Ari Rusila: Kootut kirjoitukset The other side of the story!

Hamasin poliittinen siipi menettänyt asemiaan sotilaalliselle

  • Hamasin poliittinen siipi menettänyt asemiaan sotilaalliselle

 

   

n eteläinen sotikastiedustelu logoIsraelin armeijan – IDF’n - tiedustelu koskien Hamas’n sotilaallista siipeä on armeijalähteiden mukaan merkittävästi kehittynyt viime kahden vuoden aikana ja sen tuloksena eteläisen komentopiirin sotavalmistelut ovat aiempaa kehittyneemmällä tasolla. [Lähde: Jerusalem Post ].

Israelin armeijan tiedustelun mukaan Hamas’n sotilassiipi Gazassa on viime kahtena vuotena suuresti vahvistunut ja myös kasvattanut merkitystään suhteessa järjestön poliittiseen siipeen.

Hamas’n sotilassiiven jäsenet saavat alan koulutusta Gazan ohella myös Iranissa ja aiemmin Syyriassa. Gazassa järjestö myös antaa sotilaskoulutusta leireillään lapsisotilaille joita lisäksi indoktrinoidaan julkisen median kautta välitettävällä vihakoulutuksella.

Hamasin sotilasiipi - Izz al-Din al-Qassam Brigade – omaa omat johtajansa jotka eivät ota määräyksiä vastaan Hamasin poliittiselta johdolta eivätkä informoi sitä iskuistaan etukäteen. Sotilassiipi on meneillään olevan ns ’puukkointifadan’ aikana auttanut Länsirannalla olleita ryhmiään terrori-iskuissa – joita IDF on yhdessä Shin Betin kanssa paljastanut ja eliminoinut tusinan verran Juudeassa ja Samariassa – sekä avustanut Daesh’iin liittyvää Siinailla toimivaa Egyptin vastaista terroristiryhmää.

Hamasin sotilassiipi on keskittynyt erityisesti eliittiyksiköidensä [Nuhba Force] koulutukseen rakentaen samalla merivoimayksikköään sekä miehittämättömiä lennokkeja käyttäviä yksiköitään.   Nykyisin sotilassiipi on myös vastuussa Gazan poliisin nimityksistä joka aiemmin oli Hamasin poliittisen siiven vastuulla.

Israelin armeijan eteläinen komentopiiri tarkkailee huolellisesti Hamasin 25 alueellista pataljoonaa ja on valmistellut jokaisesta taustaselvitykset kenttäjoukkojensa käyttöön mahdollisen konfliktin puhjetessa. Aiemmissa Gazan sodissa tällaista materiaalia ei ollut käytössä. Edelleen IDF’n komentajat ovat viime viikkoina harjoitelleet erityisesti taisteluja asutuskeskuksissa sekä joukkojen nopeaa mobilisointia.  [Lähde: Jerusalem Post ].

‘Tunnelitalouden’ romahdus

Hamasin taloudellinen pohja on romahtanut kahdesta syystä: ensinnäkin tunnelitalous on pienentynyt olemattomiin Egyptin tuhottua pääosan Gazaan johtavista salakuljetustunneleista ja toiseksi ulkomaiset lahjoittajat ovat vähentyneet Muslimiveljeskunnan menetettyä asemansa Egyptissä, Jordanian sulkiessa Hamasin toimistoja, Kuwaitin ja Saudi Arabian julistettua Hamas terroriorganisaatioksi ja Iranin vähennettyä apuaan Hamasin asettuessa Syyrian kapinnallisten tueksi Iranin ja Hizbollahin tukiessa al-Assadin hallintoa.

Egypti puolestaan jo liki vuoden tehokkaasti tuhonnut yli tuhat salakuljetustunnelia Egyptin ja Gazan rajalla, viimeisimpänä tuhoamiskeinona Egyptin armeija on käyttänyt kaivamansa kanaalin kautta Välimerestä pumpatun meriveden aiheuttamia tulvia jotka ovat tuhonneet aiemmin havaitsemattomia tunneleita.. Vaikka yleinen uskomus on tunneleiden romahtamisen syynä olevan mainittu vedenpumppaus sekä rankat sateet Israelin-Gazan vastaisella rajalla ovat spekulaatiot lisääntyneet siitä, että Israelin uusilla anti-tunneliaseilla olisi osansa viimeaikaisissa onnettomuuksissa.

Egypti, joka historiallisesti on tukenut palestiinalaisia ja toiminut sovittelijana niin Israelin kuin gazalaisryhmittymien sekä gazalaisryhmittymien sisällä, on muutoinkin tehostanut Gazaa koskevaa rajavalvontaansa sitten vuoden 2013 johtuen Gazasta Siinain islamistisille militanteille välitettyä tukea. Hiljattain Egypti syytti Hamasia osallisuudesta Egyptin yleisen syyttäjä Hisham Barakat’n murhaan. [Tästä enemmän artikkelissa Egypti iskee Hamasia vastaan sekä laajemmin Hamas’ Relations With Egypt Worsened ja Gaza Blockade – It’s Egypt not Israel! ja tunnelisodankäynnistä Israelin näkökulmasta enemmän kirjoituksessa Tunnelisodankäynnin uusi aika: Israelin maanalainen ’Rautakupoli’ ]

Tunnelwar

Päätelmiä

Channel 2 raportin mukaan Israelin turvallisuuselimet arvioivat ettei Hamas nykyvoimissaan etsi konfliktia Israelin kanssa. Tämä arvio pätee em raportin mukaan siitäkin huolimatta, että Hamas jatkuvasti rakentaa Israelin vastaisia hyökkäystunneleita.

Hamasin poliittinen siipi on yli vuoden neuvotellut Israelin kanssa pitkästä aselevosta koskien Gazaa joka aselepo toteutuessaan asettaisi kansainvälisen yhteisön ajaman liki kuolleen ’Kahden valtion’ ratkaisumallin aivan uuteen tilanteeseen. Nyt havaittu Hamasin poliittisen siiven painoarvon väheneminen järjestön sotilaalliseen siipeen nähden vaarantanee myönteisen neuvottelutuloksen aikaansaamisen. [näistä neuvotteluista laajemmin esimerkiksi artikkeleissa Gaza State Under Construction, West Bank Remains Bystander, Analysis: Resolving The Israeli-Palestinian Conflict , Sinai Option again ja Hamas and Israel on Verge of the Deal).

Hamain poliittinen ja sotilaallinen siipi , Ari Rusila

[Kirjoitus julkaistu ensin Ariel -sivustolla ja laajemmin pääblogini artikkelissa Gaza Update: Hamas Downfalling – IDF Prepared ]

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Surullista kuultavaa. Ei ne Gazan leiriin suljetut Israelin evakot ikinä pääse kotiin eivätkä edes vapauteen. Maailman suurimmat sotilasmahdit pitävät ne poloiset ihan Saksan tyylillä getoissa. Tappaisivat kaikki kerralla, nykyinen tyyli on kiduttamista. Pommitetaan osa taloista murskaksi kuten Varsovassa.

Meillä Karjalan evakoilla ei ole mitään valittamsita vaikka mekään emme saa kotejamme takaisin. Meillä on ainakin vapaus.
Miksi Arin pitää vielä ilkkua? Älä lyö lyötyä!

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Salakuljetustunneleiden tuhoaminen kieltämättä on alentanut mm luksusmersujen tuintia alueelle ja samoin supermarketeista saattaa joku brändi olla tilapäisesti lopussa. Kuitenkin gettoon on pitkä matka sillä gazassakin asiat ovat hädänalaisempiin ihmisryhmiin verraten kuitenkin kohtuullisella tolalla.

Tässä hieman vanhentunutta tilastoa:

Gazan asukkaiden elinikäarvio (2010) on 73,86 vuotta, mikä on korkeampi kuin esimerkiksi Virossa, Malesiassa, Jamaikalla ja Bulgariassa.

Imeväisikäisten kuolleisuus on 17,71 per 1000, joka on matalampi kuin esimerkiksi Kiinassa, Jordaniassa ja Thaimaassa.

Noin 20 % Gazan asukkaista omistaa henkilökohtaisen tietokoneen, joka luku on suurempi kuin esimerkiksi Portugalissa, Brasiliassa, Saudi Arabiassa ja Venäjällä, myös laajakaistayhteys on saatavilla.

Puhelinverkkoyhteydet ovat kehittyneet ja 81% Gazan talouksista omaa myös kannettavan puhelinyhteyden.

Noin 70% Gazalaisista omistaa TV:n ja radion voiden seurata Palestiinalaishallinnon tai Israelin lähetyksiä tai sateliittikanavia.

http://www.mfa.gov.il/NR/rdonlyres/EBC646F3-C6EB-4...

Ja aivan kuten Suomessakin niin itseämme saamme syyttää siitä millaiseksi maan poliittinen johto on äänestetty; Hamas voitti aikoinaan vaaleissa Fatahin joten siltäkin osalta nurinat pois.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Jatketaanpa vertailua:
Minä olen ollut evakossa jo yli 70 vuotta, gazalaiset vähemmän aikaa. Meiltä karjalaisilta ja gazalaisilta vihollinen ryösti kotimme ja maamme joita olimme asuttaneet satoja vuosia. Vihollinen oli meitä voimakkaampi ja sillä oli omien jumaliensa antama lupa ryöstää maamme.

Minun nykyistä majapaikkaani ei ole pommitettu, tankit ei ole tuhonneet asuntoja, ystäviäni ja sukulaisiani ei ole tapettu, minua ei ole ammuttu, en ole nähnyt kertaakaan vihollisen sotilaita, asumalähiöni ympärillä ei ole piikkilankaa, voin matkustaa minne tahansa maailmassa. Minä ole vapaa ja voin hyvin. Katkeruus vihollista kohtaan on vähentynyt.

Mutta kohtalotoverini Gazan ghetossa yrittävät elää kuten kohtalotoverit aikoinaan Varsovassa.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Mielestäni vertailunne ontuu siinä mielessä että en näe gazalaisia evakkoina, päinvastoin juutalaiset lähtivät osin pakotettuina vuosikymmen sitten Gazasta Israelin vetäydyttyä sieltä yksipuolisella päätöksellään.

Toisaalta vertailunne voisi koskea myös Israelia, joka hallinnoi piskuista aluetta monikymmenkertaisen vihamielisen arabi/muslimialueen keskellä, jota vastaan moninkertaiset arabiarmeijat ovat hyökänneet itsenäistymispäivästä lukien, jonka asukkaita viholliset pommittavat nykyisinkin liki päivittäin raketeillaan ja jonka asukkaat ulkomaille matkustaessaan tietävät olevansa haluttu vihollistensa kohde. Näissäkin oloissa israelilaiset ovat onnistuneet rakentamaan apureihinsa nähden mitä edistyksellisimmän hyvinvointivaltion jonka saavutukset mm tieteessä ovat huippuluokkaa.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Pääministeri Ariel Sharonilla oli kanttia poistaa kansainvälisen oikeuden vastaisesti Gazaan sijoitetut israelilaiset siviilit. Pääministeri Netanyahulla ei samanlaista kanttia ole Länsirannalla.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #10

Sharonista olen tismalleen samaa mieltä, ihailen suuresti hänen poliittista toimintaansa viimeisinä elinvuosinaan, valitettavasti työ jäi infarktin takia kesken. Viime vaalien jälkeen oletin Netanyahun aseman olleen niin vahva ja poliittisen uransa niin pitkä että hän haluaisi kohottaa itsensä valtiomiesluokkaan rohkeilla päätöksillä Länsirannan suhteen, valitettavasti aikansa näyttää kuluvan vain pikkupolitikointiin.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Eikö nykyiset gazalaiset ole siirretty vuosisataisilta kotipaikoiltaan Gazaan? Eivätkö he ole selvästi evakoita kuten minäkin? Molemmat ryhmät vihollinen pakotti evakkoon pois kotiseudultaan.

Israelilaisetko asuivat Gazassa sukupolvien ajan ja jättivät sukutilat vapaaehtoisesti evakoille?

Israelilaiset ensin hivuttautuivat arabien keskelle ja sitten väkivallalla anastivat alueen alkuperäisiltä asukkailta. Nyt itkevät että heistä ei tykätä!

Israelilaisten ja venäläisten tieteelliset saavutukset kuten atomipommien rakentaminen eivät voi pyyhkäistä pois heidän rikoksiaan.

Jos minä olisin elänyt keskitysleirissä 70 vuotta, kulkisin puukko hihassa ja jokainen vihollinen olisi haluttu kohde!

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Gazalaiset ovat eläneet Gazassa iät ajat - ensin ottomaanien alamaisina sitten osana Egyptiä, sitten Israelin -67 valtaamalla alueella ja nyt omalla Palestiinalaishallinnon alueella. Israelilaiset ovat varsinaisia evakoita jouduttuaan lähtemään juutalaisvainojen jälkeen mm Euroopasta kansainvölisen yhteisön heille myöntämään kotimaahan. Osa israelilaisista muutti myös Gazaan josta sitten heidät evakuoitiin kymmenkunta vuotta sitten Israeliin. Ja jos ammoisiin aikoihin mennään niin alueella on asunut juutalaisia tuhansia vuosia.

Israelin tieteellisistä saavutuksista pidän merkityksellisimpinä lääketieteellisiä innovaatioita ne kun palvelevat koko ihmiskuntaa rodusta riippumatta.

Käyttäjän ArmasAallontie kuva
Jari Partala

Kiitoksia hyvistä kirjoituksista. Näitä on mukava lukea ja mielestäni asioita käsitellään objektiivisesti. Mitenkähän veli venäläinen suhtautuisi meihin, jos silloin tällöin ampuisimme täältä muutamia ohjuksia Pietariin ?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Siinä on pieni ero, venäläiset ryöstivät meiltä maat ja ajoivat meidän pois. Mutta ei suomalaiset eivätkä venäläisen sijoittaneet meitä keskitysleireihin. Me olemme vapaita Suomen kansalaisia. Katkeruus ja kostoajatukset ovat laantuneet.

Palestiinalaisilta vihollinen vei maat ja sijoitti heidät keskitysleireihin. Katkeruus ei lopu niin kauan kuin juutalaiset vähän väliä milloin milläkin tekosyyllä käyvät rankaisemassa leirissä olevia tappaen joka reissulla naisia ja lapsia.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Gazan historiasta muutama fakta: Alue oli vuoteen 1918 osa Ottomaani valtakuntaa, sitten 1918-1948 osa Palestiinan brittimandaattia kunnes Israelin itsenäistymisen yhteydessä käydyn sodan seurauksena 1948 siirtyi Egyptin alaisuuteen aina vuoreen 1967 saakka jolloin kuuden päivän sodassa Israel valtasi alueen; Oslon sopimusten myötä 1994 alue sai rajatun itsehallinnon ja vuodesta 2007 Hamas on käytännössä hallinnut aluetta vaalivoittonsa jälkeen. 1948 Israelin itsenäisyyssodan seurauksena alueen arabeja muutti mm Gazaan ja juutalaisia eri puolilta muslimimaailmaa puolestaan vainoja pakoon Israeliin. Ketään ei sijoitettu keskitysleireihin.

Juutalaiset ovat yksi alueen alkuasukasryhmistä. Mitä Palestiinaan tulee niin alkuperäisestä 'brittimandaatista' lohkaistiin yli puolet - Jordan -joesta itään - arabeille; ko alue Transjordania tunnetaan nykyisin Jordaniana. Palestiinan nykyrajat pohjaa kaksipuolisiin rauhansopimuksiin (Egypti-Israel-Jordania), Oslon sopimuksiin (mm Länsirannan jako A, B ja C-alueisiin)tai yksipuolisiin toimiin (kuten Israelin vetäytyminen Gazasta). Israelia merkittävästi perustivat alkuasukkaiden ohella keskitysleireiltä selviytyneet juutalaiset, alueen alkuperäisasukkaista arabit eivät ole koskaan keskitysleireissä eläneet (paitsi vartijoina ja logistisena tukena muslimi-SS pataljoonien kautta).

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset