Ari Rusila: Kootut kirjoitukset The other side of the story!

USAn vaalit voitto Israelille

  • USAn vaalit voitto Israelille
  • USAn vaalit voitto Israelille

USAn presidentinvaalien tulos on voitto Israelille ja häviö palestiinalaisille; ja tämä vieläpä siitä huolimatta kumpi ehdokkaista voittaa. USAn ja Israelin suhteiden odotetaan uuden presidentin myötä lämpenevän verrattuna presidentti Obaman hallinnoimaan aikaan.  Näin on pääteltävissä  Reuters uutistoimiston vaalinalusanalyysistä.

Viimeisten neljän vuoden aikana Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu on usein ollut avoimella törmäyskurssilla presidentti Barack Obaman kanssa mm Iranin ydinohjelma –sopimuksesta. Samoin Obama on arvostellut Israelia siirtokuntien rakentamisesta alueille joille palestiinalaiset haaveilevat omaa valtiotaan. USAn kritiikki on kuitenkin ollut lähinnä verbaalista ja merkityksellistä sen sijaan oli Obaman hallinnon hyväksymä uusi kymmenvuotinen $38 miljardin sotilasapupaketti Israelille.

Clinton on useaan otteeseen luvannut puolustaa israelilaisten etuja Trump puolestaan lupasi voittaessaan siirtää USAn suurlähetystön Tel Avivista Jerusalemiin. Useimmat israelilaiset mielipidetiedustelujen mukaan kannattavat Clintonia kun taas monet USAsta muuttaneet kovan linjan nationalistis-uskonnolliset israelilaiset Trumpia.

Lior Weintraub, pro-Israel lobby ryhmästä uskoo kumman tahansa presidenttiehdokkaan edistävän maiden suhteita laajalla rintamalla turvallisuudesta kulttuuriin. Israelilaiset analysoijat näkevät Clintonilla ja hänen avustajillaan olevan Trumpia parempi asiaosaaminen lähi-idän kysymyksissä.

Palestiinalaisten osalta kumpikaan ehdokas ei ole tuomassa uutta toivoa; pikemminkin päinvastoin sillä molemmat ehdokkaat ovat vaalipuheissaan vihastuttaneet palestiinalaisia. Poliittinen analysoija Hani Habib toteaakin osuvasti vedonlyönnin kummankaan ehdokkaan puolesta olevan joka tapauksessa häviö palestiinalaisille.

Lähde: Reuters

images-8

Trump: Israel right or wrong. Clinton: Israel right or wrong: https://t.co/fMasJE0DWE #Trump #Clinton #Zionism pic.twitter.com/9s2Gjh5UCD

— David Icke (@davidicke) April 28, 2016

//platform.twitter.com/widgets.js

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

AR: "Clinton on useaan otteeseen luvannut puolustaa israelilaisten etuja Trump puolestaan lupasi voittaessaan siirtää USAn suurlähetystön Tel Avivista Jerusalemiin."

Kumpi tahansa kandidaateista, Clinton tai Trump, olisi valituksi tultuaan
Obamaa mielekkäämpi vaihtoehto Israelin kannalta.

Toivon, että Trump pitää sanansa ja Yhdysvaltain suurlähetystö siirretään pääkaupunki Jerusalemiin: ei ole minkään toisen valtion asia päättää, mikä on Israelin (tai minkään muunkaan valtion) pääkaupunki ja että periaate suurlähetystö sijoitetaan kohdevaltion pääkaupunkiin, otetaan käyttöön myös Israelin suhteen, kuten kaikkien muidenkin valtioiden suhteen menetellään. Tässä (kuten aika monessa muussakin) asiassa Israelia on kohdeltu kansojen juutalaisena.

Vertailevaa näkökulmaa toisen Lähi-idän kansan, valitettavati tällä hetkellä valtiottoman, kurdien osalta seuraavassa. Kirjoittajan analyysi päätyy siihen, että Clinton on jo aikaa sitten osoittanut, miten kurdeilla ei ole häneltä ja hallinnoltaan hyvää odotettavana ja että Trumpin ja hallintonsa aikana asiat tuskin ovat Clintonia huonommin, vaan mahdollisesti paremmin, jos hyvin käy.

Trump vs. Hillary: The Kurdish Question
http://ekurd.net/trump-hillary-kurdish-2016-11-01

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Taisipa olla muistaakseni Haaretz lehdessä analyysia että lähi-idän osalta sama kumpi voittaa koska kaikki kortit ovat Putinin kädessä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset