Ari Rusila: Kootut kirjoitukset The other side of the story!

Red-Med raidehanke harkinnassa

Kiinalaishanke “Belt and Road Initiative” (BRI) vahvistaa Lähi-idän asemaa kriittisenä idän ja lännen välisen kauppareitin solmukohtana. Yksi osa tätä kokonaisuutta on Eilatin ja Ashdodin satamat yhdistävä nk. Red-Med raideprojekti. Alustavasti hyväksytty hanke odottaa nyt lopullista rahoituspäätöstä.

Taatakseen luotettavan reitin kiinalaisille kaupallisille kuljetuksille Punaiselta mereltä Välimerelle Peking on investoimassa alueelliseen merikuljetus ja rautatieinfrastruktuuriin Kiinan yhdistämiseksi Eurooppaan Lähi-idän kautta. “Belt and Road Initiative” (BRI) -hankkeen tavoitteena on luoda vientireitti täydentämään Suezin kanaalia, johon Kiina toistaiseksi on yksinomaan tukeutunut kuljetuksiinsa Eurooppaan.

new AI

350 km pitkä Red-Med raidehanke sisältää 63 siltaa – yhteispituudeltaan 4.5 km – ja viisi tunnelia – yhteispituudeltaan 9.5 km. 250-300 km:n tuntinopeudella kulkevien junien tarkoitus on kuljettaa sekä matkustajia että lastia. Hankkeen kustannusarvio on NIS 25-50 miljardia eli noin 6.5-13 miljardia US$. Kuljetusten on tarkoitus alkaa viisi vuotta rakentamisen jälkeen.

Paitsi Kiinan vientitarpeita Red-Med raidehanke satamakunnostuksineen voi palvella myös Israelin maakaasusektoria. Ashdodin ja Eilatin välisen maakaasuputken valmistuttua itäisen Välimeren kentiltä pumpattava kaasu voitaisiin silloin kuljettaa Punaisen meren kautta Aasian markkinoille.

Red-Med raidehanke omaa geostrategisen ja geotaloudellisen merkittävyyden. Suezin kanaalia täydentävänä turvallisena reittinä hanke osaltaan voi lisätä Euroopan ja Kaukoidän teollisuuskeskusten välisiä kuljetuksia hyödyntäen samalla sekä Egyptiä että Israelia ja näin vakauttaen Lähi-itää.

Raidehankkeen heikkoutena on Eilatin sataman vaatimat mittavat investoinnit. Tällä hetkellä Eilat voi käsitellä 8.000 TEU (twenty-foot equivalent units) vetoisia rahtialuksia mutta tarve nykyisin on yli 12.000 TEU:n rahtialuksille. Tästä tarpeesta johtuen Israelin hallituksen tulisi investoida miljardeja dollareita Eilatin satamainfrastruktuuriin ilman varmuutta taloudellisesta hyödystä. Näiden kustannusten alentamiseksi suunnitelmissa on ulottaa Red-Med raidehanke myös Eilatin naapuriin eli Jordanian Aqaban satamaan joka jo nykyisin on Eilatia paremmin varusteltu.

Lähde: The Begin-Sadat Center for Strategic Studies ja PDF , BRI:stä yleisesti lisää Xinghuanetin artikkelissa.

 

Belt and Road Initiative


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel -verkkojulkaisussa

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Hankkeen omilta sivuilta voisi päätellä, ettei mitään mullistavaa ole tapahtunut sitten vuoden 2014.
http://med-red.com/

Tuollaisia kanavia täydentäviä rautateitä on muuallakin. Tunnetuin lienee Panamassa, jossa rata kulkee likimain koko matkan aivan kanavan vieressä.
http://www.panarail.com/en/index.html

Meillä vastaava visio voisi olla Jäämeren rata, ellei sitä suomalaiskansalliseen tapaan ammuta heti alas kaiken maailman haihatteluna.
http://www.kaleva.fi/mielipide/paakirjoitukset/jaa...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Hankkeen tekee ajankohtaiseksi Kiinan (ja Venäjän) pyrkimys saada Lähi-itä aiempaa enemmän vaikutuspiiriinsä. Keinona alueen stabiloimiseen on taloudellisen aktiivisuuden kasvattaminen ja juuri tästä asetelmasta johtuen strateginen tutkimuslaitos nyt joulukuussa katsoi tarpeelliseksi tehdä lähteenä käyttämäni analyysin raidehankkeen geopoliittisesta merkityksestä.

Jäämeren radan sijaan itse aikoinani Lapissa ajoin Salla-Kantalahti -ratahanketta josta sitäkin kautta muodostuisi yhteys Murmannin rataan ja pohjoisille merialueille. Investointina tämä lienee edelleen merkittävästi (80-90%) halvempi kuin Sodankylän kautta kaavailtu Jäämerenrata.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Aika paljon käytetään myös ilmaisu OBOR (One Belt, One Road):

https://en.wikipedia.org/wiki/One_Belt,_One_Road

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset