimien pyhillä paikoilla metallinilmaisimet ovat yleinen käytäntö; edelleen mm Mekassa ilmaisimien ohella on 5000 CCTV –kameraa ja pyhiinvaellusten aikana yli 100 000 ihmistä valvoo siellä turvallisuutta.

Torstaina 21.7. hallituksen ministerit ja turvallisuusjohtajat pääministeri Netanyahun johdolla kokoustivat päättääkseen metallinilmaisimien kohtalosta. Shin Bet, IDF ja COGAT (Länsirannan hallintokoordinaattori) ilmaisivat varauksellisuutensa metallinilmaisimiin kun taas Israelin poliisista ja yleisestä turvallisuudesta vastaava ministeri Gilad Erdan vaati niiden säilyttämistä paikallaan koska muin keinoin ei voida estää aseiden vientiä Temppelivuorelle. Jatkossa harkittaneen, että metallinilmaisimia käyttäisivät kansainväliset tarkastajat ja/tai valituille alueille Temppelivuorelle sijoitettaisiin valvontakameroita. Näitä ym jatkotoimia suunniteltaneen israelilais-jordanialaisessa Waqf:lla täydennetyssä yhteistyökomiteassa.  

Lähde ja kuvat: BICOM


Kirjoitus ilmestynyt ensinnä Ariel -verkkojulkaisussa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Nyt sitten Abbas katkaisee yhteydet Israeliin näiden metallinilmaisimien takia:

”Palestinian President Mahmoud Abbas has said on Friday that all contacts with Israel will cease until Israel removes metal detectors from the Temple Mount and backtracks its recent moves regarding the Temple Mount.”
read more: http://www.haaretz.com/israel-news/1.802754

Tämä on suhteetonta, onhan noita metallinilmaisimia vaikka missä. Palestiinalaiset vaan hakevat isompaa konfliktia.

Marko Parkkola

Jännä juttu, että rauhanuskonnolle pyhitetyssä paikassa jostain syystä tarvittaisiin aseita tai räjähteitä. Vielä jännempi juttu, että rauhanuskonnon papisto vastustaa turvatoimia, jotka estävät aseiden ja räjähteiden toimittamisen rauhanuskonnon temppeliin.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Saattaapa olla että varsinkin lähi-idässä varsinkin arabimaissa ja Iranissa uskonto ja politiikka sotkeutuvat ylenmäärin toisiinsa, Israel ja erityisesti israelilaiset ovat kv vertailuissa huomattavan sekulaareja ja pragmaattisia antamatta uskonnon liiaksi hallita/pilata elämäänsä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Maassa on kuitenkin poliittisesti vaikutusvaltaisia uskonnollisia ääriliikkeitä jopa hallituksessa. Siinä suhteessa se ei poikkea muista Lähi-Idän maista.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #4

Pitää paikkansa mutta ehkä minusta muista poiketen siviililait ylittävät eri uskonnolliset lait kuten vaukkapa sharian ja Juutalaisen lain. Pääosa israelilaisista lukeutuu keskusta-oikeistoon, keskustaan ja keskusta-vasemmistoon.

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #4

Synagogissa ei liene paljoa räjähdellyt juutalaisten toimesta?

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #6

Lisäsin muuten alkuperäiseen postiin taustoittavan Honest Reporting -videon jonka metallinilmaisin -problematiikkaan liittyvä otsikko on kuvaava:
If I can't bring my machine gun then there's no point in praying at all!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset