Ari Rusila: Kootut kirjoitukset The other side of the story!

¥uan ja Petro$ Waterloo

USA:n asettaessa Ukrainan konfliktin myötä sanktioitaan Venäjälle maa tuskin aavisti itselleen tuhoisia seurannaisvaikutuksia. Venäjän vasta-strategia käynnisti dollarivapaan blokin muodostamisen maailman energiamarkkinoiden pääpelureiden toimesta. Tämä de-dollarisaatio saattaa muuttaa ratkaisevasti globaaleja valtasuhteita ja näin Ukrainan konfliktia voi pitää dollarin Waterloon alkusoittona.

Yhdysvaltain dollari irrotettiin vuonna 1971 kultakannasta ja Saudi Arabia sitoutui asekauppoja ja turvatakuita vastaan sitomaan kaikki tulevat öljykaupat dollariin – kultadollari muuttui petrodollariksi ja vakautti asemansa maailman johtavana kaupankäynti- ja reservivaluuttana.

Venäjä on maailman suurin kaasun viejä ja toiseksi suurin öljynviejä, viime vuonna Venäjän vientitulot näistä vientituotteista olivat noin 362 miljardia dollaria. Venäjän kauppatase on ollut jatkuvasti ylijäämäinen ja valtion budjettikin suhteessa ylijäämäinen liki saman verran kuin Yhdysvaltain budjetti alijäämäinen.

Kiina on ohittamassa Yhdysvallat maailman suurimpana taloutena tilanteessa jossa liittovaltion budjetti on 486 miljardia dollaria alijäämäinen (= 2.8 % USA:n BKT:sta ).

Kuva: Kulta kulkee Kiinaan

 

Vuosikymmeniä käytännössä kaikki maailman öljy- ja kaasukauppa on tehty dollareissa suoden samalla massiivisen edun USA:n taloudelle taaten maan aseman nykyään ainoana supervaltana. Ennen Ukrainaa kellään ei ollut pakottavaa tarvetta muuttaa tätä maailmanjärjestystä. Nyt kuitenkin Venäjä näin tekee Kiinan tuella. Maailman suurin kaasuntuottaja – Gazprom – on jo allekirjoittanut eräiden suurimpien asiakkaidensa kanssa sopimukset kaaasulaskujen maksusta euroina. Muiden valtioiden alkaessa käydä kauppaa kaasun, öljyn ja ehkä muidenkin tuotteiden osalta muussa valuutassa kuin dollareissa tulee globaalin talouden maisema muuttumaan dramaattisesti.

Huhtikuun lopulla 2014 Venäjä aloitti toimet dollarista eroon pääsemiseksi kaikessa vientikaupassaan. Isoimmat venäläisyritykset ryhtyivät yhä enemmän käymään kauppaa Kiinan valuutassa – yuan aka renminbi. Tämä merkitsee yuanin muuntumista merkittävämmäksi kauppavaluutaksi ja kehittymistä investointivaluutaksi ja lopulta (maailman) reservivaluutaksi. Kiina Yhdysvaltain suurimpana luotonantajana on vähentämässä sitoumuksiaan ja hankkimalla kultaa dollarin mahdollisen romahtamisen varalle. Kun Kiina vakauttaa yuanin dollarin sijaan kullalla ja siirtää kaupankäyntiänsä muille valuutoille kuin dollarille menettää USD paitsi nykyisen arvonsa myös asemansa maailman reservivaluuttana.

USD on dominoinut Kiinan kauppaa Yhdysltojen ohella muihinkin maihin. Vuodesta 2008 Kiina hiljalleen aloitti oman valuuttansa kansainvälistämisen; vuonna 2012 jo kaikki Kiinan ulkomaankauppaa harjoittavat yritykset pystyivät käyttämään yuania kuin myös maan kauppakumppanit yhä laajemmin omia valuuttojaan.; vuoden 2014 alussa yuan ohitti euron kansainvälisessä kaupassa ja valloitti kakkostilan USD:n jälkeen.

Moskova ei suinkaan siis ole de-dollarisaatiohankkeessaan yksin. Kiinan ohella BRICS -maat sekä G-77 ja liittoutumattomien maiden liike ( Non-Aligned Movement) ovat kriittisiä USA:a kohtaan ja kiinnostuneita uusista vaihtoehdoista kansainvälisissä suhteissa. Kiinan ja Venäjän johdolla vaihtoehtoja on syntymässä myös USA:n dominoimille Maailmanpankille ja Kansainväliselle valuuttarahastolle.

Nähdäkseni Yhdysvaltain, Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston ylivalta kansainvälisillä valuuttamarkkinoilla ja yleisemminkin maailmantaloudessa on murtumassa. Mainitun kolmiyhteyden painostus- ja sanelupolitiikka on menettämässä tehonsa Venäjän ja Kiinan vetämien BRICS -maiden ja Shanghai Cooperation Organization (SCO) johdosta. Petrodollarin syrjäyttämisen myötä Yhdysvalloille on syntymässä vahva vastapooli Euraasiasta.

Tästä aiheesta tarkemmin pääblogini kirjoituksessa

¥uan and Waterloo of Petro$ (Part 1/2)

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Hyvä analyysi, mutta tuo "kultakartta" on sikäli epätäydellinen että sieltä puuttuu nuoli Venäjältä Kiinaan.... Kiina, tuleva ja ainoa supervalta, pelaa paljon fiksummin kuin Putinin hallinto.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Kultakartan puuttuvat nuolet edustavat 19 % kullan kokonaistuonnista. Mainittu 19 % puolestaan koostuu 22 maan osuudesta joten voisi päätellä, ettei Venäjän osuus tässä ole merkittävä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

OK. Ennustan kuitenkin, että paljon siperialaista kultaa tulee kulkemaan Kiinaan ellei Venäjä saa kotimaiseen tuotantoonsa vauhtia ja talouttansa kuntoon.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #3

Joku kuukausi sitten Venäjä ja Kiina solmivat noin 400 miljardin dollarin arvoisen energiadiilin. Pääosin Siperian uusia esiintymiä hyödyntävän kaasuviennin tuotanto- ja välityslaitteistot tullaan pääosin rahoittamaan kiinalaisella investointi- ja lainarahalla. Tämä sopimus ei jääne ainoaksi ja samaa toimintatapaa voitaneen odottaa muillakin tuotantosektoreilla. Isot viime aikojen asekauppasopimukset Venäjältä Kiinaan sen sijaan tehtiin tietääkseni normaalina tavarakauppana.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #4

Juu, tuo kaasukauppa tehtiin täysin Kiinan saneluehdoilla.

(P.S.: Sveitsin ja Lontoon nuolissa voi esiintyä paljonkin "siperialaiskultaa")

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Erinomainen artikkeli.

Suosittelen tämän artikkelin huolellista lukemista ja läpikäyntiä ihan kaikille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset