Ari Rusila: Kootut kirjoitukset The other side of the story!

Esittelyssä ZAKA Israelista

  • ZAKA. Ready for whatever tomorrow brings... Saving those who can be saved, honoring those who cannot
    ZAKA. Ready for whatever tomorrow brings... Saving those who can be saved, honoring those who cannot

 

Vapaaehtoisorganisaatio ZAKAn ammattilaiset toimivat hätätilanteissa etsintä- ja pelastustehtävissä, onnettomuuksien ehkäisemisessä ja kansainvälisten katastrofien hätäapuna. ZAKAn ja sen muissa maissakin toimivien yksiköiden erityisalueena on hätä- ja ensiavun ohella vainajien jäänteiden keräys juutalaisen lain mukaan tapahtuvan hautaamisen asianmukaiseksi hoitamiseksi. ZAKA tarkoittaakin hepreaksi onnettomuuden uhrien identifiointia.

ZAKAn juuret ovat vuodelta 1989, jolloin ortodoksijuutalainen opiskelija Yehuda Meshi-Zahav tovereineen ryntäsi 17 kuolonuhria vaatineen 405 bussi-hyökkäyksen iskupaikalle. Seuraavien kuuden vuoden aikana Meshi-Zahav johti vapaaehtoisryhmää joka ilmaantui terrori-iskujen tapahtumapaikoille. Vuonna 1995 ZAKAsta tuli virallinen vapaaehtoisorganisaatio jonka jälkeen se on kasvanut voinakkaasti kahden vuosikymmenen ajan.

Nykyisin ZAKA on Israelin johtavia vapaaehtoisuuteen pohjaavia pelastus- ja toipumista/palauttamista edistäviä organisaatioita. 24/7 valmius vastata mihin tahansa terrori-iskuun, onnettomuuteen tai katastrofiin on yli 3000 israelilaisvapaaehtoisen ydintehtävä. Organisaatio käsittää useita osastoja – kuten mp-, atv-, jet-ski, sukeltaja- ja koiraosastot – joista jokainen muodostuu alansa vapaaehtoisista huippuosaajista, jotka pyrkivät nopeasti ja ammattimaisesti hätätilanteisiin. ZAKA onkin usein rankattu Israelissa arvostetuimmaksi ja kunnioitetuimmaksi organisaatioksi Israelin armeija IDF:n jälkeen.

ZAKAn ydinjäseniä ovat ortodoksijuutalaiset, mutta organisaatiolla on myös kaksi beduiineista, muslimeista ja druuseista kostuvaa yksikköä palvelemaan Israelin ei-juutalaisia yhteisöjä – etupäässä beduiineja Negevissä ja druuseja Galileessa. Nämä yksiköt toimivat myös silloin kun – vaikkapa sapattina tai loma-aikoina - uskonnolliset juutalaiset eivät.

ZAKAlla on myös satoja vapaaehtoisia yli 20 maassa ja sen kansainvälinen yksikkö on YK:n tunnustama erityinen pelastuspalvelu, joka on valmis ensimmäisten joukossa vastaamaan katastrofeihin missä ja milloin tahansa. ZAKAn moottoripyörä- ja ambulanssiyksiköt on luonnollisesti varustettu ensiapuvälinein.

 
[youtube https://]

Lähde ja lisää: ZAKA

ZAKA:aa ei tule sekoittaa United Hatzalah ("rescue" or "relief" in Hebrew: הצלה‎) nimiseen toiseen Israelissa toimivaan ensiapupalveluun joka keskittyy vähentämään potilaiden hengenvaaraa onnettomuutta, tapaturmaa tai kohtausta seuraavien kriittisten ensimmäisten minuuttien aikana – aikana ennen ambulanssien saapumista. Organisaation erityislaatuinen nopeus pohjaa vapaaehtoispohjalla toimivan hoitohenkilöstön auttamishalun ohella uusimpaan teknologiaan ja myös siihen että tiiviisti asutussa Israelissa auttaja hyvin todennäköisesti on jo valmiiksi autettavan lähellä. Kaikille ihmisille ympäri Israelia alkuperästä tai uskonnosta riippumatta apua antavaa järjestöä pidetään alallaan nopeimpana lääketieteellisen avun tarjoana. Organisaatio käsittää yli 2 500 vapaaehtoista lääkäriä ja ensihoitajaa edustaen eri uskontoja ja uskonnottomia, juutalaisia ja ei-juutalaisia, miehiä ja naisia jotka saapuvat onnettomuuspaikalle keskimäärin 2-4 minuutin sisällä. 

Aiheesta aiempi artikkeli: United Hatzalah – Huippunopea SOS 24/7

 

ZAKA:n yksiköt, lisätietoa [ENG] linkeistä:

 

Chesed Shel Emet

Rapid Rescue Unit  International Rescue Unit  Emergency Unit

Minorities Unit  Search and Rescue Units  Jeep Unit

Canine Unit  Jet Ski Unit  Divers Unit

 

Diaesitys ZAKA:n viime vuosina Israelissa kohtaamista näkymistä:

[embed]https://[/embed]


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel-Israelista suomeksi -verkkojulkaisussa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

P.S.17/04/2017:

Ajatus ZAKAn esittelyyn tuli viime perjantaina (14.7.17) Temppelivuorella tapahtuneesta terrori-iskusta, josta enemmän kirjoituksessani ”Terrori-isku Jerusalemissa" ( https://arielfi.wordpress.com/2017/07/16/terrori-i... ). Tapansa mukaan ZAKA ensimmäisten joukossa meni Vanhaan kaupunkiin pelastamaan ammuttuja poliiseja mutta kaksi heistä kuoli jo tapahtumapaikalla. Kaksi hyökkääjää pakeni jordanialaisen Waqf-organisaation hallinnoimalle Temppelivuorelle ja kuolivat siellä israelilaispoliisien kanssa käydyn tulitaistelun seurauksena.

Juutalaista lakia (Jewish law) noudattava ZAKA joutui haasteelliseen tilanteeseen viranomaisten pyydettyä ZAKAa poistamaan terroristien ruumiit Temppelivuorelta juutalaisten pyhimmältä paikalta. Uskonnolliset ZAKAn juutalaisvapaaehtoiset ovat tiukkojen rajoitteiden ja rituaalien alaisia Temppelivuorelle mennessään; mm henkinen puhdistautuminen ja kengättömyys ovat edellytyksiä, joidenkin uskonnollisten tulkintojen mukaan juutalaisten ei pitäisi mennä koko paikkaan laisinkaan.

Tilanteen ratkaisemiseksi ZAKA konsultoi rabbineuvostonsa (Rabbinical Council) kanssa joka tulkitsi Juutalaisen lain velvoittavan vainajien asianmukaiseen kohteluun vaikka nämä olisivatkin terroristeja. Rituaalikylvyn (mikveh) ja kenkien poiston jälkeen ZAKA Israelin poliisin pyynnöstä evakuoi kuolleet hyökkääjät Temppelivuorelta ja toimittivat heidän ruumiinsa ZAKAn ambulansseihin.

Israelin lait pohjasivat aluksi hyvin pitkälti Brittimandaatin englantilaisiin säädöksiin ja nyttemmin yhä enemään lainaa on USAn, Kanadan ja mm Saksan lainsäädännöistä. Tämän ohella jokaisella uskonnollisella yhteisöllä on omat uskonnolliset oikeuselimensä. Esimerkiksi yhteisöön kuuluvien juutalaisten avioeroista päätetään (ortodoksi)uskonnollisessa rabbien oikeuselimessä mutta mm omaisuudenjaosta ja lasten asemasta päätetään valtiollisessa perheoikeudessa. Tooraan perustuvan Juutalaisen lain merkitys vaihtelee elämänkatsomuksesta riippuen.

Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

Ari Rusila
Jälleen hyvä ja tärkeää faktatietoa sisältävä kirjoitus!
Juutalaisvastaisuus näytää jälleen kerran olevan nousussa Euroopassa. Esimerkiksi Ranskassa muslimit lietsovat avointa juutalaisvihaa, josta valtamedia vaikenee.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Kiitos palautteesta. Muuttotilastoissa nykyinen juutalaisviha ei vielä viime vuonna Ranskan osalta vaikuttanut. Tässä Arutz Shevasta ote:

In 2016, a total of 27,000 people immigrated to the Jewish state against 31,000 in the previous year, the Immigration Ministry said in a statement, representing a 13% decline in the overall rate of immigration.

Around 7,000 newcomers were from Russia compared with 5,500 from Ukraine and 5,000 from France, which had seen a record number of Jews leave for Israel in the previous two years.

The French Jewish community is the biggest in Europe and is thought to number around 500,000

people.http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/223957

Länsimaiden osalta olen hieman huolissani siitä kuinka juutalaisvihaa peitetään mm boikottiliikkeen (BDS) kulisseihin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset