Ari Rusila: Kootut kirjoitukset The other side of the story!

Gaza’n tunnelisota jatkuu kaikilla rintamilla

 

Gaza’n tunnelisota jatkuu kaikilla rintamilla – Egyptin rajalla, Israelin rajalla ja Gazan kotirintamalla.  Egypti hukutti jälleen meri- (tai jäte-)vedellä yhden jäljellä olevista salakuljetustunneleista kun taas Israelin armeija löysi maaperältään ensimmäisen hyökkäystunnelin sitten viime Gazan kesäsodan 2014.

GAZApriceHamas väittää tunneliverkkonsa olevan jo laajempi kuin Viet Congilla aikoinaan ja kotirintamalla Hamas paitsi salakuljettaa niiden rakentamiseen tarvittavaa sementtiä myös ottaa käyttöönsä  Gazan jälleenrakentamiseen ulkomaisten lahjoittajien myöntämiä avustuksia ja  materiaaleja.

Tunnelisodan kohteena on Hamasin Gazaan ja sen rajoille rakentama kolmenlainen  tunnelikokonaisuus:

a) Salakuljetustunneleita Egyptiin arvioidaan olleen  laajimmillaan jopa 2500 kappaletta  ja vuosittain niiden kautta kulki kolmen miljardin USD:n arvosta tavaraa Gazaan. 

b) Hyökkäys- aka terroritunnelit on puolestaan suunnattu Israeliin ja kesäsodassa 2014 Israel tuhosi niitä ainakin 34 kappaletta.

c) Tunneleiden kolmas muoto on Gazan asutuksen alle rakennettu tunneliverkosto jota kautta Hamasin taistelijat, johtajat ja materiaalit voivat Israelin havaitsematta siirtyä paikasta toiseen, kyseiset tunnelit toimivat myös johtokeskuksina ja mm ohjusvarastoina sekä myös Hamaseliitin ja heidän perheidensä henkilökohtaisina suojapaikkoina.

Palestiinalaismedia raportoi  18.4.2016 Egyptin armeijan hukuttaneen Hamasin tunnelin Gazassa Rafahin kaupungin lähistöllä ja seitsemän Hamasaktiivin olevan tämän johdosta kateissa.  Egypti, joka on sovitellut useaan otteeseen Israelin ja Hamashallinnon välisiä konflikteja ja myös Hamasin sisäisiä riitoja, on viime vuosina tiivistänyt nk Gazan saartoa ja tuhonnut satoja Hamasin salakuljetustunneleita osana kampanjaansa Daeshia tukeviea militantteja Siinailla tapahtuvaa taistelua. Hiljattain Egypti syytti Hamasia osallisuudesta yleisen syyttäjä  Hisham Barakat’n salamurhasta.  (Tästä enemmän artikkelissa Hamas’ Relations With Egypt Worsened )

[youtube https://]

Uusi hyökkäystunneli uudella teknologialla

Israelin löytämä ja tuhoama hyökkäystunneli sijaitsi myös Gazan eteläisellä kaistaleella. Tunneli sijaitsi 30-40 metrin syvyydessä ja ulottui muutaman kymmenen metriä Israelin alueelle.  Uusissa kesäsodan jälkeen rakennetuissa tunneleissa, kuten nyt löydetyssä, on käytetty uutta rakennusmenetelmää joka paitsi vähentää kovien sateiden aiheuttamaa sortumisvaaraa myös kestää voimakkaampia tunnelin sisäisiä tai siihen ulkopuolelta kohdistuvia räjähdyksiä.  (Lähteet: The Times of Israel ja Ynet )

 

Israelin anti-tunneli kampanja

Israel on parhaillaan testaamassa uutta tunneliverkon havaitsevaa ja tuhoavaa teknologiaansa ja Foreign Policy lehden artikkelin mukaan myös löytänyt ‘maanalaiseksi rautakupoliksi’ (’Underground Iron Dome’) kutsutun ratkaisun joka paitsi löytää tunnelin myös lähettää ohjuksen sen tuhoamiseksi. ’Rautakupolin’ ohella osana Israelin anti-tunneli kampanjaa ovat erilaiset sotilasrobotit.  (Taustoitusta mm kirjoituksessa Underground Iron Dome i.a. Against Hamas’ Terror Tunnels ).

Hamasin epäilee Israelin jo käyttäneen uutta teknologiaa tunneleiden tuhoamiseen ja samoin Hamas olettaa Israelin luovuttavan Egyptille kaiken tunneleita koskevan relevantin tiedon.  Tämän lisäksi jotkut palestiinalaislähteet  väittävät viimeisen tunnelilöydön olevankin herra Mahmoud Jasser Awad Atawna’n ansiota/syytä.  Atawna oli Hamasin tunnelioperaatioiden keskeinen toimija joka joutui/hakeutui Israelin armeijan käsiin muutama viikko sitten.   Väite saattaa hyvinkin pitää paikkansa sillä Israelin anti-tunneli kampanjassa tiedustelu, teknologia ja armeijan toimet pyritään integroimaan saumattomaksi kokonaisuudeksi.

Tunnelwar

Päätelmiä

  • Hukutettu tunneli osoittaa Egyptin jatkavan toimiaan Hamasin salakuljetusverkoston täydelliseksi tuhoamiseksi jo pääosin tapahtuneena seurauksenaan Hamasin taloudellisen perustan romahtaminen.
  • Israelin maaperältään löytämä hyökkäystunneli osoitti Hamasin kehittäneen aiempaa kestävämmän tunnelirakenteen.
  • Israelin anti-tunnelikampanja on tehostunut uuden teknologian, Hamasin sotilaalliseen siipeen kohdistuvan tiedustelun paranemisen sekä kampanjaan liittyvien elementtien integroinnin myötä.
  • Mm. Israelin Channel 2 tv:n raportin mukaan Israelin turvallisuusviranomaiset - Hamas -terroristien jatkuvista tunneliaktiviteeteista huolimatta – arvioivat ettei Gazan tilanne eskaloidu sodaksi lähitulevaisuudessa.

 

Taustoitusta

Gazan tunnelisodasta perinpohjainen taustoitus Dan Fefermanin artikkelissa  Your Complete Guide to Hamas’ Network of Terror Tunnels  sekä ajankohtaistietoa lähteestä declassified intelligence reports

Aiheeseen liittyviä kirjoituksiani:

Hamasin poliittinen siipi menettänyt asemiaan sotilaalliselle

Tunnelisodankäynnin uusi aika: Israelin maanalainen ’Rautakupoli’

Egypti iskee Hamasia vastaan

Gazan ex-kulttuuriministeri syyttää Hamasia Gazalaisten kärsimyksistä

Op-Ed: Egypti Gazan saartajana Israelin sijaan!

 


Aiheesta laajemmin pääblogini artikkelissa Gaza’s Tunnel War Continues On All Fronts  ; tämä kirjoitus puolestaan on ensinnä julkaistu Ariel -sivustolla

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Israelilaiset tiedottavat että ei gazalaisilla evakoilla ole mitään hätää, niillä on ihan hyvä olla, niiden joukossa on vain muutamia pahoja miehiä jotka pitää eliminoida. Mikä kumma kun nämä keskitysleiriläiset eivät pysy muurin sisällä? Aikoinaan Saksanmaalla vastaavista leireistä ei kaiveltu tunnelia vapauteen:)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kun kaikenmaailman roistovaltiot ja porukat tappavat viattomia ihmisiä, se ei niin paljoa kuohuta mieltäni kuin tämä. Jo koulussa luettu valittu kansa sulloo keskistysleiriin vuosikymmeniksi alkuperäiset maan asukkaat. Juuri evakkona koen sen käsittämättömänä julmuutena.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Mielestäni Gazan osalta puhe keskitysleireistä on vähintäänkin liioteltua, sarkastisesti voisi väittää lähimpien palestiinalaisten keskitysleirikokemusten olevan IIMS:n ajoilta muslimi-SS divisioonien pyrkiessä mm juutalaisia niihin toimittamaan.

Joku vuosi sitten kv Punaisen Ristin johtohenkilö kuvasikin Gazan ’humanitaarista kriisiä’ osuvasti:

Mathilde Redmatn, deputy director of the Red Cross in the Gaza Strip, said that there "is no humanitarian crisis in Gaza," adding: "If you go to the supermarket, there are products. There are restaurants and a nice beach." http://www.haaretz.com/israel-news/red-cross-offic...

Gazan terveysolot ja köyhyys eivät ole poikkeuksellisen huonot ainakaan wikin mukaan:

In Gaza, there are hospitals and additional healthcare facilities. Because of the high number of young people the mortality rate is one of the lowest in the world, at 0.315% per year. The infant mortality rate is ranked 105th highest out of 224 countries and territories, at 16.55 deaths per 1,000 births. The Gaza Strip places 24th out of 135 countries according to Human Poverty Index. https://en.wikipedia.org/wiki/Gaza_Strip

Muuta aiheeseen liittyvää triviaa:
¨
Gazan asukkaiden elinikäarvio (2010) on 73,86 vuotta, mikä on korkeampi kuin esimerkiksi Virossa, Malesiassa, Jamaikalla ja Bulgariassa.

Imeväisikäisten kuolleisuus on 17,71 per 1000, joka on matalampi kuin esimerkiksi Kiinassa, Jordaniassa ja Thaimaassa.

Noin 20 % Gazan asukkaista omistaa henkilökohtaisen tietokoneen, joka luku on suurempi kuin esimerkiksi Portugalissa, Brasiliassa, Saudi Arabiassa ja Venäjällä, myös laajakaistayhteys on saatavilla.

Puhelinverkkoyhteydet ovat kehittyneet ja 81% Gazan talouksista omaa myös kannettavan puhelinyhteyden.

Noin 70% Gazalaisista omistaa TV:n ja radion voiden seurata Palestiinalaishallinnon tai Israelin lähetyksiä tai sateliittikanavia.

Hamasin valtaantuloon saakka palestiinalaiset saivat henkeä kohden eniten kansainvälistä apua per henkilö. http://www.usip.org/publications/dollars-and-diplo... . Tämä yhä merkittävä apu tuhlataan hallinnon toimesta kuitenkin ihmisten hyvinvoinnin sijaan eliitin luksuselämään, raketteihin, tunneleihin, naapureita vastaan suunniteltuihin ja toteutettuihin terrori-iskuihin ja vihapropagandan tuottamiseen ja välittämiseen.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

kiitos Ari, mielenkiintoista.

Käyttäjän elehtiaho kuva
Eira Lehtiaho

Leo Mirala , suosittelen vierailua Gazaan , Israel ei sitä estä!

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Hyvä ajatus Eira, joutaisin hyvinkin, vaikka heinäkuussa. Olisi mukava nähdä toisenlaisia evakoita, ja heidän elämistään. Mikä matkatoimisto järjestää sinne matkoja? Saako Helsingistä viisumin? Minkä niminen lentoasema Gazassa on?

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Gazaan matkaamisessa on hieman vaivaa. Periaatteessa on kaksi mahdollisuutta – joko Egyptistä käsin Rafahin kautta tai Israelista Erez ylityspaikan kautta. Egyptin osalta on aiemmin tarvittu ns kutsuviisumi joltakin Gazan organisaatiolta (vanhaan neukkutapaan), sen ehkä voisi järjestää joku paikallinen viiden tähden huippuhotelli tai joku vapaaehtoisorganisaatioista. Kutsukirjeen avulla saa paperit kuntoon Egyptin lähetystössä. Rafahin ongelmana on satunnaiset aukioloajat. Israelista jonkinlainen lupapaperi Ereziä varten on hankittavissa suurlähetystön kautta; toinen mahdollisuus on akreditoitua hallituksen lehdistötoimistoon (government press office) jonka lehdistökortilla voi mennä Gazaan mielensä mukaan. Pakettimatkoja ei tietääkseni järjestä kukaan, UM ei suosittele matkaamista Gazaan mutta pienellä vaivannäöllä varmaan mielenkiintoinen omatoimimatka olisi palkkiona.

Ja Gazan lentokentän nimi on Yasser Arafat International Airport (IATA: GZA), kenttä ei ole ollut käytössä viiteentoista vuoteen eli suosittelen matkaamista Kairon tai Tel Avivin lentokenttien kautta.

Ja hyvää matkaa ;-)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Vihdoin Ari tunnustit, siellähän piti olla kaikki hyvin, on tietokoneita ja puhelimia ja ovat täysin vapaita menemään ja tulemaan, elinikä on korkea.
Lentokenttä tietysti pommitettu mäsäksi. Gaza on kuin onkin keskitysleiri, vain Israelin hirmuhallinnon kautta sinne pääsee. Minä en tietenkään pääse koska olen arvostellut Israelia. Ei ihme jos kaivelevat tunneleita että pääsisivät vapauteen!

Sinne ei varmaan voi edes postia lähettää?

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Leolle:

Kuten mainitsin niin toinen reitti kulkee Egyptin kautta.

Tunneleita köyttää eliitti yksityisenä pommisuojanaan, salakuljettajat bisneksiinsä sekä terroristit sekä terroristit; tavalliset ihmiset eivät niitä tarvitse vapauteen pääsemiseksi. Todettakoon vielä että päivittäin 42000 gazalaista käy Israelin puolella töissä.

'Palestine Post' vastaa postipalveluista Länsirannan arabialueilla kun puolestaan 'Ministry of Telecom and Information Technology of the State of Palestine' vastaa postipalveluista Gazan kaistaleelle. Sähköposti toimii kuin muuallakin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset