Ari Rusila: Kootut kirjoitukset The other side of the story!

Israel noussut myös vesihuollon kärkimaaksi

 • Water before (left) and after treatment in Emefcy’s system
  Water before (left) and after treatment in Emefcy’s system

Syyskuussa 2017 Tel Avivissa järjestettävään WATEC  expoon ja siihen liittyvään konferenssiin odotetaan 10,000 kävijää 90 maasta etsimään Israelin nerokkaita ratkaisuja vesikysymyksiin, onhan Israelista muodostunut ns. the go-to expert maailman vesikriisin suhteen.

Vuosittain Israel vie $2.2 miljardin dollarin arvosta vesiteknologiaa ja siihen liittyvää osaamistaan maailmalle. Tämän lisäksi näitä hyödykkeitä jaetaan humanitaarisin perustein koulutuksen, konsultaatioiden ja hankkeiden välityksellä.

Keren Kayemeth L’Israel-Jewish National Fund (KKL-JNF) ottaa usein vastaan eri puolilta tulevia delegaatioita esitelläkseen miten Israelin vesihuolto ja 230 tekoallasta ovat saavuttaneet maailman korkeimman jäteveden uusiokäyttöasteen. Noin 92% Israelin jätevesistä hoidetaan ja 75% siitä käytetään viljelysten kasteluun; tavoitteena on nostaa jätenveden uusiokäyttö 95%:iin vuoden 2025 loppuun mennessä. KKL-JNF:n kehitysjohtaja Yossi Schreiberin mukaan vielä 1980-luvulla jätevesien uusiokäyttö oli vallankumouksellinen ajatus mutta nykyisin noin puolet kasteluvedestä on kierrätettyä.

 • Modulaari, skaalattava, äänetön, hajuton Emefcyn jätevesiteknologia
  Jezreel laaksossa ja ensi vuonna etiopialaissairaalassa.

Suuret israelilaiset vesiteknologiayritykset kuten Mekorot, Arad Technologies, Tahal Group, Plasson Industries ja Ham-let pienyritysten ohella suunnittelevat ja rakentavat maanviljelyksen tai kuntien vesihuoltoon liittyvää yhdyskuntarakennetta mm Angolassa, Ghanassa, Serbiassa, Kiinassa, Espanjassa ja Yhdysvalloissa.

 • Aurinkoenergialla toimiva pienimittakaavainen TSD suolanpoistolaitos.

Maailman Vesi Päivän (22.3.2017) kunniaksi ISRAEL21c kokosi 10 ulkomailla toteutettua vesihuoltoon liittyvää hanketta Israelin julkishallinnosta ja yksityisistä organisaatioista esimerkiksi humanitaarisen kehitystyön moninaisuudesta.

10 esimerkkiä:

 1. Voittoa tavoittelematon organisaatio Innovation: Africa voitti YK palkinnon parannettuaan elinolosuhteita seitsemässä Afrikan maassa mm käyttämällä israelilaista Netafim  kastelujärjestelmiä joka mahdollistaa maanviljelijöille suuremman sadon vähemmällä vesimäärällä. Pumppauksessa puolestaan käytetään aurinkovoimaa kun aiemmin lähinnä naiset ja lapset käyttivät tuntikausia päivittäin vedenhakuun.
 2. IsraAID käynnisti WASH (Water, Sanitation and Hygiene) projektinsa neljä vuotta sitten räätälöityjen ratkaisujen kehittämiseksi yhteisöille Fijissä, Haitissa ja Myanmarissa. Esimerkiksi hurrikaanin tuhottua vesivarat Vanuatulla 2014 IsraAID mm toteutti painovoimaisen low-tech järjestelmän, jonka paikalliset rakensivat ja myös pystyvät hoitamaan, tuomaan veden vuoristolähteiltä laakson kyliin. Kenian Kakuman pakolaisleiririin ja Ugandan Gulun kaupunkiin IsraAID puolestaan kouluttaa työttömistä tai alityöllistetyistä asukkaista vesiteknikoita järjestöjen ja yritysten palvelukseen tai yrittäjiksi.
 3. Syyskuussa 2015 massiivinen maanvyörymä vahingoitti israelilaisjärjestö Tevel b’Tzedekin rakentamaa kastelujärjestelmää nepalilaiskylässä. Tevel korjasi vahingot ja yhdessä paikallisen vesineuvoston vahvisti kanaalien seinämät taaten vesihuollon jatkuvuuden koko kylälle. Samoin Nepalissa, Tevel vähentää juoma- ja kasteluvedelle tulvien aiheuttamia haittoja kastelualtaiden ja päästöttömien jätevesijärjestelmien avulla. Tevel myös kouluttaa kyläläisiä vähemmän vettä kukuttaviin ammatteihin kuten mehiläishoitajiksi.
 4. Israelin ulkoministeriö (MFA) ja Caesareasta lähtöisin oleva G.A.L. Water Technologies (gal-water.com) ovat lahjoittaneet Afrikkaan jo yli kaksi vuosikymmentä vedenkäsittelylaitteita. Vuonna 2016 MFA lahjoitti G.A.L. yhtiön liikkuvia vedenpuhdistamo- ja jakeluautoja kuivuudesta kärsineisiin Papua Uuteen Guineaan ja Tyynenmeren Marshall saarille.
 5. Maaliskuussa 2017 MASHAV (Israelin ulkoministeriön kehitysapuvirasto) perusti Keniaan keskuksen auttamaan maata viimeisimmällä israelilaisella kastelutekniikalla ja vesivarojen hallinto-osaamisella.
 6. Edelleen maaliskuussa 2017 MASHAVin vesi- ja ruokahuollon erityislähettiläs meni Swazimaahan yhdessä Center for International Agricultural Development Cooperation –järjestön johdon kanssa Swazimaan pääministerin kutsusta keskustelemaan kuivuuden ja vesipulan aiheuttamien ongelmien ratkaisemiseksi.
 7. Toukokuussa 2016 Ecuadorissa tapahtuneen maanjäristyksen seurauksena, IsraAID toi israelilaisen NUFiltration –yhtiön vedenpuhdistusteknologiaa useisiin sen tarpeessa olleisiin kyliin. Pulloveden ostamisen sijaan kyläläiset nyt voivat käyttää NUF –järjestelmää, joka muuntaa pesuveden puhtaaksi juomavedeksi ilman sähköä. Järjestelmää käytettiin ensi kerran Ghanassa osana humanitaarista hanketta vähentää saastuneen veden aiheuttamia sairauksia.
  [youtube https://]
 8. Tel Avivin yliopiston paikallisosasto Engineers without Borders suunnitteli ja rakensi sadeveden keräys- ja puhdistusjärjestelmän tanzanialaiskylään jossa laitos nyt toimittaa puhdasta juomavettä päivittäin 400 lapselle.
 9. Technion laitoksen Engineers without Borders –paikallisosasto puolestaan suunnitteli ja toteutti puhtaan juomaveden tuotantolaitoksen etiopialaiskylään 600 koululaisen tarpeisiin. Samalla israelilaiset opettivat vanhemmille koululaisille kuinka laitosta ylläpidetään.
 10. Kesällä 2015, Israelin talousministeriö lahjoitti $500,000 Maailmanpankin Water Global Practice –ohjelmaan vesiturvallisuuden parantamiseksi kehitysmaissa. Itse lahjoitusta tärkeämpää on Maailmanpankin mukaan se, että Israel vaikeissa oloissa on kehittänyt vesihuoltoon sekä teknologioiden että instituutioiden osalta innovatiivisia käytänteitä joita Maailmanpankin asiakkaat voivat hyödyntää.

Lähde: Israel21c


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel -verkkojulkaisussa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän TomiVaalisto kuva
Tomi Vaalisto

Israelin kansallinen vesiyhtiö Mekorot säätelee vesiverkkoa ja vedenjakelua Länsirannalla. Palestiinalaiset eivät saa hyödyntää vesivaroja tai rakentaa vesi-infrastruktuuria ilman Israelin lupaa. C-alueella palestiinalaiset eivät saa käytännössä rakentaa mitään, edes kaivoja. Heistä 70 prosenttia elää vesiverkon ulkopuolella. Israel käyttää Maailmanpankin arvion mukaan 88 prosenttia Länsirannan vedestä.
Kuuman kesän aikana Mekorot alentaa vedensyöttöä palestiinalaistalouksiin. Samaan aikaan juutalaissiirtokuntien vedenkäyttö jopa tuplaantuu. Vesikatkot ja -pula ovat kesän koittaessa arkea myös vesiverkkoon kuuluville palestiinalaisille Länsirannalla.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Vesihuoltoon liittyviä kysymyksiä Länsirannalla säädellään vuoden 1995 ns. Oslon sopimusten pohjalta (vesisopimukset mm tästä linkistä - http://www.jewishvirtuallibrary.org/oslo-ii-annex-i-3 - Annex 3, Appendix 1, Article 40). Tarkoitus oli, että asia selkiytyy osapuolten neuvottelujen johtaessa pysyvään rauhansopimukseen ja Palestiinan valtion perustamiseen yhteisesti sovituille rajoille. Sopimukseen ei kuitenkaan ole päästy joten sekä oikeudellisesti (Israelin lait, PA:n lait ja sotilashallinnon toimivalta) että hallinnollisesti (A, B ja C –alueet) tilanne on sekava johtaen mm vettä, jätevettä jne. koskevien kehittämistoimien viivästymiseen.

Tilanteen parantamiseksi Israel ja Palestiinalaishallinto allekirjoittivat 15.1.2017 sopimuksen uudistaa yhteistyönsä koskien Länsirannan israelilaisia ja palestiinalaisia palvelevia vesihankkeita. Yhteistyö on ollut liki pysähdyksissä kuusi vuotta. Kenraalimajuri ja COGAT -koordinaattori Yoav Mordechai ja Palestiinalaishallinnon siviiliasian ministeri Hussein al-Sheikh päättivät käynnistää yhteisen vesikomitean ja valmistelussa jo on uusien putkistojen rakentaminen sekä juoma- että jätevedelle muiden kehittämistoimien ohella. Mainittakoon myös Gazaa koskien, että vesikomitean kokouksen (maaliskuu 2015) jälkeen Israel ilmoitti kaksinkertaistavansa Gazaan toimitettavan vesimäärän kesästä 2015 lukien.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Ari Rusila, ei millään pahalla, mutta välillä nämä sinun juttusi muistuttavat Janne Kejon ylistyslauluja Pohjois-Koreasta. Mieleeni tuli sama asia, josta Tomi Vaalisto tuossa ylempänä kirjoittikin. Hienoa teknologiaa ja samaan aikaan Israel vie hallitsemansa Länsirannan palestiinalaisasukkailta muiden oikeuksien ohella myös oikeudet veteen. Vaikka en terrorismia hyväksykään, niin en ihmettele että ovat pohjattoman katkeria.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Yleinen totuus uutisoinnissa lienee, että huonot uutiset myyvät hyviä paremmin. Noin tasapuolisuudenkin takia näen tärkeäksi myönteistenkin asioiden kertomisen Israelista koska tästä en ole juuri ylitarjontaa huomannut olevan. Ja eihän näitä kirjoituksia kenenkään pakko ole lukea. Vesioikeuksista ks. edellinen kommenttini.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Mainitsette, että " hallitsemansa Länsirannan palestiinalaisasukkailta muiden oikeuksien ohella myös oikeudet veteen". Israelin täydessä hallinnassa on Länsirannasta vain C-alue (n. 40 %) jossa palestiinalaisasukkaita on vain murto-osa PA:n täysin tai Israelin kanssa kanssa yhdessä hallitsemiin A ja B -alueisiin verraten. Länsirannan palestiinalaisilla on aihetta katkeruuteen mutta sen osoite on osin väärä: PA:n syyksi voi lukea ensinnäkin sen ettei se ole suostunut rauhansopimukseen Israelin kanssa rajojen ym kysymysten pysyvämmäksi järjestämiseksi ja toisekseen sen että kansainväliset lahjoitukset ohjataan terrorin tukemiseen ja poliittisen eliitin hyväksi; Gazan osalta ns. jälleenrakennusvarat ja materiaalit ohjataan suurelta osin hyökkäys- ja salakuljetustunneleiden rakentamiseen. A- ja B -alueiden kehittymättömästä vesihuollosta on haittaa myös Israelille koska ko alueiden jätevesistä ehkä yli 90% lasketaan käsittelemättöminä luontoon josta osa puolestaan virtaa mm C-aluetta saastuttamaan.

Käyttäjän TomiVaalisto kuva
Tomi Vaalisto

Olen jonkin verran viettänyt aikaa Länsirannalla ja minulla on hieman sketisempi kuva palestiinalaisten asemasta. Gazassa en ole käynyt turvallisuussyitä.

Vesiongelma kulminoituu siten, että palestiinalainen viljelijä ei saa tehdä kaivoa omalle maalleen vaikka pohjavesiä olisi. Niinpä hänen täytyy ostaa vetensä israelilaisilta. Tämä toiminta on Israelille hyvä tapa kontrolloida asutusta alueella.Siirtokunnat ja niiden käyttämä vesi ovat toinen asia, josta on kovasti kirjoiteltu. Tässä on yksi: http://www.merip.org/mer/mer116/water-israels-occu...

Avustuksia ja rahaa on alueelle kylvetty käsittämättömiä määriä vuosikymmenten aikana, mutta eivät ne missään näy.
Muuri on yksi asia, mikä nostetaan monesti esille palestiinalaisten näkökulmasta. Näille on ihan hyvät perusteet. Israelilaiset tuovat taas näkökulmansa mielellään esille: muurin rakentamisen jälkeen terrori-iskuja ei ole Länsirannalta tehty - en ole tarkastanut pitääkö väite paikkaansa.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #6

Yksi ongelma on, että PA:n tilastojen mukaan tuotetusta vedestä vain noin kaksi kolmasosaa päätyy kulutukseen lopun ollessa hävikkiä. Toisekseen tilannetta huonontaa palestiinalaismaanviljelijöiden vanhat vettä tuhlaavat viljelymenetelmät. Israelilaisteknologian käyttöönotolla tilanne paranisi.

Suuremmista tilannetta korjaavista hankkeista mainuttakoon Israelin, Jordanian ja PA:n vesisopimus (tai MOU) 9.12.2013 joka sisältää myös hankkeen rakentaa Aqabaan 80 miljoonan kuutiometrin kapasiteetin omaava suolanpoistolaitos ionka tuottama vesi jaetaan allekirjoittajatahojen kesken. Hanke on osa meneillään olevaa “Sininen rauha” kokonaisuutta jossa Punaisen meren vedellä pelastetaan Kuollut meri (tästä aiemmin kirjoitukseni “Blue Peace: Red Sea-Dead Sea Pipeline Plan Signed” - https://arirusila.wordpress.com/2013/12/10/blue-pe... )

Avustusrahat kyllä näkyvät mutta valitettavasti lähinnä Hamasin ja Fatahin eliitin pankkitileillä ja luksuselämänä tavallisten kansalaisten painiskellessa ongelmissaan entiseen tapaan. (ks. kirjoitukseni "Palestiinan pakolaisleirien rinnakkaistodellisuus" - https://arielfi.wordpress.com/2015/11/23/palestiin... )

Muurin osalta se nähdäkseni on vähentänyt terrori-iskuja - mm tark'ammunta vaikeampaa kun ei ole näköyhteyttä. Puukkointifadan aikana terrori-iskuja on tehty myös Länsirannalta käsin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset