Ari Rusila: Kootut kirjoitukset The other side of the story!

Luottamuspula rauhanratkaisun esteenä

  • Luottamuspula rauhanratkaisun esteenä

VIIMEISIN Israelissa, Länsirannalla ja Gazassa tehty kyselytutkimus kertoo niukan enemmistön sekä Israelin juutalaisista että palestiinalaisista kannattavan ns Kahden-valtion-ratkaisua israelilais-palestiinalaiseen konfliktiin. Näin kuitenkin vain yleisellä tasolla sillä kun ratkaisun sisältöä avattiin pitkälle neuvoteltujen ns. ‘Clintonin parametrien’ avulla, putosi mallin kannatus molemmissa ryhmissä 39 %:iin. Kun mukaan sen sijaan tuotiin alueellinen neuvotteluratkaisu, kohosi kannatus 54-55 %:iin.

 

Nimetön (102)BICOMin analyysissa professori Tamar Hermann, Israel Democracy Institute (IDI), Jerusalem ja tri Khalil Shikaki, Palestinian Center for Policy and Survey Research (PSR), Ramallah pitävät kyselyn avainkohtina lisäksi seuraavia tuloksia:

  • Luottamus Kahden-valtion-ratkaisuun on laskenut viimeisen vuosikymmenen aikana lähes 20 % .
  • Pelkoja kysyttäessä 65 % juutalaista pelkäsi palestiinalaisia ja 45 % palestiinalaisista puolestaan juutalaisia.
  • Molemmilla osapuolilla 43 % ihmisistä uskoo toisen osapuolen olevan kiinnostunut rauhasta.
  • Kummankaan osapuolen luottamus toiseen ei koskaan ole ollut hyvä mutta nyt epäluottamus on edelleen kasvanut aiempiin kyselyihin verraten; vain 25 % Israelin juutalaista luottaa palestiinalaisiin ja 11 % palestiinalaisista israelilaisiin.
  • 40 % Israelin juutalaista uskoo palestiinalaisten äärimmäisenä tavoitteena olevan koko Israelin valtaaminen ja sen juutalaisväestön tuhoaminen; 52 % palestiinalaista Länsirannalla ja 40 % Gazassa uskoo Israelin tavoitteena olevan laajentua Välimereltä Jordan joelle ja karkoittaa arabit tältä alueelta.

BICOMin analyysin mukaan nimenomaan osapuolten keskinäisen luottamuksen puute vähentää osapuolten haluja tehdä kompromisseja, oman turvallisuuden takia riskejä halutaan välttää. Edelleen kokemukset aiempien neuvottelukierrosten tuloksettomuudesta lienevät aiheuttaneet turhautumista ja uskon horjumista Kahden-valtion-ratkaisuun ja tämä usko laski entisestään, yli 30 % kun mukaan kysymykseen tuotiin ko ratkaisun viitekehys ja todennäköiset reunaehdot (Clinton parameters, mm Palestiinan valtion demilitarisointi, pakolaisten rajattu paluu, Jerusalemin jako, 1967 rajat korjattuna aluevaihdoin tehtäviin tarkistuksin). Luottamus neuvotteluratkaisuun kohosi merkittävästi jos ratkaisussa olisi mukana arabivaltioista erityisesti Egypti eli jos neuvotteluprosessia laajennettaisiin enempi alueelliseen suuntaan. .

Yksi kiinnostava detalji on Israelin arabien oma näkemys siitä katsovatko he olevansa ensisijassa israelilaisia, arabeja, palestiinalaisia, muslimeja tahi kristittyjä. Useiden kyselyiden tulokset ovat samansuuntaisia ja Israelin arabit identifioituvat ensi sijassa arabeiksi, toissijaisesti muslimeiksi, kristityiksi tai israelilaisiksi ja vasta viimeisenä vaihtoehtona palestiinalaisiksi.

poll816

Laajemmin kyselystä ja analyysista BICOMin artikkelissa Latest Israeli-Palestinian peace poll

Aiemmin rauhanratkaisuvaihtoehdoista - Op-Ed Analyysi: Lähi-idän konfliktin ratkaisut


Kirjoitus ensinnä julkaistu Ariel -sivustolla

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Onpas virkistävää lukea välillä kyseisestä konfliktista ihan analyyttinenkin kirjoitus. Yleensä tuppaavat olemaan lähinnä vihan lietsontaa toista osapuolta kohtaan.

Mielestäni suurimpana rauhan esteenä yleistä mielipidettä enemmän ovat sionistit ja uskonnolliset fanaatikot. Heitä on vähän mutta he ovat fanaattisia.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Vihanlietsonta on mielestäni yksi merkittävä este rauhansopimiseen. Israelin osalta uudisasukkaiden - lähinnä nuorten - ns. hintalappuliike toteuttaa ärtymystään myös käytännössä väkivaltana. Palestiinalaisten puolella vihanlietsonta on jopa yleisesti hyväksyttyä ja julkishallinnon tukemaa: koulujen oppikirjoissa niin historiasta kuin juutalaisistakin annetaan vääristynyt kuva, Gazassa kymmenet tuhannet nuoret osallistuvat 'terroristi'leireihin jossa hengennostatuksen ohella lapsisotilaille opetetaan aseiden käyttöä, hallinnon tv-kanavilla lastenohjelmat lietsovat vihaa juutalaisia kohtaan, yksityisellä puolella puolestaan levitetään videoita kuolettavimmista tavoista puukottaa juutalaisia samoin kuin puukonterien myrkyttämisestä tehovaikutuksen kasvattamiseksi. Uskonnollisia fanaatikkoja on molemmin puolin esimerkiksi Hamasin sotilaallisessa siivessä, Israelin haredeja en pidä sinänsä hirveän väkivaltaisina.

Sionisteja on montaa lajia ja esimerkiksi Israelin Sionistinen Unioni on hyvinkin maltillinen keskusta-vasemmistolainen puolue. Israelin valtion perustamisessa ja sen kehityksen alkuvuosikymmeninä vasemmisto - tai työväen - sionismi oli johtavassa roolissa ja pyrki nimenomaan pitämään uskontoa erillään valtiosta; näin esimerkiksi armeijassa kosher -ruuat ovat ehkä ainoa uskontoon liittyvä jäänne ja esim. sotilasvala tehdään vaktiolle eikä jumalille. Olen itse nähnyt Israelin armeijan tukikohdissa miten uskonnollista julistusta pyritään siellä hillitsemään niin työaikana kuin vapaallakin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset