Ari Rusila: Kootut kirjoitukset The other side of the story!

Tervetuloa Sputnik

 

mkbtzYWlVenäjän valtiollinen uutistoimisto Sputnik Newsin aloitettua uutisoinnin myös suomen kielellä on niin printti kuin sosiaalisessakin mediassa alkanut mittava älämölö venäläispropagandasta. HS:a myöten on kerrottu sputnikin levittämistä tökeröistä valheista ja onpa uutistoimistoa parodioiva twitter-tilikin nähnyt päivänvalon. Pitkään aikaan en ole nähnyt vastaavaa tekopyhää taivastelua kuin nyt Sputnikin osalta. Itse toivotan tämänkin median tervetulleeksi suomalaiseen tiedonvälitykseen.

Nähdäkseni Sputnikin toiminnassa mediakentässä ja vaikkapa informaatio-(media-)sodankäynnissä ei ole mitään uutta. Perinteinen media omasi roolin sodissa ja konflikteissa jo ainakin sata vuotta sitten mm Armenian kansanmurhan yhteydessä se vaikutti humanitaariseen apuun USAsta ja myöhempiin oikeudenkäynteihin Turkissa. Kuitenkin vasta noin puoli vuosisataa sitten Vietnam osoitti median tulleen jopa vaikuttavammaksi tekijäksi kuin itse sotatoimet kentällä. Jugoslavian hajoamissodat kohottivat median käytön lopulta ammattimaiselle tasolle kun kroaatit, Bosnian muslimit ja Kosovon albaanit palkkasivat yhdysvaltalaisia PR-toimistoja muokkaamaan maan (USAn) yleistä mielipidettä itselleen suotuisaksi serbejä vastaan sittemmin toteutettujen interventioiden aikaansaamiseksi. Naton risteilyohjuksen iskusta Belgradin televisiostudiota vastaan 21. huhtikuuta 1999 Kosovon sodan aikana Yhdysvaltain puolustusministeriö totesi: ”Serbien TV on yhtä paljon osa Milosevicin murhakoneistoa kuin hänen asevoimansa”.

media-war
Kylmässä sodassa radiotoiminta (Radio Free Europe, Voice of America, BBC...) ja niiden vastainen toiminta oli merkittävä osa ideologista kamppailua. Vuonna 1948 alkanut läntisten radioasemien häirintä Neuvostoliitossa oli puolestaan maailman suurimpia häirintäoperaatioita. Joukkotiedotuksen tuhoamiseen on sen tärkeydestä johtuen liitetty myös sen korvaaminen omalla lähetyskalustolla. Yhdysvalloilla on kuusi EC-130E Hercules-kuljetuskonepohjaista lentävää Command Solo radio- ja televisioasemaa tätä tarkoitusta varten. Nämä koneet mahdollistavat tietysti myös harhauttamisen ja disinformaation lähettämisen, samoin toimivien radio- ja televisioasemien häirinnän. Näitä koneita on käytetty Irakissa 2003, Afganistanissa 2001, Kosovossa 1999, Bosniassa, Haitilla, Persianlahdella 1991 ja Panamassa.

crestTänä päivänä perinteiseen aseteollisuusklusteriin liittyy kaksi merkittävää uudempaa elementtiä jotka ovat yliopistot ja media. Pelkästään USAssa 350 yliopistoa tuottaa tutkimustietoa Pentagonin laskuun. Medialla puolestaan on viime vuosikymmeninä ollut kasvava rooli sotateollisuuden palveluksessa niin ennen konflikteja niiden oikeuttajana, konfliktien aikaisessa mediasodankäynnissä kuin myös konfliktien jälkeen toteutettujen toimien puolustajana. Siksi nykyään osuvampaa olisikin ehkä puhua sotateollisuuden, tieteen ja median kompleksista. Esimerkiksi Yhdysvallat ei säästele pitääkseen median omalla puolellaan. Joku vuosi sitten pelkästään Pentagon kohdisti liki viisi miljardia dollaria vuodessa näihin vaikutusoperaatioihin ja 27 000 työntekijää omistautui niiden toteuttamiseen. Aivan vastaavasti on Venäjän puolustusministerikin todennut median olevan osa maansa asevoimia. 

Nyt Kremliä lähellä olevan Sputnikin tehtävänä on toimia ulkomaille suunnattuna uutisvälittäjänä, sen kohdeyleisönä ovat ihmiset, jotka haluavat verrata useitakin vaihtoehtoisia näkökulmia keskenään. Tässä ei ole mielestäni mitään väärää, se on kyseisen median julkilausuttu agenda. Suomessa esimerkiksi HS on merkittävä uutisvälittäjä mutta muistettakoon silläkin olevan oma agendansa joka on näkynyt mm EU-/euro-kampanjoissa ja viime vuosina vaikkapa Suomen natottamisena. Kaupallisten medioiden motiivit kuvitellun puolueettoman tiedonvälityksen sijaan liittyvät mainosmyyntiin eli voitontavoitteluun ja nämä motiivit määräävät sitä mitä ja miten uutisoidaan vai uutisoidaanko ollenkaan.

Uudesta sosiaalisesta mediasta on tullut tärkeä osa poliittisia ja sotilaallisia konflikteja ja sotia. Esimerkkeinä voisi mainita Moldovan twitter vallankumouksen, arabikadun tapahtumat, Iranin epäonnistuneen vihreän vallankumouksen (mutta menestyksekkään cybersodan) sekä Israelin esimerkkinä ehkä sofistikoidumpana somen käyttäjän sodankäynnin välineenä. Esimerkit siksi että näihin olen eri rooleissa (neutraalina tarkkailijana, kirjoittaen artikkeleita ruohonjuuritasolta, aktiivisena virtuaalisodan osallistujana) jossain määrin osallistunut. Tästä aiheesta olen mm julkaissut kirjoitukseni  Blogging & Web 2.0 As A Tool In The Media War by Ari Rusila .

Mielestäni Sputnik monipuolistaa Suomessakin informaatiotarjontaa tuomalla mukaan yhden ja tällä kertaa jopa julkilausutun näkökulman lisää mediakuluttajan valittavaksi. Kun itse kiinnostun jostakin tärkeäksi näkemästäni asiasta niin pyrin lähestymään sitä eri lähteiden kautta ja välittämään päätelmäni julkisuuteen. Muutama kuukausi sitten törmäsin mielenkiintoiseen lähi-itään liittyvään uutiseen, en siitä kuitenkaan mitään kirjoittanut kun en löytänyt sen tueksi kuin yhden lähteen. Nyt lähteitä on kertynyt enemmänkin ja parin päivän sisään saanen artikkelin aikaiseksi. En koskaan väitä esittäväni lopullista totuutta mistään, esitän näkökulman ja lukija voi sitä verrata muuhun saatavilla olevaan aineistoon ja näin saada aiempaa monipuolisemman kuvan ko ilmiöstä/tapahtumasta/prosessista/problematiikasta etc. Tässä mielessä toivotan Sputnikin tervetulleeksi Suomen mediakenttään.

Sputnik

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (45 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Jep, miksi melutaan Sputnikista? Elämmehän avoimessa markkinataloudessa jossa kuluttajan valinnanvapaus on suorastaan pyhä asia (sarkasmivaroitus)

minnam ahonen

Venäjän valtion maksamaa ilmaispropagandaa tyrkyllä.
Call it markkinatalous - if it floats your boat. :)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Tarkoitatko että valtion kustantamaa (ei se kyllä ilmaista ole) propagandaa ei saa päästää kuluttajan ulottuville?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Korkealentoisen luova nimi vapaalle pravdatoimistolle ('vilpittömyys'varoitus) tuo Sputnik. Harkittiinkohan jotain muuta retroviittausta? Olisiko Laika käynyt? Siis nyt kun se Berliinissäkin Molotov-Ribbentrop-ystävyysvaltuuskuntavierailulla vielä välirikon jälkeen käynyt alkuperäinen punalippukin taitaa palaa eikä palata ehjänä sieltä avaruudesta... ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/194273-n...

Ehkä nimeksi olisi vaikkapa 'kosmeettisista' syistä voitu valita vanhahtavia Sputnikia ja Laikaa ajankohtaisempi esim. Yötaivaan Susi ;) ks. http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/yon%20sudet%2...

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Hellevigin käyttäminen "asiantuntijana" vedenalaisia koskevassa jutussa asemoi Sputnikin sille kuuluvaan "roskakoriin". Venäläiset ei ilmeisesti tajua suomalaisten koulutustasosta johtuvaa hahmotuskykyä arvioidessaan ns- asiantuntijoita. Tajuamattomuus saattaa johtua Neuvostoliiton aikaisen propagandan uppoamisen jopa osaan älymystöön (tuomioja ja opetuslapset). Tai sitten taustatyö on jätetty tekemättä "uutistoimistossa" arvioitaessa lähteitä uutistarjonnassa. Toisaalta tämä on ymmärrettävää, koska oikeastaan kaikki länsimainen lehdistön ja uutistuotannon perinteet puuttuvat ja nykynäkymän mukaan tulevat puuttumaankin hamaan tulevaisuuteen asti ja vähän yli siitä.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Sputnikin uutisessa Hellevigiä ei luonnehdittu asiantuntijana vaan poliittisena kommentaattorina ja toisaalla poliittisena analysoijana.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Ari Rusila

Oletko sitä mieltä, että Hellevig täyttää mainitsemasi kriteerit ? Onko Hellevigillä valtio-opin, kansainvälisen politiikan tai hallintotieteiden oppiarvoja ?

Onko sinulla näkemystä miksi suomalainen media ei saa perustaa esim. Karjalan tasavaltaan vapaata mediaa, joka voisi kontrolloimatta raportoida kansainvälisiä tapahtumia ?

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #6

Mitkä ovat poliittisen kommentaattorin kriteerit ja koulutusvaatimukset, esimerkiksi vaalien jälkeisessä kuplakeskustekussa pääosissa olivat poliitikkojen ohella taiteilijat. Hellevigistä todettakoon hänen olevan koulutukseltaan oikeustieteen kandidaatti, joka toimii Moskovassa 1990-luvun lopulla perustamansa venäläisen lakiasiaintoimiston Hellevig, Klein & Usov sekä laskentapalveluyhtiön Avenir osakkaana. Hän on julkaissut useita kirjoja käsitellen oikeusfilosofiaa, Venäjän vero-oikeutta, työoikeutta ja viimeksi filosofiaa ja demokratiakäsitystä. Hellevig on Pravda-verkkolehden kolumnisti. Median vapaus vaihtelee maittain, niin printti- kuin some-viestintää rajoitetaan mm poliittisin perustein suoraan tai epäsuorasti, enemmän tai vähemmän tarpeiden mukaan.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #9

Ari Rusila

Koulutukseen katsomatta, missä poliittisella areenalla Hellevigillä on näyttöä objektiivisesta politiikan tutkimuksesta. Esittelemäsi Hellevigin ansiot antavat jo riittävän todisteen hänen taustastaan ja suuntautumisesta.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #31

Minulla ei nyt ole tilastoja suomalaisen valtamedian poliittisista kommentaattoreista, analysoijista tai kolumnisteista mutta stetson menetelmällä väittäisin aika harvalla olevan näyttöä objektiivisesta politiikan tutkimuksesta vaan pikemminkin päinvastoin.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Nyt sitten saamme totuudellista tietoa, niinkö?

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Tätä en ainakaan minä väittänyt vaan pikemminkin päinvastoin; toivotin tervetulleeksi yhden näkökulman lisää suomenkieliseen informaatiotarjontaan.

minnam ahonen

Ari, kiinnitin huomiota että teit toivotuksesi hyvin egosentrisesti, omista tarpeistasi lähtien.

Sinä olet jo saanut englanninkielisestäkin SputnikNewsistä käyttöösi suurin piirtein samaa tavaraa. Edustat muutenkin sitä pienempää väestönosaa, jolla on varsin hyvät halut ja eväät pärjätä tiedonhankinnassa ja tiedon pitävyyden varmentamisessa.

Jos luovut tuosta egosentrisestä näkökulmastasi, ja ajattelet - hieman mediapedagogisesti - myös niitä, joilla ei ole a. kielitaitoa b. muuta riittävää sivistystä lähdekriittiseen lukemiseen tai c. ylipäätään aikaa vertailla eri lähteitä ja niiden luotettavuutta, ehkäpä se hieman kasvattaa myös omaa kriittistä ajatteluasi asiassa.

Tuo SputnikNews vie muuten myös mahdollisesti lukijoita Uuden Suomen kaltaisilta kotimaisilta, aidosti markkinoilta toimivilta medioilta.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #23

Kiitos kommentista. Olet aivan oikeassa egosentrisestä lähtökohdasta, kaikissa kirjoituksissanikin pyrin omaan näkökulmaan omista lähtökohdistani eikä minulla sitä paitsi ole "valtuuksia" ketään muuta edustaakkaan.

Kirjoitukseni kärki ehkäpä liian epätarkasti ilmaistuna oli suunnattu Sputnikin tuloa ja sen propagandistisia uutisia taivastelevaa tekopyhyyttä vastaan eli ikään kuin valikoivaa mediakriittisyyttä kohtaan.

Itse en kyllä usko Sputnikin vievän US:n lukijoita - mielestäni US on parhaasta päästä oleva sivistynyt monipuolinen foorumi jonka lukijakunta mielestäni omaa parhaasta päästä olevaa mediakriittisyyttä.

minnam ahonen Vastaus kommenttiin #26

Oman näkökulmansa selkeä esiintuominen ei tietääkseni estä saati joissakin tilanteissa myöskään vapauta vaikutusten pohtimiselta laajemmin - yhteiskunnastahan olemme täällä kiinnostuneita ja toisistamme. Elämässä yleensäkin pitää ottaa muidenkin näkökulmia huomioon kuin omaansa. Esim. aikuisten lapsien ja nuorien, jotka ovat myös tässä tapauksessa median kuluttajia.

"oli suunnattu Sputnikin tuloa ja sen propagandistisia uutisia taivastelevaa tekopyhyyttä vastaan eli ikään kuin valikoivaa mediakriittisyyttä kohtaan."

Eikö yhtä lailla omasi ole taivastelua toisten taivastelusta? Sinullahan ei kai ole mitään riippumatonta mediatutkimusta asiasta, vain omia mielikuviasi?

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #32

En tiedä onko Sputnikin tulosta propagandasodan operaatioteatteriin Suomessa tehty riippumatonta mediatutkimusta mutta tosiaankin minun vaikutelmani oli vastaanoton olleen valtaosin kielteistä , ehkä akateeminen tutkimus joskus vuosien kuluessa laskee vaikkapa sitaatteja yhteen ja toteaa sitten minun olleen oikeassa tai väärässä. Taivasteluksi en kirjoitustani aivan lue vaikka joku jostakin näkökulmasta voi näin hyvinkin todeta.

Seppo Hildén

Sputnik tai Bäckmanin blogi, molemmilla sama näkemys viestinnästä ja sen tarkoituksesta ja kirjoittajatkin kuuluvat molemmissa aviiseissa SAFKAan.

Heh.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Yksittäiset kolumnistit eivät mielestäni leimaa koko tiedotusvälinettä, onhan täällä US Puheenvuorossakin monenlaisia kirjoittajia tarjolla. Vaikka osa Sputnikin aineistosta voikin olla suomalaiseen makuun ylilyövää propagandaa on sivustolla mielestäni kaksi hyvää ominaisuutta: Ensinnäkin se tuo esiin kremlin näkökulman ja toiseksi ainakin itse olen löytänyt sivustolta juttuja aiheista joihin en muualla ole törmännyt.

Seppo Hildén

Nyt täytyy kehua kyllä- harvinaista kyllä- Bäckmanin blogia. Bäckman on sujuva suomen kielen käyttäjä kun taas Sputnik käännättää tekstinsä robotilla, sillä niin könkköä suomea se on.

Lisäksi journalistinen taso on mitä on, esimerkkinä vaikkapa tämä Ahtisaaresta tehty juttu, jossa otsikossa kerrotaan oletettu uutinen, mutta leipätekstissä ei mainita sitten asiasta enää mitään.

http://fi.sputniknews.com/pohjoismaat/20150429/317...

Onko tämä jotain uutta venäläistä viestintäkulttuuria, heh.

Kalevi Wahrman

Täältäkin vaihtoehtoista.
Ei anneta kaikkea valtaa suuryhtiöille!
Kansan Äänen vappunumero 2b / 2015 on ilmestynyt.

www.kansanaani.net
Kansan Ääni on julkaisujärjestöjensä yhteinen paperilehti ja nettisaitti työn, toimeentulon, rauhan ja kansanvallan puolesta.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Sputnik tekee arvokasta työtä asettaessaan suomalaismedian uutisoinnin viivalle, missä vilppilähtö vihelletään takaisin.

Sputnik antaa voimaa sosiaalisen median vallan kasvulle. Ja se on hyvää kehitystä.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Totta, toivon mukaan Sputnikin ilmaantuminen "markkinoille" saa suomalaisen median ryhdistäytymään – ei vastapropagandan lisäämisellä, vaan uutisoinnin tasapuolistumisessa.

Tällä hetkellä suomalainen valtamedia vastaa lähes täysin venäläistä veljeään – sanoma vain on päinvastainen.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Voiton päivän sotilasparaatin "kenraaliharjoitukset" Moskovassa.

http://fi.sputniknews.com/ulkomaat/20150429/31172....

Jari Rauhala

Tilanne on se, että Sputnik tai mikä tahansa uusi saa sitä enemmän tilaa, mitä enemmän valtamedia Suomessa ajaa uutisoinneissaan karille.
Sitä suomalainen valtamedia on nyt valitettavsti tehnyt jättäessään objektiivisuuden ja tutkivan journalismin pois.

Henkilökohtaisesti en voi syyttää asiasta Sputnikia tai mitään muutakaan mediaa, olivat propagandan välineitä tai eivät?
Valtamedia raivaa niille ihan itse omilla toimillaan tilaa. Viimeiseksi keinoksi jää leimakirveen käyttö, hukkuva tarttuu oljenkorteen.

Käyttäjän SampsaMkel kuva
Sampsa Mäkelä

Tämä kysymykseni liittyy blokkaukseen vain välillisesti.

Onko tämän uuden uutistoimisto Sputnikin ilmaantumisessa mitään yhteyttä radiokanava Sputnikin nimenvaihtoon? Uusi nimi tälle kanavalle on Spirit FM.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Kun nyt puheena oleva Sputnik radiokanavien verkosto laajeni myös Suomeen joutui maassa toistakymmentä vuotta toiminut Sputnik radio vaihtamaan nimensä. Kanava halusi säilyä epäpoliittisena ja erottautua nyt rantautuneesta Sputnikista sekä toisesta vastaavasta tiedotuskanava RT:stä.

Käyttäjän MattiNevalainen1 kuva
Matti Nevalainen

Propaganda sodassa kuten muissakin sodissa osapuolilla on omat aseensa. I maailamnsodassa saksalaiset käsittivät hävinneensä propagandasodan kun englantilaiset lehdet retostelivat "uutisilla" joiden mukaan saksalaiset sotilaat paistavat vastasyntyneitä belgialaisvauvoja pistinten nokassa nuotiolla kuin makkaraa -ja ihmiset uskoivat.

Viimeaikaisista länsipropagandan "saavutuksista" tulee mieleeni kuinka nuori tyttö selvittää omin silmin todistaneensa kuinka irakilaiset sotilaat heittelevät kuwaitilaisia keskosia pitkin seiniä ja varastavan keskoskaapit. Myöhemmin selvisi että tyttö oli Kuwaitin Yhdysvaltojen suurlähettilään tytär joka ei ollut vuosiin edes käynyt Kuwaitissa -ja ihmiset tietysti uskoivat.

Myös vaikeneminen kuuluu propagandaan. 9/11 jälkeen kun patriot act ja muut hyvin suunnitellut toimet oli saatu aikaiseksi, ei "terroristi hyökkäystä" enää saa julkisesti käsitellä, paitsi kuten virallinen totuus kuuluu. WTC 7 romahti vapaasti kasaan vaikka siihen ei osunut mitään. Tuota seikaa koskevaa artikkelia ei saa läpi missään läntisessä valtamediassa.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Samaa mieltä, Sputnik on tervetullut suomalaiseen, varsin yksipuoliseen mediaympäristöön, vaikka en mitenkään hehkutakaan venäläisten tapaa uutisoida.

Mutta aivan yhtä lailla en hehkuta Suomen valtamedian tapaa propagoida Venäjää vastaan – tai oikeastaan Naton ja länsivaltojen puolesta. Menetelmät ovat kummallakin puolella erilaiset, mutta sellaiset, että ne purevat omiin kohteisiinsa, kansalaisiin. Ja tehokkainta propaganda on silloin kun mahdollisimman harva edes huomaa sitä propagandaksi.

Pata kattilaa soimaa, musta kylki kummallakin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Uutisoinnissa on paljonkin parannettavaa, niin meillä kuin "lähi-idässä":

Esimerkki venäläisestä "uutisoinnista": Ykköskanava (pervyi kanal) 12.7.2014

"Tämän naisen kertomus jättää katsojan hämmennyksen tilaan. Järjellä ei voi kuvitella, että sellaista tapahtuu Euroopan sydämessä. Katsokaa itse!".

On 12.heinäkuuta, ykköskanavan primetime ja kameran edessä haastattellaan Galina Pyshniak, "pakolainen Slavjanskista" (jota Ukrainan armeija juuri sai haltuunsa separatisteilta):

"Kaikki tapahtui Lenin-aukiolla. Se oli ainut paikka mihin Slavjanskin asukkaat saatiin ajetuksi. Pelkästään naisia, lapsia sekä vanhuksia - miehiä ei enää ollut. Heidät laitettiin katsomaan julkista teloitusta. He ottivat pienen pojan, jolla oli vain paita ja alushousut. Tuskin 3-vuotias. Hänet naulattiin ilmoitustauluun, aivan Jeesuksen tavoin. Kaksi miestä piti kiinni ja yksi naulasi vasaran kanssa. Ja kaikki äidin silmien edessä. Oli verta, huutoa, ihmiset menivät tajuttomiksi. Tunnin kidutuksen jälkeen poika kuoli. Sen jälkeen he sitoivat äidin panssarivaunun perään ja hinasivat kilometrikaupalla torin ympäri. Kaupungin kaduilla lojuu paljon ruumiita ja ruumishuoneetkin ovat tupaten täynnä".

Onneksi fiksut venäläistoimittajat selvittivät asian mahdollista todenperäisyyttä ja jo 16.7 paljastui, että uutinen oli tekaistu. Samanlainen "uutinen" oli ilmestynyt jo viikko aiemmin Aleksander Duginin blogiin, mutta sen version uhri oli 6-vuotias...Dugin kertoi toimittajille, että hän oli sen kuullut "eräältä silminnäkijältä".

Hohoijaa, valtakunnallinen pääkanava ja primetime (lauantain ilta)...

Tätä "uutista" ei ole koskaan kumottu ja valtaosa venäläisistä edelleen usko siihen. Onneksi löytyy Pietarista vielä fiksuja toimittajia:

https://lenizdat.ru/articles/1121981/

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

On valitettavaa että tällaiset keksityt "uutiset" pääsevät läpi koska todellistakin draamaa Ukrainassa on yllin kyllin kuten vaikkapa Odessan ay-talon poltto ja siinä syntyneet todelliset uhrit.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tuo "uutinen" oli ilmeisen tarkoituksenhakuinen (vihollisen demonisointi), mutta pahinta mielestäni on siinä, ettei sitä ole koskaan kumottu (muualla kuin pietarilaislehdessä). Kyse on sentään tv:n valtakunnallisesta pääkanavasta!

Edelleen valtaosa venäläisistä uskoo, että "ukrainalaiset fasistit" pystyvät moiseen...hyvin vastenmielistä propagandaa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Aloituksesta poiketen en ole kyllä itse havainnut somessa yhtään minkäänlaista älämölöä Sputnikista.

Paitsi tapauksissa jossa joku on linkannut sieltä uutisen tai mielipidekirjoituksen jossa sitten paljastuukin asiapohjaisia virheitä tai osatotuuksia.
Vaikka joku pitäisi omaa mediaamme täysin valheellisena sanasta ssanaan niin ei se silti tarkoita minkään Venäjän valtiollista tukea nautivan kanavan olevan yhtään sen parempi. Mihin katosi mediakriittiisyys ja medialukutaito?

Vai onko tarkoitus kertoa ettei Sputnikia tulisi arvostella?

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Somessa Sputnikista on keskusteltu mm tämän kaltaisilla blogifoorumeilla kuin myös parodiaTwutterissä jossa HS:n mukaan on muistaakseni neljä kertaa enemmän seuraajia kuin varsinaisella Sputnikilla.

Tarkoitus oli kertoa että toki Sputnikia tulee arvostella mutta mielellään suhtautua kriittisesti muihinkin mediatuottajiin.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Ne jotka eniten arvostelevat sitä suurta saatanaa valtamediaa näyttävät lähes aina syyllistyvän itse eniten siihen uusavuttomuudesta kertovaan mediakritiikin puutteeseen: haukutaan valtamediaa kuin vierasta sikaa paitsi tapauksissa joissa uutisten kertoma sisältö tukee omaa mielipidettä.

Samat henkilöt jotka tänään haukkuvat yleisradiota oikeisto-YLEksi määkivät huomenna YLEN vihervasemmistolaisesta linjasta ja toimittajista.

En itse usko keskivertokansalaisen ottavan valtamediaamme kuin piru raamattua. Arkijärjellä varustettu suomalaisen oppi- tai peruskoulun käyneen ihmisen pitäisi pystyä ymmärtämään ero toimittajan ja tämän mahdollisesta haastatteleman ammattilaisen/mielipidevaikuttajan sanomisten välillä.

Itse en ole iltapäivälehtiä pahemmin lukenut sitten kouluampumisten ja silti uskon suomalaisen median tasapuolisuuteen enemmän kuin Sptunikien, Verkko- tai Magneettimedian kaltaisiin propagandaa levittäviin mielipidejulkaisuihin. Kriittinen lukeminen ei silti tarkoita että omaakaan mielipidettä tukevia sensaatiojuttuja pitäisi sen enempää niellä.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #28

Missäköhän maailmoissa oikein liitelet?

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #28

Parit kommentit:

1) Paitsi eron ymmärtäminen toimittajan ja haastatellun sanomisten välillä kannattaa mielestäni kiinnittää huomiota lehden pääkirjoitustoimittajien ottamiin kantoihin ja asennemuokkaukseen; toimittaja-haastateltava tilanteessa myös konteksti on merkittävä eli mm itse aihevalinta, haastateltavan valinta ja kysyttävät kysymykset.
2) Suomalainen valtamedia todennäköisesti onkin suhteellisen tasapuolinen jos sitä vertaa propagandasivustoihin. Itse halusin toisaalta korostaa sitä että propagoivat sivustotkin osaltaan monipuolistavat informaatiotarjontaa ja toisaalta sitä että propagoivat sivustot kuuluvat myös länsimaiden harjoittaman mediasodan arsenaaliin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #28

"Ne jotka eniten arvostelevat sitä suurta saatanaa"

Onko tässä nähtävissä lievää asenteellisuutta?

Jukka Nieminen

Kyllä minä toivotan ko. sivuston tervetulleeksi. On se hyvä että näissä isojen poikien nokkapokissa saadaan vähän sitä toistakin näkökulmaa eikä kaikkea jaanata yksipuolisen puusilmäisesti kuten tähän saakka. Noudattaa sitä kuulua tasavertaisuuden linjaa josta jostakin kumman syystä valtamediamme luopui viimeisen vuoden aikana. Jopa varoitteli kuuntelemasta ketään muuta kuin itteensä kuin mikäkin Göbbels.

mutta Sputnikilla voi olla myös isompikin strateginen rooli. Minulle ainakin Ukrainan kriisi opetti, että suomalaisten venäjätietous on todella hataraa ja vain mielikuvien varassa. Ei sillä, niin oli minullakin vielä vuosi sitten kunnes aloin ottamaan venäjästä enemmän selvää, ja se oma mielikuvani vodkanhuuruisesta kansasta hökkelikylissään ei ollenkaan vastaa tätä päivää.

Periaatteessa joka kansalla pitäisi olla oma äänitorvensa naapurimaassa. Olen melkoisen vissi että monet ruotsalaisetkin ovat varmoja että täällä ei muuta tehdä kun vedetään kossua ja irrotetaan puukkoa kaverin lapaluista. Koska tämä mielikuva finnjäveleistä oli totta vielä 60-luvun lopulla, sen täytyy olla totta tänäänkin... Ehkä Sputnik korjaa nämä mielikuvat ainakin venäjän osalta, se jää nähtäväksi.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Sputnik vahvistaa uutisoinnillaan sosiaalisen median monipuolisuutta ja sen aseman vahvistumista suhteessa suomalaiseen monopolisoituvaan, harvainvaltaiseen mediaan.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Rauno Lintunen

Eikös Sputnik ole Venäjän valtion rahoittama "puolueeton" yritys ?

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Sputnik käynnistettiin Rossiya Segodnya'n toimesta joka puolestaan on 100 % Venäjän hallituksen omistama ja hallinnoima ja perustettu presidentin määräyksellä joulukuussa 2013. Sputnik korvasi RIA Novostin kv toiminnan ja Voice of Russian. Elinavoimesti Kremlin näkökulmaa viestittävä yritys.

Käyttäjän MattiNevalainen1 kuva
Matti Nevalainen

Ehkä pitäisi todella huolestua sitten kun "viralliselta" taholta estetään pääsy ns. väärälle sivustolle tai vielä enemmän kun luvaton verkkovierailu havaitaan ja väärämielinen tuomitaan nykyslangilla vaikkapa terroristina joka on syyllistynyt ajatusrikokseen ja terroriteon suunnitteluun.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Nimi on enne tai sitten ei.

Sputnik tarkoittanee suomeksi matkatoveria.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Matkatoveri tiedon lähteille kuulostaisi lupaavammalta kuin keinotodellisuus (tekokuu) ;)

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Oletkos ottanut oppia piipun pitämiseen hampaissasi Aarne "Piippu" Saariselta. Tosin Aarne oli sodankäynyt kommunisti joka suolasi sodassa konekiväärillään vihollisia kuten kaikki suomalaiset tekivät säilyttääkseen kotimaansa vihollisen valloitukselta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset