Ari Rusila: Kootut kirjoitukset The other side of the story!

Gazan muuri – YLEkin heräsi

YLE:n tekstitv uutisoi syyskuun 8. päivänä 2016 seuraavaa:

p139_01

Kuitenkin jo heinäkuussa 2016 Ariel -sivustolla artikkelissa  Gazan satama uhkana vai mahdollisuutena?  Gazan muurista kerrottiin seuraavaa:

Gazan muuri

Vaikka Gazan satama toteutuessaan olisikin myönteinen ele Israelilta Hamasille varautuu maa myös Gazan suhteen samalla epäsuotuisaan kehitykseen sotilaallisen vastaterrorin keinoin. Yksi tällainen menetelmä on suunnitelma uudesta Gazan muurista. Jerusalem Post'n mukaan Israel suunnittelee rakentavansa Gazan vastaiselle rajalleen muurin joka ulottuisi metrien korkeuteen maan päällä myös useiden metrien syvyyteen maan alla hyökkäystunneleiden ehkäisemiseksi. Huipputekniikalla varustetun rakennelman kustannuksiksi on arvioitu $568 miljoonaa.

  • Egypt's Gaza barrier
  • Egypt's Gaza barrier

Vaikka Israelin kautta kulkee Gazaan noin 900 tavararekkaa päivässä se kattaa vain välttämättömimmän tarpeen. Luksustavarat, aseet ja niiden tekemiseen tarvittavat materiaalit on aiemmin salakuljetettu Egyptin kautta. Tunneliverkosto Egyptiin oli oli laajimmillaan 2500 tunnelia ja arviolta vuosittain niiden kautta kulki $3 miljardin arvosta tavaraa. Egyptin presidentti Morsin syrjäytyksen jälkeen Egyptin armeija on tehokkaasti tuhonnut pääosan tunneliverkostosta vuodesta 2013 lähtien laajentaen lisäksi turvavyöhykettä Rafahissa. (laajemmin artikkelissa Gaza Blockade – It’s Egypt not Israel! and Gaza’s Tunnel War Continues On All Fronts )

Tunnel war infograph by Ari Rusila

Aiheesta aiemmin

Maaliskuun 2016 Ariel -sivustolla ilmestyneessä artikkelissa Tunnelisodankäynnin uusi aika: Israelin maanalainen ’Rautakupoli’   esiteltiin Israelin anti-tunnelikampanjan uutta teknologiaa - mm sotilasrobotteja. Huhtikuun 2016 artikkelissa Gaza’n tunnelisota jatkuu kaikilla rintamilla puolestaan toi esiin mm hyökkäystunneleiden 'tuotekehitystä'.  Aihetta sivuavaa gazalaisnäkökulmaa osaltaan edusti heinäkuun 2016 kirjoitus  Hyökkäystunneleista matkailukohde. Kirjoituksissa tuodaan esiin myös YLEltä 'unohtunut' Egyptin rooli tunnelisodankäynnissä ja Gazan 'eristämisessä'.

Op-Ed mediakommentti:

Perinteinen valtamedia on viime vuosina joutunut ns. vaihtoehtomedian haasteessa puolustuskannalle.  Mm MV -julkaisu on innoittanut valtamediaa korostamaan uutisointinsa asiantuntevuutta, journalististen ohjeiden noudattamista ja yleistä luotettavuutta.  Varsinkin verotuloin rahoitettu - ja siten mainostuloista riippumaton - YLE on korostanut palvelutehtäväänsä monipuolisen, ajantasaisen ja luotettavan tiedon ja siihen pohjaavien taustoitusten ja analyysien tuottajana.

Edellä kuvattu esimerkki kuitenkin osoittanee vaihtoehtomedian voiman joka perustuu rajattuun aihepiiriin keskittyviin syystä tai toisesta motivoituneisiin ihmisiin joita lisäksi on moninkertainen määrä ns. ammattitoimittajiin verrattuna.   Hyvällä syyllä voisi olettaa uutiskuluttajan löytävän - niin halutessaan - valtamediaa monipuolisemman ja syvällisemmän tiedon itseään kiinnostavasta aihepiiristä kansalaisjournalismin/vaihtoehtomedian kautta.  Materiaalin luotettavuusarviointi ja medialukutaito yleensäkin  jää kuluttajan ongelmaksi ja vastuulle on kyse mistä mediasta tahansa.  


Kirjoitus ensinnä julkaistu Ariel -sivustolla

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

YLEn puuttuvasta taustoituksesta itseäni kaihersivat mm seuraavat virheet/seikat:

1) Muuri ei tule koko Gazan ympärille vaan Gazan Israelin vastaiselle rajalle.
2) Hamas rakentaa tunneleita kahta käyttötarkoitusta varten - Israeliin suuntautuvat tunnelit ovat ns hyökkäystunneleita, Egyptiin suuntautuvat ensi sijassa salakuljetustunneleita. Mitä tulee salakuljetukseen Israelista Gazaan niin tähän Hamas ym käyttävät normaaleja rajanylityspaikkoja (Erez ja Kerem Shalom) sekä meritietä ei Israeliin johtavia tunneleita.
3) Israel on tuhonnut n 30 hyökkäystunnelia, sanomatta kuitenkin jää, että Egypti on tuhonnut noin pari tuhatta salakuljetustunnelia.
4) ennen vetäytymistään Gazasta Israel ei - ehkä välttääkseen kansainvälisen yhteisön paniikkireaktioita tms - juljennut tehdä mitään niin radikaaleja toimia kuin Egypti parin viime vuoden aikana Rafahissa. Egypti on mm tuhonnut tuhansia gazalaisasuntoja laajentaessaan turvavyöhykettä rajalla.
5) Egypti ei tiettävästi ole high tech muuria rajalleen rakentamassa; sen sijaan Egyptin armeija on kaivanut Gazan vastaiselle rajalle kanaalin josta johdetaan merivettä maan alle ja näin hukutetaan vielä löytymättömät tunnelit mahdollisesti paikalla olevine rakentajineen ja lestinheittäjineen. Tämä menettely ei ole niin ympäristöystävällinen kuin Israelin muuri.
6) Gazan eristyksestä puhuttaessa kannattaa huomata satojen rekkojen päivittäin ajavan Gazaan kuormineen kun taasen Egypti on käytännössä sulkenut tavaraliikenteen Rafahin ylityspaikaltaan.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Sanotaan että me Karjalan evakot olemme hyvin sopeutuvaisia. Mutta miltähän tuntuisi jos meidät olisi asutettu Laatokan rantakaistaleelle piikkilankojen sisään loppuelämäksemme? Olisimmekohan sopeutuneet vai yrittäisimmekö kaivella tunneleita ja opettaisimme bunukoille piirakoiden sijasta ohjusten tekoa?

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Olettaisin ko tilanteessa pyrittävän neuvotteluratkaisuun ja vihanpidon sijaan keskityttävän monipuoliseen taloudelliseen ja ehkä kulttuuriseen yhteistyöhön lähialueen/naapureiden kanssa. Tästä yhteistyöstähän oli paljon kokemuksia vaikkapa Kannaksella jossa asuville suurruhtinaskunnan aikana Pietari oli talouden veturi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset