Ari Rusila: Kootut kirjoitukset The other side of the story!

Azarian tapaus, terrorismi ja tekopyhyys

  • Azarian tapaus, terrorismi ja tekopyhyys

Paljon mediahuomiota myös Israelin ulkopuolella kerännyt sotilasoikeudenkäynti Israelin armeijan (IDF) kersantti Elor Azariaa vastaan päätyi syyttäjän kannalle ja tuomioon taposta 4.1.2017. Azariaa syytettiin IDF:n sotilaita puukottaneen jo eliminoidun palestiinalaishyökkääjän ampumisesta Hebronissa viime maaliskuussa.

Azarian tapaus jakoi syvästi mielipiteitä Israelissa jossa armeijan keskeisen moraalistandardin (the IDF Code of Ethics) ytimessä on ihmiselämän kunnioitus ja taistelu puhtain asein ( “Purity of Arms”). Tapaus sattui tilanteessa jossa palestiinalaisten ns. puukkointifada oli jatkunut lähes vuoden ja armeijalla oli korostunut paine suojella israelilaissiviilejä ja itseään tältä uusimuotoiselta hyökkäysaallolta.

[youtube https://]

Ja tässä videolinkissä lisäksi AlJazeeran uutisointi aiheesta.

Poliittisesti Israelin oikeisto laajalti tuki sotilaan näkökantaa teon oikeutuksesta kun taas keskusta ja vasemmisto enemmän asettautuivat eettisten ohjeiden ja niitä tulkitsevien tahojen – sotilasjohto ja oikeuslaitos – kannalle. Aiheesta on BICOM julkaissut laajan yhteenvedon joka on ladattavissa seuraavasta linkistä: Azaria-trial-briefing .

Henkilökohtainen näkemykseni on Azarian toimintaa jossain määrin ymmärtävä mutta oikeuslaitoksen langettavan tuomion hyväksyvä ja kannattava. Oikeusvaltion uskottavuus ja armeijan moraalistandardi ovat nähdäkseni arvoja joiden tulee päteä myös terroristijahdissa.

purity

Tuomio ja sen uutisointi vaikuttaa Suomessa melko epätasapainoiselta. Aivan kuten useissa Gazan selkkauksissa/sodissa valtamedian uutisointi keskittyy Israelin ”rikoksiin” gazalaisia tai palestiinalaisia siviilejä - joita erittäin harvoin jos koskaan valtamedioissa kutsutaan terroristeiksi - kohtaan.  Samalla "unohdetaan" täysin näiden palestiinalaissiviilien/-terroristien israelilaissiviilejä tappavat toimet tai pyrkimykset puhumattakaan näitä tukevasta törkeästä julkisesti tuetusta kiihotuksesta kansanryhmää (tässä juutalaiset/israelilaiset) vastaan, joka sekin lienee rikos sinänsä.

epa04980036 Aides take down a graphic with the words 'How to Stab a Jew' used by Danny Danon, Israel's ambassador to the United Nations, to show violent material he said was being shown to Palestinian children before the start of a United Nations Security Council meeting on the violence between Israelis and Palestinians at United Nations headquarters in New York, New York, USA, 16 October 2015. In the past month, eight Israelis have been killed in Palestinian attacks and 34 Palestinians have been killed by Israeli gunfire. EPA/JUSTIN LANE

Itse olen seurannut joitakin palestiinalaiskanavia joissa julkisrahoitteinen tv lastenohjelmissa opastaa vihaamaan juutalaisia, joissa levitetään videoita mihin kohtaan juutalaista on paras puukottaa jotta tämä kuolisi, samoin opastetaan millä puukon terän saa myrkytettyä tehovaikutuksen kasvattamiseksi; julkisessa koulutuksessa vihakoulutus toistuu monissa oppiaineissa ja mm näytelmissä; Gazassa puolestaan on lapsille järjestetty aseellista sotilaskoulutusta useana vuonna peräkkäin (muistaakseni muutama kymmenen tuhatta lasta on näistä leireistä jo päässyt nauttimaan); edelleen terroritekoihin osallistuneiden "marttyyrien" perheille maksetaan julkisista varoista avustuksia sen mukaan kuinka monta juutalaista perheenjäsen onnistui tappamaan. Hyvää taustoitusta "puukkointifadaan" löytyy mm seuraavasta raportista englanniksi [julkaisija The Jerusalem Center for Public Affairs]: The Knife and the Message: The Roots of the New Palestinian Uprising . Ariel -sivustolla puolestaan on aiemmin julkaistu mm seuraavat lasten vihakoulutukseen liittyvät kirjoitukset:

Suomessa on viime aikoina keskusteltu eri medioissa sananvapauden, vihapuheen ja kansanryhmää vastaan tapahtuneen kiihotuksen suhteista onpa oikeus jopa todennut tällaista Suomessa tapahtuneen.   Kaikki edellä ns. puukkointifadasta esittämäni lienee kuvailtavissa törkeäksi kiihotukseksi kansanryhmää vastaan ja mitä tekee virallinen Suomi tässä tapauksessa: rahoittaa Palestiinalaishallintoa sekä suoraan että EU:n ja YK:n kautta (PA:lla ei juuri muita tuloja olekaan eli rahoittajan ja toiminnan yhteys on aika selvä). Mielestäni tämä tekee Suomen valtiosta osasyyllisen törkeään kiihotukseen kansanryhmää vastaan.

Kannattaa myös muistaa että oikeusvaltiossa vihapuheesta ja erityisesti siitä mahdollisesti seuranneista teoista myös rangaistaan kuten esimerkiksi Israelissa juuri pari päivää sitten terroristin surmanneen israelilaissotilaan tapauksessa, palestiinalaishallinnon puolella asia taas on päinvastoin.

stabb


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Op-Ed artikkelina Ariel -verkkojulkaisussa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Itse asiassa vielä ei tiedetä rangaistaanko israelilaissotilasta teloitustyylisestä rikoksestaan, koska tähän mennessä käytössä on vasta syyksilukeva tuomio. Sen sijaan pääministeriä myöten hänelle on jo haikailtu armahdusta eikä ankaraa rangaistusta nähtävästi muutenkaan kaivata, ettei tekijän elämä "menisi pilalle".
http://www.jpost.com/Opinion/Jpost-Editorial-Prema...

Ehkäpä sittenkin kannattaisi kantaa enemmän huolta siitä, mihin suuntaan pitkittyvä palestiinalaisalueiden miehitys on viemässä Israelin valtiota.
https://972mag.com/deputy-defense-minister-wants-t...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Neuvotteluratkaisun puute merkitsee nähdäkseni ajautumista yhden valtion malliin jossa UM Kerrynkin sanoin Israel ei voi olla juutalaisvaltio ja demokratia yht'aikaa. Jo siksikin kannatan mahdollisia Israelin yksipuolisia toimia kuten vetäytymistä turvamuurin suojaan (ns. konstruktiivinen unilateralismi) jonka jälkeenkin ns. kahden-valtion malli voidaan toteuttaa osspuolten niin halutessa.

Käyttäjän ArmasAallontie kuva
Jari Partala

Hieno blogi jälleen Arilta. Tiedotusvälineistä saatava tieto on valitettavasti kovin yksipuolista.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Vielä sivuhuomautus ylen uutisoinnista. Tarkistin juuri ylen tekstitv:n sivuilta että vieläkään n. klo 15:00 ei ollut mainintaa Jerusalemissa aamulla sattuneesta terrori-iskusta jossa kuorma-auto ajoi tahallisesti israelilaisjoukkoon surmaten ainakin kolme ihmistä. Muilla uutiskanavilla - kuten mm parjatulla RT:llä - tapahtuma oli jopa pääuutisten joukossa, raporttia virtaa paikan päältä ja studiosta. Ei ihme ettei Suomessa ole kovin selkeää kokonaiskuvaa lähi-idän todellisuudesta.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

No nyt on ylekin jo herännyt, tekstitv:n otsikko antaa kuitenkin ymmärtää kuorma-auton hyökänneen sotilasjoukkoon, lopussa kyllä selviää hyökkääjänä olleen ohjaimissa ollut palestiinalaisterroristi.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Epäselvästi myös kerrotaan, että hyökkäys tapahtui miehitysalueilla. Sotilaan työssä on vaaransa, vaikka ei sekään toki heistä välttämättä lainsuojattomia tee.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #6

Käsittääkseni hyökkäys ei tapahtunut miehitysalueella vaan Armon Hanatziv kävelykadun läheisyydessä. Palestiinalaisterroristi puolestaan oli itä-Jerusalemin asukas.

Tässä muuten ilmeisesti valvontakameran video tapahtumasta joka osoittanee selkeästi teon tarkoituksellisuuden: http://www.mirror.co.uk/news/world-news/jerusalem-... Mukana jutussa myös paljon muutakin kuvamateriaalia tapahtumapaikalta.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #7

Teon sotilaisiin kohdistuva tarkoituksellisuus on kyllä selvä. Tekopaikasta tuntuu olevan kahdenlaista ilmaa.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #8

Armon Hanatziv'n alue tuli Israelin haltuun v. 1967 ja itse lähiö perustettiin v. 1973. Asutusta paikalla oli toki aiemminkin ja mm Temppelivuorelle johtava akvedukti toimi pari tuhatta vuotta.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #9

On siis miehitysaluetta.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #13

Ero on siinä että vuoden 1967 jälkeen Jerusalem yhdistyi Israelin suvereeniksi pääkaupungiksi ja mm Israelin lait ulotettiin koskemaan koko kaupunkia, myös itä-Jerusalemia. Muu osa ns. Länsirantaa sen sijaan on edelleen Israelin näkökulmasta kiistanalaista aluetta.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #14

Ja kansainvälisoikeudellisesti tuo yhä on miehitettyä aluetta kuten hyvin tiedät.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Juuso Hämäläinen

Israel on murunen Lähi-idän todellisuudessa. Sen lisäksi alueen rauhallisin ja vapain maa Jordanian kanssa. Kun matkustat alueella niin ei nyt ihan ensimmäisenä säälitä Israelin tilanne. Siellä voidaan hyvin. Mailtaan häädetyt muslimit eivät voi. Vielä pahempi tilanne on sota-alueilla. Ja Arabian niemimaalla hallitsevat öykkärit joka paikassa. Hyödyntävät törkeästi kehitysmaista tulevia työläisiä. Ja jahtaavat omaa oppositiotaan.

Juuso Hämäläinen

Molemmat osapuolet ovat terroristeja. Juutalaiset asuvat pääosiltaan mailla, joilla muslimit olivat asuneet iät ajat. Israelin valtion johtoon tuli juutalaisia terroristeja, jotka jo 30-luvulla tappoivat brittien virkamiehiä ja sotilaita sekä tietenkin muslimeita kasvavassa määrin aina tähän päivään asti.

Ja ns palestiinalaiset ovat harrastaneet terrorismia vuosikymmenet kotonaan ja ulkomailla. Terroristi on se, joka muitta mutkitta on valmis tappamaan myös siviilejä edistääkseen omaa asiaansa.

Minä en näe mitään syytä suomalaisten puuttua ja miettiä juutalaisten ja palestiinalaisten välejä. Molemmat ovat hyvin alkukantaisia heimoja, jotka eivät kykene elämään rauhassa. Heidän oikeuskäsityksensä ovat kivikaudelta kuten myös moraali.

Jos haluamme heitä opettaa niin kutsutaan heidät Suomeen tutustumaan Karjalan evakkoaikaan. Siirtoväen hoitamiseen ja tapaamme tulla toimeen rikollisen, mutta voimakkaan naapurin kanssa. Kaikista vääryyksistä huolimatta yksikään Karjalasta pois ajettu ei ole heitellyt pommeja tai edes kiviä Venäjälle tai tappanut Suomessa asuvia venäläisiä. Meillä on sen verran järkeä, ettemme tuhonneet seuraavien polvien elämää jatkamalla kriisiä.

Palestiinalaisten ja juutalaisten älykkyys ei riitä tähän. Verikosto ja kunniakäsitykset ovat lapsellista touhua. Ja vastuutonta.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Muutama kommentti JH:lle:

1)Israelin valtio perustettiin kansainvälisen yhteisön päätöksin pohjaten juutalaisten vuosisataiseen vainoon ja erityisesti holokaustiin. Alueen arabit eivät tätä hyväksyneet ja niinpä israelilaiset itsepuolustukseksi ovat joutuneet puolustautumaan ja hyökkääjiä tappamaan.
2) Suomalaisetkin voivat asiaa pohtia sillä se koskettaa mm diplomatian ja talouden kautta, suoraan ja EU:n välityksellä.
3) Alkukantaisuudesta olen myös eri mieltä, nähdäkseni korkeampi sivistys tuli Eurooppaan ja Suomeenkin ensi sijassa Lähi-idästä.
4) Evakkoajan esimerkillisyydestä olen samaa mieltä ja erityisesti alueen arabiasukkaat voisivat siitä ottaa oppia. Tällöin arabimaat voisivat asuttaa kaikki pakolaiset, tällöin ei tarvittaisi UNRWA:ta hoitelemaan kuudennen polven pakolaisiksi tulkittuja ihmisiä leireillään.
5) Juutalaisten älykkyydestä olen täysin eri mieltä. Jitain kertovat vaikkapa Nobel -palkinnot (ote Wikipediasta - https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Jewish_Nobel... ) :

Nobel Prizes have been awarded to over 870 individuals, of whom 185 - over 21.264% - were Jewish or people of Jewish descent, although Jews and people of Jewish descent comprise less than 0.2% of the world's population . Overall, Jews or people of Jewish descent have won a total of 41% of all the Nobel Prizes in economics, 28% of medicine, 26% of physics, 19% of chemistry, 13% of literature and 9% of all peace awards.

Ks. myös tuoreet kirjoitukset: 15 ways Israel amazed and inspired the world in 2016 By ISRAEL21c - https://arirusila.wordpress.com/2016/12/21/15-ways... ja Israelin lääketieteellisten kehitysaskeleiden keskeisiä tekijöitä - https://arielfi.wordpress.com/2016/12/13/israelin-...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset