Ari Rusila: Kootut kirjoitukset The other side of the story!

Pilakuvia holokaustista

carlos_Latuff6Teheranissa sijaitseva pilakuva ja karikatyyriyhteisö ‘Irancartoon’ aikoo jälleen järjestää kansainvälisen pilakuvakilpailun aiheenaaan holokausti; karikatyyrien erityisteemana puolestaan on Israelin pääninisteri Netanyahu. Kilpailun huipentuma on Teheranissa kesäkuussa 2016 ja sen palkinnot ovat merkittävät: Pilakuvasarjan ensipalkinto on $12 000, toinen palkinto $8 000 ja kolmas $5 000, karikatyyrisarjan palkinnot ovat noin 40 % pienemmät. Lähde: Irancartoon

Kilpailu on järjestetty kaksi kertaa aiemminkin – edellisen kerran huhtikuussa 2015. Tällöin noin 300 kilpailijaa 50 maasta otti tapahtumaan osaa. Vuoden 2015 tapahtuma ei sattumalta ollut Aprillipäivänä vaan järjestäjät katsoivat sen olevan sopiva holokaust –teemalle pitäen aihetta yhtenä suurimmista valheista. Kilpailun järjestäjätaho väittää etteivät he kiellä holokaustia eivätkä ole antisemiittejä; tämän sijaan he kysyvät että jos länsimaat eivät näe rajoja ilmaisunvapaudelle niin miksi sitten holokaustia ei saisi kyseenalaistaa.

Iran pitää pilakuvia merkittävänä välineenä poliittisille viesteille. Iranilainen Atena Farghadani sai viime vuoden toukokuussa 12 vuoden vankilatuomion Iranin johtajia satiirisesti esittävistä kuvistaan. Hillel Newman Israelin ulkoministeriöstä pitää Iranin hallintoa tekopyhänä toisaalta pidättämällä oppositiota edustavia kansalaisiaan pilakuvien takia ja toisaalta sponsoroidessaan holokaustia kieltävää tapahtumaa. Merkittävä ero on myös siinä että Atena’n kuvat olivat yksityinen Iranin hallintoa kritisoiva mielenilmaus kun taas pilakuvatapahtuma on hallitusvallan tukema kansainvälinen tapahtuma. Lähde: The Times of Israel

Seuraavassa valikoima aiemmasta holokaust -aiheisesta kilpailusta poimittuja otoksia (Lähde: Irancartoon ):

 

Yasin_Alkhalil Raed_KhalilSyriaaMohammad_Hossein_NiroumandSadic_Pala_India_1carlos_Latuff_Brazil2Bernard_Kurt_Vennekohl_USAMehmet_Kahramav_Turkey


Kirjoitus ensinnä julkaistu Ariel -sivustolla

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka

Moni pilakuva on ikävä kyllä totta. Kuka olisi uskonut, että Israel alkaisi käyttäytymään samalla tavalla Palestiinaa kohtaan, kuin Natsi-saksa kohteli juutalaisia ei vielä niin kauan sitten - No ihmisen muisti on lyhyt. Dementia iskee yhden sukupolven aikana.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Nähdäkseni Israel ei käyttäydy samalla tavalla Palestiinaa kohtaan. Etnisestä näkökulmasta Israelin arabit nauttivat ylivertaisista kansalaisoikeuksista arabimaihin verrattuna. Länsirannan arabeillekaan ei ole perustettu tuhoamisleirejä, he tosin kärsivät toisaalta siitä, että rauhansopimuksen puutteen vuoksi alueella sovellettavat lait eivät ole selviä, toisaalta he kärsivät ääriainestensa harjoittamasta terrorista Israelia kohtaan kun tämä on pakotettu sitä vastaan puolustautumaan.

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka

Gaza on yksi iso tuhoamisleiri. asukkaat ovat siellä vankeina, muurien toisella puolen, eivätkä pääse sieltä pois ja Israel pommitaa pienimmästäkin loukkauksesta muurien yli.
https://electronicintifada.net/blogs/ali-abunimah/...
Ja tuollaisia siellä on ministereinä - jippii!

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #8

Muutama kommentti:
1) Gaza ei ole tuhoamisleiri, asukkaiden poistumisluvat saadaan Hamasilta,
2) Gazan ja Israelin välillä on moderni raja-aita, turvamuuri on Länsirannalla,
3) Israel usein vastaa sen siviiliasutusta vastaan kohdistettuun rakettitulitukseen.

Lisää taustoitusta Gazaan mm artikkeleissa: "Gazan ex-kulttuuriministeri syyttää Hamasia Gazalaisten kärsimyksistä" - https://arielfi.wordpress.com/2015/08/07/gazan-ex-...
"Op-Ed: Egypti Gazan saartajana Israelin sijaan!" - https://arielfi.wordpress.com/2015/10/09/op-ed-egy...

Käyttäjän ollimax kuva
Olli Mäntyranta

Vuoroin vieraissa, ja nieltävähän tuo on. Itse näkisin ongelman ennen kaikkea Israelin politiikassa, enkä niinkään juutalaisessa uskonnossa, mutta emmepä mekään pilakuvia levitelleet arabimaiden johtajista, vaan Muhammedista.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Omasta mielestäni ongelmana on antisemitismi joka alkoi jo paljon ennen kuin koko Israelin valtiota oli edes perustettu [yksi esimerkki tässä: 'Netanyahu, Mufti and Holocaust' - https://arirusila.wordpress.com/2015/10/25/netanya... . Toisaalta Muhammed kuvia levitti ilmaisunvapauden suojissa - jota siis kannatan niin idässä kuin lännessäkin - yksityinen lehdistö kun taas tulevakin pilakuvakilpailu on valtion sponsoroimaa toimintaa.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Tänään tulee Ulkolinjalta TV1:ssä klo 22.00 ohjelma, jossa kerrotaan Israelin raakuuksista. Gazan konfliktissa kesällä 2014 israelilaiset räjäyttivät Gazassa 20 miljoonaa kiloa räjähteitä, tappoivat tuhansia siviilejä, tuhosivat lastentarhoja, kouluja ja sairaaloita.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Gazan vine konfliktia taustoittavat siviiliuhrien näkökulmasta mm seuraavat kirjoitukseni:

Gazan siviiliuhrien analysointia - https://arielfi.wordpress.com/2015/03/05/gazan-siv...
Operaatio Protective Edgen erityispiirteitä - https://arielfi.wordpress.com/2015/02/16/operaatio... ja
Minimizing Collateral Damage In Gaza Conflict - https://arirusila.wordpress.com/2012/11/20/minimiz...

Huolimatta kaikista varotoimista siviiliuhreja syntyi mm seuraavista syistä: maajoukkojen joutuessa sellaisiin taistelutilanteisiin ettei varmistuksiin ollut mahdollisuutta, tekniset virheet (seuranta- tai tietokonejärjestelmän kaatuminen, yhteyshäiriöt, ammusten tai aseiden toimintahäiriöt…) ja inhimilliset erehdykset. Joissakin tapauksissa on aihetta epäillä väärinkäytöksiä niin siviilejä, näiden omaisuutta tai vihollistaistelijoita kohtaan. Näistä yksittäistapauksista on käynnistetty asianmukaiset rikosoikeudelliset prosessit joista lisätietoja on saatavissa mm Israelin ulkoministeriön dokumenttikokoelmasta - http://mfa.gov.il/ProtectiveEdge/Documents/IsraelI... .

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Oli valaiseva ohjelma TV:ssä. Arin propaganda on täysin ammattimaista!

Minä tunnen sääliä niitä palestiinalaisia kohtaan jotka on suljettu omassa maassaan leireihin. Valloittaja käy välillä ihan kuin huvin vuoksi tappamassa heitä. Ihan kuten natsit.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Ohjelma oli melko yksipuolinen: lähtökohtana näytti olevan IIMS:n jälkeinen aika, ikään kuin unohtui että silloinkin alueen arabit joutuivat pakosalle nimenomaan arabivaltioiden aloitettu sodan - ja hävittyä sen; samalla kuin muistettiin arabipakolaiset unohtui että vähintäänkin saman verran siirtyi vainojenkin takia juutalaisia arabimaista juuri perustettuun Israeliin; Israel nähtiin yksin syylliseksi Gazan saartoon unohtuen miksi rajoitteita ylipäätään on perustettu, samalla unohtui että sadat rekat vievät päivittäin Israelista tavaraa Gazaan kun taas hyvin harvoin Egyptistä - niin, kyllä Gazalla on raja-asema myös Egyptiin! Useaan otteeseen mainittiin ammoinen Hamasin juutalaisia tappamaan kehottava peruskirja israelilaistekosyynä Gazan kuritukselle; toisaalta myös esitellystä Likudin ohjelmasta huolimatta myös Israelin nykyhallituksen kanta on että se on valmis heti ja ilman ennakkoehtoja neuvottelemaan 'Kahden valtion' mallin pohjalta. Unohtui että nuorison vihakoulutus-, vihaan yllyttävä media ja tv:n lastenohjelmat, opetusvideot juutalaissiviilien tehokkaaksi puukottamiseksi ovat tämän päivän todellisuutta josta kumpuavan terrorin torjunta on todellinen syy jopa päivittäisiin ihmisuhreihin.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Sääliä ehkä lievittää kirjoitus " Palestiinan pakolaisleirien rinnakkaistodellisuus" - https://arielfi.wordpress.com/2015/11/23/palestiin...

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #14

Myös Israelissa on viime vuodet harjoitettu kovaa oikeistopolitiikkaa, Israelin vasemmiston ja keskustan sosiaalipainotteiset ohjelmat eivät viime vaaleissa saaneet aivan riittävää tukea äänestäjiltä.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Ja tämä rinnakkaistodellisuus antaa perusteet tappaa siviilejä? Juutalaiset pankkiirit ja rikolliset oli riittävä syy holokaustiin, niinkö?

Putinin trolleillakin on samanlainen argumentointi, saavat venäläiset tappaa omiaan ja naapureita, niinhän muutkin tekevät!

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Päinvastoin; rinnakaistodellisuus osoittaa tilanteen monisyisyyttä.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Eikö tilanne ole harvinaisen yksisyinen:
Juutalaiset valloittajat ajoivat alkuasukkaat piikkilankojen sisään. Eikö niin? Jos leirin sisällä piruparat tappelevat keskenään, onko tarpeen valloittajien mennä sinne heitä murhaamaan?

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Osa alkuasukkaista hyökkäsi uusien tulijoiden kimppuun, hävisi ja joutui siirtymään syrjään. Arabi alkuasukkaille brittimandaatista oli lohkaistu oma valtio (Trans)Jordania jonne osa siirtyi, tämäkin valtio hävisi sodan Israelille. Aluksi Jordania myönsi passit ja kansalaisuudet maahansa sittemmin uudet tukijat ryhtyivät rettelöimään hasemiittivaltaa vastaan ja integraatio pysähtyi. Hasemiittivalta Jordania kuitenkin teki rauhansopimuksen Israelin kanssa eikä sillä Länsirannan entisenä haltijana ole sittemmin ollut mitään vaateita ko alueeseen. Länsirannan arabit innovoivat -60-luvulla palestiinan kansan jota kuulemma oli sorrettu ja miehitetty, valtiolle tämä uusi innovointi löysi tarvetta vasta -67 kun aluetta aiemmin hallinnut Jordania vaihtui Israeliin.

Eli alkuasukkaat voivat vapaasti elellä alueellaan, Israel puuttuu tilanteeseen silloin kun nämä hyökköilevät raketein, pommein tai puukoin israelilaisten kimppuun. Mikäli alue tuntuu arabiasukkaille liian pieneltä niin Israel on tarjonnut noin 94-96 Länsirannasta (eli liki kaikki alue turvamuurista itään) Palestiinalaishallinnon alaisuuteen, tämä ei kuitenkaan ole kelvannut. Ja Gazastahan Israel purki siirtokuntansa jo kymmenkunta vuotta sitten luovuttaen alueen arabialkuasukkaille.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Kyllä se keksitty Palestiinan kansa on elänyt asiakirjoissa jo ainakin vuodesta 1945 lähtien eikä siis ole 1960-luvun keksintöä.
http://avalon.law.yale.edu/20th_century/arableag.asp

Rusila myös mainitsee jälleen kerran ongelman ytimen: Israel ei ole valmis luopumaan 100-prosenttisesti vuonna 1967 valloittamistaan alueista, vaikka valtiolla ei ole alueisiin palestiinalaisia parempaa oikeutta.

Lisäksi iso ongelma on kansainvälisen oikeuden vastaisesti perustetut siviilien asutuskeskukset miehitetyllä Länsirannalla. On kyllä jo suorastaan puppupuhetta, että alkuasukkaat saisivat vapaasti elellä alueellaan Israelin siihen puuttumatta.
https://www.ochaopt.org/documents/ocha_opt_movemen...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #20

Linkitetyn asiakirjan liitteessä Palestiinasta todetaan:
At the end of the last Great War, Palestine, together with the other Arab States, was separated from the Ottoman Empire. She became independent, not belonging to any other State. The Treaty of Lausanne (4) proclaimed that her fate should be decided by the parties concerned in Palestine.

Lausannen sopimus puolestaan lienee vuodelta 1923.

Alueena Palestiina on toki tunnettu aiemmin, ko sopimusten aikaan hallinnollisesti ns Brittimandaattina josta sitten kansainvälisin päätöksin erotettiin erityisesti arabiasukkailla (Trans)Jordania ja sittemmin juutalaisille Israel.

Palestiinan alueella asuu/asui pääosin juutalaisia ja arabeja joita molempia kutsuttiin palestiinalaisiksi. Sionistien sanomalehti oli nimeltään Palestine Times, juutalaisten muodostama brittien prikaati oli Palestine Brigade jne.

“The Palestinian people have no national identity. I, Yasser Arafat, man of destiny, will give them that identity through conflict with Israel.”.(Arafatin omaelämänkerrassa Terrorist or Peace Maker, by Alan Hart)

Miksi Jordanian hallitsemat länsirannan arabit eivät vaatineet kansalleen valtiota tai vastaavaa vuonna 1945, 1948 tai ennen kuuden päivän sotaa 1967 mutta alkoivat viikkoa myöhemmin näin tehdä? Mielestäni vastaus on poliittinen ja taktinen tarve eikä niinkään yht'äkkinen kansallinen herääminen. Kun Israelia ympäröivien arabimaiden johto turhaan oli yrittänyt tuhota Israelin sotilaallisesti he päättelivät kuuden päivän sodan ja Khartumin konferenssin (elo-syyskuu 1967) välillä terrorisodan olevan ainoa keino päämäärän saavuttamiseen.

Terrorisodan oikeutukseksi tarvittiin kehyskertomus toisaalta Israelista rasistisena laittomasti maata valtaavana kansanmurhaa toteuttavana valtiona ja tietysti tarvittiin myös alkuperäiskansa. PLO nimesi tämän sorretun kansan palestiinan kansaksi. Ironista on että Brittimandaatin aikana Palestiinalla ymmärrettiin lähinnä alueella asuvia juutalaisia erotuksena siellä asuvista arabeista joiden oma luonnehdinta alueesta oli balad esh-Sham – Damascuksen provinssi – koska tällöin he katsoivat olevansa etelä-syyrialaisia.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #21

Kuten jo viittaamastani linkistä ilmenee, vuonna 1945 on varauduttu Palestiinan valtion perustamiseen eikä YK:n vuoden 1947 jakoehdotustakaan tehty vastoin arabien itsenäistymishaluja, vaikka rajat eivät ehkä miellyttäneetkään. Omaa valtiota on siis vaadittu jo ajat päivät sitten.

Israelin itsenäistymisen jälkeenkin palestiinalaisten itsenäistymishalu on selvästi esitetty ennen vuotta 1967.
https://web.archive.org/web/20101130144018/http://...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #23

Kyseisen julistuksen kansallisesta identiteetistä hyvän kuvan antavat sen artiklat 6 ja 7:

Article 6: The Palestinians are those Arab citizens who were living normally in Palestine up to 1947, whether they remained or were expelled. Every child who was born to a Palestinian Arab father after this date, whether in Palestine or outside, is a Palestinian.

Article 7: Jews of Palestinian origin are considered Palestinians if they are willing to live peacefully and loyally in Palestine.

Eli tässäkin palestiinan kansaa olisivat alueella asuneet/asuvat juutalaiset ja arabit.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #25

Kuudes artikla vastannee YK:n määritelmää palestiinalaisista arabipakolaisista.

Seitsemäs artikla ei voi tarkoittaa Länsirannan siirtokuntalaisia, vaikka joissakin tapauksissa juutalaisten läsnäolo ehkä on ymmärrettävissä.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #28

Toinen artikla on mielestäni kuvaava:
Article 2: Palestine, with its boundaries at the time of the British Mandate, is a indivisible territorial unit.

Eli tämän mukaan koko Israelin olemassaolo kielletään.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #29

Sen koommin peruskirjasta on poistettu tuollaiset kohdat.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #20

Missään sopimuksissa tai suunnitelmissa pariin vuosikymmenneen Israel ei ole ollut valmis luopumaan 100%:sta esim. Länsirantaa. Ei Oslon sopimuksessakaan jonka palestiinalaishallintokin hyväksyi. Lähimmäksi on päästy mm Clintonin parametreissa ja Olmertin esityksissä joissa nykyisin turvamuurin sisään jääviä aselepolinjan ulkopuolisia alueita olintarkoitus korvata maanvaihdolla mm Negevistä Palestiinalaishallinnolle. Ja mikä prosentti tarkalleen olisi se taas olisi riipouvainen keskinäisistä neuvotteluista ja niitä seuraavasta sopimuksesta.
ain
Sopimukseton tila aiheuttaa huomattavia ongelmia länsirannalla mm sen mukaan mitä lakeja missäkin noudatetaan. Kuitenkin siviiliasiossa vain alue C on täysin Israelin päätösvallassa kun taas alueita A ja B hallinnoi Palestiinalaishallinto (PA) yksin tai yhdessä Israelin kanssa.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #22

Siinähän se ongelma onkin, että valloittaja haluaa kansainvälisen oikeuden vastaisesti nipistää osan valloitetuista alueista itselleen.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #24

Harvassa lienevät sodat joissa rauhansopimuksessa hävinnyt osapuoli saisi saisi 100 % vaatimuksistaan läpi, mielestäni 90 %:kin olisi merkittävä saavutus.

Mitä kansainväkiseen oikeuteen tulee niin YK:n päätöksissä velvoitetaan Israel vetäytymään haltuunsa ottamiltaan alueilta turvallisiksi katsotuille rajoille. Sanamuoto ei tarkoita 'kaikilta alueilta' 100 %:sti.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #26

Aikoinaan 90 prosenttia on ehkä ollut hyvä saavutus, mutta jo vuonna 1967 tuo 100 prosenttia on oikea ratkaisu ellei häviäjä vähempään tyydy.

Rusilan kommentin toinen kappale puolestaan peilaa käsitystä 100 = 90 = OK, joka ei enää vuonna 1967 ole pitänyt paikkaansa.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #27

Nimenomaan vuoden 1967 jälkeen 100%:lle on esitetty vaihtoehtoja. Idea ilmeisesti esitettiin ensi kertaa vuonna 1990 Italiassa kokouksessa jonka järjestivät yhdessä Hebrew University of Jerusalem’s Harry S. Truman Institute for the Advancement of Peace ja arabiakateemikkojen liittoutuma. Vuonna 2000 Camp Davidin huippukokouksessa palestiinalaisosapuoli osoitti periaatteellista kiinnostusta ja siitä lähtien modifioidut rajat on ollut neuvottelujen keskeinen lähtökohta. Yhdysvalloissa ns Clintonin parametreista lukien aina Obamaan saakka modifioidut rajat maanvaihtokorvauksineen on pidetty esillä. Myös Arabiliiton viimeinen aloite on myötämielinen tälle periaatteelle.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #30

Sitten tarvitaan ne rohkeat johtajat toteuttamaan asia. Siinä suhteessa on esitetty epäilyjä myös Abbasin valmiuksista.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #32

Tämä pitää täysin paikkansa. Itse ihailen johtajuuden suhteen Ariel Sharonia. Häntä kukaan ei taustansa vuoksi pitänyt 'pehmona' ja siksipä hän kykeni tyhjentämään Gazan. Arvelin viime vaalien jälkeen Netanyahun aseman olevan siinä määrin vahva että hän uskaltaisi tehdä rohkean t
ratkaisun vaikkapa tukeutuen vasemmisto-oppositioon vaan näin ei käynyt. Paremmalta ei näytä Palestiinalaishallinnossakaan, ehkä Israelin vankilassa aiheesta istuva Barghouti pitäisi sittenkin pragmaattisuuden nimissä vapauttaa jotta hän voisi ottaa PA:n johtajuuden.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kiitoksia Ari Rusila. Minä olen vain evakkoukko joka on ruvennut vastailemaan varsinkin Venäjän informaatiohyökkäyksiin. Nyt pisti silmään tämä Herran valitun kansan kehittynyt informaatiovaikuttaminen. Ajattelin puolustaa vainottuja Gazan evakoita, kohtalotovereita. Oli hyvä keskustelu, en tietenkään pärjännyt koulutetulle ammattisotilaalle mutta ainakin yritin parhaani. Putinin trollit ovat kelvottomia, sinä olet aivan eri luokkaa. Ehkä jätän nämä uskovaisten sodat herran haltuun.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Kiitos palautteesta, erilaiset näkemykset kirittävät pohtimaan argumentteja uudelleen ja uudelleen.

Minä olen vain evakon poika ja venäläisten kanssa tein hyvää yhteistyötä toista kymmentä vuotta, hyviä ystäviä siellä edelleen.

Valtioista itseäni kiinnostavat erityisesti Israel ja Serbia joissa vuosittain pyrin viettämään laatuaikaa mahdollisuuksien mukaan.

Gazassa ei mielestäni ole vainottuja evakoita, sen sijaan antisemitismi voi hyvin tänäkin päivänä.

Minulle israelilais-palestiinalainen konflikti ei näyttäydy uskonsotana ja itse asiassa pyrin välttelemään uskonnollisia argumentteja siinä määrin että olen uskonnon sulkenut kokonaan ulos aihepiireistä joita käsittelen Israel aiheisella Ariel -sivustollani.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Vot, olet mestari väistelyssä! Olen luullut että koko touhu johtuu ikivanhoista itämaisten paimenien tarinoista joista on muodostunut vanha testamentti ja juutalaisten uskonto. Eikö juuri tämä ole se jumalallinen laki joka antaa nykyisille juutalaisille oikeuden tappaa ja kiusata niitä raukkoja jotka sattuivat asettumaan juutalaisten kannalta väärään paikkaan asumaan satoja vuosia sitten?

Koko sinun työsi perustahan on uskonto.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Arabien keskuudessa uskontoa käytetään yleisesti välineenä mobilisoida massoja Israelia vastaan, sen sijaan Israelissa näen hyvin vähän (alle 10 %) pyrkimyksiä valjastaa uskontoa taisteluun arabiterroristeja vastaan.

Uskonnosta löysin Wikistä seuraavan otteen https://en.wikipedia.org/wiki/Religion_in_Israel:

A Gallup survey in 2015 determined that 65 percent of Israelis say they are either "not religious" or "convinced atheists", while 30 percent say they are "religious". As of 2009, 8% of Israeli Jews defined themselves as Haredim; an additional 12% as "religious"; 13% as "religious-traditionalists" ; 25% as "non-religious-traditionalists" (not strictly adhering to Jewish law or halakha); and 42% as "secular". As of 1999, 65% of Israeli Jews believe in God. However, other sources indicate that between 15% and 37% of Israelis identify themselves as either atheists or agnostics.

Freedom of religion is anchored in law. While the Basic Laws of Israel that serve in place of a constitution define the country as a "Jewish state," these Basic Laws, coupled with Knesset statutes, decisions of the Supreme Court of Israel, and various elements of the common law current in Israel, also protect free practice of religion in the country.

Israelin syntyvaiheessa korostui varsinkin vasemmistosionistien ansiosta sekulaarisuus ja lakeja muotoillessaan mm Ben-Gurion joutui tekemään hyvin vähän myönnytyksiä uskonnollisille traditioille (kosher taisi olla ainut). Nykypäivänkin Isrealissa näen ensisijaista sitoutumista nimenomaan valtioon ja kansaan eikä niinkään uskontoon. Itse agnostikkona katson perustavan näkemykseni ensisijassa politiikkaan uskonnon merkityksen ollessa olematon.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset