Ari Rusila: Kootut kirjoitukset The other side of the story!

Israelissa nyt maailman kehittynein ohjuspuolustus

  • Israelissa nyt maailman kehittynein ohjuspuolustus
  • Israelissa nyt maailman kehittynein ohjuspuolustus

 

‘Juniper Cobra 2016’ , USA-Israel ilmapuolustusharjoitus, päättyi 3 maaliskuuta 2016. Harjoitus oli ensimmäinen laatuaan sisältäen Israelin uuden David’s Sling ohjusjärjestelmän integroituna samaan simulaatioon viiden muun ohjusjärjestelmän - USA:n Aegis, Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) ja Patriot järjestelmät ja Israelin Arrow 3 ja Iron Dome – kanssa. Itse Juniper Cobra on kahdeksas joka toinen vuosi pidettävien näiden kahden valtion keskinäinen vastaava sotaharjoitus. Tämänkertainen liki viikon kestänyt harjoitus koski erityisesti Iranin ballististen ohjusten muodostamaa uhkaa.

Joulukuussa 2015, Israel ja USA:n ohjuspuolustusvirasto juhlivat kahta onnistunutta ballististen ohjusten puolustusjärjestelmää: toinen oli lyhyen- ja keskipitkän kantaman ohjuksia vastaan suunnattu David’s Sling ja toinen pitkän matkan ohjuksia vastaan suunnattu ­Arrow-3, joka sisältää myös ns “kamikaze satelliitit” kohteiden tuhoamiseen. Kun David’s Sling ja Arrow-3 nyt liittyvät Iron Dome ja Arrow-2 järjestelmiin on Israelin ohjuspuolustus nyt maailman kehittynein ja kattavin toteuttaen ’laadullisen sotilaallisen etulyöntiaseman’ (“qualitative military edge” - QME) tavoitetta.

Israel missile defence By Ari Rusila figure

David’s Sling lienee nyt maailman innovatiivisin ja kumouksellisin torjuntaohjus. Järjestelmä on suunniteltu erityisesti torjumaan Syyriasta Hizbollahin haltuunsa saamia raketteja ja ohjuksia. Näiden uhka tuli esiin hiljattain Hizbollah johtaja Hasan Nasrallahin uhattua iskeä Haifan satamasss olevaan ammoniomvarastoihin joka voisi tapoaa jopa 800 000 ihmistä.

David’s Sling’n torjunta-, ohjaus-, johto- ja tutkajärjestelmien toimitukset Israelin ilmavoimille tapahtuvat lähiviikkojen aikana ja lopputestausten jälkeen järjestelmä julistetaan toimintavalmiiksi.

 

Israelin monikerroksinen ohjuspuolustus

Israelin ohjuspuolustus on monikerroksinen ja suunniteltu vastaamaan useilla rintamilta samanaikaisesti tapahtuviin hyökkäyksiin. Alin/lähin puolustuskerros käsittää Hamasin ‘kotitekoisten’ Gazasta tai ISIS-Sinai Province’n Siinailta ammuttujen rakettien torjunnan, keskikerros kattaa Hizbollahin Libanonista keskipitkän matkan raketit ja ohjukset ja ylin kerros Iranin pitkän matkan ballistiset ohjukset ja jopa sateliitit.

Missile-Defence-Bowls

Ohjusten torjuntajärjestelmät alkavat Iron Domesta joka osoitti tehonsa viime Gazan konfliktissa 2014. Hiljattain useimpia Iron Dome patteristoja on päivitetty ja niiden torjuntasäde on kasvanut merkittävästi viimeisten kahden vuoden aikana.

David’s Sling liittää yhteen Israelin ohjustorjunnan alimman ja ylimmän kerroksen sijoittumalla Iron Domen ja uloimmasta ilmakehästä eteenpäin vastaavat Arrow-2 ja Arrow-3 järjestelmät.

Arrow-3 torjuntaohjuksen testit joulukuussa 2025 olivat onnistuneet ja tämäkin järjestelmä on tulossa toimintavalmiiksi vuoden 2016 aikana.

Ohjusten torjunnan keskeinen apuväline on Israelin uusi X-Band tutkajärjestelmä joka havaitsee tulevat ohjukset 600 mailin etäisyydeltä nykyisen tutkan 100 mailin sijasta. X-Band myös laskee tulevien ohjusten lentoradat ja putoamispaikat jolloin torjunta voidaan keskittää vain asutuille alueille tai sotilaskohteisiin suunnatuille hyökkäyksille.

Kaikesta uudesta teknologiasta huolimatta Israelin sotilasjohto korostaa ettei mikään ilmapuolustusjärjestelmä ole täydellinen ja että seuraavassa todellisessa sodassa raketteja tai ohjuksia tulee putoamaan myls Israelin alueelle.

Iran_Missile_Arsenal-665x288 

Tuloksena ‘laadullinen sotilaallinen etulyöntiasema’

Nyt kehitettyjen täydennysten jälkeen Israelin ohjuspuolustus on ylivoimainen lähi-idässä ja useilta osin kehittyneempi erityisesti maalintunnistuksen ja reaktionopeuden osalta kuin mitkään ilmapuolustusjärjestelmät Euroopassa ja Yhdysvalloissa. USA on viimeisten 10 vuoden aikana tukenut järjestelmän kehittämistä $3.3 miljardilla. Asealan kehitystyö on nostanut alan teollisuuden maailman 10 suurimman viejän joukkoon.

USA:n tuki on auttanut muuntamaan Israelin asevoimat maalman teknologisesti johtavaksi toteuttaen tavoitteen ‘laadullinen sotilaallinen etulyöntiasema’ (QME) naapureihinsa nähden. QME on tarpeen sillä alueeltaan ja väestöltään pienenä Israelin täytyy turvata naapureitaan parempaan välineistöön ja koulutukseen kompensoidakseen naapurimaidensa tai vihollistensa aluelaajuuden ja väestömäärän.

1944486464

Lähteet: IHS Jane’s , Jerusalem Post , The Washington Post ja IDF
 

Aiemmin aiheesta:

Israelin aseteollisuus kehityksen kärjessä
Gazan ’tunnelisodan’ dead line lähestyy
IDF lisää taisteluvalmiuksiaan Siinain ISIS’ä vastaan
David’s Sling valmis
Arrow 3 ohjus testattu Drone Guard
Israelille uusi meripuolustusohjus
IDF digitalisoituu
Uusi raja-aita Eilatista pohjoiseen
Israelin uusi sotilaallinen puolustusstrategia
Israel ja Iranin S-300 torjuntajärjestelmä


Why Israel's new defense system is one of the most advanced in the world:

WP-video

0301_israel_missile_defense_1


Kirjoitus ensinnä julkaistu Ariel –sivustolla ja alkuperäinen englanninkielinen artikkeli pääblogissa Conflicts by Ari Rusila.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Libanonista ammuttavien rakettien lentoradat lienevät huomattavan matalia verrattuna Iranin ballistisiin ohjuksiin.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Uhka Libanonista on vakava, tietääkseni sen takia ammoniuimvarastoja on siirretty Haifasta etelämpään. Uudet tutkat, parannettu Iron Dome ja David's Sling vastaavat nimenomaan uhkaan Libanonista.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Paljon kiitoksia mielenkiintoisesta ja asiantuntevasta blogista!

Mikähän mahtaisi torjua parhaiten Iskander-M:n?

Suomi tarvitsisi hyvinkin laadullisen sotilaallisen etulyöntiaseman, sillä alueeltaan ja väestöltään pienenä Suomenkin täytyy turvata naapureitaan parempaan välineistöön ja koulutukseen kompensoidakseen mahdollisen vihollisensa aluelaajuuden ja väestömäärän!

P.S.

Jos sallitaan hiukan muistutusta oikeinkirjoituksesta kaaviokuvassa, niin

Threads = säikeitä
Threats = uhkia

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Iskanderin osalta wikin mukaan seuraavaa:
David's Sling is meant to replace the MIM-23 Hawk and MIM-104 Patriot in the Israeli arsenal. It is designed to intercept the newest generation of tactical ballistic missiles, such as Iskander, using an on-board dual CCD/IR seekers to distinguish between decoys and the actual warhead of the missile, in addition to tracking by Elta EL/M-2084 Active electronically scanned array multi-mode radar. https://en.wikipedia.org/wiki/David%27s_Sling

Laatupanostuksesta Suomen osalta olen samaa mieltä mutta hinta on kova. Toisaalta jos vaikka seuraavat hävittäjät Hornetien jälkeen tilattaisiinkin Venäjältä niin hinta-laatu suhde voisi olla kohdallaan.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Harjoitukset eivät loppuneet 'Juniper Cobraan' vaan tänään maanantaina tehtiin pienimuotoisempi sotaharjoitus Israelin ilmapuolustuksen hallussa olevilla yhdysvaltalaisilla Patriot -ohjuksilla. Tässäkin tapauksessa Israel on kehittänyt ko ohjuksia alkuperäisiä tehokkaammiksi versioksi jotka niveltyvät hyvin ohjuspuolustuksen kokonaisuuteen. Harjoituksen/simulaation aiheena oli ohjushyökkäys Israeliin ja ohjukset ilmeisesti laukaistiin Palmahim lentotukikohdasta Rishon Lezion'sta etelään. Lähde: JPost - http://www.jpost.com/Israel-News/Israel-Air-Force-...

Käyttäjän VeijoOrava kuva
Veijo Orava

Suomen hankkima NASAMS 2-järjestelmän hankinta herätti ja herättää edelleen kysymyksiä järkevyydellään. Väitän että jos raha joka laitettiin NASAMS 2:een ja Hornettien ilmasta-maahan päivitykseen, olisi laitettu Israelilaisiin ilmatorjuntaohjus-järjestelmiin esm. (Spyder MR SAM, Barak 8 LR SAM, Arrow 2 ABM) Suomella olisi Länsi-Euroopan paras ja uskottavin ohjusilmatorjunta. Itsenäisen ja uskottavan puolustuksen yksi tärkeimpiä peruspilareita. Ketkä eivät halunneet ja halua Suomelle tälläistä kykyä ja miksi?

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Mielestäni niin Hornetit kuin niiden päivityskin oli rahanhukkaa. Toisaalta yhteistyö Israelin kanssa asekehityksessä/-hankinnoissa olisi nähdäkseni sekä järkevää että ko teollisuudenhaaraa Suomessa vahvistavaa. Poliittisista syistä tätä mahdollisuutta ei ole kuitenkaan täysimittaisesti hyödynnetty.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Minä taas olen sitä mieltä, että Hornet on eräs Suomen historian kaikkien aikojen kannattavimmista asejärjestelmähankinnoista, joka on nostanut Ilmavoimat kokonaan uudelle suorituskyvyn tasolle, eikä nykyaikainen monitoimihävittäjä ole korvattavissa ohjuksilla sen enempää kuin millään muillakaan vaihtoehtoisilla asejärjestelmillä.

Aseteknisen yhteistyön esteenä Israelin kanssa lienee ennen kaikkea Suomen poliittinen vasemmisto.

Käyttäjän VeijoOrava kuva
Veijo Orava

Meidän Hornettiemme sijoitus ja naapurin S-300, S400 ja tulevaisuudessa S-500 ilmatorjuntaohjus-järjestelmien suorituskyky. Ettekö näe tässä yhtälössä vaikeaa ja kallista ongelmaa?

Käyttäjän VeijoOrava kuva
Veijo Orava

Kaivelin vanhoja hintoja. Korjatkaa jos olen väärässä. Hornettien ilmasta-maahan päivitys + NASAMS 2 = 2,24 mrdE.
Arrow 2 ABM patteri(36 ohjusta) + 2x Barak 8 LR SAM patteria(128 ohjusta) + 6x Spyder MR SAM patteria(384 ohjusta) + 100 kpl Pzh 2000 telatykkiä + 150 ATACMS-tykistöohjusta + 36x RM 70 päivitys RM 70 Modulariksi + 139x Leopard 2A4 päivitys 2A6:si = 2,24 mrdE.
N.100 miljE saattaa lähteä NASAMS 2:n hinnasta pois koska en tiedä toteutuiko kauppa ohjuksista. Jos ei toteutunut, paraateissa kuskataan tyhjiä kanistereita.
Vielä muutama miljoona lisää Norjan 12 kpl M270 MLRS raketiheittimiin, niin maavoimat on teräs kunnossa kaluston puolesta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset