Ari Rusila: Kootut kirjoitukset The other side of the story!

Temppelivuoren häirikköryhmät laittomiksi

Israelin puolustusministeri Moshe Ya’aon julisti 8.9.2015 kaksi Israelin islamilaisen liikkeen Jerusalemin Temppelivuorella operoivaa organisaatiota laittomiksi valtion turvallisuuden, rauhan ja yleisen järjestyksen suojelemiseksi.

  • The Temple Mount in Jerusalem
  • The Temple Mount in Jerusalem

Puolustusministerin mukaan Morabiton ja Morabitat ryhmien aktiviteetit ovat keskeinen tekijä luomassa jännitteitä ja väkivaltaa Jerusalemissa ja erityisesti Temppelivuorella; ryhmien toimet vaarantavat turisteja, vierailijoita ja pyhiinvaeltajia johtaen väkivaltaisuuksiin ja rajoittaen uskonvapautta. Ryhmät myös ovat sidoksissa vihamielisiin islamilaisiin organisaatioihin ja ovat jopa niiden ohjaamia. Israelin turvallisuuspalvelu Shin Bet ja poliisiviranomaiset suosittelivat ryhmien julistusta laittomiksi.

Islamilaisen liikkeen pohjoinen haaraosasto [The northern branch of the Islamic Movement in Israel] perusti kaksi organisaatiota – ‘Morabiton’ miehille ja ‘Morabitat’ naisille – Temppelivuorella vierailevien juutalaisten ahdistelemiseksi. Ryhmät toimivat päivittäisen kuljetuspalvelun avulla Triangelista [arabikylien keskittymä koillis-Israelissa], Galileasta ja Negevistä Temppelivuorille. Normaalisti muutama tusina miestä ja naista saapuu määräpäivinä liittyen paikallisiin itä-Jerusalemin asukkaisiin, viettävät suurimman osan ajasta luentoja kuunnellen tai rukoillen mutta keskeyttäen toimensa juutalaisten saapuessa alkaen ahdistella ja kirota näitä. Tämä käytös puolestaan ajoittain on johtanut väkivaltaan.

Kuljetusten ohella ryhmien järjestäytynyttä toimintaa kuvaa se, että ne ovat rekrytoineet palkattuja aktivisteja vierailemaan päivittäin Temppelivuorella, palkat ovat vaihdelleet 3000-4000 shekeliin ($771-$1,028) kuukaudessa. Palkkarahoja puolestaan on lähetetty mm kuriirien välityksellä Persian lahden valtioista länsirannalle ja sieltä itä-Jerusalemiin. (Lähteet: GPO ja Haaretz )ISRIslam

[Kirjoitus julkaistu ensinnä Ariel -sivustolla]

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Jos kyse on kolmannesta temppelistä, niin tämähän lienee ollut suunnitelmissa jo kaksi ja puolituhatta vuotta ja piirustuksiakin on useita. The Temple Institute on myös jo valmistanut useita esineitä käytettäväksi kolmannessa temppelissä. Itse pidän kolmannen temppelin rakentamista ainakin al- Aqsan kohdalla erittäin epätodennäköisenä, sen sijaan ehkä jo lähi vuosikymmeninä jännitteet lientyvät edes sen verran että juutalaiset voivat vapaasti rukoilla itse vuorella eikä vain muurilla.

Käyttäjän weareallafricans kuva
Niklas Bergman

Itse en usko, että juutalaiset tulevat koskaan saamaan lupaa rukoilla Temppelivuorella vapaasti. Se, että saisivat vapaasti edes vierailla vuorella olisi jo pienoinen ihme.

Ja kuten tiedetään niin tuo päätös kieltää juutalaisten rukoilu alueella, ironista kyllä, on itse Moshe Dayanin läpiviemä juttu.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Kuvasin kiellettyjä organisaatioita häirikköryhmiksi erotukseksi muista Temppelivuorella toimivista ryhmistä, jotka eivät tukeudu vain ahdisteluun. Aiemmin Jerusalemissa joukko arabeja hyökkäsi Al Aqsa moskeijan sisältä juutalaisryhmää vastaan joka käveli Vanhassa kaupungissa Tisha B’Av –päivän kunniaksi. Kyseinen muistopäivä on juutalaiskalenterin synkimpiä ja sitä vietetään vuosittain erityisesti kahden juutalaistemppelin tuhoamisen takia. Noin tuhannen osanottajan ohittaessa eteläistä seinää ns Dung Gaten alapuolella moskeijan sisällä olleet arabit räjäyttivät muutamia ilotulitteita ja alkoivat sitten kivittää ohikulkijoita. Poliisi epäili kyseessä olevan organisoitu terrori ja löysikin 30 naamioitua miestä Al Aqsa moskeijan sisältä. Kirjoitukseni ensimmäinen kuva esittää hyökkäyssuunnan. Tästä enemmän kirjoituksessani 'Tisha B’Av –päivän kahakoita' https://arielfi.wordpress.com/2015/07/27/tisha-bav...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset