Ari Rusila: Kootut kirjoitukset The other side of the story!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

iiris (nimimerkki)

Mikä korsi katkaisee kamelin selän? Israelin ja Palestiinan kysymys muhii kuin uuniruoka ja paisuu kuin pullataikina. Onko jollakulla vielä tarjota selvää ratkaisuehdotusta tähän kysymykseen? Lähi-Itää on aika ajoin sanottu kolmannen maailmansodan siemeneksi. Mitä mieltä olet asiasta?

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Mielestäni Israelin ja Palestiinan tilanne näyttäisi nykyisellään säilyvän jäädytettynä, ei edistystä muttei myöskään merkittävää huonontumista. Oman ratkaisuehdotukseni esitin kirjoituksessani, luonnollisesti kansainvälinen yhteisö voisi halutessaan tehdä ns. pakotetun ratkaisun mutta ilman paikallista sitoutumista molemmin puolin sitäkään ei voisi pitää kestävänä.

Suurempina riskeinä maailmanlaajuisiksi konflikteiksi pidän ensinnäkin Irania lähinnä siinä mielessä jos Israel jenkkien halusta tai jopa itsenäisesti päättää pommittaa ydinjalostuslaitokset maan tasalle. Toinen riski voisi olla jos pohjois-Korea syystä tai toisesta lähettäisi pari ydinohjusta Japaniin tai etelä-Koreaan; kolmas on Pakistanin sisäinen tilanne sellaisenaan, Kashmir ja mahdollinen selkkaus Intian kanssa. Nämä mielestäni ovat suurempia uhkakuvia kuin itä-Jerusalemin asuntorakennushankkeet.

Eurooppaa lähemmistä uhkatekijöistä yksi on radikaalin islamin levitys Balkanilla, saudien rahoilla wahhabit ovat valtaamassa alaa aiemmin maallistunutta islamia edustavilla alueilla Bosniassa, Kosovon provinssissa, Makedoniassa... Tästä lisää esim. “Radical Islamists arming theirselves in Balkans” - http://arirusila.wordpress.com/2008/12/01/radical-islamists-arming-their-selves-in-balkans/ ja “Quadruple Helix – Capturing Kosovo”- http://arirusila.wordpress.com/2008/12/07/quadruple-helix-capturing-kosovo/

iiris (nimimerkki)

Kolmen valtion ehdotus. Olisiko Egypti valmis luovuttamaan autiomaataan palestiinalaisille?
Iran, Pakistan, Pohjois-Korea, Kashmir - kysymysmerkki-alueista ei ole puutetta.

Israelin valtion muodostaminen uskonnon pohjalta on jo lähtökohdiltaan kyseenalainen. Tämä kyseenalaisuus jatkuu Itä-Jerusalemin asutushankkeissa, kuten se on aiemmin ilmennyt monissa muissa hankkeissa. Jos valtion olemassaoloa ja laajentumista perustellaan tuhansien vuosien takaisilla populaatiotiedoilla, niin monikin maa voisi sillä perusteella vaatia itselleen yhtä ja toista aluetta.

Jos Israelin olemassaolo hyväksytään uskonnon perusteella, niin samoin tietysti pitäisi hyväksyä islamin pohjalta syntyvät valtiot tai niiden suunnittelu. Ja, millaisia kokemuksia kertyikään Afkanistanin taliban-"valtiosta".

Mitä sitten ovat länsimaiset arvot? Kun Suomeen tulleet vielä aika vähälukuiset pakolaiset saivat monin paikoin päiväkodit ja koulut luopumaan kansanperinteeksi, kansalliseksi tavoiksi muodostuneista suvivirrestä ja kuusijuhlasta, niin voi vaan ihmetellä kansallisten tai länsimaisten arvojen ohuutta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset