Ari Rusila: Kootut kirjoitukset The other side of the story!

Salainen ilmatukikohta paljastui Israelissa

  • Salainen ilmatukikohta paljastui Israelissa

Sdot Ha’ela –niminen aiemmin tuntematon Israelin ilmavoimien (IAF) tukikohta paljastui ”vahingossa” Israelin armeijan (IDF) virallisella nettisivustolla.

IAF operoi 11 päätukikohdasta mutta vain 10 näistä yleisessä tiedossa. Nyt kuitenkin avointa tiedotusta vaativan julkisuuslain pohjalta IDF julkaisi dokumentteja joissa mainitaan aiemmin tuntematon Sdot Ha’ela ja että sen komentajana toimii eversti Binyamin.

IDF:n asiakirja kuvaa ilmavoimien rakennetta, ilmatukikohdat ja niiden komentajien nimet. IAF:n verkkosivustolla on kartta kaikista ilmavoimien aktiivisista ja passiivisista ilmatukikohdista mutta ei mitään mainintoja Sdot Ha’elasta puhumattakaan sen sijainnista. Haaretz lehden raportoitua asiasta myös IDF poisti salaisen tukikohdan paljastaneen dokumentin sivustoltaan.

Lähde: Haaretz

[caption id="attachment_1500" align="aligncenter" width="450"] IAF tukikohtakartta, näistä ehkä 9-12 aktiivikäytössä. Lähde: IAF [http://www.iaf.org.il/2450-en/IAF.aspx][/caption]

 

Sdot Ha’elan salaus on poikkeuksellista koska armeija normaalisti on julkistanut tukikohdat, niihin sijoitetut laivueet ja konetyypit. Niinpä esimerkiksi on julkista tietoa, että ensimmäiset joulukuun 12.päivänä 2016 saapuneet moderneimmat F-35I "Adir" hävittäjät kuuluvat IAF:n 140 laivueeseen (aka Golden Eagle Squadron) joka puolestaan on sijoitettu Nevatimin ilmatukikohtaan.

Israelissa on omien tukikohtien lisäksi enemmän tai vähemmän salaisia USAn tukikohtia, joista osa maanalaisia ja osa IAF:n tukikohtien yhteydessä. Rakennusarvoltaan noin miljardi USD olevat tukikohdat tunnetaan koodinimillä Base/Site 51, 52 jne. Eniten huomiota viime vuosina sai erikoisen ja poikkeavan koodinimensä ansiosta Site 911 lähellä Tel Avivia sijaitsevassa IAF:n lentotukikohdassa. Viisikerroksisen maanalaisen kompleksin tekniset yksityiskohdat vuosivat julkisuuteen Yhdysvaltain puolustusministeriön rakennussuunnitelmista.


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel-Israelista suomeksi -verkkojulkaisussa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset