Ari Rusila: Kootut kirjoitukset The other side of the story!

Transnistrian konflikti syvenemässä

Jännitys on jälleen kohoamassa Transnistrian ja Moldovan välillä huolestuttaen niin naapuri Romaniaa kuin EU:takin. Moldova on yksi Venäjän, EU:n ja USAn vaikutuspiirien ”taistelukentistä” jolla on myös oma vaikutuksensa energiapoliittisiin sopimuksiin, kansainväliseen lakiin, konfliktinhallintaan ja alueelliseen suveriniteettiin.

Pääosin venäläisten ja ukrainalaisten asuttama Transnistria irtautui vuoden 1992 ”vapaussodassa” Moldovasta jonka väestöllä taas on yhteinen historia, kulttuuri- ja kielisukulaisuus naapurimaa Romanian kanssa. Transnistria on yli 20 vuoden aikana luonut kaikki itsenäisen valtion rakenteet ja käytännössä elänyt itsenäisen maan tavoin vaikkei mikään YK:n jäsenvaltio tätä itsenäisyyttä ole tunnustanutkaan.

Kansainvälisen yhteisön avulla jo 20 vuotta soviteltu jäätyneen konfliktin sulatus otti takapakkia maalis-huhtikuussa 2013 Moldovan alkaessa perustaa passintarkastupisteitä vuoden 1992 sodan jälkeen muodostetulle turvavyöhykkeelle (aselepolinjalle). Transnistria puolestaan vastasi alkamalla merkkaamaan ko linjalle rajalinjaa jonka sisälle moldovalaiset puolestaan katsoivat jäävän hallinnassaan olevia kyliä. Pienimuotoisesta sapelinkalistelusta huolimatta alueella ei uskota laajamittaisen sodan syntyyn – neuvottelut sen sijaan hidastunevat entisestään. Kuitenkin venäläisdiplomaatin sanoin parempi kymmenen vuotta neuvotteluja kuin vuosi sotaa.

Itse pidän parhaana ratkaisuna v. 2003 jo melkein hyväksyttyä Kozak suunnitelmasta päivitettävää versiota. Suunnitelma pitää Moldovan yhtenäisenä liittovaltiona käsittäen Moldovan, Transnistrian ja Gaugazian osavaltiot. Länsivallat torpedoivat aiemmin suunnitelman koska osavaltiot veto-oikeutensa turvin olisivat voineet estää Moldovan Nato- ja EU-haaveet. Toinen mahdollisuus tietty on hajoamisen sinetöiminen tunnustamalla Transnistria omaksi valtiokseen.

Näitä teemoja käsittelen laajemmin pääblogini artikkelissa

Confrontation Between Transnistria and Moldova Deepening

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset