Ari Rusila: Kootut kirjoitukset The other side of the story!

Be’er Shevan start-up –skene maailman kärkeä

"Neljä vuotta sitten kun vain Be’er Shevan teknologiapuiston peruskivi oli muurattu oli fraasi Be’er Shevan start-up lähinnä oksymoroni” toteaa yrittäjyyttä edistävän Tech7 yhteysjohtaja Alon Naftali   Globes  -verkkojulkaisun mukaan. Nyt Gav-Yam Negev Advanced Technologies Park Be’er Sheva omaa yli 40 yritystä joissa työskentelee 1800 korkean teknologian ammattilaista. Vaikka luvut eivät vielä vedä vertoja Tel Avivin ja sen ympäristön määriin on Be’er Shevaan sijoittuvien start-up –yritysten kasvuvauhti vaikuttava: kaikkiaan kaupunkiin ja sen lähiöihin on sijoittunut 111 start-upia joista 50 on perustettu vuonna 2016.

[youtube https://]

Syitä viimevuoden kasvuvauhtiin on useita; vuonna 2016 kypsyi monia korkean teknologian ja yrittäjyyden rinnakkaisia hankkeita. Be’er Shevan kaupunki toteutti innovaatiohankkeita ja monet yrityshautomot ja –kiihdyttämöt sekä yrittäjyysohjelmat toteutuivat. Kaikki merkittävät tekijät ovat osallistuneet kehitystyöhön eli kaupungin ohella mm vahvat korkean teknologian oppilaitokset, joista valmistuu 8000 teknologia-ammattilaista vuodessa, sekä johtavat kansainväliset teknologiayritykset. Kun näiden lisäksi Israelin armeijan tukikohtia on siirtymässä etelään ja liikenteen infrastruktuuri on parantunut on koossa kasvupotentiaaliltaan maailman korkeimpiin kuuluvan kaupungin kokonaisuus.

Be’er Shevan Gav-Yam Park perustettiin alunperin kybernetiikkapuistoksi mutta nyt se käsittää monipuolisesti erilaisia teknologiaintensiivisiä yhtiöitä; vain viidennes alueen start-upeista keskittyy kybernetiikkaan, muut vahvat osaamisalueet ovat ohjelmistot, lääketieteelliset laitteet, digitaalinen lääketiede, agro-tech jne.

  • Beer Sheva: Shamoon College of Engineering

Be’er Shevan kehitysmyönteinen yritysilmapiiri heijastuu myös ympäristöön teknologiapuiston ulkopuolelle. Jotkut start-upeista sijaitsevat lähiöissä mm osuuskunta-asutuksissa tai yhteisöissä ja jotkut vaikkapa itse Be’er Shevan vanhan kaupungin turkkilaistyylisissä rakennuksissa. Yleisesti ottaen 62 % start-up tiimeistä sijaitsee Be’er Shevassa ja loput muissa ympäristön yhteisöissä.

Vuonna 2014 Israel vei ulkomaille noin $3 miljardin dollarin arvosta kyberteknologiaa. Be’er Shevan tavoite on muodostua yhdeksi tietoturvan johtavaksi alueeksi maailmassa. Jo nyt Ben Gurionin yliopiston tietoturvan maisteriohjelma on kehitetty IDF:n ja siviiliasiantuntijoiden toimesta sekä sotilaallisen että siviilipuolustuksen tarpeisiin.

  • Yksi omista vierailukohteistani: Be’er Sheva, Ben Gurion University, library

Be’er-Sheva, Negevin alueen keskus, on kansallisesti merkittävä talouden, kulttuurin ja tieteen metropoli ja hallituksen kansallinen prioriteetti. T&K tukien ohella Israelin toinen kansainvälinen lentokenttä on suunnitteilla Nevatimiin vain viisi minuuttia Be’er-Shevasta. Mainittakoon, että lähistöllä - Dimonassa -sijaitsee myös Negevin ydintutkimuskeskus.  Gav-Yam Negev Parkin visiona on tulla Israelin johtavaksi T&K keskukseksi käsittäen mm 200 000 m2 tutkimus- ja toimistotilat.

 

Lisätietoja: 

ja 

  Globes 

triple helix

Aihepiiristä aiemmin:

Israel noussut myös vesihuollon kärkimaaksi

Arraba – kaupunki täynnä lääkäreitä

Israelin lääketieteellisten kehitysaskeleiden keskeisiä tekijöitä

Shimon Peres – Israelin ydinohjelman arkkitehti

Maailman korkein aurinkovoimatorni Negeviin

Israel ja Iran lääketieteellisessä yhteishankkeessa


Kirjoitus ilmestynyt ensinnä Ariel -verkkojulkaisussa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Juuso Hämäläinen

En tiedä mitä jutullasi haluat kertoa tarkalleen. Israelissa on pitkään ollut maailman ylivoimaisesti suurin insinööritiheys. Kyllä se näkyy tekniikan kehityksessä valtavasti.

Kuitenkin se suurin teknologiaosaamisen kannustin on militääritekniikka ja sen sivuhaarat kuten ohjelmistokehitys ja tietoturva. Siellä liikkuu myös raha. Veronmaksajien pohjaton kukkaro on käytössä. Israelin kansalaiset uhraavat mitä vain ollakseen kovassa puolustus- ja hyökkäysiskussa. Loput pennoset tai siis miljardit on aina saatu USAn juutalaisilta ja hallitukselta.

Olen ollut aina sitä mieltä, että Pohjoismaiden tulisi kehittää yhdessä ydinaseita, joilla alueen puolustus muuttuu kertalaakista strategian saivartelusta ja sissisodankäynnin hölynpölystä uskottavaksi. Sellainen Dimona-projekti liikkeelle vaan. Meillä vaan on Suomessa ikävä tapa pehmoilla ja näperrellä.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Tarkoitukseni oli kertoa EU:ssa ja Suomessakin suositun ns. "triple helix" mallin tuloksellisesta käytännön soveltamisesta, mielestäni se on Suomessa vajavaista ja tavoitetasoltaan matalaa. Puolustusteollisuus ja armeija Israelissa ovat todellakin merkittävä tieteen soveltaja mutta myös lääketieteen, energian ja agrobisneksen alueet ovat merkittäviä.

Mielestäni israelilaiset eivät vain uhraudu puolustuksen eteen vaan myös saavat henkilökohtaista etua start-upeistaan. Triple helixin parhaiden käytänteiden mukaan myös kunta pyrkii luomaan asukkailleen ja yrittäjilleen ihanteellisia oloja. Niinpä kirjoitukseni esimerkkitapauksessa Beäer Shevassa kaupunki esimerkiksi aktiivisesti pyrkii löytämään hyvän työpaikan start-up yrittäjän tai henkilöstön puolisoille.

Juuso Hämäläinen

No nyt valkeni enemmän. Minä aina lämmöllä muistan, kun olin ensimmäistä kertaa Israelissa työmatkalla 36 vuotta sitten. Tietotekniikkafirmassa minulle naureskeltiin selän takana. Kysyin paikalliselta kolleegalta, että mikä niin huvittaa. Hän käski ottamaan kravaatin kaulastani. Israel oli kuulemma perustaltaan sosialistinen valtio. Kravaatin pito tarkoitti, ettet ollut sosialisti ja muiden työkaveri vaan jokin herraskainen mielestäsi.

Voimakas osaamisen kehittäminen pienillä resursseilla vaatii voimakasta halua onnistua yhdessä. Suomessa ei mielestäni löydy sellaista henkeä kuin Israelissa pienten yritysten yhteistoiminnalle. Parhaimmillaan muistan israelilaisten firmojen myyjien kaupanneen maailmalla liikkuessaan myös naapureidensa tuotteita siinä omiensa ohella. Se oli kustannustehokasta. Meillä ollaan mieluummin erakoita. Ja jäykkä henkilöstöjohtaminen tekee työelämästä hyvin harmaata. Mitään ei haluta kehittää, joka olisi iloksi työsuhteessa.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #3

Näin on, Israelin perustamisvaiheessa merkittävin rooli oli ns "labor sionism" haaran edustajilla ja maan ensi vuosikymmenet mentiinkin vasemmiston johdolla. Postaukseni video ja yrityspuiston sivutkin lähtevät liikkeelle David Ben-Gurionia siteeraten. Sosialismia puolestaan edusti aina -80 luvulle saakka hyvin kibbutsismi, yksi harvoja toimivia aatteen sovelluksia.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #3

Pukeutumisesta vielä sen verran, että Israelin armeijassakin puseron ylänappeja pidetään enemmän tai vähemmän auki. Itselleni opetettiin että ylänappi pidetään kiinni armeijassa vain silloin kun joku läheinen on kuollut. Ja tavallisen mosurin ei tarvitse vetää kättä baskeriin ainakaan kenraalia pienempien pamppujen edessä jos silloinkaan.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Israel tunnetaan maailman huippua olevasta tieteestään, keksinnöistään ja patenttiluvuistaan. Uutisia tästä tulee useinkin. Israel tunnetaan, kuten Juusokin asiaa ylempänä sivusi, turvallisuus- ja sotateollisuudestaan sekä tietotekniikasta ja lääketeollisuudesta. Osaamisen tunnettuvuus on hyvä.

Tuotteiden tunnettuvuus on kuitenkin varsin heikko nähtynä osaamisen tasoon. Uskoisin että varsin harva pystyy nimeämään yhtäkään israelilaista tuotemerkkiä muualta kuin turvallisuus- tai sotateollisuudesta. Tai Jaffa-appelsiiniä.

Osaamisella ei ole tuotemerkkiä. Siinä on jotain yhteistä Suomen kanssa.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Yksi syy tuotteiden näkymättömyyteen saattaa olla paikoittain esiintyvä BDS -liike eli myyntiä saattaisi heikentää selkeä brändaus nimenomaan israelilaisina tuotteina; SodaStream omaa liikkeestä karvaita kokemuksia muutaman vuoden takaa.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Tuo osuus myydä tuotteita muina kuin israelilaisina oli minulle uutta. Ja kaikkihan SodaStreamin tuntee. Tämä selitti hyvin asiaa ja Israelin tilannetta.

Edit: Tulipa mieleen että suomalaisia tuotteita on ostettu maailmalla ruotsalaisina. Nokian puhelin ja suomalainen mänty mukaan lukien.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Israel olisi oiva yhteistyökumppani Suomelle.Mykkänen matkaan kohti Jerusalemia kauppadelegaationsa kanssa.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Täysin samaa mieltä. Suomessa on kuitenkin huomattava määrä ihmisiä ja organisaatioita päinvastaista mieltä. Esimerkiksi asealan yhteistyötä vastustetaan, kiisteltyjen alueiden tuotteille vaaditaan omia merkintöjä, tuotteita ja vaikkapa akateemista yhteistyötä vaaditaan boikotoitavaksi - niin Suomessa kuin EU:kin piirissä. Samalla ehkä tarkoituksellisesti unohdetaan mitä boikoteista seuraisi koska yleisesti ei ole tiedossa israelilaistuotteiden merkitys eri aloilla; esimerkiksi ainutlaatuinen nieltävä ns. pillerikamera on laajalti käytössä suomalaisissa sairaaloissa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset