Ari Rusila: Kootut kirjoitukset The other side of the story!

¥uan, Venäjä & kumppanit ja uusi maailmanjärjestys

USAn sanktiot Ukrainan konfliktin siivellä laukaisivat Venäjän vastatoimena dollarin ohittamisen valuuttasodassa. Aiempi artikkelini ¥uan and Waterloo of Petro$(Part ½) kuvaa tätä valtapelin osa-aluetta. Venäjän ja Kiinan kaksi jättimäistä kaasusopimusta – yhteisarvo yli 700 miljardia USD – ovat puolestaan vastaoffensiivin keihäänkärki osana laajempaa maailmanjärjestystä muuttavaa eri areenoilla käytävää taloussotaa. Kiinan ja Venäjän marraskuun alussa tekemän maailman suurimman kaupan toinen osa käsitti Länsi-Siperian kaasuputken rakentamisen ja kaasun myymisen yli $300 miljardilla nostaen näin yhdessä toukokuussa sovitun Altai putki- ja kauppasopimuksen myötä kokonaishankkeen yli $700 miljardiin. Työt ensimmäisen reitin osalta ovat jo alkaneet. Myös 16 muuta tärkeätä taloussopimusta allekirjoitettiin ja on mahdollista, että maksut jatkossa tapahtuvat yuaneilla. Kaasun ohella asekaupoilla on merkitystä Kiinan puolustuskyvyn modernisoinnissa. Helmikuussa 2014 BRICS maiden huippukokouksessa Brasiliassa ryhmä suoraan haastoi läntisen taloudellisen hallinnan päättämällä uudesta kehityspankista (the New Development Bank – NDB), uudesta reservivaluuttajärjestelystä ( the Contingent Reserve Arrangement - CRA) ja pankien koordinointijärjestelystä (the BRICS Interbank Cooperation Mechanism). Lisäksi lokakuussa päätettiin uuden investointipankin (Asian Infrastructure Investment Bank - AIIB) perustamisesta alkupääomanaan $100 miljardia. Varsinkin CRA antaa BIRCS maille suoran pääsyn valuuttakauppoihin jolloin dollarin asema maailman reservivaluuttana saattaa päättyä.

 

The Shanghai Cooperation Organization (SCO) on myös laajentunut käsittämään Intian, Pakistanin, Iranin ja Mongolian; lisäksi ehdokasjonossa ovat ainakin Armenia, Azerbaitsan, Bangladesh, Valko-Venäjä, Nepal ja Sri Lanka. Kaiken lisäksi SCOn johtotähti Kiina haluaa rakentaa uuden Aasian-Tyynenmeren turvallisuusjärjestelmän jonka ulkopuolelle poissuljetaan USA.

Myös Euraasian talousunioni (Eurasian economic Union - EEU) on laajentumassa. Armenia hijakkoin liittyi jäseneksi hyläten EU:n houkutukset, seuraavana on liittymässä Kirgistan ja halunsa liittyä ovat ilmaisseet mm Vietnam, Turkki ja Syyria.

Nähdäkseni maailmanjärjestys on nyt muotoutumassa uudelleen. Aiemman USA-Kiina suhteen tilalle on tulossa Kiinan Venäjän tuella johtama Euraasialainen valtablokki joka petrodollarin ohella haastaa muutkin läntiset talousinstituutiot, pohjaa valtansa jo alkaneeseen jätti-investoinneilla tuettuun talouskehitykseen ja turvaten sitä kehittyvällä sotilaallisella voimalla. Jää nähtäväksi mikä on EU:n rooli tässä valtapelissä ja miten dedollarisaatio vaikuttaa USAn talouselämään ja EU:n talouskriisiin mutta mielestäni joka tapauksessa USAn valta-asema häviää ja vähintäänkin lopputulemana on nykyistä tasapainoisempi USA-Euraasia vastakkainasetelma.

Edellä viitteenomaisesti kuvattuja teemoja käsittelen tarkemmin pääblogini kirjoituksessa ¥uan and Waterloo of Petro$ (Part 2/2) . Kun tämä aiempi osa artikkelista herätti kiinnostusta somessa ja kansainvälisillä foorumeilla olen sittemmin yhdistänyt molemmat osat ½ ja 2/2 ja koko pitkähkö

novelli on luettavissa tästä linkistä .

 

 

¥uan and Waterloo of Petro$

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Ari,

kiitokset hyvästä blogista. Venäjän ja Kiinan taloudellinen yhteistyö toivottavasti kehittyy niin kuin kirjoitat. Toivottavasti se myös tarkoittaisi sitä, että Venäjän suhde läntisiin rajanaapureihin muuttuisi normaaliksi, joka tarkoittaisi luopumista etupiiriajattelusta ja lännen leimaamista viholliseksi.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Mielestäni tähän on mahdollisuuksia kun Venäjä saa palautettua -90 -luvulla menettämäänsä omanarvontuntoa ja toisaalta kun Kiinan tuella geopoliittinen tilanne tasapainottuu.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Huh huh. Onpa valtavat sopimukset tehty ja suunnitelmat. Miten lienee sitten toteutuksen laita.

Kaasuputki saattaa toteutua joskus tai sitten myöhemmin. Maiden yhteistyö ei suinkaan rajoitu pelkkään kaasuun.

Siperiassa on jo nyt pelottavan paljon kiinalaisia poikamiehiä. Kiinassahan heitä riittää, koska naimaikäisiä miehiä on yli kymmenen prosenttia enemmän kuin naisia. Mitä tekevätkään nuo nuoret miehet, kun testosteronit jylläävät ja naista halutaan.

Kiinan ensisijainen tarve ei taida kuitenkaan olla energia vaan juomavesi. Mistä saada tuota väestölle todella tärkeää perustuotetta. Onko esimerkiksi tärkeämpi vetää Baikal järvestä putki Kiinaan kuin kaasuputki.

Kiina on lähellä asemaa, joka merkitsee kansainvälisesti, että se on lähes suurvalta. Venäjä on nyt ja aika pitkään pienvalta, joka on omasta mielestään suurvalta.

Suomen kannalta Venäjä on edelleen valtava karhu, joka unissaan kääntyessään rutistaa pienen Suomen kuin hiirulaisen eikä huomaa itse mitään.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Toteutuksesta sen verran, että toukokuussa sovittu Altain putken rakennus lienee jo alkanut, dollarivapaita kauppasopimuksia on jo lukuisia solmittu, rahoituslaitoksiin rahoitussitoumuksia on jo tehty ja sotaharjoituksia pidetty.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ei ainakaan The Siberian Times lehden artikkelin mukaan vaikuttaisi alkaneen.

Huge new Siberian gas deal with China - but ecological backlash begins

http://siberiantimes.com/ecology/casestudy/news/n0...

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #5

Osa Altai -linjasta pohjaa olemassaolevaan linjaan Surgut-Nowy Urengoi -välillä. Ko linjalle tulossa pari pumppuasemaa lisää. Ympäristöongelmat (linkissä) olivat esillä kolmisen vuotta sitten kun uudet linjaukset oli merkitty maastoon.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #7

Tästä päätellen ympäristöongelmat eivät kuitenkaan vaikuttaneet ratkaisuun, The Moscow Times syyskuussa:

Russia's Environmental Apathy Is Down to Cult of Putin

http://www.themoscowtimes.com/opinion/article/russ...

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #9

Tämä on tuttua jo Neuvostoajalta, ajatellaan vaikkapa jokien kulkusuunnan kääntämistä, Araljärvikin esiintyy nykyään vain vanhoissa kartoissa.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #5

Täydennyksenä aiemmin sovitusta Power of Siberia kaasuputkesta ote Gazpromin pikku-uutisista:
On September, 1st Yakutsk hosted the celebrations dedicated to welding the first joint of the Power of Siberia gas transmission system.http://www.gazprom.com/about/production/projects/pipelines/ykv/

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Meilläkin on 20t€ vesiputki eikä siinä mikään maailmanjärjestys muuttunut. Höpöä.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Minä kyllä pidän US dollaria sellaisena maailmanjärjestyksen perustana että jos sen valta-asema katoaa niin palikat ovat aivan uudessa järjestyksessä koko maailmassa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Euraasialainen valtablokki" on saman kuuloinen kuin Hitlerin hulluimmat suunnitelmat maailman valloittamiseksi. Sekin päätyy pian historian roskatynnyriin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kiinalla on intrenssinsä Siperian luonnonvarojen suhteen.

Solmimalla sopimuksia Kiinan kanssa esim. öljytoimituksista Kiinaan ja tekemällä muuta yhteistyötä Kiinan kanssa pyrkii Venäjä ratkaisemaan tämän kysymyksen ilman suurempaa konfliktia. Potentiaalisen kilpailijan kanssa kannattaa liittoutua, jos sitä ei voi muuten voittaa.

Jyrki Paldán

Samalta kuulostaa myös dollari maailman reservivaluuttana ja Yhdysvallat maailman sotilaallisena hegemoniana. Eiköhän sekin aika päädy pian historian roskatynnyriin.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Tätä dollarin syrjäytymistä reservivaluuttana itse pidän suurimpana muutostekijänä. Huhtikuun lopulla 2014 Venäjä aloitti toimet dollarista eroon pääsemiseksi kaikessa vientikaupassaan. Isoimmat venäläisyritykset ryhtyivät yhä enemmän käymään kauppaa Kiinan valuutassa – yuan aka renminbi. Tämä merkitsee yuanin muuntumista merkittävämmäksi kauppavaluutaksi ja kehittymistä investointivaluutaksi ja lopulta (maailman) reservivaluutaksi. Kirjoituksessani mainitut BRICSin SCOn uudet rahoitusinstrumentit tukevat nähdäkseni dedollarisaatiota. Dollarin romahtamiseen Kiina kuin myös Venäjä varautuvat lisäksi kasvattamalla kultavarantoaan. Kiina Yhdysvaltain suurimpana luotonantajana on vähentämässä sitoumuksiaan ja hankkimalla kultaa dollarin mahdollisen romahtamisen varalle. Kun Kiina vakauttaa yuanin dollarin sijaan kullalla ja siirtää kaupankäyntiänsä muille valuutoille kuin dollarille menettää USD paitsi nykyisen arvonsa myös asemansa maailman reservivaluuttana.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #14

Ari Rusila

Tässä jäin miettimään miksi kaikki Venäjän oligarkit ja Kiinan miljardöörit vaihtavat surimman osan valuuttaansa dollariin tai euroon. Niin tekvät myös kaikkien maiden köyhimmät ihmiset. Monessa maassa dollarilla saa esim. taksin päiväksi, mutta paikallisella valuutalla vain tilatun matkan.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #15

Pitää paikkansa mutta nyt ollaan mielestäni taitekohdassa jossa aiempi kupla on puhkeamassa ja yuan ja ehkä eurokin valtaavat alaa maailmanvaluuttana.

Jukka Laine

Dollarin yliasema tulee päättymään. Se on vain ajan kysymys. Muutos on ko käynnissä, Ukrainasta huolimatta.

http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/liamhal...

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Se merkitsee Usan loppua sotilaallisena suurvaltana.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Ei kai se sotilaallinen valta ole riippuvainen valuutasta. USA on omavarainen sotateknologiasta ja aseistuksesta muut maat eivät ole.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #23

Jos dollarin setelipainoon pohjaava kupla puhkeaa ja sen arvo vaikkapa puolittuu on tällä merkittävät vaikutukset USAn jo jättimäisen alijäämäiseen talouteen. Tällöin olettaisin sotilasmenojen joutuvan uuteen tarkasteluun; lisäksi jo nyt jenkeissä on merkittäviä poliittisia voimia jotka eivät eri syistä halua USAn sitoutuvan kalliisiin sotilasoperaatioihin kaukomailla.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Paljon ehtii tapahtua vuodessakin. Poiminta pikku-uutisia:

Lokakuun uutisia vuosi sitten olivat mm nämä

China downgrades U.S. credit rating
http://www.france24.com/en/20131017-chinese-agency...
China announces a new $60bn currency swap deal with the Euro. China is wooing the Euro in order to further marginalize and isolate the US Dollar.
http://www.cnbc.com/id/101102163#_gus

Joulukuussa 2013 CNBC raportoi seuraavaa:
The yuan has overtaken the euro as the second most used currency in international trade finance, according to the Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT). The share of the Chinese currency's usage in trade finance, such as Letters of Credit and Collections, grew to 8.7 percent in October, from 1.9 percent in January 2012, data from the transaction services organization showed. http://www.cnbc.com/id/101241055

Helmikuussa 2014 CNBC uutisoi näin:
Australia's stock exchange operator ASX and Bank of China said on Tuesday that they will provide a yuan settlement service to Australian and Chinese financial markets by mid-year, marking the latest step in the yuan's development as a global currency. China is Australia's biggest trading partner and Australian firms have increasingly been settling their Chinese trade in yuan rather than U.S. dollars, according to local media reports. http://www.cnbc.com/id/101422198

Edelleen marraskuussa 2014:
China has announced it will bolster the amount of funds in this new bank by issuing it’s own Yuan denominated international loans in order to further it’s own international trade agreements and to further marginalize the dollar. It is not only the BRICS that are involved in these new agreements to avoid using the dollar in international trade. Japan, Australia, Chile and the Eurozone are signing deals too – as well as China, Russia, India, Brazil and South Africa. Half of Africa is interested in signing non US dollar trade deals with China as well. Even Germany is considering it’s options. http://libertariannation.com/wp/?p=288
China continues to do numerous natural resource deals throughout Africa.
It would be a natural extension of these deals if some of them were to start being conducted in something other than US Dollars.

Marraskuussa 2014 Reuters uutisoi mm The central banks of China and Canada have agreed to a currency swap worth 200 billion yuan ($32.67 billion) or C$30 billion, according to a Canadian government statement issued at a meeting of Asia Pacific nations on Saturday. http://www.reuters.com/article/2014/11/09/us-china...

ja edelleen

China and Malaysia also announced a new bank that uses the yuan as a reserve currency, which means the dollar stands to lose its regional stronghold.

Ja vaik'en olekaan mikään Ron Paul fani – pikemminkin päinvastoin – osuu hän mielestäni hyvin oikeaan todettuaan viime viikolla näin:

The chaos that one day will ensue from our 35-year experiment with worldwide fiat money will require a return to money of real value. We will know that day is approaching when oil-producing countries demand gold, or its equivalent, for their oil rather than dollars or euros. The sooner the better.—Ron Paul - http://www.equities.com/editors-desk/futures-commo...

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Seuraavat sata vuotta menee vielä dollarilla,ellei enemmänkin !

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset