Ari Rusila: Kootut kirjoitukset The other side of the story!

Krimin kansanäänestys varjostaa Euromaidanin verilöylyn tutkintaa

Krimin asukkaiden kansanäänestäessä mahdollisesta liittymisestä Venäjään ovat valmistelut pakotteiksi ja vastapakoitteiksi käynnissä Ukrainan tilanteen edelleen kärjistämiseksi. Muodollinen väittely äänestyksen ja mahdollisten jatkotoimien laillisuudesta ja oikeutuksesta on peittämässä alleen varsinaisen game changerin tutkimisen nimittäin ketkä olivat vastuussa Euromaidanin väkivaltaisuuksista.

Krimin parlamentti päätti kysyä asukkailtaan pitäisikö alue liittää osaksi Venäjää vai tulisiko alueen olla osa Ukrainaa vuoden 1992 perustuslain suomin oikeuksin. Äänioikeutettuja ovat Ukrainan Krimille rekisteröidyt 18 vuotta täyttäneet kansalaiset – äänestyslippuja painetaan 2,2 miljoonaa kpl ja 1250 äänetyspaikkaa on avattu. Svestopolilla on erityinen hallinnollinen status mutta äänestys siellä tapahtuu kuin muuallakin Krimillä. Länsimaat ja Kiovassa vallan kaapannut hallinto pitävät äänestystä laittomana, Krimin parlamentti ja Sevastopolin kaupunkihallinto puolestaan laillisena ja vaaleilla valitun presidentin syrjäyttämistä laittomana.

Referendumin taustaa

Krimin ensimmäinen kansanäänestys tapahtui 1991 jolloin tiedusteltiin halua palauttaa v 1945 lakkautettu Krimin autonominen Neuvostotasavalta. 94 % vastasi myöntävästi. Ukrainan keskushallinto lakkautti 1992 Krimin perustuslain (joka siis nyt on toinen äänestysvaihtoehto) sekä presidentin toimiston v 1995. Uusi Ukrainan perustuslaki v. 1998 tarjosi Krimille aiempaa vähemmän autonomiaa, Ukrainan parlamentilla mm oli veto-oikeus Krimin parlamentin päätöksiin. Krimin asukkaiden asenteet ovat vuosien kuluessa jyrkentyneet suhteessa keskushallintoon. V. 1996 ja 2001 vain noin puolet väestöstä kannatti Venäjään liittymistä; v. 2008 kantansa ilmaisseista 73 % kannatti Ukrainasta eroamista ja nyt juuri ennen kansanäänestystä uurnille aikoi mennä 85 % väestöstä ja 77 % ilmoitti kannattavansa Venäjään liittymistä.

Käsittääkseni alueellinen kansanäänestys ei sinänsä ole laiton mutta viimeisimmät Ukrainan perustuslait voisivat estää kansanäänestyksen tuloksen toimeenpanon. Äänestyksestä olisi perustuslain mukaan myös pitänyt sopia Ukrainan parlamentin kanssa mutta kun koko parlamentin laillisuus on kyseenalainen on tämä pykälä jäänyt noudattamatta. Toisaalta kansainvälisen oikeuden kannalta ennakkotatauksena voinee pitää Kosovoa jonka irtaantumisen Serbiasta kansainvälinen oikeus ei katsonut olevan kiellettyä.

 

Euromaidanin verilöyly

Kansanäänestys peittää alleen varsinaisten Euromaidanin taphtumien selvittelyn. Kyseinen verilöyly oli ratkaiseva tekijä vallankaappaukselle Kiovassa. Keskustelu alkoi virolaisministerin julkisuuteen vuotaneesta ja sittemmin myös vahvistetusta puhelusta EU ulkoministerille jossa hän toi esiin Kiovassa kasvavat epäilykset siitä että tark'ampujat toimivat radikaalien silloista hallitusta vastustavien mielenosoittajien toimeksiannosta. Sittemmin julkisuuteen tuli entisen Ukrainan turvallisuuspalvelun päällikön lausunto siitä, että ammunta tapahtui mielenosoittajien – itsepuolustusjoukkojen komentaja Andrey Parubiyn – hallitsemasta rakennuksesta. Kyseinen Parubiy nimettiin kaappauksen jälkeen kansallisen turvallisuus ja puolustusneuvoston sihteeriksi. Väitteen tueksi on myös videonauhaa.

[youtube ]

On myös esitetty näkemys että tark'ampujat olivat äärioikeistolaisen UNA-UNSO järjestön jäseniä, joka organisaatio on useiden väkivaltaisten venäläisvastaisten kampanjoiden takana. UNA-UNSO:lla on yhteydet Saksan kansallisdemokraatteihin ja erityisesti salaiseen NATOn GLADIO organisaatioon. Asiaa lisäksi sotkevat raportit noin 300 palkkasotilaan saapuminen Kiovaan, mutta raporttien mukaan he suuntasivat toimimaan itä-Ukrainassa. Sotilaat ovat Greystone Limitedin palkkalistoilla joka puolestaan on surullisenkuuluisan Blackwaterin aka XE Services LLCin ja vuodesta 2011 Academi LLCn alihankkija. Kuka nyt on toimeksiantaja siitä minulla ei vielä ole tietoa.

Lopputulema

Krimin kansanäänestyksen laillinen pohja voi olla heikko mutta samaa voi sanoa valtaa Kiovassa pitävästä hallituksestakin varsinkin jos otetaan huomioon Euromaidanin väkivaltaisuuksien mahdollinen tausta. Kannattaa myös ottaa huomioon että alunperin 27. helmikuuta 2014 Krimin parlamentti alunperin suunnitteli kansanäänestystä autonomiansa laajentamisesta, mutta Kiovan uuden hallinnon ryhdyttyä sotkeutumaan alueellisiin asioihin toiseksi optioksi nostettiin liittyminen suoraan Venäjään.


Mikäli kansanäänetyksen tulos on ennustusten mukainen se luo mielestäni myös mahdollisuuden suurvaltakonfliktin välttämiseen. Eri osapuolien kasvot säilyttävä ratkaisu voisi olla esimerkiksi Krimin liittäminen Venäjään josta korvaukseksi Venäjä voisi myydä kaasua alennuksella Ukrainalle, USA säilyttää nukkehallintonsa Kiovassa ja voi pyrkiä sen legitimoimiseen seuraavissa vaaleissa ja pääosa oligarkeista voi pitää ryöstösaaliinsa. Tärkein tulos kuitenkin olisi siirtyminen sodan partaalta taisteluihin poliittisilla ja taloudellisilla kentillä.

Aiheesta enemmän pääblogini artikkelissa

Crimean referendum overshadows Euromaiden Crime

ja aiemmin mm

Liite: Video “Mitä sinulle on jätetty kertomatta Ukrainan kriisistä”

[youtube ]

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Jukka Laine
Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Putinin homolait siis Krimilekin.

Käyttäjän olavilaitala kuva
Olavi Laitala

Ukrainan parlamentin kokoonpanossahan ei liene tapahtunut muutoksia sitten viime vaalien. Vai onko?

Hallitus on kyllä vaihtunut, mutta sehän on eri asia.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Somesta löysin seuraavan ay-aktivistin tilannekuvauksen:
On February 18, police, together with the paramilitaries, arranged a bloodbath in the governmental quarters during which numerous demonstrators were killed. Butchers from the special divisions finished off arrestees. Deputies of the ruling Party of Regions and their bourgeois lackeys from the “Communist” Party of Ukraine fled from the Parliament through an underground tunnel. At Euromaidan, particularly, the far-right attacked a left-wing student group attempting to bring social-economic and gender equality issues to the protest. Several days later the far-right mob beat and seriously injured two trade union activists accusing them of being “communists.”

Kun uutta hallitusta nimettiin niin mukana oli muistaakseni noin 350 parlamentaarikkoa 450:stä ja näistäkin osa teki päätöksiä väkivallan uhan alla. Kannattaa myös ottaa huomioon että sitoutumattomaksi edustajiksi oli helmikuun 24. päivään 2014 mennessä siirtynyt jo yli neljännes kaikista Ukrainan parlamentin jäsenistä (121 edustajaa) ja lisäksi puoluekartta eli siltä osin kun parlamenttiin perustettiin uusi ryhmittymä 25.2.2014.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Pilkkutieto: "Euroopan turvallisuusjärjestö Etyj ei pyynnöstä huolimatta lähetä Krimille vaalitarkkailijoita, koska se ei ole järjestön jäsen. Paikalle on tulossa Venäjä-mielisiä tarkkailijoita."

Karjalainen - Maria Annala (STT), Minna Holopainen (STT): Mistä krimiläiset äänestävät tänään (16.03 2014)

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl

Tarkoitushakuisia huhuja ja valheita ei ole syytä kommentoida mutta tuosta Ukrainan parlamentista voi todeta, että esim. 27.2, päivänä jolloin uusi hallitus hyväksyttiin, oli paikalla 411 edustajaa joista 371 puolsi Yatsenukin nimittämistä pääministeriksi (suurin pääministerin saama äänimäärä koskaan Ukrainan parlamentissa) ja hallitus hyväksyttiin äänimäärällä 331.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Exit-poll (vajaa tunti sitten) arvioi äänestysprosentiksi 85 % ja 93 %:n puoltavan Venäjään liittymistä. Puoliltaöin on lupeissa tarkempia tietoja.

Keijo Räävi

Itä-Ukrainassa vaaditaan Krimin kaltaista kansanäänestystä. Vaikuttaa siltä, että Venäjä pyrkii tosissaan rikkomaan Ukrainan yhtenäisyyttä. Venäjä kaipaa elintilaa Kolmannen valtakunnan hengessä.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Alustavat viralliset tulokset: äänestysprosentti 83 %, venäjään liittymisen puolesta 95,5 %, Ukrainassa pysymisen puolesta 3,5 %, hylättyjä 1 %.

Eri medioiden mukaan Krimin kaupunkien kadut näyttävät olevan täynnä "vapautumista" juhlivia kansalaisia eli olettaisin äänestystuloksen antavan melko oikean kuvan krimiläisten tahdosta. Maanantaina paikallisparlamentti jo pyytänee liitosta Venäjän kanssa, Ukrainan hryvnioiden oletetaan olevan vaihdetut ruplaan jo huhtikuuhun mennessä eli nopeaa toimintaa todellakin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset