Ari Rusila: Kootut kirjoitukset The other side of the story!

Ionisaattori sisäilmaongelmiin

Kun vakioaiheistani (konfliktit) informaatiotulva on niin massiivista etten saa sitä jäsenneltyä vähäänkään järkiperäiseen muotoon päätin hypätä tyystin toisenlaiseen aihepiiriin nimittäin sisäilma-ongelmiin omakohtaisten kokemusten myötä.

Kerrostaloasunnossamme me aikuiset olemme aktiivisia sauhuttelijoita ja luonnollisesti ko savu tuntuu niin vaatteissa kuin sisäilmassakin.  Kokemukseni tavallisista aktiivihiilisuodattimellakin varustettujen ilmanraikastimien tehosta ovat kehnot ja lisähaittoina tuli jatkuvaa filttereiden vaihtoa ja melua.

Aikoinaan Balkanilla tutustuin ionisaattoreiden toimintaan ja yritin etsiä sellaisia Suomestakin mutta ne olivat melko hinnakkaita (500-3000€) enkä ole niin varma että niitä olisi kotikäyttöön tarkoitettukaan.  Yksi ilmanraikastin ionisoivalla lisätoiminnolla tosin oli alle kolmesataa.

Nyt viimein sain Serbiasta vajaalla satasella noin 100 neliön tilaan tarkoitetun ionisaattorin ja kokemukset ovat todella hyvät - ilma raikastui päivässä ja on myös pysynyt sellaisena.  Ko laite on tehonsa ohella myös äänetön ja ionisoiva osa tarvitsee pesun vain kerran kuukaudessa; mitään vaihdettavia suodattimia ei tarvita.

Savun ohella ionisaattorin sanotaan laiteohjeen mukaan tehoavan bakteereihin ja mitä erilaisimpiin ilmassa leijuviin patrikkeleihin. 

Mieleeni heräsi kysymys olisiko ko laitteesta hyötyä homeongelmista kärsiviin talouksiin.  Ulkomailla ionisaattorilla tietääkseni rakastetaan ns savuttomia hotellihuoneita ketjupolttajien jäljiltä.  Ihmettelen miksei tällaisia laitteita ole Suomessa markettien hyllyillä kun muualla maailmalla valikoimaa löytyy - mielenkiintoinen on esimerkiksi auton tupakansytyttimn tilalle pantava tupakka-askin kokoinen ionisaattori.

Olisin kiinnostunut lukijoiden mahdollisista kokemuksista, jos ne ovat vastaavia kuin minulla niin ehkäpä joku yritteliäs henkilö saisi tästä tuonti-idean tai vaikkapa kipinän valmistaa tällaisia varsin yksinkertaisia laitteita itsekin.   

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Jouni Nordman

Itse ostin Puolasta 7 mg laitteen, hinta taisi olla 300€ pintaan. Valmistaja ei suositellut sitä home tai ,uuden sienieliöiden hävittäminen, sillä otsoonige osaa näistä villitsee kasvamaan.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

A.R.>Savun ohella ionisaattorin sanotaan laiteohjeen mukaan tehoavan bakteereihin ja mitä erilaisimpiin ilmassa leijuviin patrikkeleihin.

ooo

Aiemmin tuuletettiin, siis ikkunat auki, aika ajoin. Vieläkö se pätee.
Viisaat sanovat että homeesta pääsee eroon kun kuivattaa kosteuden pois. Home ei kasva ilman vettä.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Mielestäni tuuletus omalla savuntuottovolyymilla on liian hidasvaikutteista; savun haju ehtii piinttyä vaatteisiin, en tosin ole kokeillut kaikkien isojenkin ikkunoiden jatkuvaa aukipitoa paitsi energiatalouden niin mys vedontunteen takia. Home ei ole omakohtainen ongelma mutta kun Suomessa sadat hometalot odottavat korjauksia niin mietinpähän vain josko ionisaattoreilla homeen terveyshaitat voisi peittää kunnes itse vika on korjattu.

Kari Keskitalo

En malta olla ottamatta osaa keskusteluun.
Kuten jo ylempänä Antti Jokela toteaa Ionisaattori ja Otsonaattori on kaksi eri asiaa, vaikka usein samassa laitteessa on molemmat toiminnot.
Ionisaattori lataa ilma molekyylejä miinus merkisiksi ja useimmiten epäpuhtaudet on plusmerkisiä, elikkä epäpuhtaudet tarttuu nekatiiviseen molekyyliin ja kun niitä on riittävän iso möykky ne putoaa alas. Mitä pienempiä partikkelit on sen paremmin ionisaatori toimii, esimerkiksi savu ja bakteerit. Ionisaattorilla ei ole terveydellistä haittaa.
Otsonaattori tuottaa kolmi atomisia happimolekyylejä jotka on aktiivisia hapettajia, tuhoavat hapettamalla epäpuhtauksia. mutta samalla myöys pystyvät aiheuttaan haittaa ihmiselle. Koti mittakaavan otsonisaattorit kuitenkin tuottaa sen verran vähän otsonia että hyöyty on usein suurempi kuin haitta, Otsonin ongelma on sama kuin säteilyn, ei ole turvallista tasoa, vaan riski kasvaa määrän lisääntyessä. Siksi tehokkaamat otsonisaatorit tuleekin käyttää silloin kuin tiloihin ei ole ihmisellä pääsyä.
Kummastakin välineestä on apua ilman puhdistukseen oikein käytettynä
Nimimerkillä; Juuri savuvahingoista selvinnyt

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset