Ari Rusila: Kootut kirjoitukset The other side of the story!

Kolmiodraama Krim, Ukraina ja juutalaiset

Jerusalem Post raportoi Ukrainan syyttäjäviraston käynnistäneen rikostutkinnan Israelin Shas -puolueen MK Ya’acov Margi’n helmikuussa 2016 Krimille tekemästä vierailusta. Syyttäjäviraston mukaan kyse on laittomasta saapumisesta Venäjään vuonna 2014 liittyneelle alueelle. Tarkoituksena lienee varoittaa muitakin niemimaalle aikovia hyväksymästä sen venäläishallintoa.

ukraine-crimea-referendumUkrainan lain mukaan Krimille saapumista koskevien [Kiovan hallinnon]säädösten rikkomisesta voi enimmillään saada viiden vuoden vankeustuomion. Ukrainan viranomaiset ovat myös vihjanneet, että viisumivapaa matkustus Umaniin Rabbi Nahman of Breslovin haudalle voi vaarantua; kymmenet tuhannet israelilaiset vierailevat haudalla joka vuosi.

Ya’acov Margi, Knessetin sivistyskomitean puheenjohtaja, tapasi Krimin hallinnon johtaja, pääministeri Sergey Aksyonovin, rikkoen näin Israelin tiukkaa puolueettomuutta venäläis-ukrainalaisessa konfliktissa. Paikallislehdistö pitikin Margi’n vierailuna merkkinä Krimin kansainvälisen eristyksen murtumisesta. Knesset’n puhemiehen mukaan Krimin matkassa kyse ei ollut virallisesta Knessetin delegaatiosta eikä sitä oltu koordinoitu Knessetin kanssa muilta osin kuin sen eettisen komitean valtuutuksen kautta. Margi oli etukäteän toimittanut eettiselle komitealle Sevastopolin päärabbi Binyomin Wolf'n kutsun, jossa myös luvattiin rahoittaa Margin matka. Israelin ulkoministeriö ei lausuntonsa mukaan ollut tietoinen kyseistä matkasta.

crimea1Krimin PM Sergey Aksyonov sanoi lausunnossaan, että tapaaminen Margin kanssa auttanee Israelin kansalaisia ja hallintoelimiä muodostamaan oikean kuvan Krimin tapahtumista, turvallisuudesta ja siitä että liittyminen Venäjään tapahtuu asukkaiden omasta vapaasta tahdosta. Margi myönsi, että hänellä oli ennen vierailua ollut tyystin erilainen kuva Krimin todellisuudesta. (Lähde: Jerusalem Post )

Aiemmin tammikuussa 2016 Ukrainan Tel Avivissa sijaitseva suurlähetystö ilmaisi ärtymyksensä siitä, että israelilaiset jatkuvasti vierailevat Krimillä liikeasioissa uhaten yhteistyötä Krimillä jatkavia yrityksiä mahdollisilla sanktioilla. Useat Krimin juutalaisorganisaatiot – mm Crimean Jewish Congress - ilmaisivat yllättyneensä Kiovan hallinnon uhkauksista. Ukrainan mukaan Israelin kansalaiset ovat matkanneet Kiovan hallinnolta lupia kyselemättä Krimille mm solmimaan liikeyhteyksiä ollen samalla yhteistyössä laittomina pitämiensä Krimin viranomaisten kanssa. (Lähde: JPost )

Juutalaiset ovat aiemminkin herättäneet ärtymystä Ukrainan nkjyjohdossa. Elokuussa 2015 Jerusalem Post raportoi että Simferopolin Ner Tamid Reform synagoogan johtaja Anatoly Gendin tavatessaan Vladimir Putinin kiitti tätä venäläisviranomaisten myötämielisyydestä ja tuesta Krimin juutalaisten esityksiin todeten yhteisönsä tilanteen kehittyneen myönteisesti Venäjän liitettyä Krimin Ukrainalta yhteyteensä.

Kun Venäjä asukkaiden kansanäänestyksen jälkeen liitti Krimin niemimaan itseensä jotkut Ukrainan juutalaisjohtajista tuomitsivat toimenpiteen, Itse Krimillä useimmat juutalaiset rabbit ja yhteisöjohtajat sanovat tuntevansa olonsa nyt Venäjän yhteydessä turvatummaksi kuin aiemmin ja Putinin toimet anti-semitismiä vastaan on laajalti tunnustettu.

[youtube https://]

Aiheesta laajemmin pääblogini artikkelissa Triangle drama Ukraine, Crimea and Jews


Teemasta lisää aiemmissa kirjoituksissani:

Haaretz lehden artikkeli Ukraine to honor groups that killed Jews in World War II  kertoo Ukrainan [Kiovan hallinto] uudesta laista joka paitsi kieltää maan aiempaan kommunistiseen menneisyyteen liittyvät nimet ja symbolit. Lain odotetaan muuttavan tusinoittain kaupunkien ja sadoittain katujen nimiä. Toinen huhtikuussa hyväksytty laki puolestaan määrää, että ukrainalaiset kunnioittavat toisen maailmansodan  aikaisia nationalistisia organisaatioita – kuten ”Organization of Ukrainian Nationalists” (OUN) ja ”Ukrainian Insurgent Army” (UPA) – jotka yhdessä natsi-Saksan ao yksiköiden kanssa toteuttivat juutalaisten joukkotuhontaa.

Ukraina ei ollut tyytyväinen merkittävän serbijohtajien vieraikuunkaan Krimillä lokakuussa 2015 (Kosovohan näytti jo esimerkkiä valtiosuvereniteetin loukkaamisesta)

Ukraina ei ollut tyytyväinen merkittävien serbijohtajien vierailuunkaan Krimillä lokakuussa 2015 (Kosovohan näytti jo esimerkkiä valtiosuvereniteetin loukkaamisesta)

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl

Hoh-hoijaa... Rusilan vääristelyjä jälleen. Tuo Aksyonvin lausunto on siis TASS:in julkaisema jota Jerusalem post siis siteeraa. Ja oleellinen kohtahan on siellä Jerusalem postin jutun lopussa jossa Margi surullisesti toteaa Jerusalem postin sisarjulkaisulle Maariville:

“They took advantage of my trip for propaganda.”

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Siis eikö Aksyonvin lausunto sitten pidä paikkaansa kun se ensin on julkaistu TASSin toimesta? Itsehän totean paikallismedian hyödyntäneen vierailua. Mielestäni oleellinen sisältö propaganda käytön sijasta on vierailun ja sitä seuranneen Ukrainan syyttäjäviraston tiimien mahdollinen jälkiseuraus Ukrainan ja Israelin suhteisiin ja mm israelilaisten viisumivapaisiin vierailuihin.

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl

Emme tiedä pitääkö Aksyonovin lausunto tai TASSin uutinen paikkaansa. Magri ei niitä tuossa jutussa vahvista ja toteaa heidän käyttäneen vierailua propagandaan. Lisäksi hän toeteaa, ettei olisi lähtenyt jos olisi tiennyt sen voivan vaikuttaaa Ukrainan ja Israelin suhteisiin.

Eikä noilla Ukrainan toimilla ole mitään tekemistä juutalaisuuden kanssa. Ukraina katsoo Krimin miehitetyksi osaksi alueestaan ja itse asiassa myös Jerusalem post käyttää jutussa termiä miehitys. Eikä myöskään ole kiistatonta tietoa oliko tuo mainitsemanne kansanäänestys aito vai lavastus; joka tapauksessa miehitys tapahtui ennen väitettyä äänestystä.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #3

Itse pidän Aksyonovin lausuntoa hyvinkin luonteenomaisena hänelle, Magrin sanomisia hän todennäköisesti on tulkinnut omiin tarkoituksiinsa sopivasti.

Mielestäni Ukrainan toimet liittyvät sekä juutalaisuuteen että Israeliin, viittaan esimerkiksi postaukseni lopussa olevaan Haaretz -lehden artikkeliin.

Kansanäänestyksen tulos saattaa olla viritetty mutta aiempien mm äänestystulosten/puoluekannatuksen/kieli- ja etnisen jakautuman pohjalta päättelisin enemmistön Krimin asukkaista kannattavan liitosta Venäjän kanssa.

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl Vastaus kommenttiin #4

Todennäköisesti minkä tahansa Ukrainan kanssa hyvissä väleissä olevan maan parlamentaarisen elimen jäsenen vastaava vierailu Krimillä ja vastaava väitetty lausunto olisi johtanut vastaavaan tutkimukseen Ukrainan toimesta riippumatta vierailijan kansallisuudesta ja etnisyydestä.

Jerusalem post kuvaa asiaa hyvin selkeästi toteamalla Margin astuneen diplomaattiselle miinakentälle rikkoessaan Israelin noudattaman tiukan puolueettomuuslinjan suhteessa Ukrainan ja Venäjän väliseen konfliktiin. Myös Israelin ulkoministeriö toteaa, että se olisi neuvonut Margia olemaan lähtemättä jos olisi tiennyt matkasta. Ja Margikin myöntää, ettei tiennyt asian herkkyyttä.

Tuo Haaretzin juttu on aivan eri asia mutta oma mielipiteeni on, että tuo neljän lain paketti oli kokonaisuutena Ukrainalle paha virhe.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #5

Krimillä vierailuista vastaavat tutkimukset aloitettiin serbipoliitikkoja vastaan (postaukseni alin kuva), ranskalaisparlamentaarikoille esitettiin Ukrainalta matkustuskieltoja, Berlusconia vastaan Ukrainan turvallisuuspalvelu nosti syytteitä. Sitä en huomannut tuliko mitään kritiikkiä Intiaa vastaan kun Krimin pääministeri liikemiesryhmän kera teki miljoonasopimuksia intialaisten kanssa Putinin vierailun yhteydessä.

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl Vastaus kommenttiin #6

Eiköhän tämä juuri alleviivaa sitä, etteivät nämä tutkinnat liity mitenkään juutalaisuuteen. Eikä yksikään noista maista ole tunnustanut Venäjän toimia Krimin liittämiseksi Venäjän federaatioon.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset